Bruiloft

Kleding voor het huwelijksfeest: wat trek je aan?

kleding voor het huwelijksfeest

Kleding voor het huwelijksfeest? Een struikelblok voor velen. Wat is gangbaar? Het belangrijkste is natuurlijk dat je je aan de dresscode houdt. Een huwelijkspaar geeft steeds vaker een dresscode af, en dit wordt doorgaans al vermeld op de trouwkaart die je ontvangt.

Bekende dresscodes zijn: Smart casual, White tie, Tenue de ville, Cocktail en Pink tie. In dit artikel behandelen we deze dresscodes, zodat je weet aan welke regels je je moet houden bij deze kledingvoorschriften.

Is er geen dresscode? Dan ben je veel vrijer in je keuze, maar zelfs dan kan het goed zijn om wat tips in gedachten te hebben voor je je naar een huwelijk begeeft.

Kleding voor het huwelijksfeest: de mogelijkheden

Smart casual

Deze dresscode ken je waarschijnlijk wel! Het is één van de minste formele voorschriften, die bovendien steeds populairder wordt voor ‘huwelijken van deze tijd’.

Deze code schrijft je namelijk voor dat je netjes komt, maar toch casual. Voor veel gasten is deze code erg prettig, omdat er altijd wel iets in de garderobe is te vinden waarmee men binnen deze dresscode valt.

Een (driedelig) pak is bij deze dresscode niet verplicht, en een colbertje hoeft ook niet. Een spijkerbroek is echter niet gepast, dus kies als vrouw zijnde voor een jurk of pantalon, en als man zijnde voor een ‘nette broek’. Een nette en hippe blouse in combinatie met sportieve (maar toch nette) schoenen maken de outfit voor een man compleet binnen dit kledingvoorschrift.

De vrouw kan binnen Smart casual verschijnen met pumps. Een jasje of blouse is voor de vrouw een optie, maar het moet weer niet te chic zijn. Accessoires (zoals een handtasje en sieraden) kunnen voor de vrouw geheel naar eigen keuze bij deze dresscode.

Tenue de ville

Bij deze dresscode draait het erom dat je net gekleed bent, maar niet te chic en te formeel. Je dient kleding te kiezen die je naar de stad aan zou kunnen (vandaar ook de naam).

Toegestaan zijn bijvoorbeeld lichtere (pastel) kleuren. Te donker (zwart of diepdonkerblauw) is bij dit kledingvoorschrift niet gepast. Een man kan dus goed in een grijs of lichtblauw driedelig pak komen. Nette schoenen zijn ook gewenst.

Een vrouw wordt verwacht in een wat lichtere rok of een jurk, die niet te lang is. Passend bij Tenue de ville is dat de vrouw iets lichter gekleed gaat dan de man, en ook zouden de hakschoenen niet te hoog moeten zijn. Door de stad wandel je immers ook niet op hoge hakken!

White tie

Dit is de meeste formele dresscode die er bestaat. De kans dat je dit ziet staan op een uitnodigingskaart is klein of je moet gast zijn op het trouwfeestje van mensen die zich in hogere kringen begeven.

Als bruidspaar jaag je je gasten vermoedelijk op kosten met deze dresscode, omdat je gasten in dat geval misschien specifieke kleding en accessoires moeten aanschaffen voor deze dag. Bovendien geldt dit kledingvoorschrift voor de avond (net als Black tie).

Bij dames draait het bij deze dresscode om ‘elegantie’. De vrouw wordt verwacht in een galajurk of in een baljurk. Juwelen en elegante sieraden die de outfit vervolmaken zijn bij deze dresscode erg gewenst, maar weer niet verplicht. De kleuren die je kiest voor je outfit mag je laten afhangen van het seizoen. Verwacht wordt verder dat je make-up perfect is, en een zekere klasse uitstraalt.

Ben je een man, dan kom je bij deze dresscode in een rokkostuum met een wit overhemd. Lakschoenen zijn echt noodzakelijk! Heb je die niet, dan zul je deze alsnog moeten aanschaffen. Verder wordt als man van je verwacht dat je een witte vlinderdas draagt. Of je die al in je kast hebt liggen is dan ook maar de vraag.

Black tie

Dit is bij het grote publiek een hele bekende dresscode, die iets minder formeel is dan White tie. Staat er Black tie op de uitnodiging die je ontvangt, dan dien je als gast chic en stijlvol op de trouwerij te verschijnen.

Als man zijnde draag je een smoking met een wit overhemd. Verder geldt dat de man zonder sieraden komt (ook een horloge is ongepast). De man draagt verder zwarte schoenen die gelakt moeten zijn, en er wordt verder verwacht dat hij met een zwarte vlinderstrik ten tonele komt.

Vrouwen dragen het beste een lange en nette jurk, die donker van kleur is. Voor het decolleté geldt dat deze altijd bescheiden moet zijn!

Cocktail

Cocktail is een wat minder formele dresscode. Dit kledingvoorschrift is strikter dan Pink tie, maar (veel) minder strikt dan bijvoorbeeld Black tie, White tie en Tenue de ville.

De code Cocktail is een combinatie van een feestelijk en net, en is dan ook één van de meest populaire dresscodes, aangezien je je als bruidspaar milder opstelt naar je gasten voor wat betreft de kledingeisen.

Zolang het er feestelijk uitziet kun je je als vrouw veel permitteren binnen dit kledingvoorschrift. Kies bijvoorbeeld voor een feestelijke jurk, met leuke hakken (die niet te hoog zijn). Combineer dit met een stel leuke sieraden en een goed bijpassend handtasje, en je bent klaar om te gaan!

Mannen worden bij deze dresscode wel in pak verwacht, maar het hoeft niet zo netjes als bij andere dresscodes. Een stropdas is niet noodzakelijk, maar nette schoenen zijn weer wel gewenst.

Pink tie

Staat er ‘Pink tie’ vermeld op de uitnodigingskaart voor een huwelijk? Dan heb je het vrij gemakkelijk voor wat betreft de kledingkeuze. Hoewel de naam anders doet vermoeden ben je bij dit voorschrift vrij om te kiezen wat je aan doet.

Dit betekent dan ook dat je er niet op wordt afgerekend als je anders voor de dag komt dan de meeste andere gasten. Uiteraard is het goed om het wel redelijk te houden, en te kiezen voor kleding waar je je zelf goed bij voelt.

Enkele algemene kledingvoorschriften

De belangrijkste regel is dat je de kledingvoorschriften van het bruidspaar niet negeert. Dit zou ongepast zijn, want de dresscode is tenslotte de wens van het tweetal dat gaat trouwen.

Een andere belangrijke ongeschreven regel is dat je nooit (geheel) in het wit komt, tenzij dit specifiek wordt verzocht. De bruid komt namelijk al in het wit. Kom je toch geheel in het wit, dan kan dit worden opgevat als een belediging, en loop je vermoedelijk behoorlijk uit de pas!

Waar je verder voor zou moeten waken is dat je als koppel te veel van elkaar verschilt. Kom je als man en vrouw naar een bruiloft, stem dan ook onderling de kleding goed op elkaar af.

Heb je toch nog twijfels over de kledingvoorschriften en wat je aan zult trekken? Vraag het dan aan de ceremoniemeester! Die kan je vaak meer vertellen over de gewenste kleding voor het huwelijksfeest.

Geef een reactie