Elk land heeft eigen tradities. Zeker als je vaker reist kun je hier zomaar mee geconfronteerd worden. Vaak is dit net even anders dan in Nederland en soms zijn het tradities die wij raar of vreemd vinden en helemaal niets mee kunnen. Misschien sta je er normaal gesproken niet zo bij stil maar in Nederland hebben we ook van dit soort tradities. We hier echter zo aan gewend (en vaak zijn ze ook met de paplepel ingegoten) dat ze ons gewoon niet opvallen. De buitenlanders die ons land bezoeken, of als expat hier langer verblijven, echter wel en waar wij de buitenlandse tradities raar vinden, vinden zij onze tradities maar raar. Wij gaan je in deze blog vertellen over de Nederlandse tradities die ze in het buitenland maar typisch vinden.
Het Nederlandse luchtalarm
Iedere eerste maandag van de maand precies om 12 uur gaat bij ons het luchtalarm af. Als Nederlander zijnde kijken we hier allang niet meer van op. Sterker nog, vaak zijn we ons er niet eens van bewust en horen we het gewoon niet meer, zo ingeburgerd is het.
Buitenlanders daarentegen schikken zich helemaal een versuffing. Valt de vijand aan? Moeten we dekking zoeken? Is er een staatsgreep of vergaat de wereld? Mensen staan verschrikt om zich heen te kijken en hebben geen idee wat er aan de hand is. Waar bij ons iedere maand de toeters en de bellen getest worden, worden ze in het buitenland óf helemaal niet gebruikt, óf alleen als één van bovenstaande zaken van toepassing is.
Overal naartoe fietsen
Een buitenlander die voor het eerst voet op Nederlandse bodem zet, weet niet wat er gebeurt als wij met zijn allen voorbij komen fietsen. Waar wij het heel gewoon vinden om zo goed als alles op de fiets te doen is dat in het buitenland not done.
Daar heb je misschien een fiets voor een dagje uit, maar zeker niet voor dagelijks gebruik. Dat wij zonder fietshelm, al bellend, met één kind voorop en één kind achterop én twee tassen aan het stuur tóch veilig van A naar B cruisen, is voor veel toeristen al een bezienswaardigheid op zich.
Recht voor zijn raap
Nederlanders zijn direct, recht voor zijn raap, hebben een uitgesproken mening die te pas en te onpas wordt geventileerd en van “nee” als antwoord kijken hier weinig mensen meer op. We zijn eraan gewend en vinden het heel gewoon.
In veel andere landen is dit echter heel anders. “Nee” wordt zeker niet direct als antwoord gegeven maar verpakt in een “misschien” of “we zien wel wat het wordt”. Daarnaast zijn wij als Nederlander super direct. “Je gulp staat open” of “Die jurk die je aan hebt kan echt niet meer” zijn allemaal dingen die Nederlanders er zonder nadenken tegen elkaar zeggen maar waar buitenlanders bijna van tegen de grond gaan van schrik.
Gefeliciteerd en het liefste ook nog 3 zoenen
Iemand drie keer zoenen. Veel buitenlanders breken hun hoofd erover. Hoezo, doen die gekke Hollanders dit zo overdreven? In veel landen is vaak één kus al genoeg. Twee kunnen ze dan nog net wat mee aangezien je tenslotte twee wangen hebt, maar drie? Waarom dat overmatige gedrag?
Als we dan ook nog even de Nederlandse verjaardagen bekijken, waar we de gewoonte hebben om iedereen afzonderlijk te feliciteren met de jarige, vallen de meeste buitenlanders van hun stoel van verbazing. In het buitenland wordt alleen de jarige gefeliciteerd. De kring waarin ze bij onze verjaardagen in moeten plaats nemen, kennen ze eigenlijk ook niet.
Lees ook: Nederlandse verjaardag tradities
Ooievaar en beschuit met muisjes
Zodra er een kindje geboren is, stellen we daar het liefste de hele wereld van op de hoogte. We zetten een ooievaar in de tuin (of plakken er één op het raam zodat het lijkt alsof hij er doorheen gevlogen is), we hangen slingers voor het raam in combinatie met de naam van de nieuwe wereldburger en als klap op de vuurpijl trakteren we ook nog op beschuit met blauwe- of roze muisjes. Vraag aan de gemiddelde expat wat zij voor “geboorte hapjes” serveren en ze zullen je vragend aankijken.
Haring happen en patatje “met”
Ga naar de gemiddelde snackbar of friettent en bestel een patatje “met”. Iedereen in Nederland weet dat je een lekkere klodder mayonaise op je frieten geserveerd krijgt. Maar denk eens terug, toen je in Duitsland of Engeland op vakantie was, hoorde je toen mensen “pommes mit” of “fries with” bestellen? Vast niet.
Allereerst omdat het daar helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat je mayonaise op je patat wil (in veel landen eten ze namelijk patat met ketchup) en anderzijds omdat het een typisch Nederlandse uitspraak en traditie is.
Hetzelfde geld voor haring happen. Wij vinden het heel gewoon als de “Hollandse nieuwe” gearriveerd is om naar de viskraam (overigens ook typisch Nederlands) te gaan, een haring te bestellen, deze aan zijn staart te pakken, door de ui heen te slingeren en een flinke hap uit deze rauwe vis te nemen. Kijk bij je volgende haring happen maar eens om je heen, je haalt de buitenlanders er aan hun gruwende gezicht al uit…….
Bij ons zijn heel veel dingen klein
Verkleinwoorden zijn bij ons zo ingeburgerd dat het niemand meer opvalt. Vraag je echter aan een Engelsman of hij een kopje thee wil dan vraag hij zich af of hij thee in een kinderservies geserveerd krijgt. Zo ook met een potje tennis. Is dat dan na een kwartier(tje) al klaar? Wat dacht je van een patatje “met”? Misschien heeft het te maken omdat we niet in het grootste land wonen maar het zijn allemaal voorbeelden van Nederlandse tradities die ze in het buitenland maar wat raar vinden!