Wijn

Boeken over witte wijn: dit zijn de 11 beste!

boeken over witte wijn

Ben je een witte wijndrinker, en wil je meer weten over witte wijn? Dan kun je je kennis vergroten door en of meerdere boeken te kopen over witte wijn. Welke witte wijnen zijn het lekkerst, waar worden ze gemaakt, hoe worden ze gemaakt, en waar kun je ze kopen? Dit vind je allemaal in de 11 beste boeken over witte wijn, die we in dit artikel behandelen.

De beste boeken over witte wijn: wat kun je verwachten?

Een deel van deze boeken gaat uitsluitend over witte wijn, en andere boeken juist weer over witte én rode wijnen (lees ook: beste rode wijnboeken), of witte, rode en rosé wijnen. Hoe dan ook genoeg boeken waarmee je je kennis over witte wijn naar een hoger niveau kunt tillen.

Met deze boeken koop je straks alleen nog maar witte wijnen naar je hart. De meeste van deze boeken zijn overigens Nederlandstalig, maar ook in het Engels zijn er fantastische boeken geschreven over witte wijn.

Kijk nu zelf wat voor moois wij voor jou hebben geselecteerd, en start vandaag of morgen nog met jouw eigen reis door het land der witte wijnen!

? Lees ook: de beste algemene wijnboeken

Super supermarktwijnen 2020 (De Grote Hamersma) van Harold Hamersma en Esmee Langereis

Wil je een zeer recente wijngids kopen, waarin witte wijnen ruim aan bod komen? Dan zou je dit wijnboek moeten kopen. Harold Hamersma is een van de meest bekende en meest gewaardeerde wijnrecensenten van Nederland.

Esmee Langereis is journalist en columnist voor verschillende wijnmagazines. Sinds 2016 werkt zij samen met Harold Hamersma aan het maken van de Grote Hamersma, waarvoor ze samen maar liefst 8.000 wijnen per jaar proeven en beoordelen. Dit zijn uitsluitend wijnen uit de Nederlandse supermarkten en slijterijen.

Ook dit jaar is De Grote Hamersma weer een feit, en met deze gids weet je precies welke wijn je wel en niet moet hebben. En dat geldt ook voor de witte wijnen! Of je nou op zoek bent naar een lekker Chardonnay, een frisse Pinot Grigio, of een zeer droge Sauvignon Blanc, De Grote Hamersma laat er geen twijfel over bestaan welke witte wijnen je wel moet hebben, en welke juist niet!

Super supermarktwijnen 2020 (De Grote Hamersma) van Harold Hamersma en Esmee Langereis

#supermarkt

Goed om te weten is ook dat deze gids vele beoordelingen bevat van (witte) wijnen onder een tientje. Maar zelfs voor 5 tot 7 euro zijn er al vele goede kwaliteitswijnen te krijgen. Welke dit zijn? Dat zul je lezen in Super Supermarktwijnen 2020…

Deze paperback bestaat uit 240 pagina’s, en is te koop voor 19,99 euro. Gezien het feit dat alle wijnen uit de supermarkt en slijterij zijn getest voor deze gids, vinden wij de prijs van deze gids meer dan uitstekend! Kortom, we hebben hier het genoegen met een complete gids voor een erg vriendelijk prijsje. Een gids die je kunt gebruiken als vertrekpunt voor al je wijnaankopen in de supermarkt en slijterij, en een gids waar je ook nog eens jarenlang mee vooruit kunt!

500 witte wijnen van Patricia Langton

500 witte wijnen is een praktische en eenvoudig leesbare gids over witte wijn. Je krijgt uitleg over alle facetten die te maken hebben met witte wijn, waaronder het proeven, het kiezen, het bewaren, en het serveren van witte wijn.

Daarnaast vind je – zoals de titel van het boek al doet vermoeden – een overzicht van 500 witte wijnen in dit boek, waarbij per wijn is aangegeven hoe de smaak is, bij welke gerechten de wijn goed past, en wat het prijsniveau is.

500 witte wijnen van Patricia Langton

#helderetaal

Het boek is in eenvoudige, heldere taal geschreven, en het bevat een overzicht van alle wijnregio’s. Ideaal is ook dat je na het lezen van dit boek straks veel gemakkelijker de juiste wijn kunt uitkiezen, voor bij een gerecht thuis, maar ook voor bij een gerecht in een restaurant.

Dit boek over witte wijn telt bijna 300 pagina’s, dus na aankoop heb je voldoende leesvoer om op te kauwen. Dat een goed boek over witte wijn niet duur hoeft te zijn wordt bij deze ook gelijk bewezen, want voor slechts 5 euro ben jij de eigenaar van deze geweldige hardcover!

Alles over witte wijn van Rudolf Knoll

Het boekje Alles over witte wijn is er eentje uit de serie Deltas Wijnbibliotheek. Dit is een niet al te groot boekje, met slechts 77 pagina’s, dat te koop is voor een bedrag van 10,99 euro. Wat kun je verwachten van dit boekje over witte wijn?

Alles over witte wijn geeft jou een uitstekende methode om witte wijn te vinden die het beste past bij jouw persoonlijke smaak. Je komt meer te weten over de vier factoren die de smaak en kwaliteit van witte wijn het meeste bepalen.

Allereerst is dat de wijnstok en zijn druiven, als tweede de bodem en het klimaat, als derde het vakmanschap van de wijnmaker, en als vierde is dat de jaargang. Al deze factoren hebben afzonderlijk (maar ook in combinatie met elkaar) invloed op de smaak, op de bewaarmogelijkheid, en op de prijs van witte wijn.

Alles over witte wijn van Rudolf Knoll

#culinair

Ook geeft het boekje antwoord op de vraag welke witte wijn je bij welke culinaire gelegenheid het beste inschenkt, en wat de meest interessante witte wijnen zijn (van over de hele wereld!), en voor welke gelegenheid je die het beste kunt gebruiken, en hoe je er het beste mee omspringt.

De auteur van dit boek is een expert op het gebied van witte wijn, en is al jarenlang verbonden aan het internationaal bekende wijnmagazine Vinum.

Al met al is Alles over witte wijn een aardig boekje, dat met een beknopte inhoud toch heel veel informatie geeft over witte wijn, en van alles wat daarmee verband houdt. Het vriendelijke prijsje van dit boekje kan je er niet van weerhouden om het in de online schappen te laten liggen!

Witte wijn van Andre Domine

Dit boekje laat je kennismaken met allerhande onderwerpen die te maken hebben met witte wijn. Wat dacht je van informatie over wijnranken, stalen tanks waar witte wijnen in worden opgeslagen, houten barriques, en informatie over het laten rijpen en bewaren van wijn? Vijzel je kennis over witte wijn direct nog op, met behulp van dit boekje van Andre Domine.

Uiteraard, ook de herkomstlanden van witte wijn, en de soorten witte wijn die er zijn (en die erg goed zijn) komen ruim aan bod, dus verwacht zeker niet uitsluitend een boek met technische informatie, maar ook informatie over wijn zelf, en de aangename aspecten ervan.

Witte wijn van Andre Domine

#wetenswaardigheden

Verder vind je nog een aantal leuke wetenswaardigheden over witte wijn in dit boekje die je zelf mag ontdekken, en waarover we je nu nog niets verklappen!

Net als de hiervoor besproken boeken over witte wijn, is ook het boekje Witte wijn van Andre Domine niet duur. Voor net iets minder dan een tientje (9,95 euro om precies te zijn) is deze hardcover van jou, en daarvoor krijg je een kleine 100 pagina’s aan leesvoer over witte wijn.

Het boekje is dermate laagdrempelig geschreven dat je het in één dag uit hebt. Witte wijn van Andre Domine verscheen in 2003 voor het eerst, maar dat wil niet zeggen dat de informatie in dit boekje verouderd is, integendeel!

Rood, wit en soms rosé van Annick Schreuder

Rood, wit en soms rosé is zeker niet het zoveelste boek over wijn, maar een boek waarin je door de schrijfster wordt meegenomen op ontdekkingsreis. Ze vertelt je over lokale gebruiken, en komt op de proppen met grappige anekdotes, en bijzondere situaties en ervaringen, die allemaal te maken hebben met haar zoektocht naar wijn en verhalen over wijn.

Rood, wit en soms rosé van Annick Schreuder

#wijnlanden

Ze neemt je mee op reis door diverse wijnlanden, waaronder bijvoorbeeld Duitsland en Argentinië, maar ook haar eigen wijnland (Frankrijk), waar ze een wijngaard least in de Bourgogne streek, en waar zij ook haar eigen druiven oogst.

Kom van alles te weten over wijn, in hele brede zin (maar in het bijzonder ook over witte wijn), en ga mee op ontdekkingstocht met Annick Schreuder!

Verwacht in dit boek korte hoofdstukken, die eenvoudig en snel weglezen. Verwacht geen boek over wijn geschreven door een professional, maar juist door een amateur, die alles op haar manier verteld en je op luchtige wijze weten te inspireren voor wijn en alles wat daarmee te maken heeft. Alvast veel plezier met het lezen van dit bepaald niet alledaagse wijnboek!

De Elzas-Wijnroute (witte wijn als rode draad) van Etienne van Steenberghe

Heb je interesse in een boek waarmee je op reis wordt genomen door een wijngebied? Dan kan De Elzas-Wijnroute weleens jouw favoriete wijnboek worden.

Je maakt in dit boek een tocht tussen Marlenheim en Thann, en krijgt daarbij allerlei informatie over (witte) wijn, wijngaarden, de beste wijnbouwers in dit gebied, aangename hotelletjes, gezellige restaurants, en prachtige bezienswaardigheden, maar ook de beste fiets- en wandelroutes, en traditionele wijnfeesten in deze streek komen aan bod. Kortom, de beste informatie voor als je een wijnliefhebber bent, en je een tijdje wilt verblijven in dit prachtige Franse gebied.

De Elzas-Wijnroute (witte wijn als rode draad) van Etienne van Steenberghe

#Frans

Je hoeft je zeker niet te vervelen, want als je dit boek gelezen hebt, dan weet je dat er meer dan genoeg is te doen en is te zien in dit gebied. Een goede overzichtskaart van dit mooie Franse gebied mist dan weer wel in dit boek, dus die moet je dus zelf nog even aanschaffen voor je vertrekt.

Maar de talrijke beschrijvingen en de mooie afbeeldingen maken dit boek (dat overigens bestaat uit in totaal 263 pagina’s) toch tot een goed geheel. De Elzas-Wijnroute is te koop als paperback en je betaalt er 36,99 euro voor.

Rood, Wit En Overal Gedronken van Natalie Maclean

Heb je zin om een avonturenverhaal te lezen, dan is dit een goed boek. Het lijkt wat dat betreft wel wat op het boek Rood, wit en soms rosé, dat we hierboven al hebben beschreven.

In Rood, Wit En Overal Gedronken, neemt de schrijfster Natalie Maclean je mee op wijnreis over de wereld. Ze vertelt je de verhalen achter bijzondere wijngaarden (zoals in Bourgondië, waar ze ook druiven heeft geplukt), en doet verslag van ontmoetingen met beroemde persoonlijkheden uit de internationale wijnwereld.

Verder ga je met haar mee van wijngaard, tot wijnwinkel, wijnkelder, en restaurant. En je krijgt zelfs een kijkje in haar eigen keuken. In dit boek krijg je advies over van alles en nog wat, bijvoorbeeld over de juiste glazen voor een heerlijke Chardonnay, over de beste wijnhuizen die witte wijn produceren, over het bestellen van de juiste (witte) wijn in een restaurant, maar ook over het opslaan en bewaren van wijn, de verschillen tussen druivensoorten, de mythes van het wijnjargon, en nog veel en veel meer!

Zoals je al leest is dit boek breed opgezet qua informatie. Op allerlei vlakken krijg je extra wijnkennis. De auteur is overigens niet alleen schrijfster, maar ook sommelier. Iemand die weet waar zij over praat dus! Haar website is internationaal geprezen, en zij won 4 James Beard Awards, en in 2004 won zij zelfs een prijs voor beste schrijfster van de wereld over wijn.

Rood, Wit En Overal Gedronken van Natalie Maclean

#overal

Voor Rood, Wit, En Overal Gedronken is Natalie Maclean maar liefst 3 jaar op pad geweest. Je mag dus wat verwachten als je dit boek koopt! Let er wel op dat dit boek in het Engels is geschreven, en niet in het Nederlands. Voor veel mensen is dit echter geen punt.

Dit boek bevat iets meer dan 300 pagina’s, en voor nog geen 10 euro koop je bij Bol een exemplaar dat zo goed als nieuw is. In nieuwe staat zien we dit boek op dit moment helaas niet aangeboden, maar een exemplaar dat zo goed als nieuw is doet vrijwel niet onder voor een nieuw exemplaar.

Tot slot is het nog goed om te vermelden dat mensen die dit boek eerder kochten dit boek heerlijk leesbaar en zeer informatief noemden. Vertrouw er dus zeker op dat je een top boek in huis haalt als je dit boekt bestelt.

Witte wijn (alle informatie voor de liefhebber) van Godfrey Spence en Linda Beukers

Witte wijn is weer zo’n typisch wijnboek dat je niet kan missen als wijnliefhebber. Dit wijnboek is in het Nederlands geschreven, en is rijkelijk voorzien van illustraties.

Je vindt in dit boek een grote opsomming van de beste witte wijnen ter wereld, die ook nog eens uitgebreid worden beschreven. Interessant als je zeer degelijk wilt voorsorteren op de aankopen die je gaat doen, en niet de eerste de beste witte wijnen wilt inslaan die je tegenkomt in een supermarkt of in de lokale drankhandel.

Witte wijn (alle informatie voor de liefhebber) van Godfrey Spence en Linda Beukers

#wijnproducenten

Daarnaast krijg je in dit boek ook een zorgvuldig samengestelde lijst van de beste wijnproducenten voorgeschoteld. Godfrey Spence en Linda Beukers nemen je mee op ontdekkingstocht langs wijngaarden in de gehele wereld.

Denk daarbij dus aan de Napa Valley in Californië, de wijngaarden in het Franse Rhônegebied, de wijngaarden bij de Moezel (waar prachtige Riesling wordt gemaakt), en uiteraard Stellenbosch in Zuid-Afrika (lees ook: boeken over Zuid-Afrikaanse wijnen).

Niet alleen opsommingen van uitstekende witte wijnen sieren dit boek, maar ook de goede informatie over het proeven, serveren en bewaren van witte wijnen is een verademing. Zo kom je goed beslagen ten ijs als je (over een langere of kortere periode) een keur aan kwaliteitswijnen van witte druiven gaat aankopen!

Want hoe goed een witte wijn ook is, hoe je ermee omgaat is minstens zo belangrijk! Oriënteer je nu zelf op de beste witte wijnen van de beste producenten ter wereld, en koop het boek Witte wijn vandaag nog.

Voor 34,95 euro is deze hardcover, die bestaat uit meer dan 250 pagina’s, al van jou. Bestel je hem vandaag, dan is de kans groot dat je morgen kunt wegduiken in dit prachtige wijnboek!

Wijngids 2005 (500 rode, witte en rosé wijnen getest)

De Wijngids van 2005 zou je aandacht moeten hebben als je op zoek bent naar een beoordeling van vele wijnen (waaronder vele witte wijnen) die je gewoon in de supermarkt en bij de slijterij kunt kopen, de belangrijkste verkoopkanalen in ons land.

Wijngids 2005 (500 rode, witte en rosé wijnen getest)

#501wijnen

In deze gids is een grondige test opgenomen van 501 rode, droge witte en rosé wijnen. Goed om te weten is dat de Wijngids 2005 gebaseerd is op een test van de Consumentenbond, die onafhankelijk onderzoek deed naar deze wijnen.

Dit hardcover boek bestaat uit meer dan 400 pagina’s, en is te koop voor 12,99 euro. Dat deze gids inmiddels alweer meer dan 15 jaar oud is, doet niets af aan de beoordeling van deze wijnen. Bovendien kun je van veel van deze wijnen flessen bestellen uit een recente jaargang.

Rood, Wit, Rose (de druif, de streek en meer) van Jonathan Ray

Nog een uitstekend wijnboek, waarin veel is te vinden over witte wijn: Rood, Wit, Rose (de druif, de streek en meer). Dit boek moet worden gezien als een goed basisboek voor wijnliefhebbers, waarin je uitleg krijgt over de vele verschillende soorten druiven die er zijn (zowel rode als witte druivensoorten), hun smaak en hun eigenschappen.

Verder is er veel aandacht voor de herkomst van bepaalde wijnen, de smaak per streek, het klimaat en de productiemethoden (lees ook: wijnboeken over zelf wijn maken), en de invloed van de grondsoorten op de uiteindelijke wijn.

Rood, Wit, Rose (de druif, de streek en meer) van Jonathan Ray

#smaak

Zoals in veel wijnboeken vind je ook in dit wijnboek informatie over het bewaren, proeven en serveren van (witte) wijn. Na het lezen van dit wijnboek weet je hoe je een fles wijn moet beoordelen op smaak.

Daarnaast kun je ook het etiket op de fles goed lezen. Dit leert je dus hoe je (nog beter) de juiste wijn kunt kiezen, voor bij de juiste gelegenheid.

Hoewel de titel van dit boek verklapt dat je informatie krijgt over rode, witte en rosé wijnen, is de aandacht voor witte wijnen ook bijzonder goed in dit boek. Vandaar dat wij dit boek hebben opgenomen in onze lijst van beste boeken over witte wijnen. Maar wil je toch meer leren over wijn, en verder kijken dan enkel witte wijn, dan is dit boek ook een sublieme keuze.

Rood, Wit, Rose is te krijgen voor een meeneemprijsje. Voor slechts 8,30 euro zien wij dit boek namelijk al in de online schappen van Bol.com liggen. Hiervoor krijg je een hardcover, die bestaat uit bijna 200 pagina’s.

Wijngids 2008

In 2008 heeft de Consumentenbond opnieuw een wijngids uitgegeven, waarin opnieuw 500 rode, droge witte, en rosé wijnen zijn getest. Terug in 2005 deed de Consumentenbond dit ook al (zie onder beschrijving van de gids, even hiervoor in dit artikel).

In de Wijngids 2008 zijn ook weer 500 wijnen opgenomen; zowel rode, witte als rosé wijnen. In dit geval gaat het ook weer om wijnen die te koop zijn bij slijterijen en supermarkten bij jou in de buurt. Wijnen die bovendien een prijs hebben onder de 8 euro!

Wijngids 2008

#analyse

Veel wijngidsen testen alleen op smaak, maar de Wijngids 2008 van de Consumentenbond gaat veel verder. De smaak wordt namelijk gekoppeld aan een grondige chemische analyse van de wijnen, waarbij wordt gekeken naar sulfiet, houdbaarheid en allerlei andere relevante zaken.

Ook zijn deze 500 wijnen niet getest door slechts één persoon, waardoor een vertekend beeld zou kunnen optreden, maar door een heel panel van vinologen (= wijndeskundigen).

Per wijn is een goed gewogen oordeel opgenomen, waar je dus echt waarde aan mag hechten. De wijnen zijn voor de handigheid gerangschikt op supermarkt en slijterij. Zoeken naar de juiste wijn is daarom wel heel erg eenvoudig geworden.

Los van alle wijnen en beoordelingen die zijn opgenomen, vind je in dit wijnboek ook meer algemene informatie over wijn. Denk hierbij aan hoe wijn wordt gemaakt, hoe je wijn het beste kan bewaren, welke druivensoorten en grondsoorten er zijn, en welke rol deze spelen bij de totstandkoming van de smaak van wijn.

Dit wijnboek is een must-have voor elke wijnliefhebber, en leert je zeker hoe je gemakkelijker de voor jou juiste wijn kunt vinden. Gezien het grote aantal beoordeelde witte wijnen is deze gids juist ook voor de witte wijndrinker een grote aanwinst.

In nieuwe staat zien wij de Wijngids 2008 helaas niet meer aangeboden, maar dat deert niet, want voor slechts 6,70 euro koop je deze gids in een degelijke tweedehands staat. Zodra je hem binnen hebt kun je lekker aan de slag met lezen, testen en uitzoeken, want deze gids bestaat uit bijna 350 pagina’s!

Geef een reactie