Eten en drinken

Wat is een thee proeverij: onze uitleg!

thee proeverij

Vroeger had thee drinken een beetje wollig en oubollig imago. Veel mensen herinneren zich vast nog wel dat oma vroeger liters thee dronk terwijl je ouders meer koffie liefhebbers waren en jijzelf vaak een sapje of een koolzuurhoudend drankje kreeg. De gemiddelde Nederlander drinkt jaarlijks zo’n 100 liter thee. Dat zijn twee kopjes thee per dag. Voor de Tweede Wereldoorlog was dat veel meer. Thee was toen de populairste drank in Nederland. Per hoofd van de bevolking dronken we jaarlijks bijna 200 liter thee. Het is dus niet verwonderlijk dat je grootouders meer en vaker thee dronken dan jij waarschijnlijk doet. Door de jaren heen zijn er gewoon veel meer alternatieven op de markt gekomen. Toch is theedrinken bezig aan een comeback. Er worden tegenwoordig zelfs thee proeverijen georganiseerd. Wat dat precies is en hoe het in zijn werk gaat, vertellen we je in deze blog.

De (korte) geschiedenis van de Thee

Thee komt oorspronkelijk uit China. Duizenden jaren geleden dronken de Chinezen al thee. Pas in de gouden eeuw, ten tijde van de VOC, werd thee naar Europa gehaald. Omstreeks 1840 werden in Engeland zeilschepen gebouwd die speciaal waren bedoeld om thee uit het Verre Oosten te kunnen halen. De Nederlanders legden op Java en Sumatra theeplantages aan. De Engelsen deden dat in India en Sri Lanka.

Tot in de 18e eeuw was thee een drank die alleen was weggelegd voor de rijken. Doordat de thee van ver moest komen, kostte het een vermogen. Een gemiddelde arbeider kon zich dus geen thee permitteren. De welgestelden dronken graag thee in hun speciale theekoepels die zij uitsluitend voor deze doeleinden lieten bouwen.

Bestaat er zoiets als een theesommelier?

Misschien moet je zelfs een beetje lachen om deze vraag. Bij een sommelier denken de meeste mensen namelijk meteen aan wijn en zeker niet aan thee. Toch bestaat er wel degelijk zoiets als een theesommelier. Deze doet hetzelfde als een wijnsommelier maar dan inderdaad met thee.

Hij of zij kan proeven als geen ander, combineert thee met gerechten op een manier dat de aroma’s en smaak optimaal tot uiting komen en maakt de heerlijkste theecocktails. De bekendste theesommelier van ons land is Robert Schinkel. Hij is de winnaar van de eerste theesommeliercompetitie van theefabrikant Dilmah.  

thee proeverij
Thee proeverij

Tea & food pairing: onderdeel van de thee proeverij

Hoewel het de doorsnee Nederlander misschien wat vreemd in de oren klinkt, kun je net als met wijn ook met thee een unieke smaakexplosie creëren. Ten opzichte van wijn heeft thee zelfs een aantal voordelen. Het bevat geen alcohol en daarnaast is het van nature meer complementair aan eten.

Ga je zelf thee bij een gerecht zoeken (tea & food pairing) dan ga je op dezelfde wijze te werk als bij wijn-spijs pairing. Om te beginnen bepaal je wat het doel is dat je nastreeft. Daar zijn namelijk een aantal opties in, namelijk:

  • Vol gevoel wegnemen
  • Sterke smaken uit de mond spoelen, bijvoorbeeld tussen de gangen door
  • Bevorderen spijsvertering
  • Versterken van een smaak in je gerecht, zoals witte wijn bij vis en rode wijn bij rood vlees

Aansluitend kies je de thee die bij je doel past. We zetten een aan aantal bekende voorbeelden hieronder voor je op een rijtje:

  • Groene thee

Je kunt groene thee zien als de witte wijn onder de thee. Groene thee past perfect bij vis, zeevruchten, kip, kaas en salades. Daarnaast is groene thee uitstekend geschikt om een vol gevoel weg te nemen.

  • Zwarte thee

Waar groene thee de witte wijn onder de thee is, is zwarte thee de rode wijn onder de thee. Net als in rode wijn zijn ook in zwarte thee tannines sterk aanwezig. Daardoor past zwarte thee uitstekend bij rood of gegrild vlees, curries en chocolade desserts.

  • Witte thee

Witte thee is vrij neutraal en daardoor uitstekend geschikt om sterke smaken uit je mond te elimineren tussen de gerechten door. Denk daarbij aan gerechten met (Franse) kaas of pittig gekruide gerechten.

  • Rooibos thee

Rooibos thee kun je zien als een heerlijke zoete dessert wijn. Door de zoete smaak is deze thee dus uitstekend te combineren met zoete desserts, zoals chocola of crème brulee.

Is een thee proeverij hetzelfde als een high tea?

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat een thee proeverij niets meer en niets minder is dan een heerlijke high tea. Dat is echter niet helemaal waar. Waar bij een high tea natuurlijk ook thee geschonken wordt, draait het daar toch meer om de hapjes als we eerlijk zijn. Je krijgt dan ook werkelijk van alles voorgeschoteld, van heerlijke sandwiches, tot scones met clotted cream, bonbons en vaak ook nog een overvloed aan andere verrukkelijke hapjes. De thee lijkt bij een high tea vaak een beetje bijzaak te zijn.

Bij een thee proeverij is dat net even anders. Hier staat de thee juist in de spotlights. Je krijgt een heerlijke selectie aan thee, vaak uit verschillende werelddelen en van verschillende gronden, zodat je de verschillen goed kunt proeven. Net als bij wijn kun je in thee de bodem proeven. Zo proef je de mineralen in thee die va oorsprong uit de bergen komt. Elke thee wordt op een andere manier gemaakt waardoor de smaken sterk kunnen verschillen.

Hapjes zijn er wel bij een thee proeverij maar alleen om te laten proeven hoe de smaak met de thee combineert. Kaas is hier een heel goed voorbeeld van. Je neemt eerst een slokje thee. Hierdoor warmt je mond wat op. Daarna neem je een klein hapje kaas. Doordat je mond enigszins voorverwarmt is, gaat de kaas wat smelten waardoor er een licht vettig laagje in je mond achterblijft. Vervolgens neem je nog een slokje thee. Hierdoor smelten de smaken van de kaas en de thee smaken waardoor ze elkaar versterken. Zo ontdek je al vrij snel hoe thee de smaak van gerechten kan versterken.

Organiseer jij binnenkort een teaparty
Organiseer jij binnenkort een teaparty?

Hoe proef je thee als een expert?

Als je thee gaat proeven, zul je begrijpen dat je niet een kopje thee met een theezakje van een grootgrutter voorgeschoteld krijgt. Thee proeven doe je met echte thee. Dus losse thee blaadjes die óf los in je kopje liggen óf die in een thee ei gedaan zijn. Als je thee wilt gaan proeven als een expert dan is het zaak om allereerst eens te kijken naar deze theeblaadjes. Volledige blaadjes zijn vaak van betere kwaliteit dan gebroken blaadjes.

Het trekken van de thee is voor iedereen verschillend. De een houdt van sterke thee en laat de thee wat langer trekken de ander heeft liever een wat lichtere thee. Wees voorzichtig met het trekken van witte en groene thee. Giet hier water tussen de 65 en 80 graden op en geen vol kokend water. Kokend water zorgt er namelijk voor dat deze thee erg bitter wordt.

Laat de thee wat afkoelen tot de voor jou juiste drinktemperatuur. Als je thee wilt proeven als een expert ruik je nu heel voorzichtig aan de thee, net als een wijnsommelier aan een goed glas wijn zou doen. De geur van de thee voegt namelijk een extra dimensie toe aan het proeven van de thee. Nu neem je voorzichtig een slokje en laat je deze goed door je mond gaan. Daarna kun je de thee dooslikken. Let hierbij goed op de nasmaak.

Sommige thee soorten hebben een hele kort nasmaak, terwijl anderen een nasmaak achterlaten die wel een uur of langer in je mond blijven hangen. Sommige nasmaken zijn eenvoudig, terwijl anderen complex zijn en veranderen met de tijd. De nasmaak is een fascinerend onderdeel van de smaken en aroma’s van vele theesoorten.

Zelf een teaparty geven?

Ben je inmiddels helemaal enthousiast geworden over een theeproeverij dan kun je deze natuurlijk ook zelf organiseren. Om hier optimaal van te genieten kun je hiervoor natuurlijk obers inhuren. Zo kun je zelf heerlijk blijven zitten en genieten van de verschillende soorten thee en smaaksensaties en na afloop wordt er zelfs voor je opgeruimd. Neem hiervoor gerust contact met ons op, wij denken met je mee hoe we een thee proverij het beste vorm kunnen geven.

Geef een reactie