Drinken

Boeken over thee: dit zijn de allerbeste theeboeken!

boeken over thee

De 13 beste boeken over thee hebben we in dit artikel voor je op een rij gezet. Ben je een echte theedrinker, en hou je meer van thee dan van koffie, dan zijn deze theeboeken een verademing voor je.

Deze top boeken leren je alles over thee, namelijk hoe je goed thee kunt zetten, welke soorten thee er zijn en wat hun kenmerken en bijzonderheden zijn, hoe je thee het beste kunt drinken, en hoe je thee succesvol kunt combineren met voeding. Voor de liefhebbers van theerecepten is er nog meer goed nieuws, want de meeste van deze boeken geven je flink wat recepten die zijn te maken met thee.

Daarnaast kun je ook leren koken met thee. Ja, dat kan echt! Koken met wijn en bier is al enigszins bekend in Nederland, maar koken met thee wordt ook steeds populairder. Thee versterkt de smaak van gerechten, waardoor het inzetten van thee bij de maaltijd, als begeleider (in de vorm van een kop thee) of als ingrediënt bij het koken een goede keuze is.

Verder gaan sommige van deze boeken ook in op de lange geschiedenis van thee, en op de prachtige theecultuur die sommige landen in de wereld hebben en hebben gehad.

Boeken over thee: ontspannen genieten!

De onderstaande boeken bewijzen overigens ook dat een goed boek over thee niet duur hoeft te zijn. Voor zo’n 5 tot 15 euro heb je namelijk al een interessant theeboek in huis!

Puur Thee (telen – zetten – experimenteren – drinken) van Veerle Stoffels

We beginnende meteen met een van de allerbeste boeken over thee die te krijgen is. Aangenaam: Puur Thee is de titel van dit boek. En zoals de ondertitel al aangeeft, kun je met dit boek breed uit de voeten, want je kunt gaan experimenteren, gaan telen, gaan zetten, en gaan drinken.

Thee wordt alleen maar populairder, en die trend wordt aangewakkerd door het toenemende bewustzijn op het vlak van voeding en drinken, en een gezonde levensstijl in algemene zin. Welke thee drink je het beste op welk moment van de dag, dat is een belangrijke vraag waar dit boek zeer goed antwoord op geeft!

Andere vragen die dit boek beantwoord: waar komen de verschillende soorten thee vandaan, waar moet je op letten bij het zetten van thee, en wat zijn de gevolgen voor de smaak, en hoe zit het met de gezondheid bevorderende effecten?

Net als Ann Vansteenkiste (zie hieronder in dit artikel) is ook Veerle Stoffels theesommelier. Ze weet er dus echt alles van!

In dit boek leidt ze je rond in de wereld van de thee. Van harde arbeid die er aan een kop thee voorafgaat, op de plantages, en de geweldige eeuwenoude tradities, tot het brede aanbod van theesoorten.

Puur Thee (telen – zetten – experimenteren - drinken) van Veerle Stoffels

#experimenteren

Dit boek nodigt je ook uit om zelf te experimenteren met icetea, theecocktails en desserts op basis van thee. Hoe leuk is dat? Daarnaast ook goede suggesties in dit theeboek voor het pairen van voeding en thee, zodat je straks zelfs de beste combinaties maakt van voeding, en bijpassende theeën.

Puur Thee (telen – zetten – experimenteren – drinken) is zowel geschikt voor beginners als voor gevorderden op theegebied. Iedereen kan met dit boek uit de voeten.

Puur thee is ook een flink boek, want het telt maar liefst 240 pagina’s. Genoeg leesvoer dus, en heel wat informatie over thee om tot je te nemen.

Voor 35,99 euro ben jij de eigenaar van dit goede boek, en voor die prijs krijg je ook nog een hardcover. Dat het hier om een fantastisch theeboek gaat dat blijkt wel uit de beoordelingen, want dit boek kreeg gemiddeld de maximale score van 5 sterren, gebaseerd op 8 beoordelingen van eerdere kopers van dit boek!

Puur genieten van thee van Timothy D’offay

Met Puur genieten van thee kun je ook echt goed gaan genieten van allerlei soorten thee die er zijn. Van matcha tot oolong, je krijgt in dit boek de beste recepten met losse thee. En daarnaast ook nog eens de beste bereidingsmethoden! Want ja, je kunt de lekkerste thee kopen, maar de manier van zetten is minstens zo bepalend voor het eindresultaat.

Losse thee wordt steeds populairder. Hiermee bedoelen we dus dat de thee niet in een zakje zit. Bladthee dus. Bladthee is ook veel lekkerder qua smaak, dan thee uit zakjes uit de supermarkt. En daarnaast is het ook erg goed dat losse thee geen toegevoegde suikers bevat, en dat het erg rijk is aan antioxidanten. Het aanbod van losse thee is tegenwoordig overweldigend, dus is het kiezen geblazen.

Daarnaast lijkt het zetten van losse thee moeilijk. Maar is dat wel zo? De auteur van dit boek vindt van niet, en probeert met dit boek orde op zaken te stellen.

Timothy D’offay maakt je in dit boek wegwijs in de vele theesoorten en melanges die er zijn. Daarnaast laat hij je ook zien dat het zetten van losse bladthee helemaal zo moeilijk niet is, en hoe je dit thuis prima zelf kunt doen.

Hij legt je ook uit hoe de klassieke bereidingsmethoden werken, zoals de cooling cup-methode en cold-brewing, en ook de nieuwere methodes zoals de flow brewing worden onder de loep genomen.

Puur genieten van thee van Timothy D’offay

#koudethee

Goed aan dit boek is verder dat zowel recepten voor warme thee als recepten voor koele en gemalen thee de revue passeren. Dus wat dacht je van een lekkere ijsthee, of een opgeklopte matcha thee.

Puur genieten van thee leert je wat je moet weten op theegebied, en met dit boek wordt het gewoon echt weer leuk om voor jezelf en voor anderen thee te maken. Genieten door je zelf, of samen!

Puur genieten van thee is te krijgen voor 9,95 euro. Voor dit meeneemprijsje krijg je een 112 pagina’s tellende hardcover versie van dit boek. En uiteraard, dit boek is gloednieuw, en nog niet eerder gebruikt.

Beoordelingen troffen we helaas nog niet aan online, maar naar onze mening is dit een top boek over thee dat je zeker in je kast moet hebben staan.

De helende kracht van thee van Ann Vansteenkiste

Theezetten- en drinken zorgt voor ontspanning en creëert een soort blijdschap. Het is een dagelijks ritueel dat zorgt voor een ontspannend moment in de ochtend, middag of avond. Thee of een kruideninfusie is echter veel meer dan alleen maar een dorstlesser of een deugddoend drankje na een zware werkdag.

Kruiden en bloemen bieden ondersteuning bij heel wat ziektes en aandoeningen. De lijst van kruiden die heilzaam werken is ontzettend lang. Zo is er weegbree tegen hooikoorts, karwij tegen bloedarmoede, vlozaad als eetlustremmer, rozenbottel als ondersteuning bij borstvoeding, maar ook brandnetel, als mogelijkheid om nagels en kraakbeen te herstellen.

Kies zelf de juiste kruiden om jezelf of anderen te helpen, en maak zelf een melange. Het leuke aan kruidenthee is dat je ervan kunt genieten, maar dat het tegelijkertijd een helende werking heeft.

De helende kracht van thee van Ann Vansteenkiste

#helendekracht

De helende kracht van thee geeft je niet alleen vele theerecepten, maar laat mensen ook nadenken over de manier waarop we moet ons lichaam, en hoe we ons voeden. En ook niet onbelangrijk, hoe we ons mentaal welbevinden kunnen beïnvloeden.

Net zoals er biersommeliers en wijnsommeliers bestaan, zo zijn er ook theesommeliers. De schrijfster van dit boek – Ann Vansteenkiste – is zo’n theesommelier. Ze geeft workshops door de hele Benelux, en ze verzorgt ook theeceremonies en lezingen. Zoals je van een echte expert op theegebied mag verwachten is ze ook de adviseuse van allerlei topchefs van toprestaurants, waarbij ze hen voorziet van de juiste adviezen voor hun theekaart.

De helende kracht van thee is nog maar net op de markt, want de eerste druk is namelijk van september 2020. Je kunt dus up-to-date informatie verwachten in dit boek, en uiteraard de allerlaatste inzichten op theegebied.

Het boek telt totaal een kleine 200 pagina’s, en het is ter beschikking als hardcover. Voor 24,95 euro krijg je een prachtig nieuw exemplaar!

I Love Thee (ervaar de beste theeën van de wereld) van Linda Gaylard

Ontdek de kunst van perfect theezetten. Dit is een vak apart, maar als je weet hoe je het moet doen, maak je straks zelfs de lekkerste theeën klaar. Daarnaast kun je met I Love Thee ook goed thee leren proeven.

Leer alles over de theeplanten die er zijn, het terroir, de thee producerende gebieden in de wereld, het oogsten en het mengen, en hoe deze zaken van invloed zijn op de uiteindelijke smaak en kwaliteit van thee.

I Love Thee (ervaar de beste theeën van de wereld) van Linda Gaylard

#theerecepten

In I Love Thee krijg je meer dan 100 uitstekende theerecepten van over de hele wereld, en wel voor theemomenten over de hele dag. Daarnaast is er ook een hoofdstuk in dit boek opgenomen over kruidentisanes.

Al met al leer je met dit boek in 224 pagina’s van alles over thee. I Love Thee is te krijgen voor maar 16,50 euro. Daar krijg je een hardcover voor, die ook nog eens gloednieuw is.

Dit boek van Linda Gaylard is zeer goed beoordeeld. 3 eerdere kopers van dit boek gaven namelijk de maximale score van 5 sterren voor dit boek!

Met thee aan tafel (30 recepten met bijpassende thee) van Kristin van Eetvelt

Thee overheerst nooit de smaken van voeding, terwijl bier en wijn dit wel doen. Het mooie aan thee is juist dat de smaken van voeding juist versterkt worden door thee! Dit maakt thee de ideale begeleider van voeding, en de betere keuze boven wijn en bier.

Kristin Eetvelt is theesommelier, en neemt je in dit boek mee op zoek naar de mooiste natuurlijke theesoorten. Ook introduceert ze een totaal nieuwe manier van theedrinken bij de maaltijd in dit boek.

Hiervoor heeft zij namelijk ‘The Art of Teapairing’ ontwikkeld, waarbij ze rekening houdt met bewerkingen van het theeblad, de geuren dit ontstaan, en de smaaksensaties van warme en koude prikkels.

Met thee aan tafel (30 recepten met bijpassende thee) van Kristin van Eetvelt

#theesoorten

Daarnaast komen er in Met thee aan tafel zes theesoorten aan bod, waarbij Kristin Eetvelt ons leert ruiken, proeven en leert genieten van de lekkerste en oudste dranksoort van de wereld.

Ook zijn er 30 recepten opgenomen in Met thee aan tafel, en wel speciaal door Chefkok Kris Weygers gecreëerde recepten waarbij telkens een passende thee kan worden geserveerd. Deze recepten zijn erg gemakkelijk te maken met een beperkt aantal lokale en seizoensgebonden ingrediënten, waarbij eerlijke smaken en geuren de boventoon voeren.

En met de kennis uit dit boek kun je straks zelf ook beter gerechten en thee ‘pairen’, waardoor je thee nog meer kunt gaan waarderen. Als er iets is wat dit boek je laat zien is dat thee er niet alleen maar is om zo te drinken! Bij de maaltijd komt thee echt het beste tot zijn recht. Ga dit nu zelf ervaren, met behulp van dit boek!

Wil je dit boek ook aanschaffen, dan heeft Bol.com voor jou een exemplaar op voorraad. Voor 24,90 euro koop je een prachtige hardcover, die gloednieuw is. Totaal telt Met thee aan tafel bijna 200 pagina’s, dus je kunt voorlopig wel even voort met theerecepten, en suggesties en tips op dit gebied.

Voor dit boek helaas nog geen beoordelingen online, maar wij zijn alvast benieuwd wat jij van dit geweldige theeboek vindt!

Door de eeuwen heen – Thee van Alex Woolf

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van thee? Dan zou dit weleens je favoriete theeboek kunnen worden. In Door de eeuwen heen krijg je informatie over waar thee vandaan komt, en hoe lang thee al bestaat.

Door de eeuwen heen – Thee van Alex Woolf

#vroeger

Thee is echt al eeuwen oud, en het was vroeger een van de belangrijkste handelswaren. Vele opstanden in vroeger tijden gingen om thee, zo belangrijk was thee in eerdere eeuwen. Ook werd thee vroeger vaak gesmokkeld, wat nu nauwelijks nog is voor te stellen.

In dit boek worden al deze deelonderwerpen (en nog veel meer) behandeld. Door de eeuwen heen – Thee is eigenlijk meer een boekje dan een boek, aangezien het slechts 32 pagina’s.

Wil je meer weten over de boeiende geschiedenis van thee, bestel dit boekje dan vandaag nog op Bol.com, voor maar 14 euro. Hiervoor krijg je een hardcover variant, en een nieuw exemplaar.

De stille kracht van thee van Ann Vansteenkiste

Het lekkerste kopje thee is uiteraard met aandacht, liefde en zorg gezet, en geschonken. Alleen theedrinken is al een pret, maar theedrinken met je vrienden en/of familie is nog een stuk gezelliger!

Het is samen met koffie ongetwijfeld het meest populaire drankje ter wereld, en ook nog met een zeer lange en rijke geschiedenis. Achter elk kopje thee schuilt een theecultuur van 5000 jaar. Hoe bijzonder is dit!

Ontdek met dit boek van theesommelier Ann Vansteenkiste hoe boeiend de wereld van thee is. En ontdek alles over de vele soorten thee die er zijn, het productieproces, de theeceremonies, en de zeer helende werking van thee.

Hoe zet je het juiste kopje thee, hoe bewaar je thee het beste, en welke pot en welk soort water kun je het beste gebruiken? Daar geeft De stille kracht van thee antwoord op. Je eigen theeritueel starten? Ook dat wordt goed uitgelegd in dit boek van Ann Vansteenkiste.

De stille kracht van thee van Ann Vansteenkiste

#kracht

Naast de vele goede teksten, met heldere en duidelijke uitleg is De stille kracht van thee is overigens ook voorzien van zeer prachtige foto’s, die je meevoeren naar allerlei exotische landen waar thee wordt gemaakt, en waar de theecultuur hoogtij viert.

De stille kracht van thee werd tot nu toe 6 keer beoordeeld, en wel met 4,8 sterren gemiddeld. Omgerekend als cijfer is dit dus een 9,6 gemiddeld. Eerdere kopers zien dit boek dus als een zeer goed theeboek. Totaal bestaat dit boek uit 224 pagina’s aan informatie over thee.

Voor een hardcover versie van dit boek betaal je op dit moment 19,99 euro. Bestel je vandaag nog, dan kun je dit geweldige boek over thee morgen nog in huis hebben, en beginnen met lezen. Alvast veel leesplezier!

Het boek van de thee van Kakuzo Okakura

In dit klassieke meesterwerk over thee wordt een brug tussen oost en west geslagen op het gebied van thee, en wordt informatie en uitleg gegeven over thee die voor alle generaties geschikt is. Het leuke aan dit boek is dat het al meer dan een eeuw bestaat, zij het dan in verschillende versies.

Het boek heeft in de loop der tijd niets aan kwaliteit ingeboet, want ook in deze tijd kan de informatie en uitleg over thee in dit boek ons verrijken. Het boek van de thee is bijzonder, omdat het over thee in de breedte gaat. Het is een symbool van het leven en de cultuur van Azië.

Het boek van de thee van Kakuzo Okakura

#levenskunst

Het staat verder voor de levenskunst, de kunst van het denken, en de kunst van hoe in het leven te staan. Ook symboliseert thee respect, harmonie, zuiverheid, en de schoonheid van de ziel.

Daarnaast komen ook zen, taoïsme, de kunst van het bloemschikken en allerlei Japanse geleerden als Lao-Tse aan bod.

Dit veelzijdige en verdiepende boek over thee is te krijgen als paperback, en wel voor maar 11,95 euro. 2 mensen beoordeelden dit boek tot nu toe, en wel met de maximale score van 5 sterren!

Ook dit is dus een enorme aanrader, zeker als je echte de diepte in wil, en meer wil weten over de oorsprong van thee, ceremonies, en alles wat er mee samenhangt.

Koken en bakken met matcha thee van Lene Knudsen

Matcha is een fijne poederthee, en het is de oudste en meest exclusieve groente theesoort uit Japan. Ben je een thee liefhebber, dan moet je matcha toch echt eens geprobeerd hebben. Grote kans dat dit ook een van jouw favoriete theesoorten gaat worden.

In Japan is het drinken van deze theesoort verheven tot een waar ritueel, en ook bij ons wordt het in toenemende mate populair. Ergens is dat ook logisch, want het is een zogenaamde superfood, boordevol mineralen, vitamines en antioxidanten.

Maar matcha is veel breder in te zetten, want je kunt het niet alleen drinken, maar ook gebruiken om te koken! Daarmee geef je je gerechten een spectaculaire twist.

Koken en bakken met matcha thee van Lene Knudsen

#matcha

Matcha is in te zetten over de gehele dag, van ontbijt tot dessert. Begin de dag met een granola matcha of een wake-up smoothie, of neem in de middag een lekker stuk matcha cake, bak matcha madeleines, of kies toch voor zelfgemaakt matcha ijs, als dessert.

Maak jezelf en/of je partner blij met ettelijke matcha bereidingen, of uiteraard je gasten, die vermoedelijk nog nooit een matcha gerecht hebben genoten…

Koken en bakken met matcha thee van Lene Knudsen is te koop voor een bedrag van maar 9,95 euro. Voor dit bedrag krijg je een gloednieuwe hardcover, die 72 pagina’s telt. Oké, meer een boekje dus dan een boek, maar het gaat natuurlijk wel om de inhoud ervan, en die is uitstekend!

Dit boek is verder ook zeer goed ontvangen bij het publiek. 8 mensen gaven tot nu toe een beoordeling over dit boek, via Bol.com. Daarbij kwamen zij gemiddeld tot 4,1 van de 5 sterren. Omgerekend heeft dit boek dus een 8,2 als gemiddeld cijfer.

Thee Uit Eigen Tuin van Peter Bauwens

Thee uit eigen tuin is een origineel theeboek in dit rijtje. Dit boek laat je namelijk zien hoe je zelf thee kunt maken met kruiden, bloemen, fruit, en groenten uit eigen tuin. Het is leuker en makkelijk dan je op dit moment wellicht denkt.

Peter Bauwens bespreekt in dit boek meer dan 50 ingrediënten uit eigen tuin die je kunt gebruiken om zelf thee te maken. Start nu zelf met het maken van thee uit eigen tuin, en ontdek hoe verbluffend het resultaat is, en hoe lekker deze kleurrijke natuurdrankjes zijn!

Peter Bauwens

#tuin

In Thee uit eigen tuin vind je ook vele ideeën en tips voor het gebruik van planten en bloemen die je in je eigen tuin kunt zetten, en waar je na oogsten thee van kunt maken. Verder is er in dit boek een overzichtelijke en handige ingrediëntenlijst opgenomen, en daarnaast ook een aantal interessante theerecepten.

Dit originele theeboek is te krijgen voor een bedrag van 23,80 euro, in vorm van paperback. Hiervoor krijg je 72 pagina’s aan leesvoer voor.

Dit boek is tot nu toe één keer beoordeeld via het platform van ons allemaal (Bol.com), en wel met 4 van de maximale 5 sterren die kunnen worden gegeven. Oftewel, het gaat ook hier om een goed boek over thee!

Tijd voor thee van Stefan Van Laere

Thee is heerlijk, maar een high tea (lees ook: ontstaan van high tea) is voor veel mensen nog aantrekkelijker! Tijd voor thee geeft je een arsenaal aan high-tea recepten, en daarnaast krijg je een antwoord op vele vragen over thee.

Is thee nu echt zo gezond als wordt beweerd of valt dit wel mee? Hoe zet je een goede pot thee? En wat is het verschil tussen groene, zwarte en witte thee? Zijn afternoon tea en high tea hetzelfde, of zijn ze toch verschillend van elkaar? Op deze vragen, en nog veel meer vragen, geeft dit boek je een duidelijk antwoord.

Daarnaast is er in dit boek ook veel aandacht voor theeweetjes, en informatie en uitleg over alles wat in zijn algemeenheid met thee te maken heeft. Top chef-kok en fervent theeklant Guy Van Cauteren gebruikt thee echter ook in de keuken bij zijn recepten, waarmee hij je in dit boek verrast.

Stefan Van Laere

#hightea

In tijd voor thee vind je vele zelfgemaakte hartige en zoete hapjes om je gasten te verwennen. Denk hierbij aan een keur aan lekkernijen, zoals scones, muffins, soesjes, koekjes, miniquiches, sandwiches, en bladerdeeghapjes. Al wat lekker is dus voor bij een echte high tea!

Wil je echt alles weten over thee, en meer in het bijzonder over high-tea, en alles wat hierbij komt kijken? Opteer dan voor Tijd voor thee van Stefan Laere.

Gemiddeld kreeg dit boek 4 sterren als score, waar de maximale score 5 sterren is. Dit op basis van 4 beoordelingen van eerdere kopers van dit boek. Kortom, een goed boek over thee!

Voor slechts 7,90 euro is dit boek van jou. Normaal kost dit boek meer dan 20 euro, dus je kunt dit boek nu krijgen met een flinke korting! Totaal telt dit boek 172 pagina’s, en het komt je ter beschikking in de vorm van een hardcover.

Koken met thee van Frank van der Zande

Ontdek nu de vele culinaire toepassing van thee, met het boek Koken met thee. Thee past erg goed bij de maaltijd, en kan de smaak van een gerecht zelfs verrassend versterken, in positieve zin dus. Dit kan als begeleidende drank bij de maaltijd, maar ook door thee als ingrediënt te gebruiken bij de bereiding van het gerecht. Kies dus eens niet voor wijn of bier, of koken daarmee, maar juist voor thee, en je zult verrast staan.

Wat denk je van een lekkere marinade op basis van thee, of een sausje voor bij je gerecht? Maar je kunt thee ook als kruid gebruiken, of – en dat is ook vrij onbekend – thee stomen.

Frank van der Zande

#koken

Frank van der Zande laat je in dit boek zien dat thee zeer interessant is, en dat er diverse soorten thee zijn die allemaal zo hun eigenschappen hebben. Oolong, zwart, groen, en wit, je kunt er vele kanten mee uit! Zo kun je vlees of vis roken met een rookmengsel waar groene thee aan is toegevoegd, of pocheren in een geurige lapsang souchoung thee. Hoe cool is dat!

In dit boek krijg je perfecte uitleg om thee op de meeste bijzondere manieren in te zetten bij het maken van je eten. Koken met thee telt 160 pagina’s, en voor maar 24,95 euro is dit boek (in de vorm van een hardcover) van jou.

We vonden op Bol.com helaas nog geen beoordelingen over dit bijzonder theeboek, maar wie weet ben jij de eerste die een recensie achterlaat, na aankoop en na het lezen ervan!

De Thee Is Klaar van Jane Campsie

Het (warme) drankje wordt in alle delen en uithoeken van de wereld gewaardeerd, vanwege zijn gezonde, troostende, helende en verzachtende werking en eigenschappen.

Thee is een synoniem voor vriendschap, voor gastvrijheid, voor vriendelijkheid en troost, en daarnaast is thee verbindend in sociale zin!

Thee is al eeuwen gekend vanwege zijn geneeskrachtige werking, in brede zin. In vele culturen over de wereld is thee een vast onderdeel geworden van het dagelijks leven, en het geheim van goede en goed gezette thee wordt van de ene generatie op de andere generatie doorgegeven.

Jane Campsie

#geschiedenis

De geschiedenis van het theedrinken wordt in dit boek goed onder de loep genomen, zodat je hier een volledig beeld van hebt. Hetzelfde geldt voor de oorsprong en het productieproces van de verschillende theesoorten, want ook daar kom je veel over te weten in De Thee Is Klaar.

Eeuwenoude tradities over thee worden in dit boek onthuld, en verder krijg je een kijkje in de verschillende theerituelen die er over de hele wereld zijn. Voor nog geen 9,50 euro is De Thee Is Klaar van jou. Hiervoor krijg je een paperback, die 96 pagina’s telt.

Geef een reactie