In de vorige artikelen gaven we je al een overzicht van de beste boeken die je kunt kopen over rode wijn en witte wijn. In dit artikel belichten we de beste boeken over wijn en het bewaren daarvan. Hoe goed de wijn ook is die je koopt, het bewaren van die wijn is minstens zo belangrijk als je uiteindelijk wijn wilt drinken die optimaal smaakt. Het bewaren van wijn op de juiste plek en bij de juiste temperatuur is belangrijker dan veel mensen denken.
Boeken over het bewaren van wijn: een overzicht!
Vergroot je kennis over dit onderwerp, en drink je gekochte wijnen beter dan ooit tevoren! Goed om te weten is verder dat alle boeken over het bewaren van wijn die we in dit overzicht hebben opgenomen in het Nederlands zijn geschreven.
Larousse Wijnencyclopedie van Larousse
Dit wijnboek is onder de wijnboeken misschien wel wat de Dom Perignon is onder de champagnes. Inmiddels hebben we heel wat wijnboeken gezien en bestudeerd, maar dit is zonder meer een van de grootste, en een van de meest complete wijnboeken die er in de handel te krijgen is.
Wat dacht je van meer dan 700 prachtige foto’s, 40 land- en streekkaarten, een handige tabel met wijnjaren, en wel 240 duidingen van wijnstreken en topwijnen.
#kennis
Met dit wijnboek kun je echt veel kennis vergaren over wijn, in het bijzonder over Franse wijnen, hoewel ook wijnen uit andere landen uitgebreid aan bod komen. Wil je wijnen leren ontdekken, wil je leren hoe je de juiste wijnen kiest, en wil je leren hoe je wijnen het beste kunt proeven? Dan is Larousse Wijnencyclopedie de juiste keuze!
Maar ook het opslaan en het (op de juiste temperatuur) bewaren van wijn worden zeer goed belicht, dus dit kunnen ook perfecte motieven vormen om dit boek te kopen.
Larousse Wijnencyclopedie verscheen in oktober 2017, en is te krijgen als hardcover. Dit boek telt maar liefst 658 bladzijden, en is alleen nog tweedehands verkrijgbaar vanaf 32 euro. Daarmee is dit wijnboek meer aan de prijs dan andere wijnboeken over het bewaren van wijn, maar daar krijg je dan ook wel een top boek voor, dat groter, breder en misschien ook wel beter is opgezet dan vele andere vergelijkbare boeken.
Dat het hier om een zeer goed wijnboek gaat wordt ook onderschreven door andere mensen, die dit boek eerder kochten. Op Bol.com beoordeelden zij dit boek gemiddeld namelijk met 4,9 sterren, terwijl 5 sterren de maximale score is. Omgerekend is dit een 9,8 als cijfer. Dit gemiddelde kwam tot stand op basis van 12 reviews. Wellicht ben jij wel de volgende die een recensie achterlaat over dit fantastische wijnboek!
Glashelder van Frank van der Auwera
Glashelder is een glashelder boek over een aantal onderwerpen die betrekking hebben op wijn. In dit wijnboek staan 5 onderwerpen centraal, namelijk waarom je (bepaalde) wijn lekker zou moeten vinden, hoe je een fles wijn op de juiste manier proeft, bij welke maaltijden je een bepaalde wijn het beste kunt serveren, wat de ideale temperatuur is om de wijn uit te schenken, en hoe je een fles wijn het beste bewaart.
#divers
Aangezien dit wijnboek 175 pagina’s telt mag je verwachten dat aan al deze 5 onderwerpen genoeg aandacht wordt geschonken, en je over al deze zaken genoeg bijleert. En dus ook over het bewaren van flessen wijn!
Hoewel dit boek alweer bijna 20 jaar verkrijgbaar is, is het nog altijd up-to-date (deze wijn onderwerpen zijn tenslotte tijdloos). Je kunt Glashelder van Frank van der Auwera dus met een gerust hart kopen.
Duur is dit wijnboek over het bewaren van wijn zeker niet, want we zien hem voor nog geen 8 euro aangeboden in de (online) winkel van ons allemaal!
Wijn En Bewaren (van trapkast tot wijnkelder) van Frank Jacobs en Gert Crum
Menig wijnliefhebber koopt niet alleen wijn om direct te drinken, maar heeft ook de behoefte om een voorraad aan te leggen. Geldt dit ook voor jou, lees dan gauw verder…
Heb je wijnen die je lekker vindt, en die je daarom wilt wegleggen voor later? Of heb je wijnen in je bezit die nog een tijdje moeten rijpen voor ze goed op dronk zijn? Dan is het zaak dat je goed geïnformeerd bent over het bewaren van wijn.
Niet alle wijnen zijn geschikt om (lang) te bewaren. Sommige wijnen dien je eigenlijk gelijk of binnen enkele maanden na aankoop op te drinken. Het wijnboek Wijn En Bewaren legt je uit welke wijnen geschikt zijn om te bewaren, maar legt je ook goed uit hoe je een wijnvoorraad op de juiste manier aanlegt.
#wijnkelder
Daarnaast gaat het boek in op de manier waarop je je wijnkelder zou moeten inrichten, en hoe je je wijnkelder zo goed mogelijk beheert, zodat je je aangekochte wijnen onder optimale omstandigheden kunt bewaren. Ook krijg je informatie over de hoe lang je je wijn kunt bewaren, en wanneer het juiste moment om een fles te openen daar is gekomen.
Maar dit wijnboek gaat verder…, ook het investeren in wijn, en het te voeren aankoopbeleid voor je wijnvoorraad worden onder de loep genomen.
Heb je geen wijnkelder, maar enkel een voorraadkast, een wijnrek, of een opslagruimte in de meterkast? Geen probleem, want de schrijvers van Wijn En Bewaren hebben daar rekening mee gehouden bij alle adviezen die je in dit boek worden gegeven.
Wijn En Bewaren is geschreven door twee docenten van de Wijnacademie, namelijk Gert Crum en Frank Jacobs. Zij zijn beiden al vele jaren docent op het gebied van wijn, en hebben talrijke publicaties op hun naam staan. Ook verzorgen zij presentaties over wijn, en zijn zij betrokken bij wijnproeverijen.
Gert Crum heeft bovendien vele boeken op zijn naam staan die met name nationaal zeer geprezen zijn! Wijn En Bewaren kan bogen op meer dan 50 jaar aan gezamenlijke wijnervaring. Dus met de kennis die je in dit boek krijgt op het gebied van het bewaren van wijn, zit je meer dan goed! Veel beter ga je het niet uitgelegd krijgen…
Dit wijnboek (een hardcover) bestaat uit 159 pagina’s, en is te koop voor 12 euro (inclusief de servicekosten).
Wegwijs in wijn van Gido van Imschoot
In 224 pagina’s geeft Gido van Imschoot je antwoord op vele vragen die je kunt hebben als wijndrinker en wijnliefhebber. Dit boek is dan ook vrij all-round, en na het lezen weet je heel veel meer over van alles en nog wat op het gebied van wijn.
Om zomaar wat te noemen: hoe organiseer je zelf een wijnproeverij, en welke soort glas heb je nodig voor een bepaalde wijnsoort? En hoe maak je de juiste combinaties tussen gerechten en rode en witte wijn? Daar krijg je bijvoorbeeld antwoorden op in dit boek.
Maar Wegwijs in wijn gaat verder, veel verder. Want je krijgt ook goed uitgelegd hoe de smaak van wijn tot stand komt, en welke invloed, de bodem en het klimaat hierop hebben. En weet je al op welke temperatuur je diverse soorten wijn zou moeten serveren, en hoe je wijn moet ruiken voordat je deze serveert? En ben je al op de hoogte van de verschillen tussen biologische wijn en natuurwijn, en wat weet je überhaupt over de soorten wijn die er zijn? Na het lezen van dit boek kun je ook daar over meepraten, en weet je de belangrijkste dingen hierover!
#kopenvanwijn
En dan is er in dit boek nog aandacht voor het kopen van wijn, want ook daar is heel veel over te zeggen. Want waar koop je je wijn het beste, en waar moet je op letten als je wijn koopt?
Wellicht heb je daar zelf al kennis over en de nodige ervaring mee, maar met de adviezen van Gido van Imschoot wordt het allemaal nog veel leuker, en bovendien gewoon veel gemakkelijker om de juiste wijn voor de beste prijs te scoren.
Gaat het je specifiek om de informatie over het bewaren en opslaan van wijn, dan is Wegwijs in wijn van Gido van Imschoot wellicht ook een hele goede aankoop, want ook aan dit thema wordt aandacht geschonken.
Er is wellicht minder aandacht over het bewaren van wijn dan in de andere boeken die we hiervoor in dit artikel hebben benoemd, maar dat hoeft geen reden zijn om Wegwijs in wijn links te laten liggen. Immers, juist de vele facetten van wijn die in dit boek worden behandeld, maken het een zeer interessant boek voor eenieder die zich verder wil verdiepen in de wondere wereld van wijn.
De prijs van deze tweedehands paperback, die in september 2017 verscheen is overigens slecht 18,45 euro. Gezien de aard van dit boek, en het zachte prijsje ervan, is dit boek ook heel goed cadeau te doen aan een vriend, familielid of kennis.