Feestdagen

Wereldwijde oud en nieuw tradities: zo zit dat!

wereldwijde oud en nieuw tradities

Wij Nederlanders hechten veel waarde aan onze typisch Nederlandse tradities. Dit is ook het geval als we oud en nieuw vieren. We stappen dan niet graag af van onze schaal oliebollen, het kijken naar een oudejaarsconference, ons aftelmoment en het drinken van champagne om te toosten op het nieuwe jaar. Daarnaast mag de inmiddels befaamde Nieuwjaarsduik ook niet ontbreken in dit lijstje. Wil je weten hoe andere landen oud en nieuw vieren? Wij gaan hieronder de grens met je over en maken hieronder een rondje langs de meest opvallende oud en nieuw tradities.

Net zoals bij de wereldwijde kersttradities het geval is, gaat het er ook met oud en nieuw in het buitenland flink anders aan toe dan bij ons het geval is.

Opvallend is dat bijgeloof vaak een rol speelt in de wereldwijde oud en nieuw tradities, iets waar wij als nuchtere Nederlanders maar weinig waarde aan hechten.

Dit is overigens ook niet het geval in België. Bij onze zuiderburen gaat het er ongeveer aan toe zoals wij de laatste avond van het jaar invullen. We beginnen onze ronde wel net over de grens. 

Dit zijn de meest opvallende wereldwijde oud en nieuw tradities

Oud en nieuw tradities in Duitsland

Bij onze Oosterburen vinden ze oudejaarsavond hét moment om te racletten (gourmetten met kaas) en voorspellen ze de toekomst door een lepeltje met lood boven een kaars te houden. Uit het patroon dat hieruit ontstaat proberen ze een voorspelling te doen.

Ook het kijken naar de Engelse komische sketch “Dinner for One ”behoort tot de oud en nieuw tradities in Duitsland. Om twaalf uur (maar ook vaak daarvoor) wordt er sekt gedronken, een Duitse mousserende wijn.

? Heb jij al een nieuwjaarscadeau gekocht? Bekijk onze tips!

Oud en nieuw vieren in Spanje

Als je tijdens oud en nieuw in Spanje bent, moet je zorgen dat je een flinke tros druiven in huis hebt. Het eten van een druif behoort immers tot de oud en nieuw tradities in Spanje. Bij iedere klokslag wordt één druif gegeten. Het drinken van cava behoort uiteraard ook de tradities.

Oud en nieuw viering in Portugal

In Portugal is het net als in Spanje géén gewoonte om vuurwerk af te steken. In de grotere steden wordt een officiële vuurwerkshow georganiseerd.

Daarnaast eten de Portugezen net als de Spanjaarden tijdens de jaarwisseling 12 druiven. Daarbij ontbreekt de champagne uiteraard niet in dit Zuid-Europese land.

Ook in Portugal zijn er gewoontes die betrekking hebben op bijgeloof. Er zijn Portugezen die geloven dat het springen van een stoel om 12 uur of het dragen van een portemonnee vol geld geluk en voorspoed zal brengen voor het komende jaar.

In de landelijke regio’s van Portugal is het een goede gewoonte om middernacht de ramen en deuren open te maken en met pannen en potten herrie te maken om het nieuwe jaar te verwelkomen.

Oud en nieuw tradities in Denemarken

Als je een vrij bizarre oud en nieuw traditie wilt meemaken. Denen hebben de gewoonte om op twaalf uur servies stuk te gooien tegen de woning van de buren.

Uiteraard heeft dit opvallende gedrag een achterliggende gedachte. Hoe meer scherven je vindt, hoe meer geluk je zult hebben. 

Oud en nieuw tradities in Argentinië

Ook de bekende oud en nieuw traditie in Argentinië is een opvallende. Hier gooien ze tijdens de jaarwisseling papiersnippers uit de ramen.

Deze papiersnippers staan symbolisch (of misschien is het wel echt zo) voor oude documenten en papieren. Ook hier zit een gedachtegang achter: het oude wordt achtergelaten om klaar te zijn voor een nieuw begin.

Oud en nieuw vieren in Turkije

Als je bijgelovig bent aangelegd, draag je speciaal ondergoed tijdens de jaarwisseling. Dit is immers een van de oud en nieuw tradities in Turkije. Rood ondergoed staat voor geluk.

Overigens is dit een traditie waarvan in meer landen sprake is, alleen is er geen overeenstemming met betrekking tot de kleur. In Mexico en Bolivia dragen ze geel ondergoed in Brazilië gaat de voorkeur uit naar wit en in Argentinië is roze de kleur die je moet dragen tijdens oud en nieuw.

Om nog even terug te keren naar Turkije. Hier strooien ze met de jaarwisseling ook zout voor de voordeur want ook dit brengt geluk. Als je dit in je rode onderbroek doet, zou het zeker moeten goedkomen….. 

Oud en nieuw tradities in Roemenië

In Roemenië gaat het er zeer bizar aan toe als het over oud en nieuw tradities gaat.  Roemenen denken bijvoorbeeld dat het geluk brengt om met huis- en boerderijdieren te communiceren.

Daarnaast gooien Roemenen munten in de rivier om het geluk hun kant op te brengen.

Ook is het een oud en nieuw traditie in Roemenië om verkleed in een berenkostuum door de straten te gaan en muziek te maken. Dit ritueel is bedoeld om boze geesten op afstand te houden.

Oud en nieuw tradities in Ierland

Tot slot willen we nog even met je delen wat jouw “place to be” is als je als vrouw single bent. In Ierland slapen de single vrouwen met een maretak (ook bekend als de kerst mistletoe) onder hun kussen. Dit doen ze om de man van hun dromen te vinden.

Als op 1 januari deze tak verbrand wordt, zouden ze ergens in de komende 12 maanden de gewenste liefde krijgen. De boze geesten zullen overigens niet komen. Om deze te verjagen slaan de Ieren met kerstbrood op de muren en de deuren. Hopelijk mag dit kerstbrood wel in de verpakking blijven.

Geef een reactie