Bruiloft

Hoe kies je een goede trouwambtenaar?

hoe kies goede trouwambtenaar

Naam neemt u aan tot uw wettige echtgenote naam en belooft u trouw alle plichten te vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbindt…… Wat is daarop uw antwoord?”

Het is een vraag die we allemaal wel kennen. Misschien hebben jullie deze vraag wel voor de grap aan elkaar gesteld maar als jullie officieel gaan trouwen is het de trouwambtenaar die deze woorden zal uitspreken. Je kunt dus niet trouwen zonder deze persoon maar hoe kies je een goede trouwambtenaar? In deze blog vertellen we alles over de persoon aan wie jij het (voor je partner verlossende) antwoord moet geven.

Wat is een trouwambtenaar?

Een trouwambtenaar is een ambtenaar die wordt aangesteld door het gemeentebestuur om huwelijken te voltrekken, om partnerschappen te registreren en om zorg te dragen voor de omzetting van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Je kunt deze persoon dus zien als een vertegenwoordiger van de gemeente. Dit is ook wel logisch, want een huwelijk wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand en deze documentatie is in het beheer van de gemeente.

Praktisch komt het erop neer dat je niet kunt trouwen zonder dat je gebruik maakt van de diensten van een trouwambtenaar. Zonder een trouwambtenaar is jullie huwelijk niet officieel geldig. Of dit vervelend is? Nee hoor, mits je een keuze maakt voor een goede trouwambtenaar maar daarover later meer.

Twee soorten trouwambtenaren

Wat lang niet iedereen weet, is dat er twee verschillende soorten trouwambtenaren zijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een ABS en een BABS. Deze letters staan voor de afkorting (Buitengewoon) Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Zoals je wel zult begrijpen zit het verschil tussen deze twee ambtenaren in het woordje “buitengewoon”.

Een “gewone” ambtenaar van de burgerlijke stand is naast het voltrekken van huwelijken ook belast met andere taken. De BABS is de buitengewone ambtenaar die alleen belast is met het voltrekken van huwelijken.

Uiteraard merk je als bruidspaar helemaal niets van dit verschil al zou een ABS mogen weigeren om een huwelijk te voltrekken als deze persoon gewetensbezwaren heeft tegen een huwelijk van twee personen van hetzelfde geslacht.

Is een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand werkzaam bij de gemeente?

Om een misverstand te voorkomen is het goed om te vermelden dat een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand niet werkzaam hoeft te zijn bij de gemeente. Dit kunnen dus ook mensen van buitenaf zijn. Let op, deze mensen moeten wel aangesteld en beëdigd zijn als trouwambtenaar om huwelijken te mogen voltrekken.

Hoe wordt je trouwambtenaar?

Dit brengt ons bij de eisen om een trouwambtenaar te mogen worden. De vereisten hiervoor staan weergegeven in het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat onder andere dat een trouwambtenaar aangesteld en beëdigd moet zijn om te mogen werken als trouwambtenaar. Hiervoor moet een eed wordt afgelegd bij de rechtbank.

De verkorte versie van deze eed is “Ik zweer/beloof dat ik de betrekking van ABS met eerlijkheid en nauwkeurigheid zal vervullen en dat ik de wettelijke voorschriften, burgerlijke stand betreffende, met de meeste nauwgezetheid zal opvolgen…….Zo waarlijk helpe mij God almachtig. Dat verklaar en beloof ik.”

Uiteraard stelt iedere gemeente ook specifieke eisen aan hun trouwambtenaren maar hieraan is relatief eenvoudig te voldoen.

#decoratie

De mooiste decoratie & accessoires voor een trouwfeest! Uiteenlopende thema’s.

Trouwen zonder ambtenaar, kan dat?

Voor de volledigheid is het goed om te benoemen dat je je in theorie mag laten trouwen door een goede bekende. Hiervoor heeft deze persoon een tijdelijke benoeming (BABS) nodig. Deze persoon moet hiervoor ouder zijn dan 18 jaar en een bewijs kunnen overleggen van goed gedrag.

Daarnaast is hier wel een behoorlijke administratieve procedure voor nodig want deze persoon moet naar de rechtbank voor een tijdelijke beëdiging. Je voelt het al aan, het zal ook een effect hebben op je budget.

Toezicht op de ceremonie

Overigens, trouwen zonder ambtenaar zal nooit gebeuren. Tijdens jullie bruiloft zal namelijk niet alleen jullie tijdelijke BABS aanwezig zijn maar ook een ambtenaar van de burgerlijke stand (in dit geval dus vaak ABS). Deze persoon houdt er toezicht op dat de ceremonie op de juiste wijze verloopt en hiermee dus rechtsgeldig is.

Blooper ligt op de loer

De vraag is wel of jullie goede bekende deze taak zou willen vervullen. Het is toch een beste druk om voor vaak een grote groep mensen te spreken. Je weet ongetwijfeld dat een trouwambtenaar vrijwel in ieder trouwfotoboek en bruidsvideo voorkomt. Het zal toch niet gebeuren dat deze persoon de blooper veroorzaakt waar jarenlang over wordt na gesproken?

Dit laatste kan op verschillende manieren gebeuren. Denk maar eens aan het gênante moment dat jullie bevriende trouwambtenaar nét een onderwerp in zijn of haar speech aansnijdt waar jullie niet aan herinnerd willen worden en zeker niet op je trouwdag! De vraag is dus ook of jullie dit wel zouden moeten willen…..

ontroerende speech
Speech

Hoe kies je een goede trouwambtenaar?

Deze laatste vraag brengt ons terug naar de vraag waar we mee begonnen: Hoe kies je een goede trouwambtenaar? Laten we beginnen om je even op het belang hiervan te wijzen. Een trouwambtenaar kan jouw ceremonie een leuke en persoonlijke twist geven.

Natuurlijk, dit is de persoon die de bekende onderstaande officiële woorden uitspreekt:

“Jullie zijn voor mij, ambtenaar van de burgerlijke stand verschenen, om, in tegenwoordigheid van ons allen te verklaren dat je bereid bent je aan de wettelijke verplichtingen te houden. Ik verzoek de aanstaande echtgenoten op te staan, elkaar de rechterhand te geven en mijn vraag te beantwoorden……..”. 

Trouwambtenaar saai?

Dit zijn echter niet de enige woorden die deze man of vrouw aan jullie zal richten. Veel mensen denken dat een trouwambtenaar een wat saai persoon is die wel onderdeel van je bruiloftsdag moet zijn omdat dit wettelijk zo bepaald is. Dit is zeker niet het geval. Het tegendeel is zelfs waar (mits je voor de juiste trouwambtenaar hebt gekozen uiteraard).

Een goede trouwambtenaar heeft zich in jullie verdiept en heeft een persoonlijke speech voor jullie samengesteld. Alsof het een goede bekende van jullie is!

Het verschil maken

Dit kan alleen als jullie deze persoon een aantal keer hebben ontmoet of minimaal een paar keer gesproken hebben. Hierdoor kan deze persoon jullie een beetje leren kennen. Je zult ervaren, dit maakt echt het verschil! Ieder bruidspaar is immers een uniek stel.

Het trouwen van een stel is voor een trouwambtenaar (als het goed is) géén “massa productie” en met betrekking tot dit laatste spreek ik uit ervaring. Als je als trouwambtenaar passie hebt voor je vak, is het ook gewoon leuk om in een stel te verdiepen en een persoonlijk tintje te geven aan de speech.

Onderwerpen voorleggen voor de speech

Uiteraard hebben jullie als bruidspaar ook alle mogelijkheden om zelf onderwerpen aan de orde te laten komen in de speech van de trouwambtenaar.

Denk aan het refereren naar dierbaren die helaas niet bij deze dag kunnen zijn, het verhaal hoe jullie elkaar ontmoet hebben, hoe je ten huwelijk bent gevraagd of een andere leuke anekdote. Een goede trouwambtenaar zal jullie hier ook naar vragen overigens, dus hier hoef je zelf niet aan te denken.

Ontdek welke trouwambtenaar bij jullie past

Een trouwambtenaar moet dus bij jullie passen. Dit is uiteraard een hele persoonlijke keuze en kan dus voor iedereen verschillend zijn. Je komt hier alleen achter door eens kennis te maken met deze persoon en een gesprek aan te gaan. Ook dit kan op diverse manieren. Je kunt deze persoon eens (video)bellen of door gewoon een afspraak te maken als afstand geen rol speelt.

Hoe je deze persoon vindt? 

Wellicht ben je onder de indruk van een trouwambtenaar die een bekende van jullie heeft getrouwd, misschien heb je over iemand wel een goede review gelezen

Geef een reactie