Nu een mooie fles wijn kopen om die pas jaren later op te drinken? Het is een mooie traditie om ter ere van de geboorte van je kind een bijzondere wijn aan te schaffen. Uiteraard met het idee deze ter gelegenheid van de achttiende verjaardag samen open te trekken en zo te kunnen proosten met een wijn uit zijn of haar geboortejaar. Klinkt dit je goed in de oren, maar heb je geen idee wélke wijn daarvoor geschikt zou kunnen zijn en waar je terecht kunt voor advies? Lees dan vooral verder! Na het lezen van deze blog ben jij een expert op het gebied van bewaarwijnen!
Aan welke voorwaarden moet een bewaarwijn voldoen?
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: verreweg de meeste wijnen die worden geproduceerd, zijn niet geschikt om te bewaren. Deze flessen verliezen na die tijd hun glans en drink je het best binnen een paar jaar op. Tot deze categorie kun je eigenlijk supermarktwijnen rekenen.
Slechts een klein deel van alle wijn wordt beter met de jaren; de zogenaamde bewaarwijnen. Deze flessen vind je dan ook niet in de supermarkt, maar alleen bij gespecialiseerde wijnhandels.
Maar waar zit het hem nou in dat de ene fles de tand des tijds wel doorstaat en de ander niet? Er zijn een aantal eisen waaraan wijn moet voldoen om mooi te kunnen rijpen.
Zo’n wijn beschikt over een goede tanninestructuur (bijvoorbeeld als gevolg van een lange houtrijping), een goede zuurgraad, een hoog alcoholpercentage en/of een hoog suikergehalte.
Daarnaast moet de wijn goed in balans zijn en over genoeg geconcentreerde fruitaroma’s en -smaken beschikken die met de jaren zullen veranderen in tertiaire tonen als leer, bosgrond, truffel, chocola, rozijn, honing of tutti frutti. Dat is immers wat oudere wijn zo interessant maakt!
Bewaarwijnen beschikken tenminste over één van deze kwaliteiten, maar vaak over meerdere. Zo beschikt een goede Barolo over zowel een hoog alcoholpercentage als een stevige tanninestructuur en goede zuren; een perfectie combinatie die ervoor zorgt dat de wijn lang bewaard kan worden en vrijwel altijd baat heeft bij wat keldertijd. Met de tijd zullen de tannines in de wijn zachter worden en de zuren zorgen ervoor dat de wijn zijn frisheid behoudt.
Een vintage port, een andere populaire bewaarwijn, beschikt weer over de combinatie van een hoog alcoholpercentage, veel restsuiker en een flinke portie tannine.
En bij een dessertwijn zoals Sauternes is het juist een combinatie van hoge zuren en suikers die ervoor zorgt dat een aantal dessertwijnen- zoals het beroemde Château d’Yqyem – zelfs na een eeuw nog fantastisch kunnen zijn.
Hoe belangrijk is het oogstjaar?
Het oogstjaar, ook wel de vintage, is erg belangrijk bij het selecteren van een bewaarwijn. Wijn is en blijft een natuurproduct en de kwaliteit en kwantiteit van de oogst zijn voor een groot deel afhankelijk van de weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen.
Was het wekenlang regenachtig tijdens de oogst? Dat kan leiden tot verwaterde druiven, schimmel en rot en dus uiteindelijk tot een mindere kwaliteit wijn.
Was er sprake van een hittegolf? Dan loop je het risico dat de druiven juist té geconcentreerd zijn en hun zuren zijn verloren, waardoor de wijn met de jaren zijn frisheid zal verliezen.
Het kan dus zo zijn dat voor hetzelfde wijngebied het ene jaar een topjaar is en het jaar daarna een stuk minder. Dit gegeven noemen we vintagevariatie.
In koelere gebieden zoals Bourgogne of Champagne is de vintagevariatie groter dan in wijnregio’s met een warmer, droger en dus stabieler klimaat.
Bij het aanschaffen van een bewaarwijn uit een specifiek jaar – in dit geval het geboortejaar van zoon of dochterlief – is het dus van belang te weten welke jaren in welke gebieden goede bewaarwijnen opleveren.
Hierbij een kort overzicht van recente goede jaren van een aantal klassieke bewaarwijnen die op dit moment goed te verkrijgen zijn:
Amarone | 2007, 2010, 2013, 2015, 2016 |
Bourgogne (rood) | 2010, 2015, 2016 |
Bourgogne (wit) | 2014, 2017 |
Bordeaux (rood) | 2009, 2010, 2015, 2016, 2017 |
Barolo/Barbaresco | 2010, 2013, 2015, 2016 |
Brunello di Montalcino | 2010, 2013, 2015, 2016 |
Champagne (vintage) | 2008, 2012 |
Châteauneuf-du-Pape | 2007, 2010, 2016, 2017 |
Hermitage/Côte Rotie | 2009, 2010, 2015, 2017 |
Napa Valley Cabernet | 2012, 2013, 2015, 2016 |
Rioja/Ribera del Duero/Priorat | 2010, 2016, 2018 |
Sauternes | 2009 |
Toscana IGT (Supertuscan) | 2009, 2013, 2015, 2016 |
Een aantal wijnen wordt alleen gemaakt in vintages die als zeer goed worden bestempeld. Denk daarbij aan vintage port, vintage champagne en Spaanse gran reserva wijnen.
De ‘jongste’ wijnen in dit overzicht zijn van het jaar 2017 en 2018. De reden daarvoor is dat wijnen uit latere vintages simpelweg nog niet op de markt zijn op het moment dat deze blog verschijnt (2021). Hier kan je een vintage chart vinden die actueel wordt bijgewerkt.
Daarbij is het zo dat veel wijnen pas jaren na het oogstjaar in de winkel liggen in verband met de wettelijke (hout)rijpingstijd, ook wel de ‘opvoeding’ genoemd.
Zo is het wettelijk vastgelegd dat een Barolo ten minste 3 jaar gerijpt moet hebben (waarvan 2 jaar op vat en 1 jaar op fles) voordat hij op de markt gebracht mag worden. En voor een Barolo riserva is dat zelfs 5 jaar! Houd er dus rekening mee dat je nog een aantal jaar geduld moet hebben als je interesse hebt in wijn van een recenter oogstjaar.
Hoe kan ik wijn het best bewaren?
Voldoet de wijn die je voor langere tijd wilt bewaren aan alle criteria? Mooi, dan zijn we al een flink eind op weg. Minstens net zo belangrijk is hoe en wáár je de fles al die tijd bewaart.
Belangrijk is dat de fles al die tijd horizontaal ligt (zodat de kurk in contact blijft met de wijn en niet uitdroogt) onder kelderomstandigheden. Dat wil zeggen, een donkere trillingvrije plek met een constante en koele temperatuur tussen de 12 en 14 graden.
En dus hoe mooi je design wijnrek ook is: zolang het in de volle zon in je verwarmde woonkamer staat, is dit niet de juiste plek. Een wijnkelder of speciale wijnklimaatkast zijn uiteraard ideaal, maar ook een donkere trapkast of koele berging volstaat prima.
Hoeveel ben ik kwijt?
Als je wijn koopt voor de langere termijn en zeker als het ook nog voor een bijzondere gelegenheid is, is het aan te raden hierin te investeren. Een goede Barolo kan omwille van de hoge productiekosten simpelweg geen tientje kosten en de prijs van een Bordeaux van een topchâteau mag je niet vergelijken met de fles merlot die je bij de supermarkt op de hoek haalt. Wat we zoeken is wijn van hoge kwaliteit, gemaakt door een goede producent uit een goed jaar. Niets meer en niets minder.
Betekent dat dan dat je gelijk honderden euro’s uit moeten geven? Gelukkig niet! Voor elk budget en elke portemonnee is een goede wijn te vinden, zolang je maar weet waar je moet zoeken.
Waar koop ik een bewaarwijn?
Nu is natuurlijk de vraag: waar vind je het beste aanbod van topwijnen om jouw perfecte bewaarwijn te selecteren? In Nederland is er eigenlijk maar één autoriteit op het gebied van exclusieve wijnen en dat is Best of Wines, een online winkel die zich helemaal heeft toegelegd op wijnen in het premiumsegment.
Je bent hier niet alleen aan het juiste adres voor de nieuwste releases van de mooiste bordeaux- of bourgogneproducenten, ook vind je in het portfolio van Best of Wines een uitgebreide selectie van oudere jaargangen van topwijnen.
Bij Best of Wines werkt een team van wijnprofessionals met jarenlange ervaring op het gebied van wijn. Zij hebben van de wijnen in het assortiment inmiddels zo veel jaargangen geproefd, dat zij per wijn en vintage precies weten waar ze op moeten letten om de authenticiteit en kwaliteit van iedere fles te waarborgen.
De specialisten van Best of Wines adviseren je graag bij je aankoop en staan dagelijks klaar om je wijnvragen te beantwoorden.