Feest

Kan mijn feest doorgaan in verband met corona?

corona en feesten

Onderaan dit artikel plaatsen we updates over de huidige situatie

Het is ons allemaal niet ontgaan dat corona, ook wel het COVID-19 virus, heeft toegeslagen in Nederland. Het kabinet heeft hierdoor noodmaatregelen uitgeroepen in de hoop zo weinig mogelijk slachtoffers te maken. Deze schrijnende situatie moeten we helaas wel serieus nemen en dit kan mogelijk gevolgen hebben voor (grootschalige) evenementen. Hieronder hebben we de situatie samengevat, zodat je kan bepalen of jouw feest door kan gaan en hoe je eventuele maatregelen regelt.

Het COVID-19 virus

Allereerst is het belangrijk om de symptomen van dit virus te herkennen. Het gaat namelijk niet meer enkel om een verkoudheid, maar vooral om de longen. De symptomen van COVID-19 zijn koorts met daarbij luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking.

Het virus is zoals bekend zeer besmettelijk. Iemand die het virus heeft opgelopen, kan tot drie mensen besmetten. Het is daarom van belang dat iedereen met bovenstaande symptomen de huisarts bellen en bij positieve uitslag thuis blijven.

️⃣Lees ook: redenen voor een feestje in 2020

Verbod op evenementen

In de persconferentie van 12 maart heeft minister-president Mark Rutte aangegeven dat evenementen met meer dan 100 bezoekers verboden zijn tot ten minste het einde van maart. 

Dit betekent dat de grote bekende evenementen in heel Nederland zijn afgelast. Dit geldt onder andere voor musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. Deze genoemde locaties hebben namelijk gegarandeerd honderden mensen op locatie. Het is daarom nu ook aan jou te bepalen in hoeverre jouw feest wordt meegenomen in de maatregel.

personeelsfeest organiseren
Een intiem feest

Aantal gasten op jouw feest

Het is voor te stellen dat deze maatregelen van invloed zijn op jouw feest. Het is als eerste verstandig om na te gaan hoeveel mensen zijn uitgenodigd en hoeveel gasten er daadwerkelijk komen. Als het bijvoorbeeld om enkel jouw familie en vrienden gaan, dan kan het zijn dat dat in totaal niet op 100 mensen uitkomt.

Is het een feest waarbij meer gegadigden van plan zijn te komen, dan dien je volgens de maatregelen het feest voor nu sowieso af te blazen. Wat betreft de gasten is het verder erg belangrijk om op de hoogte te zijn van ieders gezondheid.

Hou voor jezelf in de gaten hoe jij je voelt, maar zorg er ook voor dat de gasten het aangeven als ze verkouden zijn of andere symptomen van het virus ervaren. Verzoek ze dan vriendelijk om thuis te blijven en stuur desnoods een mooie kaart naar ze op.

️⃣Lees ook: online trouwen, kan dat?

Soort locatie

Nu kan het zo zijn dat het aantal gasten voor jouw feest ver onder de maatregel ligt, dan is het goed om te checken hoe jouw locatie ervoor staat. De meeste openbare ruimtes zijn zoals eerder beschreven gesloten. Het is daarom goed om de locatie te bellen om een update.

Als het om een locatie gaat dat steeds op aanvraag wordt afgehuurd en open is en er dagelijks geen honderd bezoekers zijn, dan is de kans groot dat de locatie veilig is om het feest door te laten gaan. Het is aan te raden om voor de zekerheid ook met de desbetreffende gemeente te bellen van de locatie. Het kan namelijk zijn dat de gemeente alle evenementenlocaties laat sluiten deze maand om geen risico te nemen.

🧾 Lees ook: een bruiloft verzekering, is dat handig?

Catering

Als je voor je feest catering hebt geregeld, is het ook belangrijk dat je die op tijd inlicht over de updates omtrent jouw feest. Bel dus ruim van tevoren op als je zeker weet dat jouw feest niet door kan gaan. Daarnaast is het ook goed om voor de zekerheid te checken of de cateraars niet in aanraking zijn gekomen met het virus.

Het kan ook andersom gaan dat de cateraar jou opbelt om te melden dat wegens het virus catering niet mogelijk is. In dat geval is het belangrijk dat je alsnog op tijd genoeg eten en drinken inslaat of kijkt of er nog een andere cateraar beschikbaar is.

Mooie muziek op jouw feest
Entertainment

Entertainment

Het kan zijn dat je voor het feest optredens hebt geregeld. Denk aan muzikanten, een DJ, dansers, enzovoort. Het is ook goed om die mensen op tijd af te bellen, zodat ze niet alsnog voor nop voor de deur staan.

Net zoals bij de catering is het ook goed om zelf even te controleren hoe het staat met de gezondheid van het ingehuurde entertainment. Veiligheid gaat namelijk boven alles en bovendien zullen zij zelf ook meerdere afzeggingen gaan krijgen als het gaat om de grotere evenementen.

Uiteindelijke keuze maken

Mocht je op basis van bovenstaande onderdelen het idee hebben dat jouw feest teveel risico met zich meebrengt, dan is het aan te raden om het voor nu niet door te laten gaan. Gezien de meeste voorbereidingen al zijn getroffen, is het voor de volgende keer makkelijker om te organiseren.

Je kan tevens gelijk met alle betrokken partijen alvast een nieuwe datum prikken.  Daarnaast laat je zien dat je niet de gasten en jezelf in gevaar wil brengen en de maatregelen serieus neemt.
Let dus goed op de symptomen en zet zo snel mogelijk alles in werking om ongemakken te voorkomen.

Update 13-9-2020

Inmiddels mag er weer wat meer. Wanneer je een feestje geeft met kinderen, jonger dan 12 jaar, is er veel mogelijk. Kinderen in deze leeftijdscategorie hoeven geen afstand van elkaar te houden.

Wil je een feestje geven met genodigden die ouder dan 12 jaar zijn, dan mag je niet meer dan 6 personen uitnodigen. Ook dient er minimaal 1,5 meter afstand worden bewaard.

Geef een antwoord