Wijn

Boeken over het combineren van wijn en gerechten: 19 beste

boeken wijn gerechten

In dit artikel hebben we een overzicht gemaakt van de 19 beste boeken die er zijn over het combineren van wijn en gerechten. Dit is namelijk een vak apart, en niet iedere wijn past bij ieder gerecht. Sterker nog, de meeste wijnen passen niet bij een bepaald gerecht.

Combineren van wijn en gerechten: de beste boeken!

Kenners en experts houden zich al jarenlang bezig met het ‘pairen’ van voeding en wijn (rode wijn, witte wijn, rosé wijn, mousserende wijn en dessertwijn). Maak nu gebruik van hun kennis en koop een of meerdere boeken over het juist combineren van gerechten en wijn.

De wijn-spijsbijbel van Victoria Moore

De wijn-spijsbijbel is als een bijbel, maar dan voor iedereen die graag wijn en eten op de juiste manier combineert. Victoria Moore leert je om de juiste wijn bij je maaltijd te kiezen, en andersom, want dat is ook erg handig… De goede wijn bij een gerecht zal de smaak van het gerecht verbeteren, terwijl de verkeerde wijn een gerecht compleet kan breken.

Victoria Moore is vinoloog en smaakexpert, en weet dus waar zij het over heeft in dit boek. Ze vertelt je niet alleen wat de juiste combinaties zijn, maar ook waarom juiste die combi’s goed werken.

Welke witte wijn neem je bij een kaasplankje, en waarom werkt een goede witte wijn daarbij vaak beter dan een rode wijn? En welke wijn kies je bij (pure) chocolade?

De wijn-spijsbijbel van Victoria Moore

#boordevol

De wijn-spijsbijbel staat boordevol informatie, waar je je hart mee kunt ophalen, en je je kennis behoorlijk mee kunt vergroten. Goed aan dit boek is dat je echt wordt uitgedaagd om zelf te combineren. Met de combinaties die in het boek zijn gemaakt, maar ook met nieuwe combinaties die je zelf kunt maken in de praktijk, op basis van wat de schrijfster je leert.

Dit boek moet worden gezien als een van de betere in dit segment, en zou een van de werken moeten zijn die je standaard in je boeken- of keukenkast hebt staan. Tot slot is er een extra hoofdstuk in het boek opgenomen over de wijnen van de Lage Landen, geschreven door Niek Beute.

De bijna 500 pagina’s die dit boek bevat geven aan dat het hier inderdaad niet gaat om een simpel gidsje, maar om een compleet handboek dat als basis kan dienen voor het maken van perfecte combinaties van allerlei soorten voeding en allerlei soorten wijn.

De wijn-spijsbijbel is zowel te koop als echt boek (in de vorm van een paperback), als in digitale variant (een e-book). De prijzen zijn respectievelijk 29,95 euro en 14,95 euro. Kijk zelf maar welke variant jou het beste lijkt! Op Bol werd dit boek van Victoria Moore overigens beoordeeld met 4,7 sterren gemiddeld (op basis van meer dan 10 beoordelingen). De maximale score qua sterren is 5, dus de eerdere kopers geven aan dat het om een uitmuntend wijnboek gaat!

Wijn & Spijs uit NL van Koen van der Plas en Etienne Verhoeff

Tja, wat moeten we zeggen… Dit boek is een klasse apart, en uniek in zijn soort! Wijn & Spijs NL is namelijk zo’n beetje het enige echte (goede) boek over Nederlandse wijn in relatie tot (allerlei smakelijke) gerechten.

Veel mensen denken nog steeds dat goede wijn uit Spanje, Italië of Frankrijk moet komen, maar dat is al lang niet meer zo. In Nederland wordt al vele decennia wijn gemaakt, en de wijnen die de wijnbouw in Nederland voortbrengt worden steeds beter.

Inmiddels hebben de betere Nederlandse wijnen ook hun intrede gedaan in allerlei restaurants, waaronder een aantal van Nederlands beste sterrenrestaurants.

Wijn & Spijs uit NL van Koen van der Plas en Etienne Verhoeff

#wijnbouw

In Wijn & Spijs is aandacht voor de wijnbouw van de afgelopen 50 jaar in Nederland, en daarbij krijg je mooie verhalen van wijnboeren die hun beste beentje voor zetten om wijn van Nederlandse bodem naar een hoger niveau te tillen.

Koen van der Plas (een gediplomeerd wijnsommelier) maakt bij allerlei wijnen die de Nederlandse wijnbouw voort heeft gebracht proefnotities. Dit is ideaal als je een goed vertrekpunt wilt hebben voor eigen aankopen van Nederlandse wijnen, en dat geldt zowel voor rode als voor witte wijnen.

Verder vind je in dit prachtige boek recepten (en wijnen die daarbij uitstekend passen) van Da Vinci, van Librije’s zusje, van De Groene Lantaarn en van Inter Scaldes; restaurants met 2 en 3 Michelin sterren!

Tot slot is er een index in dit boek opgenomen van bijna 100 wijnboeren in Nederland, die zich bezighouden met het telen van witte en rode druiven voor het maken van wijn.

Wijn & Spijs is nog niet zo lang verkrijgbaar, want het verscheen in september 2018 in de handel. Niettemin wordt dit boek inmiddels geprezen vanwege de bijzondere inhoud ervan, die met name de liefhebber van Nederlandse wijnen erg aanspreekt.

Het boek bestaat uit 208 pagina’s, en is via Bol verkrijgbaar voor een prijs voor ongeveer 78 euro (inclusief servicekosten). Niet het goedkoopste wijnboek dus, maar voor de liefhebbers is een wijnboek van deze klasse en met deze specifieke inhoud deze prijs wel waard.

De chef en de wijn van Peter Klosse

De chef en de wijn geeft je een prachtig overzicht van 52 combinaties van spijzen en wijnen die je kunt combineren. Deze zijn volledig en tot in detail toegelicht, zodat je ze ook gemakkelijk zelf kunt maken.

De basis voor dit wijnboek zijn de druivensoorten Riesling, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Chardonnay; 2 witte en 2 rode druivensoorten dus. Per druivensoort zijn er 12 tot 14 wijnen opgenomen die afkomstig zijn uit de hele wereld, en die uitgebreid worden besproken.

De chef en de wijn van Peter Klosse

#wijnmakers

Wat proberen wijnmakers te bereiken bij het maken van deze wijnen, en wat vinden de chef-koks en sommeliers van restaurants hiervan? Daar geeft dit boek een prachtig antwoord op, want voor dit boek ging de schrijver langs 26 fascinerende restaurants in Nederland en Vlaanderen, variërend van toprestaurants (met sterren), tot kleinere onbekende restaurants.

Elk restaurant is vervolgens gevraagd om 2 gerechten te koken bij 2 verschillende wijnen, wat dus heeft geleid tot 52 prachtige (zeer verschillende) combinaties van wijnen en spijzen. Al deze combinaties worden uitvoerig besproken in De chef van de wijn, en ook wordt een indruk van de bereiding gegeven. Uiteraard krijg je ook productinformatie. Je wilt tenslotte zelf (thuis) ook aan de slag met het maken van deze mooie combinaties van wijn en spijs.

Al bij al bevat dit inspirerende gastronomische boek veel nieuwe informatie, en vele invalshoeken. En de auteur van dit boek mag zeker ook worden genoemd en benoemd.

Peter Klosse staat namelijk bekend als ‘de smaakprofessor’, en hij heeft een eigen hotel en restaurant in Apeldoorn. Verder speelt hij een belangrijke rol bij de Academie voor Gastronomie, het gastronomische opleidingsinstituut van Nederland.

De prachtige foto’s in dit boek zijn van niemand minder dan Jan Bartelsman, een van de meeste gewaardeerde culinaire fotografen van Nederland.

Al met al koop je met De chef en de wijn dus een meesterlijk boek, zowel in tekst als in beeld. Voor 16,14 euro is dit 246 pagina’s tellende wijnboek van jou. Hiervoor krijg je bovendien een hardcover, en geen paperback of e-book.

Keukenhelden – Wijnfestijn: zo combineer je wijn & eten van Maarten van den Dries

Nog een heerlijk wijnboek om in weg te duiken, als je wijn en eten zo goed mogelijk wilt leren combineren. Welke wijn drinken we bij welk eten, en bij welke maaltijd?

De vele ‘tips and tricks’ in dit boek geven je een goed beeld hoe je vanaf nu zelf de beste wijnen voor bepaalde maaltijden uitzoekt. Het is gemakkelijker dan je denkt, en je hoeft echt geen wijnkenner te zijn hiervoor, en ook zeker geen sterrenkok.

Keukenhelden – Wijnfestijn: zo combineer je wijn & eten van Maarten van den Dries

#helden

Keukenhelden – Wijnfestijn: zo combineer je wijn & eten, leert je niet alleen de juiste wijn bij bepaalde voeding te kiezen, ook omgekeerd krijg je dit geleerd. Dus heb je al een bepaalde wijn in huis, dan weet je straks welke gerechten je daar het beste bij kunt maken.

Als bonus zijn in dit boek de favoriete recepten met wijn voor thuis van Nederlandse top koks opgenomen. Een extra reden dus om dit leuke boek snel in je boekenkast te hebben staan!

Voor 18,50 euro is het van jou, en mag je 160 pagina’s weglezen over de hiervoor genoemde onderwerpen. Recensies over dit boek missen we op dit moment nog, maar wie weet ben jij de eerste die dit boek online beoordeelt, met 3, 4 of 5 sterren…?

Wijn en gerechten combineren van Linda Johnson-Bell

De juiste wijn bij het juiste gerecht, of het juiste gerecht bij de juiste wijn. Linda Johnson-Bell leert je het beiden op een uitstekende manier! Zowel voor de beginner als voor de gevorderde op dit gebied is dit boek een verademing, want het kiezen van wijnen en gerechten is na het lezen van dit boek straks erg eenvoudig.

Allereerst begint de schrijfster in dit boek met een overzicht van de druivensoorten en de smaakkarakteristieken, en daarna gaat zij op zoek naar de typische smaken van gerechten, en de ingrediënten die daarvoor zijn gebruikt.

Goed aan het boek Wijnen en gerechten combineren is vooral ook dat er heel wat tabellen en schema’s zijn opgenomen, waarin je precies kunt lezen wat bij elkaar past.

Wijn en gerechten combineren van Linda Johnson-Bell

#druiven

Wijnen en druivensoorten worden hierbij gelinkt aan en gerangschikt bij gepaste gerechten, maar ook omgekeerd is het geval; ingrediënten en allerlei soorten gerechten zijn ook in een lijst gezet, met daarbij dan de geschiktere wijnsoorten.

‘Pairen’ van voeding en wijn wordt vanaf nu zeer gemakkelijk, als je eenmaal door hebt hoe het in elkaar steekt. De door de auteur opgestelde schema’s en lijsten zijn daarbij een waardevol uitgangspunt.

Daarnaast zijn er in dit wijnboek ook nog wat andere hoofdstukken opgenomen. Zo lees je onder andere over het combineren van wijn en kaas, en over het combineren van wijn met specifieke buitenlandse gerechten.

Wijn en gerechten combineren is een ideale opstap voor iedereen die wijn en gerechten wil leren combineren, en is verder goed voor uren leesplezier. Dit wijnboek is bovendien vrij recent verschenen, en door eerdere kopers ervan goed gewaardeerd (namelijk met de maximale score van 5 sterren).

Tot slot mag zeker nog worden genoemd dat Linda Johnson-Bell niet de minste is op wijngebied… Zij is in de eerste plaatst sommelier, en zij schreef voor vele magazines op het gebied van wijn. Daarnaast was zij ook hoofdredactrice van Vintage International Magazine.

Ook won zij verschillende prijzen (waaronder de Prix Louis Marinier), en is zij samen met haar man eigenaar van een bekroond restaurant in Londen.

Wijn en gerechten combineren bestaat uit 208 pagina’s, en is te koop voor een bedrag van 19,95 euro, voor een hardcover versie. Een paperback versie van dit boek kopen kan ook, en dat levert ook nog een leuke besparing op, aangezien een paperback versie van Wijn en gerechten combineren maar 7,49 euro kost!

Wijn en Spijs – Basis voor de Sommelier van Jeroen Bronkhorst

Alweer een zeer compleet boek over wijn en spijs, dat zowel geschikt is voor gevorderden en experts op dit gebied, als voor beginners. Dit boek is ingedeeld in vele hoofdstukken, en dat is naar onze mening op een goede manier gedaan.

Allereerst krijg je informatie over wijnproeven, met behulp van een aromacirkel. Daarna krijg je de Gastronomische Proefmethode voorgeschoteld, waarmee je pijlsnel een wijn kunt uitkiezen bij een gerecht, of andersom.

Daarna is het de beurt aan de Chefmodule, die over kooktechnieken gaat, zoals snijtechnieken en kleuren in een gerecht, en hun invloed op de wijn.

Vervolgens de Sommeliersmodule, waarin je leert hoe je een wijn kunt aanpassen aan een gerecht, door middel van glaswerk en/of zuurstof, of door middel van temperatuur.

Wijn en Spijs – Basis voor de Sommelier van Jeroen Bronkhorst

#thema’s

Verder zijn er nog een aantal andere hoofdstukken in dit boek, die aparte thema’s behandelen, zoals het hoofdstuk over aperitief, kaas, wijn en dessertwijn, en het hoofdstuk over cultuur, waarbij de belangrijkste keukens (o.a. de Italiaanse, Chinese en Franse keuken) voorbijkomen, en de mooiste wijnen die je daarbij kunt uitkiezen om te serveren.

Goed aan dit boek is zonder meer dat er veel aandacht is voor productkennis. Vis, vlees, paddenstoelen, chocolade, noten, fruit en nog veel meer producten, en de wijnen die je daarmee kunt combineren.

En dit boek doet hier nog een schepje bovenop, door een uitstapje te maken naar gerechten en goed bijpassende andere soorten drank, zoals koffie, thee, bier, en sake.

Een slimme zet van de auteur (Jeroen Bronkhorst) is verder dat hij ook groentes heeft opgenomen, en deze heeft ingedeeld naar families, waardoor je snel een passende wijn kunt vinden voor groente die binnen een bepaalde familie past.

Geschikt voor mensen die zich in de breedte willen verdiepen

Achter in het boek zijn producten en gerechten opgenomen, met daarbij steeds 3 passende adviezen voor wijn. Handig als je snel een gerecht wil maken met de juiste wijn erbij. Al met al is Wijn en Spijs – Basis voor de Sommelier een zeer geschikt wijnboek voor mensen die zich in de breedte willen verdiepen op het gebied van wijn en gerechten.

Bovendien leest dit boek erg gemakkelijk weg, en is dit boek (met 236 pagina’s) zeker niet te lang, maar zeker ook niet te kort. Je betaalt er 24,95 euro voor, en daarvoor krijg je ook nog eens een stevige hardcover.

Dat het hier om een top boek gaat binnen zijn genre, dat blijkt wel, want tot nu toe gaven mensen die dit boek eerder kochten allemaal de maximale score van 5 sterren, bij het geven van hun recensie. Zij prezen de inhoud van de vormgeving, de vlotte manier waarop het geschreven is, de testjes die zijn opgenomen, en de superhandige tips die zijn opgenomen. Koop Wijn en Spijs van Jeroen Bronkhorst nu zelf, om zelf te oordelen wat je ervan vindt, en in de eerste plaats natuurlijk vanwege de fantastische inhoud!

Help! Welke Wijn Wil Ik Bij Het Eten? Van N. Ruitenberg en M. van der Rijst

Wil je een vermakelijk boekje kopen over wijn en eten, dan zou dit weleens jouw nieuwe aankoop kunnen worden. Help! Welke Wijn Wil Ik Bij Het Eten? Is een handig boekje, met vele tips en ideeën voor wijnen bij het eten.

Daarbij moet je denken aan allerlei soorten gerechten, van erwtensoep tot vegetarische lasagne, van kibbeling tot couscous, en van tiramisu tot een stoofpotje met vlees.

Help! Welke Wijn Wil Ik Bij Het Eten? Van N. Ruitenberg en M. van der Rijst

#variatie

De aanbevolen wijnen bij de gerechten in dit boek, maken de gerechten compleet. Zo heb je altijd de juiste wijn, en je kunt bovendien kiezen uit een grote variatie aan gerechten die zijn opgenomen.

Met dit boek kun je gemakkelijk de juiste wijn vinden door de overzichtelijke indeling, en er is zowel aandacht voor gangbare als voor minder gangbare gerechten.

Verwacht geen technische verhandelingen over wijn en eten als je dit boek koopt, maar eerder een praktisch boek, dat lekker wegleest, met veel handige informatie en tips.

De auteurs van dit boek (2 dames) zijn kenners, want zijn publiceren regelmatig in tijdschriften en vakbladen, zoals Allerhande, Midi, en Perswijn en Proefschrift. Voor nog geen 10 euro is dit boek over wijn en eten van jou. Daarvoor krijg je een paperback, die bestaat uit 160 pagina’s.

Spiekboekje wijn (kiezen en koken op druif) van Hubrecht Duijker

Voor 9,94 euro heb je Spiekboekje wijn (kiezen en koken op druif) in je kast staan. Dit boek, dat 142 pagina’s telt en in 2010 in de handel is gekomen, is geschreven door Hubrecht Duijker, die samen met Harold Hamersma een van de meest bekende wijnauteurs van Nederland is.

Hij heeft talloze wijnboeken op zijn naam staan, waaronder bijvoorbeeld ook Welke Wijn Waarbij (zie hieronder in dit artikel), De Duizend van Duijker, Over wijn gesproken, Heerlijk Frankrijk, en Hubrecht Duijker vertelt.

En daarnaast heeft hij alle denkbare onderscheidingen ontvangen. Hij werd bijvoorbeeld uitgeroepen tot beste wijnpublicist ter wereld, en hij ontving de prestigieuze Amerika de Julia Child Award. Koop je een boek van hem, dan weet je dus dat je de allerbeste informatie krijgt op het gebied van wijn.

Spiekboekje wijn (kiezen en koken op druif) van Hubrecht Duijker

#anders

Spiekboekje wijn (kiezen en koken op druif) is weer net even anders dan andere wijnboeken. Dit boekje leert je namelijk om lekkere wijnen uit te kiezen op hun druif. Ongeveer 25 druivensoorten worden behandeld.

Daarbij krijg je informatie over de smaak van de wijnen van die druivensoorten, en per druivensoort geeft Hubrecht Duijker je steeds 2 heerlijke recepten.

Daarnaast gaat hij in op de verschillen tussen druivensoorten, zodat je hier in de praktijk straks ook meer van snapt. Spiekboekje wijn is helder en duidelijk geschreven, en zowel geschikt voor de beginnende als voor de gevorderde wijndrinker.

De prijs van Spiekboekje wijn is ook dik in orde, want dit fantastische boek is al te krijgen rond de 10 euro (voor een gebruikt exemplaar, in goede staat). Nieuw zien we dit boek op dit moment niet aangeboden, maar dit kan op een later moment wel weer het geval zijn. Maar maakt dit wat uit, want dit boek kreeg de maximale score van 5 sterren van mensen die dit boek eerder kochten!

Desserts & Wijn van M. Declercq en Frank Croes

Ben je specifiek geïnteresseerd in desserts en wijnen die daar goed bij passen? Dan is Desserts & Wijn beslist een aanrader! Het aanbod van boeken die specifiek gaan over desserts en wijn is beslist niet groot, en wij vonden dan ook eigenlijk geen vergelijkbare boeken, zowel in het Nederlands als in het Engels niet.

Desserts & Wijn bevat vele recepten voor desserts, van patissiers in binnen- en buitenland. Zoete desserts zijn goed te combineren met wijn, mits je een aantal regels in acht neemt, die in dit boek worden beschreven.

Desserts & Wijn van M. Declercq en Frank Croes

#ontwikkeling

Marc Declercq geeft in dit boek een overzicht van zoete wijnen, en neemt de ontwikkeling van desserts van vroeger tot aan nu onder de loep. Sommelier William Wouters geeft vervolgens een overzicht van de best passende dessertwijnen.

Al met al is Desserts & Wijn een prachtig geïllustreerd boek, en ook dit boek is te koop voor minder dan 10 euro. Hiervoor krijg je 175 pagina’s aan leesvoer over de lekkerste desserts, de beste wijnen daarbij, en tips van vele bekende patissiers.

In deze lijst van boeken over wijn en eten is dit vermoedelijk het meest ‘zoete boek’, dat dan ook bij uitstek geschikt is voor de zoetekauwen onder ons! Genieten maar!

Wijn & Spijs (combineer de juiste wijn met het juiste gerecht) van R. Leenaers

Wijn & Spijs, is een veel gebruikte titel voor boeken over dit onderwerp. En alleen al in dit artikel vind je een aantal boeken met deze titel (als onderdeel).

Wijn & Spijs (combineer de juiste wijn met het juiste gerecht) van R. Leenaers

#combinaties

Hoewel de titel van dit boek misschien een beetje standaard is, is de inhoud toch net weer even anders dan die van veel andere wijn en spijs boeken. Je vindt in dit boek namelijk geen recepten, en ook geen uitgebreide beschrijvingen van wijnen. Wel krijg je als lezer veel informatie over allerlei combinaties van gerechten en wijnen die goed samengaan.

Op de gebruikte ingrediënten voor de genoemde gerechten wordt genoegzaam ingegaan, en ook allerlei gerenommeerde Nederlandse en Vlaamse chef-koks van bekroonde restaurants geven in dit boek hun persoonlijke visie op de ideale combinaties van eten en wijn.

Voor een kleine 20 euro is dit 162 pagina’s tellende wijn- en spijsboek van jou. Hiervoor krijg je een exemplaar dat in goede staat is, want nieuw is dit boek – zo te zien – niet meer te krijgen.

Een goed wijnjaar (4 seizoenen wijn en spijs in 80 columns) van Eline Jaarsma

In Een goed wijnjaar behandelt Eline Jaarsma (een register vinoloog), de vier seizoenen van wijn en spijs. In dit boek vind je korte hoofdstukken, met op zichzelf staande informatie.

Je krijgt uitleg over het verschil tussen een slobberwijntje en een kwaliteitswijn, en leert verder hoe je in 6 seconden goed wijn kunt proeven. Daarnaast ontvang je tips voor wijnen waar je mee kunt koken, om zo je gerechten nog smaakvoller te maken.

Een goed wijnjaar (4 seizoenen wijn en spijs in 80 columns) van Eline Jaarsma

#weetjes

Leuke weetjes worden in dit boek afgewisseld met heerlijke recepten, waarbij de schrijfster voortreffelijke wijnen heeft gekozen, die zeer goed matchen met de opgenomen en voorgeschotelde gerechten.

In dit boek leer je niet welk wijnjaar goed of slecht is (hoewel de titel van het boek dat natuurlijk wel doet vermoeden), maar leer je wel hoe je een goed wijnjaar kunt ervaren.

Een goed wijnjaar is te krijgen als e-book (voor nog geen 7 euro), en als paperback (voor 17,43 euro). Hiervoor krijg je een wijnboek dat boordevol recepten staat, met evenveel bijpassende goede wijnen, dit alles vervat in 172 bladzijden. Ook dit boek kreeg de maximale score van 5 sterren, bij de beoordelingen van mensen die het boek eerder kochten. Weet wat je in huis haalt dus, als je overweegt om dit boek te kopen!

Welke Wijn Waarbij van Hubrecht Duijker

Weer een boek van Hubrecht Duijker, een van Nederlands meest gewaardeerde en beste wijnexperts. Welke Wijn Waarbij is inmiddels verschenen in de vierde druk, en een en ander is daarbij herzien en verbeterd.

Allereerst is de vormgeving van het boek verbeterd, en daarnaast vind je nu ook 10 verhandelingen van chefs over hun menukaart in dit boek, waarbij zij aangeven wat hun ideale wijn-spijsmenu is. En niet onbelangrijk is dat ook wordt uitgelegd waarom.

Welke Wijn Waarbij - boeken van Hubrecht Duijker

#quotes

Verder zijn er in de herziene uitgave van Welke Wijn Waarbij ook leuke en grappige quotes opgenomen over wijn, en zijn er ook een aantal waardevolle toegiften opgenomen van het Nederlandse Gilde van Sommeliers. Dit boek was eigenlijk al alom geprezen, maar met deze vernieuwingen er nog bij is dit boek helemaal meer dan de moeite waard!

In Welke Wijn Waarbij vind je verder honderden gerechten, met bijbehorende wijnadviezen. De gerechten zijn geordend op vlees, vis, enzovoort. Heel handig!

Daarnaast is er gedacht aan gerechten voor iedereen, en zien we zowel simpele gerechten in dit boek staan (die eenvoudig zijn te bereiden), als meer bijzondere gerechten, die minder bekend zijn, of gewoon wat meer tijd kosten om te bereiden.

En er zijn meer dan genoeg gerechten opgenomen om jaren inspiratie uit te putten voor het zelf maken van (overeenkomstige) gerechten, en het afstemmen van je wijn daarop.

Handig is verder dat je via je het register in dit boek kan zoeken op wijn, op keuken, en op gerecht! Een hardcover versie van dit boek is te krijgen voor 14,99 euro. Het boek telt precies 200 pagina’s. Eerdere kopers van dit boek beoordeelden dit boek gemiddeld met 4,6 sterren; een perfecte score dus!

Welke Wijn Waarbij wordt geprezen om zijn grote variatie aan gerechten, en om het feit dat de wijnen die erin staan vaak gewoon in de supermarkt en in de slijterij zijn te krijgen. En ook beginnelingen op het gebied van wijn zijn zeer te spreken over de opzet van dit boek, zo zagen wij bij de afgegeven recensies op de website van Bol!

Wijn & Feest van Hubrecht Duijker

Heb je binnenkort een feestje, let dan even op… Want in Wijn & Feest gaat Hubrecht Duijker royaal in op de beste keuze gerechten en hapjes die je op een feestje kunt serveren, en welke wijnen daarbij perfect passen.

Wijn mag sowieso niet ontbreken als het feest is, maar de juiste wijnen serveren is nog een hele kunst. Echter, niet meer nadat je dit boek hebt gelezen, want heb je dit boek doorgenomen dan weet je alles wat je moeten weten hierover, of in ieder geval heel veel…

Of het nou gaat om wijn voor bij de lunch, voor bij het diner, of voor bij de hapjes in de namiddag, Hubrecht Duijker weet overal wel raad mee.

wijn en feest

#uniek

Wijn & Feest is een uniek boek in zijn soort, dus als je specifieke informatie wilt over feestelijke hapjes en gerechten, met de allerbeste wijnen die je daarbij kunt serveren, zoek dan niet verder, en bestel dit boek dan vandaag nog! Wijn & Feest is eigenlijk meer een boekje dan een boek, aangezien het slechts 71 pagina’s telt.

Echter staat het boekje bomvol geschikte en waardevolle informatie. Hierdoor wordt het voor de lezer een traktatie om dit boek te mogen lezen.

Het prijsje van Wijn & Feest is eigenlijk al net zo geweldig als de inhoud van Wijn & Feest zelf. Voor 8,89 euro (inclusief servicekosten) is je aankoop beslist geen dure grap.

Gerechten Met Wijn, Likeur, En Andere Drankjes van J. Fleetwood

Wil je leren hoe je gerechten met wijn combineert? Maar wil je je niet alleen beperken tot dat terrein, maar ook kennis opdoen over het maken van combinaties tussen andere soorten drank en gerechten? Dan is Gerechten Met Wijn, Likeur En Andere Drankjes een zeer geschikt boek.

Ook gerechten in combinatie met allerlei soorten likeuren en andere soorten drank (waaronder sterke drank als whisky) worden in dit boek zeer uitgebreid besproken.

#wijnadvies

Anders dan je misschien verwacht gaat het hier niet om drank voor bij de gerechten, maar juist om het op smaak maken van gerechten met drank. Heb je altijd al willen weten hoe je met wijn, likeur, en andere drank gerechten op smaak brengt? Dan gaat dit boekje je hart mogelijk veroveren.

Er staan meer dan 30 recepten in dit boek. Het gaat in dit boek om allerhande soorten recepten, zoals voorgerechten, vis- en vleesgerechten, en (zoete) nagerechten.

Dit Nederlandstalige boekje (dat is voorzien van illustraties) bevat 64 pagina’s. Het boekje is voor nog geen 10 euro te krijgen, en wel in de vorm van een hardcover.

De wereld rond in 80 gerechten & wijnen van Alain Bloeykens

Dit boek kan je aandacht trekken als je gerechten wilt maken die uit alle werelddelen komen. In totaal vind je in De wereld rond in 80 gerechten & wijnen 80 gerechten, die afkomstig zijn uit Afrika, Azië, Amerika, Europa en Oceanië.

Elk werelddeel heeft zo zijn charmes als het aankomt op de gerechten die er vandaan komen. Niet alleen de kooktechnieken verschillen per werelddeel, maar ook de voor gerechten gebruikte ingrediënten. Dat laatste is logisch, aangezien de gewassen en groentes in elk werelddeel verschillend zijn.

De wereld rond in 80 gerechten & wijnen van Alain Bloeykens

#wijnadvies

Laat je met dit boek verrassen met een keur aan recepten voor gerechten uit alle voornoemde werelddelen. En zoals je al verwacht, bij elk gerecht wordt een goed en passend wijnadvies gegeven.

Kook jij straks de wereld rond bij jou thuis, en misschien zelfs wel voor je gasten? Als het aan de auteur van dit boek ligt wel! Laat je verrassen en inspireren door de wereldkeuken, en kijk zelf welk werelddeel en welke gerechten jou het meest aanspreken. Durf te dromen en te denken buiten de Europese keuken, zowel qua gerechten als qua wijnen!

De wereld rond in 80 gerechten & wijnen telt 175 bladzijden. Het boek is te koop voor een uiterst zacht prijsje, namelijk 7,90 euro. En het leuke is, hiervoor krijg je ook nog een hardcover variant.

Wijn- zinspreuken, citaten, en heerlijke recepten van Anja Lombaert

Dit is een van de meest afwijkende wijnboeken die we in dit artikel hebben opgenomen. Dit boek bestaat namelijk niet alleen uit recepten. Je vindt tevens in dit boek allerlei algemene informatie, anekdotes, en citaten rondom wijn.

Wijn- zinspreuken, citaten, en heerlijke recepten van Anja Lombaert

#verfrissend

Dit boek is verder ook een van de beste boeken (van de in dit artikel opgenomen boeken) om cadeau te doen. Het is een verfrissend boek, waarmee je op een andere manier kennis leert maken met wijn.

Hoewel dit hardcover boek maar liefst 288 pagina’s telt (wat bovengemiddeld is voor een wijnboek) is de prijs daar niet bepaald naar. Wij zien Wijn- zinspreuken, citaten, en heerlijke recepten al online aangeboden voor een bedrag van slechts 7,50 euro!

Wijn In De Keuken van Janny de Moor

Wijn en eten gaan al duizenden jaren goed samen, en het is daarom goed te begrijpen dat in veel gebieden waar wijn wordt gemaakt, er ook gerechten zijn waarin die wijn wordt verwerkt.

De auteur van dit boek heeft al dit soorten gerechten die gebaseerd zijn op wijn uit eigen streek verzameld. Welke ze vervolgens heeft gebundeld in haar boek Wijn In De Keuken.

Wijn In De Keuken van Janny de Moor

#authentiek

Daarbij geeft zij steeds een wijnadvies op basis van wijn uit deze tijd. Alle recepten die zijn opgenomen in het boek van Janny de Moor zijn authentiek, goed getest en geproefd, en bovendien in meer of mindere mate aangepast aan deze tijd, waar nodig.

Het leuke aan dit wijn en spijsboek is ook dat er gerechten zijn waarbij je meerdere wijngangen krijgt geadviseerd. Koop je Wijn In De Keuken van Janny de Moor, dan ben je voor langere tijd onder de pannen, want het boek telt meer dan 200 recepten, die zijn verwerkt in de meer dan 300 pagina’s die dit boek rijk is.

Desondanks is de prijs die je betaalt voor dit boek zeer schappelijk. Wij zagen het boek op het moment dat wij online keken aangeboden voor 10,69 euro, inclusief servicekosten. Dit is dan wel voor een exemplaar in gebruikte (doch goede) staat.

Smaakstijlen van P. Klosse

Dit is nou weer typisch zo’n boek dat je wil kopen vanwege zijn bijzondere aanpak. Waar andere boeken soorten gerechten als uitgangspunt nemen om de perfecte wijnen erbij te vinden, gaat dit boek uit van zogeheten ‘smaakstijlen’.

Per smaakstijl krijg je in dit boek vele voorbeelden van gerechten, wijnen, ingrediënten en recepten. Omdat smaak dynamisch is, en de smaak van wijnen en gerechten geen vaststaand gegeven is, werkt een smaakstijl als vertrekpunt (om zo ingrediënten, gerechten, wijnen en recepten te vinden) beter volgens de auteur van dit boek. Handig bedacht zo vinden wij! En voor een deel van de mensen is dit misschien inderdaad wel de ideale weg om gerechten en wijnen perfect te combineren.

Mooi is ook dat in dit boek een uitgebreid register van wijnen is opgenomen. Dat maakt zoeken naar de juiste wijn erg gemakkelijk.

Smaakstijlen van P. Klosse

#ouder

Smaakstijlen van Peter Klosse verscheen alweer een langere tijd geleden voor het eerst op de markt. Dit mag echter geen aanleiding vormen om dit boek niet serieus te nemen.

De informatie in dit boek is nog steeds up-to-date, en de opzet van smaakstijlen is nog altijd even bruikbaar als in de tijd dat dit boek voor het eerst verscheen. Nieuw is dit boek inmiddels niet meer te krijgen, maar in gebruikte staat wordt het nog regelmatig aangeboden.

Wij zagen deze 158 pagina’s tellende hardcover (met een stofomslag) online staan voor een prijs van nog geen 25 euro. Ben jij straks een expert in het combineren van eten en wijn, op basis van de verschillende smaakstijlen die er zijn?

Zomer Wijnalmanak (2008) van Harold Hamersma en Hubrecht Duijker

Tot slot nemen we – aan het einde van dit artikel – nog even de Zomer Wijnalmanak (2008) in beschouwing. Hoewel deze gids alweer een tijd geleden verscheen is deze nog steeds goed bruikbaar.

Voor het maken van deze Zomer Wijnalmanak selecteerde Harold Hamersma maar liefst 400 wijnen, die allemaal in deze gids staan beschreven, inclusief smaakbeschrijving en waar je hem tegen welke prijs kunt kopen.

Zomer Wijnalmanak (2008) van Harold Hamersma en Hubrecht Duijker

#kwaliteit

Een deel van deze wijnen is nu, 12 jaar later, nog steeds te koop, zij het dan vaak wel van een andere (latere) jaargang. Een deel van deze wijnen is als sterwijn aangemerkt, en bij die wijnen krijg je ook een smakelijke eet tip! Wil je kwaliteitswijnen ‘pairen’ met gerechten, dan is het in het bijzonder aantrekkelijk om de sterwijnen in deze gids te gaan bekijken.

Zoals je mag verwachten van een echte wijngids voor de zomer zijn er alleen witte en rosé wijnen opgenomen, die destijds ook nog eens te koop waren voor minder dan 5 euro. Deze totale gids beslaat 208 pagina’s, en voor 6,89 euro (inclusief servicekosten) valt hij bij jou thuis op de deurmat.

Voor de Zomer Wijnalmanak 2008 heeft Harold Hamersma samengewerkt met Hubrecht Duijker, en daarmee is deze gids qua gebruikte expertise eigenlijk nauwelijks te evenaren, aangezien we hier het genoegen hebben met twee van de allergrootste wijnexperts van Nederland. En ook internationaal staat dit duo hoog aangeschreven als het gaat om wijnkennis.

Geef een reactie