Bruiloft

Trouwen in coronatijd, wat zijn de mogelijkheden?

trouwen in coronatijd

De uitbraak van het corona crisis heeft al een flinke streep gezet door veel trouwplannen. Moet je ervoor kiezen om alle plannen uit te stellen naar “betere tijden”? Als jullie niet eens willen denken aan dat scenario, wat erg begrijpelijk is, zijn er nog altijd voldoende mogelijkheden om ook in deze tijd de mooiste dag van je leven mee te maken. Je kunt hier zelfs de mooiste dagen van maken als je van je bruiloft een meerdaags feest maakt! Daarnaast zijn er nog talloze andere creatieve mogelijkheden om veilig te trouwen in coronatijd. Dat het een originele bruiloft wordt, daar ben je zeker van!

Veel minder huwelijken voltrokken in de corona periode

Niemand zal verbaast hebben opgekeken toen het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend maakte dat er de laatste tijd (de periode vanaf maart tot en met mei 2020) fors minder wordt getrouwd in Nederland. Het CBS gaf aan dat het aantal stellen elkaar het ja-woord gaven zelfs is gehalveerd in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor. 

De cijfers van het CBS komen dus niet als verrassing en de kans dat dit een trend is die we in het vervolg van het jaar ook gaan zien, is groot. Sinds eind september zijn de maatregelen na een versoepeling van een aantal maanden weer aangescherpt.

Dit betekent dat het aantal mensen die op de bruiloft aanwezig mag zijn is gelimiteerd tot 50. Dit is een regeling dat van toepassing is op zowel binnen- als buiten bruiloften.

Daarnaast is er in een aantal veiligheidsregio’s sprake van beperkingen met betrekking tot de mogelijkheden om van horeca gebruik te maken. 

Trouwen in coronatijd, kan dat nog?

Veel stellen vragen zich af of trouwen in coronatijd nog kan. In dit opzicht kunnen we je geruststellen. Ja, jullie kunnen nog trouwen tijdens corona. Het is dus niet noodzakelijk om al je plannen af te zeggen (laten we hopen dat er sprake is van uitstel).

Er zijn redenen dat het afzeggen van je huwelijk tijdens corona géén optie voor jullie is. Wellicht heb je géén bruiloftverzekering afgesloten of kunnen jullie na je bruiloft ander (klein) groot nieuws bekendmaken…

Op deze site proberen we je zoveel mogelijk op de hoogte houden wat de meest actuele situatie is en wat de mogelijkheden zijn om te trouwen tijdens corona.

De actualiteit op dit gebied gaat echter zo snel dat dit dagelijks kan veranderen en per regio verschillend kan zijn. Het is zeker goed om je te laten informeren over je mogelijkheden en die mogelijkheden, die heb je. Daar gaan we ons verder op richten in dit artikel.

Denken in mogelijkheden als je wilt trouwen in de corona periode     

De sleutel om te kunnen trouwen in coronatijd en hier een onvergetelijke dag van te maken is het denken in mogelijkheden. Gelukkig is dit iets waar een creatief volk uit Nederland en België onderscheidend in is.

Uiteraard kunnen we jullie hierbij helpen. Schroom niet om gerust contact met ons op te nemen om je hier persoonlijk in laten adviseren. Om je alvast op weg te helpen inspireren we je hieronder met een aantal suggesties.

Maak een meerdaags festijn van je bruiloft

Je zou zeggen dat je het voor jezelf minder veilig maakt om een meerdaags festijn van je bruiloft te maken. Het tegendeel is echter waar. Hiermee bied je jezelf mogelijkheden om toch iedere gast een onderdeel te laten zijn van je bruiloft ondanks dat er wellicht een beperking is van de mensen die aanwezig mogen zijn.

Door het feest over meerdere dagen te verspreiden, kun je steeds andere mensen uitnodigen. In veel gevallen is het immers goed mogelijk om de familie, vrienden en kennissen groep op een mooie manier te verdelen. Als kinderen van gescheiden ouders gaan trouwen, wordt deze keuze vaker gemaakt, ook als er geen pandemie heerst.

Niets staat jullie in de weg om het trouwfeest te vieren op bijvoorbeeld verschillende locaties en met verschillende gasten. Vaak is dit nog leuker ook omdat je iedere gast toch net even wat meer aandacht kan geven. 

Natuurlijk moet je keuzes maken als je jullie trouwfeest over meerdere dagen gaat verspreiden. Je kunt bijvoorbeeld een dag trouwen voor de gemeente en een andere dag voor de kerk.

Je zou ook een trouwambtenaar twee dagen kunnen huren waarbij één dag de officiële trouw documenten worden getekend en een dag een officieus document.

Je kunt ook werken met livestreams om iedereen wel getuige te kunnen laten zijn van het officiële gedeelte. Er zijn dus genoeg mogelijkheden!

Veilig trouwen tijdens de Corona uitbraak, er is veel mogelijk!

Natuurlijk moet je een aantal maatregelen nemen om veilig te kunnen trouwen tijdens de Corona uitbraak. Je zult iemand moeten aanstellen om in de gaten te houden of de corona maatregelen ook op de meest emotionele momenten toch wel worden nageleefd omdat zelf de Minister van Justitie zich hierin kan vergissen.

Daarnaast moet je zorgen dat er hygiëne maatregelen getroffen zijn en dat het programma dusdanig is vormgegeven dat de corona regels niet in het geding komen. 

  • Natuurlijk kunnen er niet zoveel mensen mee om foto’s te maken als je misschien gewild zou hebben en zijn jullie in dit opzicht een beetje op elkaar aangewezen maar geen enkel pas getrouwd stel zal dit niet als een uitdaging zien.  
  • Natuurlijk zal ook de trouwambtenaar afstand houden en misschien wel met een aanwijsstok of op een andere manier kenbaar maken waar jullie handtekening in het trouwboekje moet komen te staan maar het feit dat die handtekening gezet kan worden is toch het belangrijkst?
  • Natuurlijk kunnen jullie gasten niet jullie handen schudden en is een knuffel als felicitatie niet mogelijk. Het geven van een bloem bij het felicitatiemoment is voor veel stellen net zo waardevol.
  • Natuurlijk zul je op een afstandje je drankjes moeten bestellen maar een goede bediening zorgt er uiteraard op een veilige manier voor dat jullie en jullie gasten niet droog zullen staan. Daar hebben zij de meest creatieve manieren voor.
  • Natuurlijk is de toost met je gasten net even anders en kunnen de glazen niet tegen elkaar getikt worden zoals we graag doen. Het opheffen van een glas geeft hetzelfde signaal.
  • Natuurlijk ben je wat beperkt met dinermogelijkheden en moet er een looproute bewandeld bij een buffet. Realiseer je echter wel dat deze looproute vaak al automatisch gevolgd wordt bij het gebruik maken van een buffet. What’s new?
  • Natuurlijk is een dansfeest niet mogelijk in deze tijd maar je kunt ook een echt goede band inhuren die een “seated concert” kan geven of kiezen om van het diner een avondvullend programma te maken. Daarnaast is dit een goede reden om over een jaar of op een ander moment “wanneer de kust veilig is” alsnog een dansfeest te geven omdat jullie gasten dat nog van jullie tegoed hadden. Een goede reden dus voor een “bruiloft reünie”.  
  • Natuurlijk ziet een bruiloft er in coronatijd anders uit. Je hebt wel een originele bruiloft waar nog lang over wordt nagesproken. Een onvergetelijke dag dus….of kiezen jullie ervoor om er onvergetelijke dagen van te maken?!  Er is immers veel mogelijk als je veilig wilt trouwen tijdens de corona uitbraak. Waarom kiezen voor uitstellen?

Geef een antwoord