Wijn

Dit moet je weten over de verschillende soorten witte wijn…

soorten witte wijn

Ben je een liefhebber van witte wijn? Dan kun je waarschijnlijk wel een aantal soorten witte wijn opnoemen. Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn ongetwijfeld de meeste bekende soorten witte wijn. In de meeste restaurants kun je deze wijnen ook wel krijgen. Dit zijn wijnen die zijn gemaakt van één druivensoort. Daarnaast zijn er ook veel wijnsoorten die zijn vernoemd naar de streek waar ze vandaan komen, waardoor het niet direct duidelijk is van welke druivensoorten ze gemaakt zijn.

Veelvoorkomende soorten witte wijn

In dit artikel geven we je een overzicht van 8 veelvoorkomende soorten witte wijn, die zijn gemaakt van slechts één druivensoort.

Chardonnay

Van alle soorten witte wijn is dit misschien wel de meeste bekende soort. In vrijwel elk restaurant kun je wel Chardonnay bestellen. De meeste bediendes kennen deze wijnsoort ook bij naam, dus bestel je een Chardonnay, dan hoef je daar doorgaans verder niets meer aan toe te voegen.

Chardonnay druiven groeien over de hele wereld, dus je kunt online Chardonnay bestellen afkomstig uit Spanje, Frankrijk, Italië, de Verenigde Staten en Roemenië, en nog veel meer landen. De smaak van Chardonnay kan erg verschillen per soort fles. De wijn kan licht en frisjes zijn, maar ook veel voller.

Aroma’s die je vaak in deze wijnsoort terugvindt: tropisch fruit, perzik, ananas, en citrusvruchten. Over het algemeen wordt Chardonnay wijn gezien als erg laagdrempelig. Niet onlogisch dus dat deze wijnsoort een van de meeste geserveerde wijnsoorten ter wereld is de horeca!

weetjes over wijn

#wijninslaan

Koop de lekkerste witte wijnen online. Een breed assortiment.

Sauvignon Blanc

Na Chardonnay is Sauvignon Blanc waarschijnlijk de meest bekende soort witte wijn. In de horeca is ook deze wijnsoort goed te krijgen. Sauvignon Blanc (gemaakt van een witte druif met een groene schil) smaakt naar citrus, kruiden, appel, en/of bosbes, en soms ook naar ananas en/of lychee.

Ook deze druivensoort wordt in veel landen geteeld, maar oorspronkelijk komt de Sauvignon Blanc druif uit Frankrijk, en met name in de Sauternes (in de Bordeaux streek) is deze druivensoort veelvoorkomend.

Verder varieert deze wijn van droog tot zacht in de smaak. De afdronk is vaak lekker fris. Sauvignon Blanc kan zo worden gedronken, maar ook prima bij vegetarische en lichte maaltijden.

Pino Grigio (ook wel Pinot Gris genoemd)

De Pino Grigio druivensoort is veel minder bekend dan de Chardonnay en Sauvignon Blanc druivensoorten, maar dat is eigenlijk onterecht, gezien er overheerlijke witte wijnen van worden gemaakt, die zeker niet onderdoen voor de Chardonnay en Sauvignon Blanc wijnen.

Pinot Grigio is ideaal om zo te drinken, zonder een maaltijd, en kan dan ook prima worden geserveerd op een zomermiddag, of ’s avonds in de zomer.

Wat kun je verwachten van de smaak als je een glas Pinot Grigio wijn bestelt? Een weinig zure smaak, redelijk wat suikers, tonen van bessen en perzik, en uiteraard een citrus smaak. Deze wijn serveer je idealiter op zo’n 6 tot 7 graden, en wil je hem toch bij een maaltijd drinken, dan is hij bijvoorbeeld lekker bij Aziatische gerechten.

De auteur van dit artikel is fan van de Barefoot Gold Pinot Grigio wijn. Dit is een uiterst lekkere en fruitige witte wijn, met tonen van appel, en elementen van perzik en citrus, die bovendien heel soepel wegdrinkt. Afkomstig uit Californië (Amerika), en ideaal om ’s avonds aan je gasten te serveren als je een feestje hebt.

Lees ook: wanneer drink je welke wijn?

Pinot Blanc

Deze druivensoort is verwant aan de Pinot Grigio druivensoort, en aan de Pinot Noir druivensoort (waar rode wijn van wordt gemaakt). De teelt is vooral in Frankrijk (in de Elzas), in Duitsland, in Noord-Italië en in Oostenrijk. Pinot Blanc heeft een wat vollere smaak dan Pinot Grigio.

In Pinot Blanc kun je amandel, peer, appel, lychee en tonen van niet te rijp fruit proeven. Pinot Blanc wordt ook vaak gebruikt voor het maken van overheerlijke mousserende wijnen.

pinot blanc wijngaarden
Pinot blanc wijngaarden

Chenin Blanc

Chenin Blanc is een relatief zure wijn, gemaakt van witte druiven. Chenin Blanc kan zowel zoet als droog zijn, maar deze druivensoort wordt ook gebruikt voor het maken van mousserende wijn.

Oorspronkelijk komt deze druivensoort uit Frankrijk, en daar vindt dan ook nog steeds veel teelt plaat, hoewel de productie al jaren daalt. Ook in Chili, Argentinië, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika komt de Chenin Blanc druif voor.

Hoe smaakt witte wijn die is gemaakt van Chenin Blanc druiven? Zoals we hiervoor al aangaven kan wijn van deze druivensoort zoet of droog zijn, maar verder is deze wijn ook fris en fruitig, en je kunt er in meer of mindere tonen van gras en groene appels in terugvinden.

De smaak van Chenin Blanc wijn ligt verder enigszins in de buurt van Sauvignon Blanc wijn. Het resultaat van deze wijn is verder zeer afhankelijk van de manier van verbouwen en oogsten. Soms is deze wijn juist weer wat voller van smaak.

De meeste Chenin Blanc wijnen kunnen perfect worden geserveerd bij maaltijden met kip, maar ook bij vismaaltijden. De zoetere Chenin Blanc wijnen kun je ook drinken bij wat zwaardere gerechten, met meer kruiden.

Riesling

Riesling is de parel onder de druivensoorten in Duitsland. De Riesling druif groeit daar onder andere in de Moezel streek. Riesling is geschikt voor de productie van aromatische, droge, fris en/of (zeer) zoete wijnen, die zowel jong als oud gedronken kunnen worden. In Riesling kan verder sinaasappel, vanille, abrikoos, groene appel, jasmijn en limoen worden geproefd.

De oogst van deze druivensoort is pas vrij laat in het seizoen (eind september of begin oktober), maar dat leidt wel tot overheerlijke witte wijn. Vanwege het grote succes van de Riesling druifsoort, is men deze druifsoort ook gaan aanplanten in allerlei andere landen zoals Kroatië, Hongarije, Oostenrijk, en de Verenigde Staten. Maar wil je een echte Rieslingwijn proeven, dan raden wij je toch aan om een fles Riesling te kopen die afkomstig is van een Duitse wijngaard.

Riesling kun je zo drinken, maar nog beter kun je deze wijnsoort drinken bij wat pittiger en/of gekruid eten. Riesling is wel een wijnsoort waar je van moet houden, vind je het niets, dan vind je het ook echt niets.

Wij zouden zeggen: probeer binnenkort nog Riesling en bestel een of meerdere flessen van verschillende merken om te kijken of dit een wijnsoort is van jouw genre!

wijnproeverijbox

#Proeven

De lekkerste witte wijnen & uitleg voor een heuse wijnproeverij! Heerlijk genieten

Viognier

Viognier is een witte druivensoort, die met name voorkomt in de Rhônevallei, in Frankrijk. Deze druivensoort is lastig te telen, en heeft een lage opbrengst per hectare, iets wat je dan ook terugziet in de wat hogere prijs die je betaalt voor wijn die is gemaakt van Viognier druiven.

De smaak van deze aromatische wijn is zacht en fruitig, met weinig zuur, en bijna altijd droog. Viognier kan niet lang bewaard worden, en moet dus vrij snel worden gedronken na het bottelen.

De afdronk van Viognier wijn is wat bitter. In deze wijnsoort kunnen tonen van abrikoos, specerijen, perzik en honing geproefd worden. Viognier kan bij veel gerechten worden gedronken, en juist ook bij wat zwaardere gerechten, die pittiger van smaak zijn. Ook bij een klaasplankje is Viognier een goede keuze.

Lees ook: boeken over witte wijn!

Muscat

Oorspronkelijk komt deze druivensoort uit Griekenland, maar de Grieken hebben deze lang geleden meegebracht naar Frankrijk. We vinden Muscat wijngaarden vooral in het zuiden van Frankrijk, en in andere gebieden langs de Middellandse Zee.

Net als Viognier heeft ook Muscat lage opbrengsten per hectare wijngaard. De Muscat druif wordt vooral gebruikt om zoetere witte wijnen van te maken. Deze druiven staan bekend om hun frisheid en hun aromatische karakter. Ook dessertwijnen zijn vaker van Muscat druiven gemaakt.

Geef een antwoord