Bruiloft

Trouwen op een boot: een van de leukste opties! Onze tips!

trouwen op een boot

Ga je binnenkort trouwen? Dan weet je vermoedelijk dat er heel wat zaken zijn die besproken, besloten en geregeld moeten worden… Denk hierbij aan de trouwdatum, de tekst voor op de trouwkaart, de kleding voor jou en je partner, de gastenlijst, en noem het zo maar op. Maar wat dacht je van de trouwlocatie? Die is natuurlijk minstens zo belangrijk! Uiteraard zijn er vele locaties te bedenken waar je kunt trouwen, maar trouwen op een boot behoort misschien wel tot een van de meest leuke en bijzondere opties. In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden die je hebt om te trouwen op diverse soorten boten, en de mogelijkheden die je hebt om een boot te betrekken bij het vieren van je huwelijksdag. Ben je geïnteresseerd hierin, lees dan gauw verder…

Is trouwen op een boot ideaal voor deze bijzondere dag?

Overweeg je om te trouwen op een boot? Dan is het allereerst goed om helder te hebben welke gedeeltes van je huwelijksdag je op een boot wil vieren.

Uiteraard kun je de hele huwelijksdag op de boot laten plaatsvinden, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om alleen de huwelijksceremonie aan boord te houden, of juist alleen het diner, alleen het feest, of juist het diner én het feest.

Uiteraard hangt dit ook samen met het soort boot waarvoor je kiest.

Kies je ervoor om uit varen te gaan met een zeilschip, op bijvoorbeeld de Noordzee, de Waddenzee of het IJsselmeer? Dan is het logischer dat je het diner en het feest allebei aan boord organiseert, en de huwelijksceremonie en de receptie aan wal.

Wil je daarentegen bijvoorbeeld trouwen op een rondvaartboot, dan is het juist weer veel eenvoudiger om maar één gedeelte van je huwelijksdag aan boord te houden, bijvoorbeeld de receptie, waarbij je het diner aansluitend aan wal laat starten, in een nabijgelegen restaurant.

Trouwen op een boot uitnodiging

#uitnodiging

Bijpassende uitnodigingen voor een bruiloft op een boot! Zorg dat je goed voor de dag komt met een toffe uitnodiging.

Trouwen op een boot: is het een officiële trouwlocatie?

Als jij en je partner elkaar het jawoord willen geven op een boot of schip, dan is het daarnaast ook goed om na te gaan of deze boot wel een officiële trouwlocatie is. Alleen dan kan (en mag) een ambtenaar van de burgerlijke stand of een BABS namelijk een huwelijk voltrekken.

Is de boot of het schip dat je op het oog hebt voor jullie huwelijksceremonie geen officiële trouwlocatie? Dan zul je een aanvraag moeten indienen bij de gemeente waarin jullie willen gaan trouwen, zodat kan worden bekeken of er op die locatie getrouwd mag worden.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het inschakelen van een zelfstandig trouwambtenaar (BABS) dus niet de manier om overal maar te kunnen trouwen. Een BABS is overigens wel de manier om niet door een willekeurige ambtenaar te worden getrouwd, maar door een ambtenaar naar eigen keuze.

Wist je verder dat het in Nederland verplicht is dat een boot of schip aangemeerd is, als de huwelijksceremonie aan boord plaatsvindt?

De reden hiervan is dat een huwelijk in ons land een openbare gelegenheid is, waar iedereen bij moet kunnen zijn. ‘Al varende trouwen’ mag dus niet, althans niet in Nederland, in sommige andere landen is het trouwen op een boot geen probleem.

Een eenvoudige rondvaartboot in Delft
Een eenvoudige rondvaartboot in Delft

Trouwen op een rondvaart boot

Op een rondvaartboot trouwen is voor sommige mensen misschien wel de droom van hun leven.

Als je aan een rondvaartboot denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een boot die door de grachten van een grote stad vaart. Dit kan, maar dit hoeft zeker niet zo te zijn!

Rondvaartboten varen namelijk in het hele land, en niet alleen in de grachten, maar ook over plassen en rivieren, en zowel binnen de wateren van steden en dorpen, als binnen de wateren van prachtige natuurgebieden.

Hieronder geven we nu twee voorbeelden van rederijen die rondvaarttochten organiseren voor bruidsparen en grote groepen gasten.

Rondvaartboten van Rederij Stichtse Vecht:

Deze rederij bied je de mogelijkheid om te trouwen op of aan het water in de gemeente Stichtse Vecht (Breukelen, Loenen en Maarssen). Het jawoord geven kan bijvoorbeeld op een van de officiële trouwlocaties aan de Loosdrechtse Plassen of aan de Vecht.

Deze rederij heeft drie prachtige rondvaartboten, die plaats bieden aan zo’n 45 tot 125 mensen. Twee van deze drie boten zijn ook geschikt voor mindervaliden, en hebben een invalidetoilet.

Daarnaast kun je droog trouwen voor het geval het mocht regen op je trouwdag! De rondvaartboten van dit bedrijf zijn namelijk ook ‘salonboten’, en dus overdekt.

Zoals op de website van deze rederij wel valt te zien zijn er allerlei soorten arrangementen, voor alle seizoenen, en voor uiteenlopende prijzen.

Rederij Stichtse Vecht
Rederij Stichtse Vecht

Trouwen op de Amsterdamse grachten:

Woon je in Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland of Utrecht (en niet al te ver van Amsterdam), dan zou dit een uitstekend idee kunnen zijn als je op een rondvaartboot wil trouwen.

In onze ogen vooral ook een geschikte optie voor mensen die van de drukte van de stad houden, want zoals je weet is het centrum van Amsterdam een drukte van jewelste.

Vele rederijen (zoals Rederij de Nederlanden, Rederij Prinsengracht, Rederij Belle, en Rederij Aemstelland) bieden je de mogelijkheid om op de Amsterdamse grachten te trouwen, en je huwelijksdag hier geheel of gedeeltelijk te vieren.

Veruit de meeste rederijen hebben meerdere soorten boten beschikbaar, voor een uiteenlopend aantal personen.

De prijs die je betaalt voor een rondvaart binnen Amsterdam hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte van de boot, de duur van de huur (aantal uren), het aantal gasten, en het gekozen arrangement.

Er zijn vele, maar dan ook echte vele mogelijkheden. Het loont daarom de moeite om de rederijen onderling te vergelijken, en je wensen en eisen vooraf scherp te hebben.

Bij sommige rederijen huur je een boot minimaal 1 uur, bij andere bijvoorbeeld 2 uur, en ook de vaarroutes kunnen per rederij nogal verschillen.

Over het algemeen daalt de prijs per persoon, naarmate je met meer gasten komt. Uiteraard gaat het wel om rondvaartboten, dus verwacht niet dat je met honderden gasten kunt aankomen…

Bij veel rederijen ligt het maximaal aantal personen dat op een boot kan worden vervoerd tussen de 50 en de 100. Komen er meer gasten op jullie trouwfeest, kies dan voor een partyschip.

Amsterdamse grachten ideaal voor trouwen op een boot
Amsterdamse grachten

Het jawoord geven op een partyschip

Ook dat is natuurlijk mogelijk, trouwen op een partyschip!

Het verschil met een rondvaartboot is je misschien wel duidelijk, maar we leggen het toch nog even uit.

Een rondvaartboot kan op kleine wateren varen, zoals grachten en andere smalle binnenwateren. Een (party)schip is veel groter van formaat dan een boot, en zie je dan ook in bredere vaarwateren. Dat kunnen kanalen zijn, plassen, maar ook rivieren zijn bij uitstek geschikt voor dit soort boten.

Partyschepen kunnen doorgaans ook veel meer personen vervoeren. Op een partyschip trouwen kan dus een goede keuze zijn als je een uitgebreide gastenlijst hebt, van 100 of 150 personen, of misschien wel 500 gasten!

In Nederland zijn er genoeg mogelijkheden als een partyschip binnen jouw droomhuwelijk past. Zo kun je op het partyschip de Koningin Juliana officieel trouwen in de gemeente Kaag & Braassem / Teylingen, en in de gemeente Haarlemmermeer.

En met het partyschip de Abel Tasman is het mogelijk om officieel te trouwen op een schip in Lelystad of Amsterdam.

In Rotterdam kent men de Smaragd partyschepen, en het schip de Marlina is een officiële trouwlocatie van de gemeente Spijkenisse.

Uiteraard doen we hier slechts een voorzetje. Partyschepen zijn te vinden in meerdere plaatsen in het land, hoewel je ze hoofdzakelijk bij plaatsen vindt die aan zee, aan kanalen en aan rivieren liggen.

Voordeel partyschip

Het voordeel van een partyschip is dat er doorgaans ook veel meer mogelijk is dan op een rondvaartboot. Zo kun je de huwelijksceremonie, de borrel, het diner en het feest helemaal (laten) inrichten zoals jullie dat wenst. Livemuziek van een zelfgekozen artiest of band is bijvoorbeeld vrijwel altijd mogelijk, en de catering is doorgaans veel uitgebreider dan op een rondvaartboot. Speciale verzoeken, en hapjes en drankjes op maat zijn ook veel gemakkelijker te arrangeren.

Een ding is doorgaans niet mogelijk, en dat is overnachten. Boek in dat geval een arrangement op een cruiseschip.

#decoratie

De mooiste decoratie & accessoires voor een trouwfeest op een boot! Uiteenlopende thema’s.

Trouwen op een cruiseschip

Wil je dat jij, je kersverse man of vrouw, en ook jullie gasten kunnen overnachten op een schip, na afloop van jullie huwelijksdag? Dan is trouwen op een cruiseschip de beste zet die je kunt doen.

Trouw je op een cruiseschip dan kun je ook in een ander land trouwen. Daarbij is het meestal zo dat het schip aan land moet liggen, en dat de kapitein het huwelijk voltrekt. Hoe origineel is dat!

Trouwen op volle zee is via enkele (vanuit Nederland opererende) rederijen ook mogelijk. TUI cruises, Cunard, en Royal Caribbean bieden deze mogelijkheid bijvoorbeeld.

Daarnaast kunnen deze rederijen je trouwerij van a tot z verzorgen, en je volledig ontzorgen. Of het nu gaat om de receptie, de bruidstaart, de drankjes en de hapjes, de make-up en de haarverzorging, of het diner en het feest. Alles kan worden geregeld, zeker op een cruiseschip!

De meeste van dit soort rederijen hebben een event- of weddingplanner beschikbaar, en de meeste cruiseschepen (en dit wist je waarschijnlijk nog niet) beschikken zelfs over een eigen trouwkapel aan boord. Dit geeft ook aan dat trouwen op een cruiseschip vaker voorkomt dan je wellicht zou denken.

Cruise - opties voor trouwen op een boot
Cruise

Het voordeel van trouwen op een cruiseschip is ook dat je huwelijksreis gelijk kan starten, en dat je een grote kans hebt op goed weer, als je je richting de meer zuidelijke landen begeeft tenminste.

Nadelen zijn er natuurlijk ook… Trouwen op een cruiseschip en een daaraan vastgeplakte huwelijksreis zijn bepaald niet goedkoop. Speelt budget een rol, dan kan het een optie zijn om de gastenlijst flink in te korten, en alleen jullie belangrijkste vrienden en/of directe familie uit te nodigen voor de dag van jullie leven

Trouwen op een boot: zo gek nog niet!

Geef een reactie