Verjaardag

Een beschrijving van de Nederlandse verjaardag tradities

nederlandse verjaardag tradities

Nederlandse verjaardagtradities zijn op zijn zachtst gezegd apart. Tradities moet je in ere houden dus huppakee, we vieren het nog een jaartje zoals we het met de paplepel ingegoten hebben gekregen. Wij weten niet beter zullen we maar zeggen. Niet alleen buitenlanders maar ook steeds meer landgenoten zetten er hun grootste vraagtekens bij. Eigenlijk heeft niemand zin om een verjaardag te organiseren maar als we het doen, doen we het altijd en eeuwig op dezelfde manier. Het in stand houden van de verjaardagtradities ligt niet alleen aan de feestneus zelf maar ook de gasten doen reuze hun best om de aparte tradities in ere te houden. Omdat je er zelf misschien helemaal niet bij stil staat en je na het lezen van dit stukje afvraagt waar we het over hebben, vind je hieronder een beschrijving van de Nederlandse verjaardag tradities.

Onze verjaardag traditie bij het binnenkomen

Eén van de meest typische tradities vindt plaats bij het binnenkomen. Dit is iets waarbij de meeste buitenlanders van verbazing van hun stoel vallen en nog jaren over door zullen praten.

Je komt namelijk binnen en feliciteert natuurlijk de jarige. Dat gebeurt overal op de wereld. Je geeft hem of haar je cadeautje maar dan………… Ga je iedereen af om te feliciteren met de jarige. Hoezo dan? Waarom feliciteren wij als Nederlanders elkaar met de verjaardag van iemand anders?

#gefeliciteerd

Nederlanders zijn dol op het versturen en ontvangen van kaartjes. Feliciteer iemand met een uniek kaartje!

We vinden het heel gewoon maar als je er goed over nadenkt, is het eigenlijk wel een beetje een typische traditie. Misschien is het gewoon om het ijs te breken als je de kring instapt.

Verjaardag of groepstherapie?

Dat brengt ons meteen bij de volgende verjaardag traditie. Op veel verjaardagen zitten we in een kring. Alle stoelen staan in een cirkel waar de genodigden braaf op plaats nemen nadat ze iedereen gefeliciteerd hebben.

Je kunt je afvragen of je op een verjaardag bent of misschien de verkeerde deur genomen hebt waardoor je bij de groepstherapie bij de buren terecht gekomen bent.

De kring wordt vaak ook steeds groter naarmate er meer mensen op visite komen waardoor je vaak alleen nog met de personen vlak naast je een gesprek kunt voeren. Nu maar hopen dat die wat leuks te vertellen hebben. Anders wordt het een lange avond……….

Three is a crowd

Een andere verjaardag traditie is het gesmak op zo veel mogelijk wangen. Waar komt die Nederlandse inzet op drie keer kussen toch vandaan?

“Three is a crowd” zeggen de Engelsen. “In der Beschränkung zeigt sich der Meister”, zeggen onze andere buren en daar houden ze zich ook op verjaardagen aan. Een enkele kus in de wangstreek maakt ook goed duidelijk dat men blij is de ander te zien (of eindelijk “adieu” te kunnen zeggen). Daar zijn geen drie landingsmomenten voor nodig.

Zelfs in landen waar de zon veel schijnt en mensen over het algemeen reden tot liefde en vrolijkheid hebben, gaat na de tweede kus het welkomstboek echt wel dicht.

Worst – kaas scenario

Ook qua eten hebben we echte Nederlandse verjaardag tradities. Na een kop koffie en een stukje taart met zelf geklopte slagroom op papieren bordje taart is het tijd voor de borrel.

De keukentafel is omgetoverd tot bar (met rode/ witte wijn, bier en wat fris) en “Ik schenk één keer in en daarna mag je het zelf pakken” klinkt door de woonkamer. Ook een typisch Nederlandse opmerking overigens. Heb je geen zin om zelf te bedienen? Huur dan bediening in maar val je gasten er niet mee lastig.

Bij een borrel horen natuurlijk hapjes, dus hup daar komt de schaal met gevulde eieren en je raadt het al, de worst en kaas komt op tafel. Een “authentieke verjaardag” is uiteraard niet compleet zonder toastjes met de nodige smeersels en vanzelfsprekend een stuk augurk in een plakje salami of andere worst gewikkeld, afgemaakt met een prikker met de Nederlandse vlag. Dus aanvallen maar!

Het kan ook anders

Mocht jij na het lezen van dit relaas denken: “dit is inderdaad hoe het er al jaren op mijn verjaardag aan toe gaat” of je denkt: “juist en daarom vier ik al jaren mijn verjaardag niet meer” kunnen we je geruststellen. Het kan namelijk ook heel anders.

Zou jij van je verjaardag wel eens een fantastische knalfuif willen maken met andere hapjes, andere wat minder standaard drankjes en misschien zelfs wel een andere locatie, dan hierboven beschreven?

Of wil jij op je verjaardag eens niet hoeven rennen en vliegen om iedereen van alles te voorzien maar gewoon rustig de tijd kunnen nemen om te genieten van je verjaardag? Neem dan contact met ons op.

1 thoughts on “Een beschrijving van de Nederlandse verjaardag tradities

  1. Mien schreef:

    Wat een gelul allemaal. In Amerika gaat iedereen met zijn rug tegen de muur zitten en drinken ze zich suf. In Griekenland feliciteer je ook iedereen met de jarige, alleen gaan ze daar om een grote tafel zitten en krijg je kilo’s warm eten. Waarom moeten we Nederland altijd en overal zo afvallen? Het is helemaal niet zo vreemd, de tradities zijn misschien wat saai maar dat is piñata slaan en stoelendans ook. Borrelhapjes zijn nou eenmaal Nederlands, we kunnen moeilijk plotseling Aziatisch of Afrikaans serveren. “Three is a crowd” slaat op de derde persoon die er bijloopt en niet op drie kussen, die (hoewel overdreven) ook nou eenmaal gebruikelijk zijn. Je HOEFT het toch niet te doen. Zwaai lekker naar iedereen als je binnenkomt, gooi je kadootje naar de oma van de jarige, lurk uit je eigen whiskey fles en ga in de gang zitten.

Geef een reactie