Wijn

De beste wijnboeken van Harold Hamersma: dit zijn ze!

wijnboeken harold hamersma

Wil je meer lezen van Harold Hamersma? Zijn 12 beste wijnboeken hebben wij voor je op een rij gezet in dit artikel! Harold Hamersma is een van de meest bekende en meest gewaardeerde wijnrecensenten van Nederland. Hij schreef in totaal meer dan 30 wijnboeken, en is daarmee – na Hubrecht Duijker – ook degene in Nederland met de meeste wijnboeken op zijn naam. Hamersma schrijft onder meer stukken voor de kranten NRC en het Parool.

Harold Hamersma: bekend van TV en zijn wijnboeken!

Hij is verder vaak te zien op de televisie, onder andere in zijn eigen programma op de zender 24Kitchen. Bovendien is Hamersma een van de initiatiefnemers van Foodtube.nl, de site met eet- en drinkfilmpjes. Overweeg je een fles wijn te kopen, dan moet je eigenlijk de visie van Hamersma kennen voordat je overgaat tot aankoop!

Super Supermarktwijnen 2020 (De Grote Hamersma)

Wil je een zeer recente wijngids kopen, waarin witte en rode wijnen ruim aan bod komen? Dan zou je dit wijnboek moeten kopen. Harold Hamersma werkt regelmatig samen met Esmee Langereis. Zij is journalist en columnist voor verschillende wijnmagazines.

Sinds 2016 werkt zij samen met Harold Hamersma ook aan het maken van de jaarlijkse uitgifte van de Grote Hamersma, waarvoor ze samen maar liefst 8.000 wijnen per jaar proeven en beoordelen. Dit zijn uitsluitend wijnen uit de Nederlandse supermarkten en slijterijen.

De Grote Hamersma 2020

#Hamersma

Ook dit jaar is De Grote Hamersma weer een feit, en met deze gids weet je precies welke wijn je wel en niet moet hebben. Of je nou op zoek bent naar een lekkere Chardonnay, een frisse Pinot Grigio, een zeer droge Sauvignon Blanc, of een stevige Cabernet of Merlot wijn, De Grote Hamersma laat er geen twijfel over bestaan welke wijnen je wel moet hebben, en welke juist niet!

Goed om te weten is ook dat deze gids vele beoordelingen bevat van wijnen onder een tientje. Maar zelfs voor 5 tot 7 euro zijn er al vele goede kwaliteitswijnen te krijgen. Welke dit zijn? Dat kun je dus lezen in deze paperback ‘Super Supermarktwijnen 2020’… Deze paperback bestaat uit 240 pagina’s, en is te koop voor maar 19,99 euro.

Gezien het feit dat alle wijnen uit de supermarkt en slijterij zijn getest voor deze gids, vinden wij de prijs van deze gids meer dan uitstekend! Kortom, we hebben hier het genoegen met een complete gids voor een toch wel heel erg vriendelijk prijsje.

Een gids die je kunt gebruiken als vertrekpunt voor al je wijnaankopen in de supermarkt en slijterij, en een gids waar je ook nog eens jarenlang mee vooruit kunt!

De lekkerste Sauvignon Blanc

Samen met de Chardonnay is de Sauvignon Blanc een van de beroemdste druivensoorten van de wereld. Veruit de meeste wijndrinkers hebben Sauvignon Blanc wijn dan ook weleens gedronken, of doen dat zelfs regelmatig.

Deze wijnsoort is ook een van de meest geserveerde soorten in horecagelegenheden. Sauvignon Blanc wijn wordt over de hele wereld gemaakt. In de Oude Wereld bijvoorbeeld in Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk, en Zuid-Frankrijk, en in de Nieuwe Wereld bijvoorbeeld in Chili, Australië, en Zuid-Afrika.

sauvignon

#lekkerste

De Sauvignon Blanc wijn uit Nieuw-Zeeland moet ook beslist worden genoemd, want sommige experts beweren dat dit de beste Sauvignon Blanc ter wereld is! In Nederland zijn er dan ook duizenden Sauvignon Blanc wijnen te koop, uit alle uithoeken van de wereld. Maar welke van deze wijnen zijn het lekkerste?

In dit boek maakt Hamersma een uiteenzetting van de beste Sauvignon Blancs van Nederlandse supermarkten, slijterijen, wijnspeciaalzaken, en postorderaars. Alleen de meest lekkere en de allerbeste wijnen van deze soort zijn opgenomen in dit wijnboek. Daarbij krijgt iedere wijn een rapportcijfer, en een onderhoudend en informatief commentaar.

Wil je meer weten over de Sauvignon Blanc wijnsoort? Dan is dit beslist een van de beste boeken die je kunt kopen! Weet je er al veel over? Ook dan biedt dit boek nieuwe kennis, en kun je vele nieuwe verrassingen tegemoetzien.

De lekkerste Sauvignon Blanc is te koop voor slechts 8,99 euro. Hiervoor krijg je een gloednieuwe paperback, die bestaat uit een kleine 200 pagina’s. Wij wensen je alvast veel plezier met het drinken van de beste Sauvignon Blanc wijnen, want dat is wat je na het lezen van dit boek zeker kunt gaan doen!

De grote Hamersma 2019

Goede wijn behoeft geen krans, maar moet wel worden opgenomen in De Grote Hamersma die ieder jaar verschijnt! De editie van 2019 is niet meer de nieuwste editie, want de editie van 2020 is inmiddels al uit, zoals je hierboven hebt kunt lezen.

De editie van 2019 is echter niet minder goed, en geeft je een overzicht van 8.000 wijnen die Harold Hamersma en Esmee Langereis hebben geproefd voor De grote Hamersma editie van 2019. In deze gids vind je de beste wijnen in alle categorieën.

De grote Hamersma 2019

#sinds2016

De grote Hamersma verschijnt al sinds 2016, en is een groot succes. Voor de mensen die niet zozeer meer willen weten over wijn, maar vooral willen weten welke wijnen lekker zijn, en waarom, is De grote Hamersma absoluut een zegen.

Ook voor de editie van 2019 zijn uitsluitend de wijnen opgenomen die bij Nederlandse supermarkten, slijterijketens, wijnspeciaalzaken, en de beste internetaanbieders zijn te krijgen.

De grote Hamersma 2019 is te krijgen voor een bedrag van slechts 16,99 euro. Hiervoor krijg je een hardcover versie, die bestaat uit maar liefst 800 pagina’s! Ja, dit lees je goed, 800 pagina’s. Dus weet dat je een enorme gids krijgt, waarmee je zeker vele tientallen of misschien zelfs wel meer dan honderd wijnen zult vinden die uitstekend voldoen aan jouw wensen en/of eisen.

Of het nou gaat om witte wijn, rode wijn, of rosé wijn, Esmee Langereis en Harold Hamersma geven je van elke wijn die te krijgen is een duiding, en een proefnotitie.

Overigens ontving ook dit boek van Hamersma zeer goede recensies. Op Bol.com is dit boek beoordeeld met 5 sterren gemiddeld, oftewel de maximale score. Weet dus dat je een fantastisch wijnboek gaat aanschaffen als je dit boek overweegt! Alvast veel lees en drinkplezier!

De kleine Hamersma 2019

De kleine Hamersma 2019 wijkt af van de grote Hamersma 2019, omdat in deze gids enkel wijnen zijn opgenomen met een prijs onder de 7,50 euro. In feite is dit dus de selectie van de wijnen uit De grote Hamersma, maar dan met een prijs onder de 7,50 euro.

De kleine Hamersma 2019

#supermarkt

De kleine Hamersma 2019 is daarom een goed wijnboek, voor mensen die een overzicht willen hebben van alle wijnen in Nederland die zijn te krijgen bij supermarkten, slijterijen, drankzaken, en webwinkels, maar dan voor een betaalbare prijs.

Wil je niet te veel uitgeven aan wijn, dan is De kleine Hamersma 2019 waarschijnlijk een betere keuze dan De grote Hamersma 2019. Dit wijnboek bevat iets meer dan 500 pagina’s, en is bij Bol te krijgen voor een bedrag van 11,90 euro, en wel in de vorm van een paperback. Ook dit boek werd goed beoordeeld door eerdere kopers ervan. En wel met 4,5 sterren gemiddeld.

De grote Hamersma biologisch

In mei 2018 verscheen dit boek van Harold Hamersma. Het gaat hier om een enorme gids die bestaat uit meer dan 500 pagina’s, en volledig is gericht op biologische wijn.

Biologische wijn wordt steeds populairder, en de laatste 10 jaar is het aantal hectaren waarop duurzaam wordt geproduceerd wereldwijd meer dan verdrievoudigd.

De grote Hamersma biologisch

#biologisch

Maar wat zijn precies biologische wijnen, en hoe verschillen deze van biodynamische wijnen, en natuurwijnen? Hoe herken je biologische wijnen, en nog veel belangrijker (misschien), hoe smaken ze.

In De Grote Hamersma Biologisch (de biologische tegenhanger van de normale Grote Hamersma gids) vind je de lekkerste biologische wijnen op een rij. Het gaat daarbij om wijnen die gewoon in Nederland te koop zijn. Bij elke wijn is een rapportcijfer gegeven, en uiteraard krijg je van Harold Hamersma een proefnotitie.

In totaal zijn in deze geweldige gids meer dan 1.000 biologische wijnen opgenomen! 1.030 om precies te zijn. Dat is een zeer groot aantal. Met deze gids moet het je dus zeker lukken om de juiste bio wijn te vinden.

Of het nou gaat om een rode, om een witte, of een rosé wijn van biologische oorsprong, waar je naar op zoek bent. Vinden zul je hem zeker! Uh… waarschijnlijk zul je zelfs vele goede biologische wijnen vinden die aan jouw wensen en/of eisen voldoen.

Van zo’n grote gids zou je waarschijnlijk ook een grote prijs verwachten, maar dat is allerminst waar. De grote Hamersma biologisch zien wij namelijk al online staan voor een waanzinnig klein prijsje… Voor 10,99 euro haal je deze top hardcover al in huis!

Het culinaire abc (spoedcursus gastronomisch bluffen)

Het culinaire abc is de wegwijzer in het land van de gastronomie. Met deze gids kun je een onvergetelijke indruk maken op je gezelschap, op culinair gebied. Helpt vergeten groente tegen Alzheimer? En ken jij het andere woord voor tilapia al? Wil je meepraten met culinaire vrienden, of gewoon culinair indruk maken tijdens je eerste date?

Het culinaire abc (spoedcursus gastronomisch bluffen)

#weetjes

Dan is dit boek een goede keuze, want je krijgt heel wat weetjes gepresenteerd. Je komt meer te weten over etenswaardigheden in binnen- en buitenland.

Van de nieuwste trends tot eeuwenoude technieken. Je kunt het zo gek niet bedenken of het komt voor bij in deze spoedcursus gastronomisch bluffen! Deze 124 pagina’s tellende paperback is een koopje, want voor 9 euro heb je hem al in je bezit… Doen zouden wij zeggen!

Handboek voor de moderne wijnliefhebber

Dit boek schreef Hamersma samen met Nicolaas Klei, een andere bekende Nederlandse wijnauteur. Ze zijn beiden zeer goed ingevoerd in de wereld van wijn, weten er alles over, schrijven leuk, direct, en met veel humor. Dat zie je dan ook terug in dit gemeenschappelijke boek.

Dit boek is een echt handboek over wijn, waarin je informatie vindt over alles. Allerlei wijnhuizen worden belicht in dit boek, en hetzelfde geldt voor de soort druiven die er zijn.

Verder krijg je antwoord op vele vragen. Hoe lang kun je wijn bewaren? Is het waar dat enkele glazen wijn per dag goed is voor je gezondheid? Welke vaktermen zijn er in de wijnbranche, en wat betekenen deze? Welke wijn moet je schenken bij een barbecue, en welke wijn bij Kerst?

Handboek voor de moderne wijnliefhebber

#handboek

Uiteraard zijn er vele boeken geschreven over wijn, maar dit is wel een van de meer complete handboeken over wijn die er in de handel te vinden is. Een goed boek dus om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen over wijn.

Goed voor de beginners in de wijnwereld, maar ook de gevorderde wijnkenners kunnen met dit boek hun hart ophalen, en hun kennis vergroten.

Dit boek bestaat uit maar liefst 400 pagina’s, en staat dus boordevol met informatie. De prijs valt daarentegen erg mee, want voor nog geen 17 euro kun je deze hardcover al bemachtigen. Dit boek kreeg verder een gemiddelde beoordeling met 4 sterren (de maximale score is 5 sterren). Het gaat hier dus om een goed boek, aldus eerdere kopers ervan!

Eerste Hulp Bij Wijn

Wil je de meeste voorkomende wijnbegrippen uitgelegd krijgen in gewone mensentaal? Koop dan dit boekje van Hamersma. Voor nog geen 14 euro heb je een exemplaar in je bezit.

Dit 143 pagina’s tellende boek geeft je antwoord op vele vragen, zoals wat zit er in een fles wijn als er Cabernet Sauvignon op staat? Wat houdt het in als iemand tijdens een proeverij kurk roept? En wat betekent de term ‘vieilles vignes’?

Eerste Hulp Bij Wijn

#eerstehulp

Voor iedereen die meer wil weten over wijn dan dat je het kunt drinken, dat het aangenaam is, en dat er rode, witte en rosé wijnen bestaan, is er nu dit fantastische boek van Hamersma ‘Eerste Hulp Bij Wijn’.

In de eerste plaats is dit een informatief boek, maar het boek is ook humoristisch, en geeft bij sommige onderwerpen een knipoog. Dit boek is erg vermakelijk geschreven en zowel voor de beginner, voor de gevorderde, als voor de expert leuk om te lezen.

Eerste Hulp Bij Wijn is leuk om voor je zelf te kopen, maar ook erg leuk als cadeau, omdat het geschikt is voor vrijwel iedereen.

Wijnreis door mijn lichaam

Dit boek is een van de wijnboeken van Hamersma die in de prijzen is gevallen. Dit boek is in 2011 namelijk uitgeroepen tot beste Nederlandse wijn- en gezondheidsboek in de categorie Beste Wine & Health Book tijdens de Gourmand Cook Book Awards. Naar de invloeden van wijn wordt over de hele wereld onderzoek gedaan. Wat opvalt is de enorme hoeveelheid positieve conclusies.

Wijnreis door mijn lichaam

#7000flessen

Hamersma heeft hier zelf een enorme belasting voor, aangezien hij zelf rond de 7.000 flessen per jaar proeft. Dat klinkt buitengewoon, maar dat is het natuurlijk ook.

Geloof het of niet, maar er is baanbrekend nieuws te melden over borstkanker in relatie tot wijn, in relatie tot dementie en in relatie tot de ongeboren vrucht, waar Hamersma in dit boek allemaal verslag van doet.

Dit boek is een must-have voor iedereen die van wijn en van (zijn of haar) eigen gezondheid houdt. Dit boek is te krijgen als paperback, en als e-book. De richtprijs hiervoor is zo’n 7,50 tot 10 euro. Hiervoor krijg je bijna 200 pagina’s die je mag doorlezen.

Niet lullen maar drinken

Dit is het kleine lexicon van de grote wijnmisverstanden. Zijn er goede en slechte wijnjaren? Welke kaas moet je bij welke wijn kiezen? En kies je voor een fles wijn met een kurk, of juist met een gemakkelijke schroefdop?

Niet lullen maar drinken - wijnboeken harold hamersma

#humor

Niet lullen maar drinken geeft je op een informatieve en humoristische wijze antwoord op vele alledaagse vragen die wijndrinkers hebben of kunnen hebben. Vaak worden deze vragen niet gesteld, maar in dit boek wel, maar dan wel ook voorzien van antwoorden dus!

Leuk aan Niet lullen maar drinken is dat er vele cartoons in zijn opgenomen, en wel van Frank Pels, een reclamemaker en copywriter. Hij is onder meer bekend van slogans als ‘sterk spul he, die Fisherman’s Friend’, en ‘Een beetje vreemd, maar wel lekker’, van ongeveer 20 jaar terug.

Dit zeer originele wijnboek telt 160 pagina’s, en is te krijgen voor een kleine 17 euro. Het boek wordt geleverd in de vorm van een handzame paperback.

Dagboek van een gezonde wijndrinker (over het goede van wijn)

Wil je iets lezen over de positieve invloed van wijn op je lichaam (en geest)? Lees dan dit dagboek van Harold Hamersma maar eens! Er worden al jaren vele wetenschappelijke publicaties gedaan over wijn en de gunstige invloed daarvan op zowel geest als lichaam. De schrijver van dit boek vertaalt deze naar de praktijk, en biedt de lezer heel wat verassende inzichten.

Dagboek van een gezonde wijndrinker (over het goede van wijn)  wijnboeken harold hamersma

#cartoonist

De tekeningen in dit boek zijn van de Belgische cartoonist Kamagurka, en die zijn verder al even fraai als de manier waarop Hamersma zijn verhalen over wijn op papier heeft gezet.

Dit wijnboek telt bijna 200 pagina’s, en kun je bij Bol krijgen voor nog geen 15 euro. De bindwijze van dit boek is ‘hardcover’, dus je krijgt een boek met en stevige kaft. Dit boek van Hamersma werd al eens beoordeeld door een eerdere koper ervan, en wel met de maximale score van 5 sterren!

Onder de rook van de Heineken (Een jeugd in de Pijp)

Harold Hamersma groeide op in de jaren 60 in de Pijp, een van de bekendste wijken in Amsterdam. Hij deelt in dit boek zijn liefdevolle herinneringen aan die tijd, en beschrijft hoe het was om aldaar op te groeien, in een volksbuurt.

Je krijgt inzage in de avonturen die hij beleefde met zijn jeugdvrienden, en wat hij allemaal meemaakte in zijn familie, thuis en vooral ook in deze wijk.

Onder de rook van de Heineken (Een jeugd in de Pijp) wijnboeken harold hamersma

#volksbuurt

Het boek is een weergaloze ode aan volksbuurt de Pijp, en een beschrijving van ettelijke liefdevolle herinneringen. Onder de rook van de Heineken is volgens Ronald Giphart het beste boek van een Amsterdammer dat hij ooit gelezen heeft. Dat belooft dus wat als je dit boek gaat lezen!

Dit boek van Hamersma verscheen nog niet zo lang geleden, namelijk in februari 2020. Het boek telt meer dan 400 pagina’s, en is te krijgen als hardcover, en voor een prijs van 21,99 euro. Een e-book variant is ook beschikbaar, en wel voor een prijs van 12,99 euro. Net wat je prettig vindt dus.

Al met al hebben we hier een bijzonder boek voor ons liggen, dat niet zo zeer over wijn gaat, maar wel over het begin van het leven van misschien wel de beste wijnauteur die Nederland ooit gekend heeft!

Geef een reactie