Wijn

Boeken over rode wijn: dit zijn de 7 beste!

boeken over rode wijn

In het vorige artikel kon je lezen over beste boeken over witte wijn. In dit artikel doen we hetzelfde, maar nu richten we ons op de beste boeken die je kunt krijgen over rode wijn. Want ook over rode wijn zijn er veel boeken verschenen.

Boeken over rode wijn: wat kun je verwachten?

Welke rode wijn moet je kopen? Waar moet je op letten, waar komen bepaalde soorten rode wijn vandaan, en hoe worden ze gemaakt, en welke druivensoorten zijn er allemaal? En welke rode wijnen zijn echt goed, of zelfs uitmuntend?

Deze vragen worden allemaal beantwoord door de boeken over rode wijnen die we hieronder belichten. Hef het glas alvast maar, want je komt vanaf nu meer over rode wijn te weten dan je ooit zou hebben gedacht!

500 rode wijnen van Christine Austin

500 rode wijnen claimt het enige wijnboek te zijn dat er echt toe doet. Of dit zo is, dat mag je zelf beoordelen, maar feit is wel dat dit boek 500 wijnen beoordeelt van over de hele wereld. Hiermee vind je de beste rode wijnen om zelf te drinken, maar ook een keur aan rode wijnen die je heel goed cadeau kunt doen aan anderen.

Bij elke rode wijn die in dit boek wordt beoordeeld vind je informatie over de smaak, de druivensoort, de prijs, en de gerechten waarmee je de rode wijn kunt combineren. Dit boek over rode wijn, dat overigens in heldere taal is geschreven, bevat ook meer dan genoeg algemene informatie over rode wijn. Zo krijg je – net als in veel andere wijnboeken – informatie over het proeven, serveren en bewaren van rode wijn, en ook begeleidt dit boek je bij het uitzoeken van rode wijn in restaurants.

500 rode wijnen van Christine Austin

#regio’s

Handig is ook dat dit boek een overzicht bevat van de regio’s waarin rode wijn wordt gemaakt. Na het lezen van dit boek zul je veel beter in staat zijn om goede rode wijn te kopen, voor een betere prijs. Immers, je weet na het lezen van 500 rode wijnen waar je op moet letten bij je aankopen.

Voor het wijnboek 500 rode wijnen betaal je 12,50 euro, en wel voor een exemplaar in gebruikte staat. Hiervoor krijg je een hardcover versie, die bestaat uit bijna 300 bladzijden. Dit boek verscheen voor het eerst in november 2009, maar is nog steeds actueel, en meer dan de moeite waard om te lezen als je een liefhebber bent van rode wijn.

Van groene dromen tot rode wijnen van Hermi Lexmond

Kijk, dat is ook leuk… Een boek over Nederlandse wijn en wijnbouw. Wil je hier meer over weten dan is Van groene dromen tot rode wijnen de perfecte keuze binnen het assortiment van boeken over (rode) wijn.

Dit boek geeft je daarnaast ook vele weetjes over rode wijn, en wijn in het algemeen. Verder staan er wat recepten in, die je kunt combineren met toepasselijke Nederlandse (rode) wijnen, die goed matchen met de gerechten.

Van groene dromen tot rode wijnen van Hermi Lexmond

#wijnexpert

Hermi Lexmond, de auteur, is slim geweest bij het schrijven van dit boek. Harold Hamersma (een van de grootste wijnexperts van ons land) en Edwin Raben hebben namelijk meegewerkt aan de totstandkoming van dit boek. Hierdoor geniet dit boek nog meer aanzien!

Heb je specifieke interesse in of misschien zelfs wel een voorliefde voor (rode) wijn uit Nederland, en voor de Nederlandse wijnbouw (in de Achterhoek)? Dat zou je wel gek zijn als je dit boek niet zou aanschaffen. Anders gezegd: dit boek is uniek in zijn soort, en een vergelijkbaar goed boek over deze onderwerpen hebben wij niet kunnen vinden.

Mensen die dit boek eerder hebben gekocht waardeerden dit boek om zijn mooie foto’s, om de goede recepten die erin staan, om de praktische opzet ervan, en om de inspirerende wijze waarop het is geschreven.

Dit wijnboek is beschikbaar als hardcover, en heeft 168 bladzijden. In nieuwe staat is dit boek (op het moment dat wij online keken) niet meer te krijgen, maar wij troffen online wel een exemplaar aan in (goede) gebruikte staat. De prijs voor dit exemplaar van Van groene dromen tot rode wijnen is 22,10 euro.

Alles over rode wijn van Ursula Geiger Croci

Alles over rode wijn is een klein wijnboekje dat is verschenen in de serie Deltas wijnbibliotheek. In 77 pagina’s legt Ursula Geiger Croci je alles uit over rode wijn, waaronder de soorten die er zijn. Denk maar aan Merlot, Pinot Noir, en Cabernet Sauvignon, maar ook aan andere wat minder bekende soorten rode wijn.

Alles over rode wijn van Ursula Geiger Croci

#gelegenheid

Ze legt je uit hoe je rode wijn moet kiezen, en komt op de proppen met een uitstekende methode om de beste rode wijn te selecteren voor een bepaald soort gelegenheid, en die het beste past bij je smaak.

Ook de vier factoren die de uiteindelijke kwaliteit van een rode wijn het meest bepalen worden rijkelijk behandeld in dit wijnboekje. Dan hebben we het dus over de wijnstok en zijn druiven, de bekwaamheid van de wijnmaker, de jaargang, en het klimaat en de bodem, en de invloed van al deze zaken op de smaak, op de mogelijkheid om de wijn te bewaren (langer of korter), en uiteraard op de prijs.

Verder komt de auteur met een scala aan rode wijnen die volgens haar de moeite meer dan waard zijn. Dit zijn rode wijnen van verschillende soorten druiven, met zeer uiteenlopende smaken. Ursula Geiger Croci is zelf oenologe (een biochemicus op het gebied van wijn), en leidt wijnproeverijen van Vinum. Haar rijke kennis op het gebied van wijn zie je dan ook terug in haar boeken, waaronder in dit boek.

Alles over rode wijn troffen wij in het assortiment van Bol aan voor een bedrag van 17,50 euro (exclusief 1,99 euro aan servicekosten). Hiervoor krijg je een tweedehands exemplaar (in goede staat).

De kracht van rode wijn van D. Lemaitre

Nog een waanzinnig boekje over rode wijn onder de 10 euro. Ook dit boekje is weer anders dan andere boeken over rode wijn, want in De kracht van rode wijn wordt namelijk beschreven welke voedingswaarde rode wijn heeft, en welke gunstige invloed rode wijn heeft op het hart, op de bloedvaten, op de spijsvertering, op het zenuwstelsel en op het immuunsysteem.

Al in de Oudheid kende men geneeskracht toe aan rode wijn, en het werd gezien als een geschenk van de Goden. Ook was het in vroeger tijden een offerdrank.

De kracht van rode wijn van D. Lemaitre

#effecten

In dit boekje over rode wijn wordt verder aandacht geschonken aan de effecten van rode wijn bij mensen in verschillende leeftijdscategorieën, en ook wordt het thema alcoholisme aangehaald.

Maar dit boekje gaat verder, want het geeft ook antwoord op vele vragen over de productie, de samenstelling, en de consumptie van rode wijn. Aldus, je komt heel wat te weten over rode wijn, en weer op een andere manier dan via andere boeken over rode wijn.

Verder trakteert de schrijver je op een aantal recepten met rode wijn, die je naar hartenlust zelf kunt uitproberen.

Dit kleine rode wijnboekje bestaat uit bijna 80 pagina’s, en is als paperback te krijgen voor 7,50 euro (exclusief 2 euro aan servicekosten). Een goede wijn behoeft geen krans, en dat geldt eigenlijk net zo voor een goed boek over rode wijn!

Rode wijn van Andre Domine

In het vorige artikel over de beste wijnboeken over witte wijn hebben we je al gewezen op het boek ‘Witte wijn’ van Andre Domine, en in dit artikel wijzen we je op nog een boek van deze schrijver, en wel op het boek met de titel ‘Rode wijn’.

Rode wijn van Andre Domine

#wetenswaardigheden

Dit boek (of beter gezegd boekje, want zo groot is het niet), is namelijk niet minder interessant. Het boekje Rode wijn leert je op een grappige en verrassende wijze van alles over rode wijn, en je maakt via dit boekje kennis met vele wetenswaardigheden over rode wijn van diverse druivensoorten.

Maar ook de belangrijkste herkomstlanden worden goed belicht. Verder is dit boekje erg handzaam en rijk geïllustreerd.

Voor nog geen 15 euro heb jij het in je bezit, en word je breed en op een luchtige wijze geïnformeerd over rode wijn. Rode wijn lees je in een middagje of in een avondje uit, aangezien het nog geen 100 bladzijden telt, en in eenvoudige taal is geschreven.

Rode wijn (alle informatie voor de liefhebber) van Michael Edwards & Linda Beukers

Alweer een wijnboek met de titel Rode wijn, maar dan met de ondertitel ‘alle informatie voor de liefhebber’. Als je dit boek voor je hebt liggen dan zie je dat er vele verschillende soorten flessen wijn op de kaft zijn afgebeeld. Dit verwijst eigenlijk al een beetje naar de inhoud van dit boek, want in het boek wordt een opsomming gegeven van de beste rode wijnen ter wereld.

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=55565&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Ff%2Frode-wijn%2F35864938%2F&name=Rode%20wijn%2C%20Michael%20Edwards

#druivenrassen

Daarnaast krijg je als lezer een overzicht van alle belangrijke druivenrassen die er zijn, voorzien van vele illustraties. Daarnaast tref je ook bezoekersinformatie aan voor vele wijngaarden. Erg interessant, want de meeste wijnboeken geven de laatstgenoemde informatie namelijk niet.

Tot slot vind je ook in dit rode wijn boek veel informatie over het bewaren, opslaan, proeven en serveren van rode wijn. Goed omgaan met je kwaliteitswijnen is immers net zo belangrijk als het kiezen van de juiste wijnen.

Rode wijn is geschikt voor beginnende en gevorderde wijndrinkers, en bestaat uit meer dan 250 bladzijden. Het boek is zowel verkrijgbaar als hardcover en als paperback. Voor de prijs maakt de gekozen vorm niet uit. Je betaalt in beide gevallen namelijk 34,95 euro voor dit prachtboek!

Amsterdam in rood, wit en rosé

Amsterdam in rood, wit en rosé (lees ook: beste leesboeken over rosé wijn) is een wijnboek dat zijn gelijken niet kent. Het is namelijk geschreven door Harold Hamersma (een van de grootste wijnexperts in Nederland), en is gebaseerd op ruim 30 artikelen die hij eerder schreef voor het Amsterdamse Parool.

In deze artikelen doet hij verslag van de beste en meest bijzondere wijnen die hij tegenkwam, bij het proeven van honderden wijnen in totaal. Daaronder mede begrepen vele puntgave rode wijnen! Met deze bundeling van artikelen, die eerder allemaal in het Parool hebben gestaan, is een interessante Amsterdamse wijnwinkelgids ontstaan.

Amsterdam in rood, wit en rosé

#wijnzaken

In deze gids vind je een uiteenzetting van de adressen van al deze wijnzaken (waar je de door Harold Hamersma geprezen wijnen kunt kopen), en de eigenschappen en bijzonderheden daarvan.

Woon je in Amsterdam, dan kun je met dit boekje in de hand zo nog op pad naar alle genoemde wijnzaken. Woon je echter niet in Amsterdam, dan kun je deze wijnen (bij alternatief) bij de supermarkt bij jou in de buurt kopen.

Harold Hamersma doet ook daar verslag van in zijn boek. Namens ons, en namens Harold Hamersma, alvast veel plezier met dit boekje en al je aankopen op basis daarvan.

Deze paperback is eveneens onder een tientje te krijgen. Wat een deugd, en daarvoor krijg je ook nog eens 132 pagina’s aan tekst van deze top wijnrecensent.

De wijnboeken van deze auteur verkopen sowieso goed, en een aanrader is dan ook om (in het assortiment van Bol) ook zijn andere werken te bekijken, en te bezien of er nog meer wijnboeken zijn die je kunnen bekoren. De Grote en de Kleine Hamersma zijn bijvoorbeeld enkele van zijn bestsellers.

Geef een reactie