Wil je als bierliefhebber meer te weten komen over bier? Drink dan niet alleen bier, maar lees er ook over! Door boeken over bier te lezen weet je nog beter hoe bier wordt gemaakt, hoe je zelf bier kunt brouwen, welke soorten bier er zijn, waar deze vandaan komen, en hoe de smaak van bier tot stand komt.
Boeken over bier: smakelijk leesvoer
In dit artikel beschrijven we de 144 beste Nederlandstalige boeken over bier die je echt gelezen moet hebben. Deze bierboeken zijn onder meer te koop op Bol.com, en zijn gemakkelijk te bestellen. Bestel je een van deze bierboeken, dan heb je je bierboek doorgaans de volgende werkdag al in huis.
Het Belgisch Bierboek – van Erik Verdonck en Luc de Raedemaeker
Na 1001 Bieren is dit het grootste bierboek in dit rijtje. Zoals de naam van het boek al doet vermoeden gaat dit bier uitsluitend over bieren die worden gebrouwen in België.
Dit bierboek bevat een vaststelling van de smaak van maar liefst 133 verschillende Belgische bieren, maar gaat veel verder dan dat. In dit boek word je namelijk ook uitleg gegeven over cultuur in Belgische cafés (die wezenlijk anders is dan in Nederland cafés), en krijg je een selectie aan speciaal bier cafés voorgeschoteld die de moeite waard zijn om te bezoeken als je in België bent.
#tips
Verder krijg je van de auteurs allerlei tips over het schenken van bier, het bewaren van bier, en de manier waarop je bieren het beste kunt proeven, inclusief allerlei tips over combinaties van bier en voeding. Ook wordt aandacht geschonken aan het brouwproces zelf.
Dit bierboek is een must-have voor iedereen die zich wil verdiepen in de wereld van Belgisch bier, Belgische cafés, en zaken die komen kijken bij het wegdrinken van allerlei Belgische bieren.
Met meer dan 700 pagina’s is ook dit een flink bierboek, dat voor 55,60 euro te koop is op Bol.com. Als e-book kun je dit boek ook aanschaffen.
De wereldatlas Bier – van Tim Webb en Stephen Baumont
Alweer een top boek over bier! Dit boek geeft je eerst enige algemene informatie over bier, onder andere over de manier van produceren, de ingrediënten, en de soorten bier die er zijn.
Vervolgens voert dit boek je mee met een beschouwing van bieren over de hele wereld, uit meer dan 100 landen. De bieren worden per werelddeel en per land beschreven. Daarbij hebben de schrijvers met name gekozen voor het beschouwen van de meer aparte (vaak ambachtelijk) gebrouwen biersoorten.
Daarnaast worden ook de brouwers van de betreffende bieren onder de loep genomen. Verder heeft dit boek nog hoofdstukken over het proeven en schenken van bier, en het combineren van bier met diverse gerechten. Onderwerpen die we in veel andere bierboeken ook tegenkomen.
#helder
Dit bierboek is op een heldere en interessante manier geschreven. Als lezer word je echt in de diepte meegenomen bij de beschouwing van allerlei bieren.
Oppervlakkig is dit bierboek dus zeker niet. Aan afbeeldingen komt het ook niet te kort in dit boek, in het boek staan namelijk vele kleurenfoto’s die de tekst goed begeleiden. Goed van dit bierboek is verder de verklarende woordenlijst en het register, dit maakt het eenvoudig om iets op te zoeken.
De wereldatlas Bier is te koop voor 34,99 euro, waarvoor je een hardcover bierboek krijgt dat bestaat uit 272 bladzijden.
Bierkenner word je zo – van Guire Aubert
‘Bierkenner word je zo’ is een erg veelzijdig bierboek, dat ingaat op allerlei bier gerelateerde zaken. De bedoeling van dit boek is dan ook om je algemeen te informeren over bier.
Je krijgt met dit boek bijvoorbeeld inzicht en informatie over de kenmerken van bier, het proeven en inschenken van bier, de historie van bier, de ingrediënten van de bier en de manier waarop het wordt geproduceerd.
#etiketten
Als je dit boek hebt gelezen kun je ook de informatie op etiketten van bierflesjes beter begrijpen. Ook dat is namelijk een kunst op zich. Wil je weten welk glas je nodig hebt voor welk soort bier? Ook dit wordt goed uitgelegd in dit bierboek.
Hoewel dit boek geen boek is dat specifiek gaat over het brouwen van bier, geeft dit boek je daarnaast wel ook een opstapje om dit te leren.
Dit bierboek is helder geschreven, en de vele afbeeldingen bij de tekst maken het boek kleurrijk, maar wel wat onoverzichtelijk. Hoe dan ook is ‘Bierkenner word je zo’ een goed algemeen bierboek, dat zowel de beginnende als de meer gevorderde bierkenner kan boeien, en kan voorzien van extra kennis over bier, in zeer brede zin.
1001 Bieren (die je geproefd moet hebben) – van Adrian Tierney-Jones
De titel van dit boek slaat rechtstreeks op het aantal bieren dat is geproefd voor dit boek, en dit is geen grapje! Een ongelofelijk aantal dus. Totaal zijn deze 1001 bieren getest en geproefd door maar liefst 42 bierkenners uit verschillende landen!
Voor elk soort bier wordt er een uitgebreide beschrijving gegeven. Er wordt aangegeven uit welk land het bier komt, sinds wanneer het bier wordt gemaakt, wat het alcoholpercentage is, en op welke temperatuur je het bier het beste serveert.
Daarnaast wordt aangegeven welke brouwerij het bier brouwt, uit welke regio het bier komt, tot welke stijl het bier mag worden gerekend, en (niet onbelangrijk) wat je van het bier mag verwachten als je het zelf drinkt.
Dit zeer uitgebreide bierboek is voorzien van meer dan 800 afbeeldingen, waardoor het aangenaam lezen is, en tekst en beeld met elkaar in balans zijn.
#uitgebreid
Wil je een bierboek kopen dat in de breedte gaat over bier? Dan is 1001 Bieren misschien een minder goede keuze, en kun je beter kiezen voor een van de andere boeken in dit rijtje zoals ‘De wereldatlas Bier’ (een bierboek dat we hierboven al hebben beschreven).
Maar, in dit rijtje van bierboeken is 1001 Bieren wél verreweg het meest uitgebreide bierboek als het gaat om beschrijving van allerlei soorten bier. De prijs mag er echter ook wezen. Op het moment van schrijven kostte dit bierboek namelijk 21.56 euro.
Niet het goedkoopste bierboek dus, maar met dit boek heb je wel een bierboek waar je vele jaren uit kunt putten, en in onze ogen heb je met dit boek ook het beste naslagwerk (in het Nederlands) voor biersoorten van over de hele wereld.
1001 Bieren bestaat al sinds 2011, maar is later herzien en opnieuw gedrukt. Deze laatste druk van 1001 Bieren (die nu in de handel te krijgen is) bestaat uit 960 pagina’s. Genoeg voor vele dagen of weken aan leesplezier.
Wat je als bierliefhebber moet weten – van Fiona de Lange
Voor zo’n 20 euro koop je deze leuke paperback waarin je door Fiona de Lange (in 352 bladzijden) van alles wordt verteld over bier.
Het aardige aan dit bierboek is dat het antwoord geeft op 350 vragen die mensen kunnen hebben over bier. Grote kans dus dat de vragen die je zelf hebt over bier ook worden beantwoord met dit boek.
#antwoorden
Dit boek geeft antwoorden op voor de hand liggende vragen, zoals “hoe wordt bier gebrouwen?”, en “welke ingrediënten zitten er in bier”, maar het geeft ook antwoord op minder gangbare vragen.
Op het moment van schrijven was dit boek op Bol.com beoordeeld met een 4.2 (uit 5 sterren), gebaseerd op 12 mensen die een beoordeling gaven. De lezers vinden dit boek dus goed tot zeer goed.
Wie denkt dat bier alleen voor mannen is, komt echt bedrogen uit. Fiona de Lange is namelijk een van de grootste autoriteiten op biergebied in Nederland. Zij is biersommelier en zytholoog (bierkundige), en geeft masterclasses aan zowel bierliefhebbers als bierspecialisten, maar ook aan producenten van bier. Alleen om die reden al zou je dit boek gelezen moeten hebben als je meer over bier te weten wil komen.
De bierrevolutie – van Edo Dijksterhuis
Met dit boek haal je informatie in huis over 80 Nederlandse brouwers van speciaal bieren. Speciaal bier wordt in Nederland steeds populairder.
Tien tot twintig jaar geleden was de vraag in de markt nog vooral gericht op pils, en behoorden drinkers van speciaal bier tot de uitzonderingen. In deze tijd is drinken van speciaal bier heel normaal geworden, en ook kroegen hebben steeds vaker speciaal bier van de tap, als alternatief voor het welbekende pilsje.
Als gevolg van de toegenomen vraag naar speciaal bier zijn er ook steeds meer brouwers bijgekomen, die allemaal hun eigen speciaal bieren brouwen.
#bierbrouwers
Dit bierboek geeft je een kijkje in de keuken bij de verschillende bierbrouwers die Nederland rijk is. Deze (vaak) nieuwe en kleinschalig opererende bierbrouwers hebben allemaal zo hun eigen motieven gehad om te starten met het brouwen van speciaal bier.
Dit heeft er dan ook toe geleid dat deze nieuwe bierbrouwers een zeer uiteenlopend aanbod van speciaal bieren op de markt brengen. De bierconsument is de grote winnaar van de enorme toename van bierbrouwers; die heeft steeds meer keuze bij het kopen van speciaal bier!
Dit boek is verschenen in februari 2017, telt bijna 300 bladzijden, en is voorzien van voldoende afbeeldingen bij de tekst. Een leuk en alternatief bierboek voor als je niet zozeer over bier zelf wilt lezen, maar interesse hebt in de wereld van en achter de bierbrouwers.
Bierwijzer – van Marco Philipsen & Rick Kempen
Bierwijzer (uitgegeven in februari 2020) is het vervolg op ‘Minder TRAmmelant in Bierland’, het bestverkochte bierboek van Nederland aller tijden, dat in 2007 verscheen. Als lezer heb je dus meer dan 12 jaar moeten wachten op een vervolgboek van deze auteurs.
#bierwijzer
Maar, nu kun je dus je hart op halen met Bierwijzer, waarin 120 populaire biersoorten uit binnen- en buitenland goed worden belicht. Of de auteurs banden onderhouden met de Mitra drankhandels is onduidelijk, maar feit is wel dat al deze 120 bieren zijn te krijgen bij de Mitra drankhandel zaken.
Het boek is voorzien van vele proefnotities en afbeeldingen, die duidelijk maken wat je van deze bieren kunt verwachten als je ze zelf in huis haalt. Ook geeft dit bierboek uitleg over voeding en gerechten waar je deze bieren mee kunt combineren, en de wijze waarop de bieren worden gebrouwen.
Voor de prijs hoef je het niet te laten, want voor zo’n 12,99 euro heb je dit boek al in huis, en kun je wegduiken in bijna 300 pagina’s over bier.
Opwaaiend schuim – van Raymond van der Laan
Opwaaiend schuim is een leuk boekje dat in je kast moet staan als je van de persoonlijke verhalen van een goed geoefend bierdrinker houdt, die bovendien bierrecensent is.
Raymond van der Laan schrijft namelijk voor de Volkskrant, voor Mitra Magazine en voor HOP!, een jaarlijks blad van supermarkt Albert Heijn.
In dit bierboekje van nog geen 200 bladzijden, krijg je als lezer het verslag van allerlei biervakanties in het buitenland en uitstapjes in Nederland, waarbij verschillende soorten bieren zijn geproefd door Raymond.
Deze verhalen gaan over de gedronken bieren zelf, maar ook over (bijzondere) mensen die hij ontmoet tijdens zijn zoektocht naar allerlei bieren.
#biersoorten
Raymond kwam tijdens zijn zoektocht naar interessante biersoorten op de meest uiteenlopende plekken over de hele wereld. Zo kwam hij voor het schrijven van dit boekje op bierfestivals, in kroegen, op het station, bij bierbrouwerijen en in sporthallen.
Raymond geeft je een duidelijke visie over de bieren die hij heeft gedronken, en vervat deze visie onder meer in verschillende top 10 scorelijstjes, zodat je weet welk bier goed is, en welk bier nog beter is.
Dit boekje kost je nog geen 20 euro bij Bol.com, en zag eind 2019 het levenslicht. Begin maart 2020 had dit boekje nog geen recensies op Bol.com. Ben jij de eerste die een recensie schrijft over dit nieuwe bierboek van Raymond van der Laan?
Dit is een boek over bier – van Raymond van der Laan
Een ander bierboek van Raymond van der Laan is ‘Dit is een boek over bier’, dat in 2017 verscheen. Op Bol.com is dit bierboek goed beoordeeld, namelijk met een 4,0 uit 5 (op basis van 11 beoordelingen). Voor 15 euro is dit boek van jou. Wat kun je hiervoor verwachten?
Als je een goed bierboek zoekt dat algemene uitleg geeft over bier, dan kan dit de juiste aankoop zijn. De meeste voor de hand liggende thema’s die met bier te maken hebben worden namelijk behandeld.
#productieproces
Denk hierbij aan de ingrediënten die voor bier worden gebruikt, het productieproces, de soorten bier die er zijn, en de verschillende smaken die deze hebben.
Om die reden is dit boek erg geschikt voor beginnende bierfanaten, die nog niet al te veel kennis hebben over bier, en een goed vertrekpunt willen hebben.
Het boek is helder, kundig en niet te diepgaand geschreven, en bevat verder weinig overbodige informatie. De tekst wordt verder begeleid met voldoende afbeeldingen. Dit bierboek is in onze ogen dan ook een echte aanrader voor de startende bierdrinker!
Een wereld vol bier – van Alain Schepers
Een wereld vol bier is een humorvol bierboek, met meer dan honderd prachtige, korte verhalen over bier. De teksten in dit boek lezen uiterst prettig weg.
Met dit boek koop je een laagdrempelig boek, waarmee je op een luchtige manier beter wordt geïnformeerd over van alles wat met bier te maken heeft. De auteur neemt je mee op ontdekking, waarbij je uitleg krijgt over het brouwproces, en de soorten bier die er zijn.
#feitjes
Verder lees je allerlei feiten over bier, maar (als tegenhanger) ook over diverse fabeltjes over bier die de ronde gaan. Dit boekt handelt verder over verschillende bekende brouwerijen, maar bijvoorbeeld ook over trappistenbier, zij het dan in veel beknoptere zin dan bijvoorbeeld het boek Belgische trappisten- en abdijbieren, van Jef van der Steen.
Een wereld vol bier was (begin maart 2020) op Bol.com louter met een goed en een zeer goed beoordeeld. Het boek is alweer meer dan zes jaar in de handel, en is goed voor meer dan 200 pagina’s leesplezier. Voor een bedrag van 17,95 euro is dit bierboek van jou!
Biernotities – van de broers Paul en Maurice van Dijk
Dat is pas origineel, twee broers die boeken schrijven! Dit is geen grapje, maar echt waar. De broers Paul en Maurice van Dijk deden het samen, hoewel ‘Biernotities’ eigenlijk geen boek is maar een erg handig notitieboekje, waarin je zelf de bieren kunt noteren die je drinkt of hebt gedronken.
Het handige hieraan is dat je je smartphone niet hoeft te gebruiken als je een biertje zit te drinken en daar een notitie over wilt maken. Je kunt dus echt op je gemak bier drinken en tegelijkertijd wat notities maken, op de ouderwetse manier, met pen en papier.
#notities
Elk soort bier dat je drinkt kun je in dit boekje duiden, door het alcoholpercentage in te vullen, door de brouwer op te geven, en door de smaak te noteren.
Uiteraard kun je ook aangeven wanneer je een bepaald biertje hebt gedronken, met wie en waar. Is dat niet handig? Wij vinden van wel, aangezien je op deze manier gemakkelijk kunt terugzien wat je van je eerder gedronken bieren vond, ook als dat al langer is geleden. Leuk en handig voor later, zou je kunnen zeggen.
Maar wat dacht je van de prijs? Dit biernotitieboekje kost je slechts 6 euro! En het boekje is niet alleen leuk als je zelf een bierdrinker bent die graag verschillende soorten bier beoordeelt, maar het is ook een aanrader als goedkoop cadeau voor een bierliefhebber in je omgeving.
Bier – van Rick Kempen
Net als Bierwijzer, is dit bierboek geschreven door Rick Kempen, een alom gewaardeerd bierexpert. Dit boekt vertelt over de geschiedenis van bier, en neemt daarna de variëteit aan bierculturen onder de loep die er in de verschillende landen zijn, zowel binnen als buiten Europa.
Uiteraard, ook in dit boek gaat het deels over de verschillende biersoorten die er zijn, maar het boek Bier gaat verder, aangezien je als lezer ook informatie krijgt over zaken die de meeste bierboeken niet of maar nauwelijks behandelen.
#interessant
Wat dacht je van bier in relatie tot je gezondheid, informatie over verpakkingen, tips voor het bewaren van bier, en nuttige tips en weetjes over het juiste glaswerk voor allerlei soorten bier? Interessante informatie toch?
Al met al is Bier een prettig leesbaar en allround bierboek, en een aanrader als je breed geïnformeerd wilt worden over bier. Ook als beginnende bierdrinker is dit boek goed te lezen. Je hoeft dus zeker geen bierexpert te zijn, of iemand die zich al jaren heeft verdiept in bier, om plezier aan dit boek te kunnen beleven.
Het bierboek Bier is verschenen in 2017, telt bijna 300 bladzijden, en is op Bol.com beoordeeld met 4,8 sterren (van de maximale 5 sterren).
50 tinten bier – van Jan Swerts
Alweer een interessant bierboek, dat nog niet zo lang in de handel is (sinds mei 2019). Dit bierboek is anders dan andere boeken over bier.
#weetjes
Het boek staat namelijk vol met leuke weetjes, grappige verhalen over bier, beschrijvingen van tradities en legendes, en meer. 50 tinten bier telt 228 pagina’s, en is verkrijgbaar als paperback.
Je rekent voor dit boek 84,72 euro af. Dit boek is vooral aan te raden als je echt iets anders wil lezen over bier. Gezien de inhoud en schrijfwijze is dit boek naar onze mening ook een geschikt cadeau voor een bierliefhebber.
Belgische trappisten- en abdijbieren – van Jef van der Steen
Wil je een goed en uitgebreid boek lezen over trappisten- en abdijbieren? Lees dan ‘Belgische trappisten- en abdijbieren’ van Jef van der Steen. Als je dit boek gelezen hebt, dan weet je alles over dit soort bieren, en wel van a tot z.
Jef van der Steen gaat in dit boek in op 28 abdijbrouwerijen, en 6 Trappisten-bierbrouwerijen die België rijk is. Er wordt in dit bierboek niet alleen informatie gegeven over de abdij zelf, het ontstaan daarvan, en de manier waarop de abdij het bier brouwt, maar ook over van alles wat er in de omgeving van de abdij te doen en te vinden is.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan cafés en bezienswaardigheden. Verder wordt natuurlijk niet buiten beschouwing gelaten welke bieren (die je nu kunt kopen en kunt drinken) van een bepaalde abdij of brouwerij komen, en welke eigenschappen deze bieren hebben.
#abdijbieren
Dit boek is verkrijgbaar sinds mei 2018 en bevat meer dan 350 pagina’s. Dit bierboek is aanbevolen voor mensen die niet op zoek zijn naar algemene informatie over bier, maar die zich echt willen verdiepen in trappistenbieren en abdijbieren, en die wellicht al de nodige algemene kennis over bier hebben.
Dit laatste is overigens niet vereist, aangezien het boek gemakkelijk wegleest. Het gebruik van vaktermen (jargon) is in dit boek namelijk tot een minimum beperkt.
Aan dit unieke boek hangt wel een leuk prijskaartje, je betaalt er op Bol.com namelijk zo’n 42,50 euro voor. Maar dan heb je ook wel een van de beste boeken over dit soort speciaal bieren die er in de handel te krijgen is!