Bruiloft

Waar moet je op letten bij het kiezen van een trouwdatum?

kiezen van een trouwdatum

De liefde van je leven heeft je ten huwelijk gevraagd en natuurlijk heb jij ja gezegd! Ineens zit je op een hele grote roze wolk waar je het liefste nooit meer vanaf zou willen komen. Websites van trouwkleding, locaties en trouwringen worden bijna dagelijks bezocht en je laat je fantasie de vrije loop. Maar wanneer gaat die grote dag zijn en zijn er zaken waar je rekening mee moet houden bij het bepalen hiervan? In deze blog gaan wij jullie vertellen waar je op moet letten bij het kiezen van een trouwdatum.

De keuze voor jullie trouwdag

Hoewel er officieel uiteraard geen trouwseizoen bestaat, wordt hier vaak wel over gesproken. Deze periode loopt van april tot en met september. In deze maanden trouwen de meeste stellen, maar dat geldt natuurlijk niet voor ieder huwelijk. Het ideale moment om te trouwen is voor immers iedereen anders.

Er zijn diverse factoren die meespelen bij het plannen van een geschikte trouwdatum. Jullie huwelijksdag is uiteraard een speciale dag maar het gaat ook om het samenbrengen van familie en vrienden om dit samen met jullie te vieren. Hebben jullie al precies gepland wanneer jullie in het huwelijksbootje willen stappen? Als dit niet het geval is, neem dan zeker deze onderstaande tips mee bij het maken van je keuze. Het kiezen van een trouwdatum lijkt misschien makkelijk, maar er komt vaak meer bij kijken dan je denkt.

In welk seizoen wil je gaan trouwen?

Bepaal voor jezelf in welk seizoen je wilt trouwen en dan hebben we het even niet over het bovengenoemde “trouwseizoen”. Ieder seizoen heeft immers zo haar eigen charmes. Hou je van pastelkleuren, een niet al te warme temperatuur en veldbloemen? Dan is een lentebruiloft perfect. Wil je liever buiten trouwen (zoals aan zee, in het bos of in de tuin van een prachtig landgoed) om te kunnen dansen onder de sterren op een zwoele avond? Je raadt het al, dan is een zomer bruiloft perfect voor jullie.

Heb je liever een bruiloft met rijke, warme kleuren, nostalgie en overheerlijke appelcider? Kies dan voor een trouwerij in het herfstseizoen. En wat dacht je van een gave winterbruiloft, prachtige foto’s in de sneeuw en een soort van kerstgevoel op je grote dag? De eerste moeilijke keuze waar jullie voor staan, hebben we hiermee in kaart gebracht.

zomerse bruiloft
Zomerse bruiloft

Trouwdatum eerst plannen of hebben andere factoren prioriteit?

Het lijkt heel logisch om als eerste stap meteen de agenda erbij te pakken en een trouwdatum te prikken maar daarmee zou het zo maar kunnen zijn dat je jezelf vreselijk gaat beperken en misschien wel op ook een aantal andere vlakken flinke concessies moet doen. Denk bijvoorbeeld eens aan jullie trouwlocatie. Vaak heb je al in je hoofd waar dat moet gaan worden maar is die locatie wel vrij op jullie geprikte datum? Wat doe je als deze locatie nét op deze datum al gereserveerd is? Verander je dan van datum of heb je de save the date kaartjes al de deur uit gestuurd?

Het zou dan zo maar kunnen zijn dat je gaat trouwen op een locatie die je misschien eigenlijk helemaal niet wilt, maar die op jullie gewenste datum wel plaats heeft. Zeker als je voor een zomer bruiloft gekozen hebt kan dit zo maar gebeuren. In veel gevallen is het handiger om de stappen even om te draaien. Ga eerst eens langs bij je droomlocatie en vraag naar hun agenda. Aan de hand van die beschikbaarheid kun je vervolg keuzes gaan maken en contact opnemen met de fotograaf, de babs, de cateraar, de banketbakker, de band of dj en alles wat er verder nog bij jullie huwelijk komt kijken.

Op welk tijdstip gaan jullie trouwen?

Niet alleen de trouwdatum is belangrijk maar ook het tijdstip. Ga voor jezelf na hoeveel tijd je denkt kwijt te zijn aan bijvoorbeeld de kapper, je make up en het aankleden. Wil je ‘s ochtends vroeg van start en heb je een flink gevuld programma of doe je het liever wat rustiger aan en geef je elkaar aan het einde van de middag het “ja-woord” waarna het feest meteen los barst? Je dagplanning is wel iets om rekening mee te houden.

Trouwen op een boot uitnodiging

#uitnodiging

Verstuur trouwuitnodigingen op tijd. Bekijk de leukste uitnodigingen hier!

Hou rekening met werk

Dat klinkt misschien een beetje vreemd maar er zijn beroepen die werken met pieken of periodes waarbij het veel drukker is dan in andere periodes. Er zijn zelfs bedrijven waarbij vakantie of vrije dagen in zo’n periode uitgesloten zijn. Je baas gaat het je echt niet in dank afnemen, als jij uitgerekend in zo’n periode besluit om te gaan trouwen. Wat dacht je van de extra stress dat hierbij komt kijken? Je bruiloft is al spannend genoeg en brengt zo af en toe al de nodige stress met zich mee. Daarnaast wil je ook niet naar het altaar lopen met het idee dat er nog een groot aantal opdrachten op je liggen te wachten die echt deze week nog af moeten……..

Een ander punt is natuurlijk je huwelijksreis. Veel koppels willen direct na de grote dag op huwelijksreis gaan. Verzeker jezelf ervan dat je genoeg vrije dagen kunt krijgen om optimaal te kunnen genieten. Het klinkt dus gek maar hou rekening met je werk.

Grote of lokale evenementen

Kijk bij het kiezen van je trouwdatum ook eens goed in de agenda naar grote evenementen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het EK, het WK, olympische spelen of de Formule 1. Voor veel van jullie gasten zullen deze dagen erg belangrijk zijn en willen dit voor geen goud missen. Of je er echt op zit te wachten dat meer dan de helft van je gasten op de telefoon naar een wedstijd aan het kijken zijn terwijl jullie de taart aansnijden, is natuurlijk maar de vraag. Misschien kun je dit soort “belangrijke” dagen beter vermijden.

Is er altijd een jaarlijks festival, braderie of kermis gaande in de buurt van de trouwlocatie op de dag dat jullie zouden willen trouwen? Hou hier rekening meer in jullie planning! Is de trouwlocatie goed bereikbaar? Zijn er parkeerplaatsen beschikbaar? Of gaan jullie toch liever voor een andere datum? Dit is wel een puntje van aandacht bij het kiezen van een trouwdatum.

Trouwen op een feestdag of op een bijzondere datum

Als jij en de liefde van je leven het plan op hebben gevat om te trouwen op een feestdag, hou er dan rekening mee dat misschien niet iedereen aanwezig kan en wil zijn. Natuurlijk is het jullie keus en jullie dag, maar hou wel rekening met bepaalde afzeggingen. Veel mensen vieren dit soort dagen met het gezin of familie en deze gasten zullen dan een keuze moeten maken tussen het vieren van de feestdag of jullie bruiloft.

Sinterklaas, Kerstmis, Valentijnsdag, Pasen, Hemelvaart, Koningsdag. Dit zijn allemaal voorbeelden van (feest)dagen die een grote invloed kunnen hebben op je trouwdag. Hou er rekening mee dat veel gemeenten op dit soort dagen gesloten kunnen zijn of dat er bijvoorbeeld omleidingen zijn ingesteld omdat er wegen zijn afgesloten in verband met andere festiviteiten. Dit kan je dagplanning aardig in de war laten lopen! Ook kunnen de prijzen van locaties en leveranciers met Valentijn en in de decembermaand aardig oplopen in vergelijking met andere maanden. Dit is wel een praktisch puntje waar je met betrekking tot je touwbudget rekening mee moet houden.

Dan nog even deze tip: bijzondere trouwdata zijn ook zeer in trek. Niet alleen bij het stadhuis kan het dringen zijn, ook voor het reserveren van trouwlocaties en alle verdere trouw benodigdheden. Wees er dus op tijd bij als je deze keuze maakt.

#decoratie

De mooiste decoratie & accessoires voor ieder trouwfeest

Hoe je budget van invloed kan zijn op het plannen van je trouwdatum

Een ander punt van aandacht is het trouwbudget. Het budget kan namelijk van grote invloed zijn op het plannen van jullie trouwdatum. Natuurlijk is het fijn als je op in het weekend trouwt. Je gasten hoeven dan geen vrij te nemen en kunnen tot in de vroege uurtjes doorfeesten omdat niemand de volgende dag vroeg op hoeft. De keerzijde is dat de zaterdagen (en ook de vrijdagen) natuurlijk erg gewilde dagen zijn en dat het duurder is om een trouwlocatie af te huren in het weekend. Ook het trouwen zelf kost in het weekend meer dan op bijvoorbeeld een maandag. Maakt het niet uit welke dag je trouwt, maar wil je vooral kosten besparen? Denk dan eens aan een doordeweekse dag.

Hou rekening met vakanties

Als je gaat trouwen, wil je natuurlijk dat er zo veel mogelijk familie en vrienden aanwezig zijn op jullie grote dag. Als je gekozen hebt voor een zomerbruiloft, stuur dan zo snel mogelijk de save the date kaartjes. Doe dit zeker als je zelf kinderen hebt of van plan bent om veel gasten met kinderen uit te nodigen. Veel mensen zijn namelijk in juli en augustus op vakantie aangezien de kinderen dan ook vakantie hebben. Hoe eerder de kaartjes de deur uit zijn, hoe groter de kans dat iedereen rekening houdt met jullie bruiloft bij het boeken van de vakantie.

Het kiezen van een trouwdatum om te trouwen in het buitenland

Zijn jullie van plan om te gaan trouwen op een prachtige bestemming in het buitenland? Ook dit kan van invloed zijn op jullie trouwdatum. Laat je vooraf goed informeren wat de beste tijd is om naar de bestemming te reizen. Niet iedere bestemming wordt dagelijks aangevlogen en wat dacht je van toeristische topdrukte die roet in het eten kan gooien in bepaalde periodes?

Daarnaast zijn er nog een hoop andere zaken om rekening mee te houden, zoals bijvoorbeeld het orkaanseizoen in het Caribisch gebied of het regenseizoen in Zuid Afrika. Veel mensen weten wel dat de seizoenen in Australië anders lopen dan bij ons, maar hou er rekening mee dat dit niet alleen daar het geval is maar al vanaf de evenaar. Praktisch gezien wil dit zeggen dat als jullie je oog hebt laten vallen op een droomlocatie in Zuid Afrika, Mauritius, de Seychellen of een tropisch strand op de Malediven, je de gewenste trouwdatum misschien wat moet aanpassen in verband met een regenseizoen of een tyfoonseizoen.

Het maken van een keuze voor een datum om te trouwen in 2023

Zoals je ziet, is het plannen van een trouwdatum niet eens zo eenvoudig en zijn er een aantal zaken die je je wel moet beseffen als je ervoor kiest om een voor jullie speciale datum om te trouwen aan te houden. Vind je het lastig om een keuze te maken? We zullen je verder op weg helpen: Ontdek hier de populairste trouwdatums voor 2023.

Geef een reactie