Whisky

Boeken over whisky: dit zijn de beste! [12 tips]

boeken over whisky

Ben je een whiskyliefhebber, en wil je meer weten over de manier waarop en op welke plekken whisky wordt gemaakt, welke verschillende soorten whisky’s er zijn, en waar je op moet letten bij de aankoop van whisky? Dan zijn boeken over whisky een ideale aanschaf!

Beste boeken over whisky: ga er maar eens lekker voor zitten!

In dit artikel beschrijven we de beste Nederlandstalige boeken over whisky die gelezen moet hebben als je een beginnende of meer ervaren whiskydrinker bent.

Deze whiskyboeken zijn onder meer te koop op Bol.com, en zijn op ieder moment te bestellen. Ze kunnen de volgende werkdag al bij jou op de deurmat liggen… Whiskyboeken genoeg, kijk zelf welke titels jou het meeste aanspreken, en doe vandaag nog een online bestelling.

Whisky Encyclopedie – van Michael Jackson

Michael Jackson is de auteur van dit boek, maar dan bedoelen we niet de overleden popzanger, maar de internationaal bekende whiskykenner, die overigens ook niet meer leeft. Deze auteur laat de whiskyliefhebbers in onze wereld achter met een aantal toonaangevende (en nog steeds populaire) whiskyboeken en gidsen zoals het boek World Guide to Whisky (verschenen in 1987), en de Malt Whisky Companion; de klassieke smaakgids op het gebied van whisky.

Prijswinnaar

Jackson was gedurende zijn leven journalist, schrijver en columnist voor diverse magazines en bladen, zoals Whisky Magazine, en Malt Advocate. Ook in vele dagbladen en tijdschriften (uit verschillende landen) publiceerde hij regelmatig, gedurende een aantal decennia. Verder won hij diverse prijzen voor zijn boeken. Kort gezegd: deze auteur heeft over whisky geschreven als geen ander.

Jackson was gedurende zijn leven niet alleen gespecialiseerd in whisky, ook op biergebied behoorde hij tot een van de allergrootste autoriteiten van de wereld, en heeft hij (zoals je dan wel vermoedt) een aantal topboeken geschreven.

Wat kun je verwachten van de Whisky Encyclopedie? Dit boek gaat allereerst in op whisky in zijn algemeenheid. Denk daarbij aan de geur en de smaak, en de invloed die de gebruikte granen en mouten, het klimaat, het proces van rijping, en de gebruikte ‘stills’ en vaten op de geur en smaak hebben.

Verschillende whiskylanden

Het boek vervolgt met de behandeling van de verschillende whiskylanden. Schotland krijgt daarbij als belangrijkste whiskyland wel de meeste aandacht, maar ook Ierland, Canada, de Verenigde Staten, Japan en andere plekken in de wereld komen ruim aan bod.

Aandacht is er verder voor de verschillende distilleerderijen in deze landen, en de eigenschappen en smaakprofielen van de whisky’s de deze distilleerders voortbrengen.

Whisky Encyclopedie – van Michael Jackson

#recepten

Met name ook de verhalen achter de whisky’s in dit boek zijn boeiend, en laten je smaakpapillen al lezende tot wasdom komen. De kers op de taart voor de lezer zijn enkele recepten, een bibliografie, en een register met vele websites die over whisky gaan, en waar je whisky kunt kopen.

Het geheel is voorzien van prachtige foto’s (ook van landschappen in de omgeving van de betreffende whiskystokers), en telt 288 bladzijden. Wist je dat de Whisky Encyclopedie is vertaald door Hans Offringa, een auteur van diverse Nederlandse whiskyboeken? Deze auteur komen we hierna ook nog tegen in het rijtje van boeken over whisky dat we in dit artikel beschouwen.

Het prijskaartje van Whisky Encyclopedie zal voor sommige mensen overigens een reden zijn om dit geweldige boek toch in de webwinkel te laten liggen. Met 119 euro is dit namelijk beslist geen koopje… Tweedehands kun je dit boek echter al voor onder de 40 euro aanschaffen, via een van de wederverkopers die het boek aanbieden via Bol.com.

Whisky Almanak – van Hans en Becky Offringa

Waar je de Enkhuizer Almanak mogelijk links laat liggen is deze almanak echter mogelijk net waar je naar op zoek bent als whiskyliefhebber, whiskyfreak, en/of whiskykenner. We haalden Hans Offringa al even aan bij de beschouwing van het vorige whiskyboek in dit artikel, maar deze almanak is dus een van zijn werken.

In dit geval schreef hij dit whiskyboek samen met Becky Offringa (zijn vrouw), en samen vormen zij ‘The Whisky Couple’, zoals al is te lezen op de kaft van dit boek. Hans Offringa heeft inmiddels meer dan 20 whiskyboeken op zijn naam staan, is betrokken bij het internationaal vermaarde Whisky Magazine, en heeft inmiddels ook veel onderscheidingen en eretitels op zijn naam staan. Becky Offringa doet de redactie en de opmaak voor vele publicaties en werken van haar man. De website van het tweetal kun je hier vinden: Thewhiskycouple.com.

De inhoud van de Whisky Almanak is eigenlijk voor iedereen die van whisky houdt aansprekend, want Hans en Becky Offringa beoordeelden maar liefst 300 whisky’s, die je zelf ook kunt kopen, en kunt proeven.

Proefnotities

Over dat proeven is door het duo ook nagedacht bij het maken van dit boek, want bij iedere whisky die dit boek onder ogen neemt is er ook ruimte voor eigen proefnotities. Erg handig als je (veel later in de tijd) wil weten wat je van bepaalde whisky’s vond die je eerder hebt gedronken. Even opzoeken, en je eigen beoordeling teruglezen! En die van Hans Offringa natuurlijk…

Aan het begin van dit boek wordt goed uitgelegd wat whisky is, welke soorten whisky er allemaal zijn, en hoe je een etiket op een fles whisky moet lezen.

Whisky Almanak - van Hans en Becky Offringa

#proeven

Daarna wordt ingegaan op het proeven van whisky’s, en de geuren en smaken die je kunt tegenkomen als je met proeven aan de slag gaat. Mocht je nog niet weten hoe je zelf een proefnotitie voor een whisky maakt; ook dat wordt gelukkig afdoende uitgelegd in de Whisky Almanak.

In het tweede deel van het boek, met de beschrijving van de whisky’s die voor dit boek zijn geproefd en gekeurd, vind je bij elke whisky ook een kleurenfoto van de betreffende fles, een duiding van het land van herkomst, het alcoholpercentage, en de prijs.

Verder tref je in dit boek een handig overzicht van speciaalzaken waar je whisky kunt kopen, en een overzicht van clubs en festivals die te maken hebben met whisky, in zowel Nederland als België.

Voor de totstandkoming van dit whiskyboek werd samengewerkt met verschillende importeurs en producenten van whisky, waardoor een nog beter totaalplaatje van alle opgenomen whisky’s is ontstaan. Dit whiskyboek telt 320 pagina’s, en het kost je slechts 14,95 euro. Anders dan voor de hiervoor beschreven Whisky Encyclopedie geldt, gaat het hier dus wel om een koopje!

Whisky – van Ulrike Lowis

Wil je een leuk, klein en niet al te duur whiskyboek kopen, voor jezelf, of juist als cadeau voor een ander in je omgeving die van whisky houdt? Dan is het boek Whisky van Ulrike Lowis voor jou wellicht de perfecte aankoop.

Voor slechts 6,50 euro haal je dit fraaie whiskyboekje al in huis. ‘Boekje’, zeggen we inderdaad, want met 15 bij 12 bij 2 centimeter is het namelijk niet erg groot van formaat. Toch telt dit boekje meer dan 200 pagina’s, en is het zeker ‘value for money’ als we de inhoud van dit boekje doornemen.

Whisky - van Ulrike Lowis

#handboek

Feitelijk betreft het hier een compact handboek én een fotoboek ineen. Het boek gaat in op een aantal standaard onderwerpen rondom whisky, zoals de geschiedenis ervan, de ingrediënten, en hoe whisky wordt gemaakt.

Verder trakteert de auteur je op informatie over de zeventig beste en meest aparte whisky’s die er zijn. Wil je een lekkere cocktail drinken die deels bestaat uit whisky? Er staan ook een aantal heerlijke recepten in het boekje om deze cocktails vrij eenvoudig te bereiden. Onze bescheiden mening: een aanrader dit boekje, zeker gezien het uiterst zachte prijsje…

Whisky – van Tristan Stephenson

Nog een boek met de titel Whisky, maar dan wel met een andere ondertitel, namelijk: “een ontdekkingstocht langs de geschiedenis, het productieproces en de meest bijzondere distilleerderijen.”

De auteur van dit boek is een betrekkelijk jonge whiskyexpert. Op het moment dat dit hij dit boek uitgaf was hij nog geen 34 jaar oud, maar op dat moment was hij wel al jaren bezig met het schrijven van boeken over sterke drank en koffie. De meeste van zijn boeken zijn verkrijgbaar in het Engels, maar dit boek dus ook in het Nederlands.

Whisky - van Tristan Stephenson

#oorsprong

In dit whiskyboek wordt uitvoerig ingegaan op de oorsprong van whisky, en het productieproces. Bij het laatstgenoemde onderwerp komen zaken als de distillatie, en de gebruikte graansoorten aan bod.

Beste distilleerderijen

Vervolgens aanschouwt het boek de beste aangeschreven distilleerderijen ter wereld, en wordt hun geschiedenis uit de doeken gedaan. De specialistische technieken die deze whiskymakers gebruiken worden natuurlijk ook behandeld, en zoals je mag verwachten passeren ook de beste whisky’s van deze distilleerderijen de revue. Dit whiskyboek kan zowel voor de beginner, als voor de gevorderde, als voor de whiskyexpert een hele goede keuze zijn, juist ook omdat het een veelomvattend boek is.

Dit 256 pagina’s tellende whiskyboek (een hardcover overigens) werd op Bol.com door 5 mensen beoordeeld met een gemiddelde van 4,4 sterren, waarbij 5 sterren het maximum is. Kopers die je voor gingen prijzen dit boek onder meer vanwege de prachtige afbeeldingen, en de goede recepten die erin staan, maar ook de grote hoeveelheid informatie over whisky in dit boek wordt genoemd als pluspunt.

Een minpunt is wellicht de prijs, aangezien het niet het meest goedkope whiskyboek is dat er in de handel is te krijgen. Op het moment dat we dit artikel schreven was de aanschafprijs 95 euro, voor een tweedehands exemplaar, dat dan weer wel zo goed als nieuw is.

1001 whisky’s – van Dominic Roskrow

Aan het begin van dit artikel namen we het boek Whisky Japan van Dominic Roskrow al onder de loep, maar nu gaan we in op 1001 whisky’s, een van de andere whiskyboeken van Dominic Roskrow.

1001 whisky’s is misschien wel het best beoordeelde whiskyboek dat er op Bol.com te vinden is. 24 mensen die dit boek eerder hebben gekocht, beoordeelden dit boek met 4,8 sterren (uit 5 sterren). Als je dit omrekent naar een cijfer is dit maar liefst een 9,6 (en afgerond een 10)! Daarnaast is dit ook een van de dikste Nederlandstalige boeken over whisky die er in de handel te krijgen is, aangezien het 960 bladzijden telt.

De titel en de ondertitel van dit boek (1001 whisky’s – die je geproefd moet hebben) en het grote aantal bladzijden, doen al vermoeden dat het hier om een groot whisky naslagwerk gaat.

Team van experts

Dit boek is overigens niet alleen door Dominic Roskrow tot stand gekomen. Een internationaal team van whiskyexperts, whiskyliefhebbers, en whiskymakers droeg bij aan dit boek. Het resultaat is een boek met 1001 gerecenseerde whisky’s.

1001 whisky’s - van Dominic Roskrow

#experts

Voor elke whisky geeft het boek een duiding, waarbij onder meer worden aangegeven: de naam, de producent van de whisky, het land en de regio van herkomst, het alcoholpercentage, en uitvoerige informatie over de whisky zelf.

Bij elke whisky vind je ook een proefnotitie, zodat je weet wat je kunt verwachten van de smaak en de geur. Dit alles is vergezeld van prachtige foto’s van de flessen waarin de whisky zich bevindt, maar daarnaast ook van landschappen en van apparatuur die wordt gebruikt om whisky te maken.

Een klein minpunt: een indicatieve aankoopprijs van de flessen whisky wordt helaas niet gegeven. Die zal je dus zelf moeten opzoeken, in winkels of in webshops.

Whisky’s op alfabetische volgorde

Een ander pluspunt van dit grote naslagwerk is zonder meer de indeling van het boek. De whisky’s zijn namelijk op land geordend, en in aparte hoofdstukken, waarbinnen de whisky’s dan weer op alfabet zijn opgenomen. Ideaal dus, ook als je later nog iets wilt nazoeken. Dat laatste kan overigens ook via het uitgebreide landen- en whiskyregister, helemaal achter in het boek.

Je zou verwachten dat je diep in de buidel moet tasten om dit boek in je bezit te krijgen, maar niets is minder waar! Dit dikke whisky naslagwerk (van bijna 1.000 pagina’s) is al te krijgen vanaf ongeveer 40 euro (de exacte prijs is afhankelijk van de aanbieder, en van het moment in de tijd). Van alle whiskyboeken die we in dit artikel beschouwen is dit het boek dat naar onze mening zeker niet mag ontbreken in je boekenkast. Wij nemen hem op in onze top drie van whiskyboeken!

Whisky (de beste destilleerderijen van Schotland) – van Charles Maclean

In dit boek (met eveneens de titel Whisky) word je van alles uitgelegd over de beste en meest invloedrijke distilleerderijen van Schotland. In totaal zijn dat er zo’n 50, die door het hele land verspreid zijn.

De auteur gaat in op de gebruikelijke onderwerpen, zoals de ingrediënten die deze whiskymakers gebruiken, de methodes die er zijn om whisky te maken, en allerlei tradities rondom whisky.

700 malt whisky’s

Uiteraard, je krijgt als lezer ook informatie over de distilleerders zelf, en zoals de meeste whiskyboeken neemt ook dit whiskyboek je mee in een beschouwing van allerlei soorten whisky’s. Zo’n 700 single malt whisky’s in totaal!

Op deze manier maak je als lezer kennis met een groot aantal bijzondere Schotse whisky’s, waarbij de wat meer commerciële soorten whisky’s wat minder zijn terug te vinden in dit boek. In onze ogen erg fijn als je op zoek bent naar de pareltjes onder de whisky’s, die de meeste whiskydrinkers misschien niet direct zullen ontdekken.

Whisky (de beste destilleerderijen van Schotland) - van Charles Maclean

#samengeuren

Dit whiskyboek leert je ook hoe je smaken en geuren van whisky kunt herkennen en kunt onderscheiden, waardoor je ook meer gevoel krijgt bij welke soorten whisky’s je perfect vindt smaken en ruiken, en welke juist wat minder.

Aandacht is er in dit boek ook voor het glaswerk, want net zoals bij bier, schenk je de verschillende soorten whisky’s ook in verschillende glazen uit. Ook op dit gebied kun je dus meer kennis opdoen.

Dit whiskyboek telt verder meer dan 200 foto’s, niet alleen van whisky’s zelf, maar juist ook van landschappen in de buurt van distilleerders, en van mensen die bij deze distilleerders werken. Mooi zijn verder de indelingen (op gebied en op alfabet) die in het boek worden gemaakt. Je vindt hierdoor in een handomdraai waar je naar op zoek bent.

Autoriteit op het gebied van whisky

Charles Maclean wordt gezien als een van de belangrijkste autoriteiten op het gebied van whisky in de hele wereld (net als Michael Jackson), in het bijzonder op het gebied van Schotse whisky’s. Alleen dat al zou wellicht kunnen maken dat dit boek je interesse wekt.

Dat dit whiskyboek wordt gewaardeerd blijkt uit het gemiddelde van 4,6 sterren dat op Bol.com is gegeven bij de beoordeling van dit boek. Voor 34,95 euro is dit whiskyboek – dat 288 pagina’s telt – van jou, en kun je je verdiepen in de wereld van Schotse whisky’s en de makers daarvan.

De weg naar Craigellachie – van Hans Offringa

Het tweede whiskyboek van Hans Offringa in dit rijtje is ‘De weg naar Craigellachie’. Dit is typisch zo’n boekje waar je onverwacht weleens heel veel plezier aan kunt gaan beleven! Verwacht geen proefgids of naslagwerk, waarbij een groot aantal whisky’s worden beoordeeld, maar een persoonlijke ontdekkingsreis van de auteur zelf, waarin hij zijn reizen door Schotland met je deelt.

Reistips

Daarbij kom je heel wat aan de weet over whisky, maar ook over Schotland zelf, en dat wordt door Hans Offringa ook nog eens op een luchtige en humoristische wijze gebracht, waardoor dit whiskyboek gemakkelijk weg leest. Aan het einde van dit boek vind je drie reistips om door diverse delen van Schotland te reizen.

De oorspronkelijke versie van De weg naar Craigellachie kwam al in 2004 in de handel, en was een daverend succes. Misschien wel een van de grootste successen van alle publicaties van Hans Offringa.

De weg naar Craigellachie - van Hans Offringa

#Schotland

Vele whiskyfreaks kochten het boek en gingen vervolgens naar Schotland om – met het boek in de hand – het land en de whisky’s in het land te gaan ontdekken. Gezien het enorme succes besloot Hans Offringa vele jaren later om een herziene editie van dit boek uit te brengen.

En sinds begin 2017 is de herziene versie van De weg naar Craigellachie dan ook in de handel, en gemakkelijk te krijgen (via de onderstaande link). Verwacht in deze herziene editie overigens ook nieuwe en prachtige kleurenfoto’s, maar ook verbeterde reisroutes.

Whisky drinken in Schotland

Dit boek is een must-have voor mensen die aan het drinken van whisky in Nederland niet genoeg hebben, en zelf naar Schotland willen, om het land te verkennen, en whiskybrouwerijen en whisky’s aan den lijve te ondervinden. Een must-have ook voor mensen die Schotse whisky niet passief willen beleven, maar actief, en wel in het land zelf!

Dit bijzondere whiskyboek werd tot nu toe gemiddeld beoordeeld met 4,4 sterren (uit 5 sterren), en is vriendelijk geprijsd: de hardcover versie kost je slechts 13,95 euro en de paperback versie slechts 14,95 euro.

Whisky (de wereldatlas) – van Dave Broom

Dit whiskyboek kan een erg goede aankoop zijn als je op zoek bent naar een gids waarin informatie wordt gegeven over allerlei soorten whisky’s die er in de wereld zijn.

Waar veel boeken slechts een deelgebied van de whisky bestrijken (zoals de Schotse of de Japanse whisky’s), behandelt dit boek whisky’s uit veruit de meeste landen die whisky produceren. Denk dus ook aan Ierland, de Verenigde Staten, Canada, en Japan. Ook in deze landen vinden we vele whiskydistilleerderijen.

Niet alleen de bekende single malts komen aan bod, maar ook de blends van single malt whisky en graan, en de blended malt whisky’s (die zijn gemaakt van verschillende single malt whisky’s).

Goed aan dit boek is zeker dat de auteur (Dave Broom), onderscheid maakt in negen smaakvelden, waardoor het in de praktijk veel eenvoudiger wordt voor whiskydrinkers om whisky’s te herkennen aan de smaak, maar ook om nieuwe whisky’s uit te kiezen bij het aankopen ervan. Totaal worden 350 verschillende whisky’s beoordeeld, van vele distilleerders en van uiteenlopende jaren, waarbij ook proefnotities zijn gemaakt.

Distilleerders

Whisky (de wereldatlas) gaat rijkelijk in op de grote hoeveelheid distilleerders van whisky, en er je vindt volop informatie over deze bedrijven zelf, hun achtergronden, adresgegevens, websitegegevens, en openingstijden.

De distilleerders zijn handig opgenomen, en ingedeeld per land, en vervolgens per regio. Wat je verder van dit boek kunt verwachten is informatie over whisky in het algemeen (zoals in vele whiskyboeken), maar anders dan in andere boeken vind je hier ook productieschema’s, op basis van graan, op basis van gerst, maar ook voor het maken van bijvoorbeeld Tenessee en Kentucky whisky.

Het enige wezenlijke nadeel van dit boek is wellicht het formaat, met 30 bij 24 centimeter is dit beslist een boek van groot formaat, en daardoor wat minder eenvoudig mee te nemen als je op reis gaat. Ook het gewicht van het boek is aanzienlijk.

Whisky (de wereldatlas) - van Dave Broom

#helewereld

Het feit dat dit een van de weinige boeken in de handel is waarin whisky’s van over de hele wereld ruim aan bod komen, compenseert dit in onze ogen volledig. Hetzelfde geldt voor de vele prachtige illustraties, en het gegeven dat het boek zowel de beginnende als de gevorderde whiskydrinker bedient van deugdelijke inhoud.

Compleet whiskyboek

Mensen die dit boek eerder kochten noemen het ‘een van de meeste complete whiskyboeken’, ‘het enige boek wat zo’n compleet beeld geeft over whisky’s’, en ‘een wereldboek’. De beoordeling van dit boek is dan ook niet misselijk: een gemiddelde van 4,7 sterren.

De prijs is wel even groot als het boek zelf (namelijk 65 euro), waarvoor je een hardcover krijgt met 320 bladzijden. Tot slot mag het volgende nog gezegd worden.

Dit boek is uit het Engels vertaald en bewerkt door niemand minder dan Hans Offringa; een van de grootste experts van Nederland op whiskygebied (zoals je eerder in dit artikel al had kunnen lezen). Tot slot dan nog een vraag: ligt deze whisky wereldatlas morgen bij jou op tafel, naast een uitstekend glas whisky?

Whisky van de lage landen – van Wieger Favier

Whisky van de lage landen is typisch een whiskyboek dat je als Nederlandse of Belgische whiskydrinker gelezen zou moeten hebben. Dit is namelijk een van de weinig boeken waarin de whiskystokers in ons land en in België worden beschreven.

De laatste tien jaar ontstaan er steeds meer kleine bierbrouwers in ons land, maar dat geldt dus net zo voor kleine whiskystokers, zij het dan in iets mindere mate. Whisky wordt namelijk ook in Nederland steeds populairder, en dus is het commercieel ook aantrekkelijk om (op kleine schaal) whisky te gaan produceren.

Whisky in Nederland

De ruim veertig kleinere en grotere commerciële whiskystokers die er in Nederland en België zijn, worden in dit boek allemaal behandeld. Je krijgt als lezer uitgebreide informatie over de distilleerders zelf, hun passie voor het vak, en de soorten whisky’s die zij produceren.

Voor dit whiskyboek heeft een klein proefpanel de whisky’s van deze meer dan veertig whiskybrouwerijen geproefd, en de proefnotities hiervan zijn vervolgens in dit boek bij de betreffende whisky’s geplaatst. Met dit boek krijg je dus niet alleen een overzicht van de kleine en grotere whiskystokers in Nederland en België, maar heb je ook een overzicht van de uiteenlopende soorten whisky die zij maken, en wat je daarvan kunt verwachten, op basis van de beleving van een aantal whiskykenners.

Daarmee is dit boek een verrijking voor whiskydrinkend Nederland en België, aangezien veruit de meeste boeken die in de handel te krijgen zijn zich richten op Schotse whisky’s, en whisky’s uit andere trendy landen (zoals Japan).

Whisky van de lage landen - van Wieger Favier

#whiskystokers

Leuk aan dit boek is ook dat je na het lezen weet welke whiskydistilleerders je zou kunnen bezoeken. Uiteraard, dit zijn overwegend de wat grotere bedrijven, maar ook bij sommige kleine (net begonnen) whiskystokers zou je eens ter plekke kunnen gaan kijken.

Aandacht is er in dit boek verder voor het distilleerproces, de benodigde ingrediënten voor het maken van whisky, en allerlei andere zaken die met whisky te maken. Al bij al krijg je als lezer dus ook genoeg algemene informatie over whisky.

Whiskey freak

De auteur van dit boek (Wieger Favier) is zelf een whiskykenner- en freak. Van beroep is hij journalist en eindredacteur, en hij schrijft onder meer artikelen over whisky voor het toonaangevende en populaire whiskyblad Whisky Passion, en eerder voor Whisky Etc. Magazine (dat helaas niet meer verkrijgbaar is).

Het voorwoord van Whisky van de lage landen komt van Hans Offringa, waarmee Wieger Favier in onze ogen een commercieel slimme zet heeft gedaan, om de verkoopcijfers van zijn boek op te stuwen.

Achter in het boek vind je een adressenlijst en een overzicht van de geraadpleegde bronnen. Handig als je na het lezen van het boek zelf op onderzoek uit wilt gaan.

Voor 27,50 euro is deze hardcover van jou, en kun je op je gemak dit bijna 200 pagina’s tellende boek doornemen, al dan niet met een whisky in de andere hand.

Het boek lees prettig weg, en de tekst wordt kracht bijgezet door vele prachtige kleurenfoto’s, die in dit geval ook door de auteur zelf zijn gemaakt. Het boek verscheen in 2017, en is sindsdien gemiddeld beoordeeld met 4,7 sterren, waardoor je verzekerd bent van een excellente aankoop!

Nightcaps – van Hans Offringa

Alweer een alleraardigst whiskyboekje van Hans Offringa, dat overigens alweer meer dan tien jaar in de handel is. Dit boekje laat je kennis maken met de feiten over whisky, en allerlei belangrijke en bijzondere wetenswaardigheden op dit gebied.

Nightcaps - van Hans Offringa

#anekdotes

Leuk zijn ook de anekdotes, waarmee Hans je op een bijzondere manier over whisky bij praat. Verwacht geen beschouwing van allerlei soorten whisky’s, uitleg over het maken ervan, en een overzicht van stokers. In dat geval koop je beter een ander whiskyboek.

Maar wil je leuk, snel een eenvoudig je kennis vergroten over dit onderwerp, dan is dit boekje (dat slechts 12 bij 9 centimeter meet) wel een aanrader. Voor 16,50 euro krijg je overigens wel een hardcover, en geen paperback.

Whiskyboek en proef notitie – van Rebo Productions

In oktober 2018 verscheen Whiskyboek en proef notitie van Rebo Productions in de handel. Met dit boek kun je ruim 200 van de betere whisky’s ontdekken. Bij elke whisky wordt uitgebreide uitleg gegeven.

Denk hierbij aan uitgebreide informatie over de smaak en stijl van een whisky, de stoker van een whisky’s, en allerlei andere informatie. Een nuttig en goed whisky proef notitie boek. Met name geschikt voor whiskydrinkers die zich richten op het uitproberen van allerlei verschillende whiskysoorten, de algemene informatie over whisky is in dit boek namelijk wat beperkter dan in de meeste whiskyboeken.

Whiskyboek en proef notitie - van Rebo Productions

#notities

Verder een ideaal boek als je zelf wilt beginnen met het maken van proefnotities van whisky’s die je gedronken hebt. Het boek bestaat namelijk uit twee delen, waarbij in het eerste deel de meer dan 200 whisky’s worden behandelt, en het tweede is bedoeld om zelf notities te maken over hetgeen je hebt gedronken.

De aanschafprijs is slechts 15 euro; een prijs die (ruim) onder de prijs van het gemiddelde whiskyboek ligt. Hiervoor krijg je een hardcover met normale afmetingen, met enkele honderden bladzijdes. Tweedehands kun je ook een exemplaar bestellen, wat je een aanvullend voordeel van enkele euro’s oplevert. Gezien het beperkte prijsvoordeel kun je in onze ogen dus beter voor een nieuw exemplaar gaan.

Opus whisky (het ultieme naslagwerk) – van Cavin Smith en Dominic Roskrow

Een ultiem naslagwerk over whisky, dat klinkt je als whiskyliefhebber natuurlijk als muziek in de oren! Hoewel dit boek alweer meer dan 7 jaar is te krijgen, is het nog steeds een interessant boek, boordevol informatie over alles wat met deze verleidelijke en betoverende dranksoort te maken heeft.

De lezer wordt in 300 pagina’s getrakteerd op allerlei boeiende verhalen over de beste whiskystokerijen ter wereld. Niet alleen de bekende, grote stokers, maar ook de nieuwere stokers komen aan bod, uit allerlei werelddelen, en uit verschillende landen daarbinnen.

Opus whisky (het ultieme naslagwerk) - van Cavin Smith en Dominic Roskrow

#notities

Opus whisky is dus een interessant boek als je je wilt oriënteren op whisky’s uit de hele wereld, en je je niet wil beperken tot enkel de Schotse single malts, of de Japanse soorten.

In dit rijtje van boeken over whisky is dit wel het meest prijzige boek. Onder de 130 euro kun je hem niet meer krijgen. Ergens logisch, want nieuw wordt hij niet meer aangeboden, dus kun je hem alleen nog tweedehands (in de staat zo goed als nieuw of gebruikt) kopen.

Andere whiskyliefhebbers die dit boek al kochten, noemden dit boek over whisky bij de beoordelingen onder andere ‘een prachtig naslagwerk voor elke whiskyliefhebber’, en ‘een goed informatief whiskyboek’, waarin bekende en minder bekende whisky’s allebei aan bod komen.

Whisky Japan – van Dominic Roskrow

Japanse whisky’s zijn sterk in opkomst, en het is dan ook niet verwonderlijk dat er inmiddels ook wat boeken bestaan die specifiek gaan over whisky’s uit dit land. Tot 20 jaar geleden waren Japanse whisky’s nog redelijk onbekend, maar daar komt dus steeds meer verandering in, en inmiddels doen ze al bijna niet meer onder voor whisky’s uit Schotland! De ondertitel van dit boek luidt dan ook niet voor niets: “sensationele whisky’s uit het land van de rijzende zon.”

Expert op het gebied van whisky

Dominic Roskrow – de auteur van dit boek – schrijft al twee decennia over whisky ‘s, maar ook over andere dranksoorten. Hij mag worden gezien (en genoemd) als een groot whiskyexpert, die in dit boek de ontstaansgeschiedenis van Japanse whisky tegen het licht houdt, vanaf het prille begin (vanaf de opkomst van de eerste distilleerderij) tot aan de populaire Japanse whisky cocktails, die op dit moment over de hele wereld worden geserveerd.

Whisky Japan - van Dominic Roskrow

#proefnotities

Dominic Roskrow geeft vele proefnotities in dit boek, waarbij hij een veelzijdig beeld geeft van de door hem gedronken whisky’s. Verder lees je diverse interviews die hij op zijn reis door Japan had met belangrijke personen in Japan op het gebied van whisky, onder andere interviews met exclusieve whiskybars!

Verder beschouwt hij de belangrijkste distilleerderijen van het land, de gebruikelijke distilleertechnieken, en ook gaat hij in op de vele tradities en filosofieën die te koppelen zijn aan deze dranksoort in Japan.

Interesse in Japanse whisky’s?

Op Bol.com werd dit boek inmiddels drie keer beoordeeld, gemiddeld met 4,7 sterren (uit 5 sterren). Andere kopers raden dit boek aan, dus ben je eveneens geïnteresseerd in Japanse whisky’s, om wat voor reden dan ook. Treed dan in de voetsporen van je voorgangers, en bestel dit prachtige hardcover boek vandaag nog, zodat je het de volgende (werk)dag nog in huis hebt.

De prijs van dit boek ligt momenteel rond de 25 euro, en dat voor een gloednieuw exemplaar. In gebruikte staat kun je het iets goedkoper bemachtigen, eveneens via de site van Bol. Het boek is overigens zowel geschikt voor beginnende whiskyliefhebbers en whiskykenners, als voor (ver) gevorderden op het gebied van whisky.

Geef een reactie