Surprise

Niet trouwen feest: super hip! 6 tips

wij gaan niet trouwen

Steeds minder stellen stappen in het huwelijksbootje, maar dat neemt niet weg dat er geen plaats is voor een feestje. De nieuwste trend is dan ook het ‘wij-gaan-niet-trouwen-feest’. Een feestje om de liefde te vieren, zonder dat het formeel wordt. Steeds meer -vooral jonge stellen- kiezen voor dit feest. Echter is de vraag; hoe organiseer je zo’n hip liefdesfeest?

Nou…bijvoorbeeld omdat je straks niet een scheidingsfeestje wilt organiseren? Nee, gekheid!

Waarom een niet-trouwen-feest?

Is trouwen dan niet meer van deze tijd? Om hier een oordeel over te kunnen moesten we even in de statistieken van het CBS duiken.

Hieruit konden we concluderen dat steeds meer twintigers en dertigers kiezen voor geregistreerd partnerschap.

Mensen tussen de 25-30 trouwen steeds minder als we dit vergelijken met een jaar of twintig geleden.

Uit de gegevens blijkt dat nog maar de helft van deze groep trouwt. Ook komt de leeftijd waarop men trouwt, steeds hoger te liggen.

Het vermoeden bestaat dat twintigers en dertigers steeds minder trouwen, omdat ze onzeker zijn over hun financiële toekomst.

Daarnaast kan het zijn dat er geld apart wordt gezet voor een koophuis, waarvoor tegenwoordig steeds meer eigen geld nodig is en er dus minder overblijft voor een bruiloft.

feestje

#feestje

Zorg voor een algemeen kaartje, waaruit niet valt op te maken dat het om een niet-trouwen-feestje gaat

Redenen om niet te trouwen

Stelletjes kunnen er diverse redenen voor hebben om niet te trouwen. Naast dat het een geldkwestie kan zijn, zijn er nog tal van argumenten om vooral niet te trouwen, zoals:

  • Eeuwige liefde is een utopie: en (daar is hij weer) uit cijfers van het CBS blijkt een derde van de huwelijken in een echtscheiding te eindigen;
  • De bruiloft moet hét hoogtepunt worden, de verwachtingen zijn hoog. En op de dag zelf loopt alles langs je heen;
  • Het is verschrikkelijk ouderwets, ja dat is het!;
  • Dat verschrikkelijke vrijgezellenfeest hoeft dan ook niet;
  • Oefenen voor de openingsdans hoeft dan ook niet meer!;
  • Pijnlijke anekdotes van vrienden blijven bespaard;
  • En vooral: GEEN stress (hoe vaak horen we dit wel niet, wat doen die mensen zichzelf aan?).
ongemakkelijke openingsdans
Ongemakkelijke openingsdans

Hoe ziet een wij-gaan-niet-trouwen feest er dan ongeveer uit – de organisatie

Vooropgesteld kun je al een aantal zaken wegstrepen die je normaliter wel moet regelen, zoals rekening houden met de gemeente, nee nu is het aan jullie om de datum te bepalen.

Het gaat jullie feest worden, waarbij vooral plezier voorop moet staan. Geen stress, geen verplichtingen, gewoon lekker losjes.

Uiteraard kun je het nog zo gek maken als je zelf zou willen en flink uitpakken. En met uitpakken bedoelen we de aanschaf van een bruidsjurk, regelen van een bandje en ga zo maar door.

De uitnodiging van je ‘wij-gaan-niet-trouwen-feestje’

Wij adviseren om alles vooral niet te veel in de puntjes te willen regelen, dat scheelt enorm veel stress.

Begin met het versturen van uitnodigingen en hier komt het: hier kun je meerdere kanten mee op. Ga je wel of niet vertellen dat je vooral niet gaat trouwen? Zelf geven we de voorkeur aan een uitnodiging, waaruit blijkt dat er ‘iets’ gevierd gaat worden. Laat het lekker in het midden.

Oké, de uitnodiging is de deur uit en inmiddels stromen de eerste Whatsappjes binnen van bezorgde vrienden: ‘Jullie gaan toch zeker niet trouwen?’. Dit soort berichten kun je gewoon negeren ;).

De invulling van het feest

Omdat het een feestje moet worden zonder zorgen, hebben we vanuit Gallant & More bedacht wat de verdere invulling kan zijn. Scheelt weer een hoop nadenkwerk.

Te beginnen met de ontvangst van jullie gasten, deze worden opgevangen door een van jullie familieleden, of door een ingehuurde gastheer of gastdame van Gallant & More. Jullie zijn namelijk even omkleden, ja we houden het spannend.

Alle gasten krijgen een lekkere welkomstcocktail, in de kleuren van de liefde: rood! En er is een alternatief voor mensen die liever geen alcohol drinken.

Ondertussen hebben jullie gasten nog steeds geen idee van de invulling van het feestje.

bediening
Hulp van een bediende

De niet-gaan-trouwen-ceremonie

En dan komt het moment waarop jullie de kamer binnen treden, geheel in trouwstijl gekleed, dus liever niet in huispak.

Samen wordt er even genipt aan het lekkere welkomstdrankje, waarna de BABS haar intrede doet. Het ‘bruidspaar’ wordt naar voren gehaald en de BABS verzoekt eenieder stil te zijn voor de ‘ceremonie’.

Een bijzondere ceremonie welteverstaan, informeel, een tikkeltje anders. Want waar je elkaar normaal gesproken eeuwige trouw beloofd, worden er tijdens deze ceremonie afspraken gemaakt.

Afspraken als: ‘ik zal de afwas altijd netjes in de vaatwasser zetten’, waarop de ander antwoord: ‘ik zal het proberen’. En bij het sluiten van een normaal huwelijk is er natuurlijk het belangrijke ‘ja-woord’.

Echter in dit geval, geven jullie aan niet te willen trouwen. Jullie gasten worden mooi op het verkeerde been gezet en het ‘wij-gaan-niet-trouwen-feest‘ kan gaan beginnen.

Trouwambtenaar op een niet trouwen feest
Ceremonie -het is nét echt! Het kan ook eenvoudiger en minder formeel

Stukjes opgedragen door exen

Van eeuwige liefde (of trouw) is niet altijd sprake en daar kunnen sommige exen over meepraten. Hebben jullie bepaalde bevriende exen?

Hoe grappig is als juist deze exen enkele stukjes opdragen en vertellen waarom jullie ongeschikt zijn als partner? Misschien erg pijnlijk, maar mooi materiaal voor dit toch wel bijzondere feestje.

Hapjes, dansjes en vier de liefde!

Tijdens het feest wordt de liefdestaart aangesneden, er wordt geproost en lekker gedronken.

Drankjes kunnen zelf worden gepakt bij de aanwezige bar, of worden geserveerd door het bedienende personeel van Gallant & More. Voorop staat dat jullie zelf moeten genieten van het feest, stressen doen jullie niet.

Af en toe wordt er een lekker hapje uitgedeeld van de plaatselijke cateraar en voor de muziek hebben jullie een leuk bandje laten komen. Het hoeft allemaal niet de hoofdprijs te kosten, dit geld kunnen jullie beter besteden aan jullie liefdesnestje.

catering

#catering

Bij een niet-trouwen feest hoort natuurlijk lekker eten. Bekijk het assortiment cateraars.

Misschien begint het dan toch te kriebelen?

Jullie kunnen het je nog niet voorstellen, maar misschien begint er toch iets te kriebelen en willen jullie alsnog voor het echte huwelijk gaan. Dan moet je je bedenken alvast een mooie repetitie te hebben gedaan.

Inspiratie voor het ‘echte’ werk: daarvoor verwijzen we je dan ook graag door naar onze bruiloft inspiratie tips pagina.

Tot die tijd: geniet van elkaar en wees lief en beloof elkaar eeuwige trouw.

Trouwambtenaar (BABS) voor jouw ‘wij-gaan-niet-trouwen-feest’ nodig?

Vanuit Gallant & More kunnen we op jouw bijzondere feest van dienst zijn met onze eigen gecertificeerde BABS. Wil jij met ons bespreken wat mogelijk is? Neem contact op met ons!

Geef een antwoord