Bier

Boeken over bier brouwen: dit zijn de 9 beste!

boeken over bier brouwen

Wil je je (nog) verder in de wereld van bier verdiepen, of ben je een doe-het-zelf freak, en wil je leren hoe je zelf bier maakt? Dan is het goed om te weten dat er ook specifieke boeken zijn die je uitleggen hoe je zelf bier kunt brouwen. Van een kleine gids voor beginners tot een professioneel boek met vele details voor gevorderde bierbrouwers; er zijn allerlei soorten boeken over het brouwen van bier.

Beste boeken over bier brouwen: leer het zelf!

In dit artikel introduceren we de negen beste boeken die je kunt kopen als je zelf wilt starten met het maken van bier, of als je je verder wilt specialiseren op dit gebied.

Zelf bier brouwen – van Brian Kunath

Ben je op zoek naar een eenvoudig en logisch boek waarin je wordt uitgelegd hoe je zelf bier kunt brouwen, dan kan ‘Zelf bier brouwen’ van Brian Kunath een uitstekende aankoop zijn. Dit boek is namelijk een van de meest zorgvuldige en gedetailleerde boeken over het zelf brouwen van bier.

Van a tot z wordt het hele brouwproces goed uitgelegd. Je eigen speciaal biertje maken was nog nooit zo gemakkelijk! Het boek bevat allereerst hoofdstukken over de ingrediënten van bier, en de benodigdheden om bier te maken (zoals apparatuur en gereedschap).

Zelf bier brouwen - van Brian Kunath

#bierrecepten

Het boek vervolgt met allerlei bierrecepten, hoe je te werk moet gaan, en het beoordelen van je bierbrouwsels. Met dit boek kun je allerlei soorten bieren straks in een handomdraai maken. Wat dacht je van zelf gebrouwen bockbier, stout, een standaard pilsje, porter, lager bier of gewoon een lekker biertje zoals je het zelf graag gebrouwen ziet?

Dit bierboek is al acht jaar te koop, en het gaat nog steeds zeer regelmatig over de toonbank. Voor 15 euro heb je dit boek ook in je bezit. Hiervoor krijg je meer dan 220 pagina’s aan bier- en brouwplezier.

Naast uitleg in tekst, en diverse tabellen, bevat het boek ook een register, vele tekeningen en mooie afbeeldingen. Ondanks dat dit boek vertaald is naar het Nederlands, een topper in dit rijtje van boeken over het zelf brouwen van bier.

Bierbrouwen voor dummies – van Jacques Bertens

Ben je echt een no-know op het gebied van bier brouwen, dan kan dit een gepast boek zijn. Je leert met behulp van dit boek alles over de ingrediënten van bier, en alles wat komt kijken bij het brouwen van bier, dus de soort brouwmethodes, maar ook de stappen die je moet doorlopen om te komen tot een goed bierbrouwsel. Hoe bepaal je of je brouwsels goed zijn gelukt? Ook dat (het proeven en evalueren van gemaakte bieren) wordt duidelijk uitgelegd in dit boek.

Verder biedt dit bierboek je 20 recepten, zodat je zelf allerlei verschillende soorten bier kunt gaan brouwen. Welk zelf gemaakt speciaal bier vind jij het beste smaken…?

Bierbrouwen voor dummies - van Jacques Bertens

#expert

Jacques Bertens (de schrijver van dit boek) is een expert op het gebied van bier brouwen, en is al zo’n 40 jaar actief in dit vak. Hij is ook de oprichter van de website Hobbybrouwen.nl, een interessante website die hoog staat aangeschreven bij Nederlandse hobby bierbrouwers. Verder won hij een aantal jaren geleden een Brand bier brouwwedstrijd.

Bestel je het boek Bierbrouwen voor dummies, dan weet je dus dat je een boek koopt van iemand die weet waar hij over praat (en schrijft)! Op Bol.com is dit 192 pagina’s tellende bierboek vandaag nog te bestellen, en wel voor nog geen 15 euro (en in de vorm van een e-book zelfs voor 12 euro)!

De recensies kunnen je niet van een aankoop van dit bierboek weerhouden, want die zijn gewoonweg zeer goed. Op Bol.com beoordeelden 7 mensen dit boek gemiddeld met maar liefst een 4,7 (uit de maximale score van 5 sterren). Aldus, het betreft hier een zeer gewaardeerd boek voor startende bierbrouwers.

Brouw het zelf – van Nick Moyle en Richard Hood

Zoals de meeste boeken over het brouwen van drank, zegt ook deze titel al genoeg over de inhoud van het boek. De auteurs laten je met dit boek zien hoe snel, eenvoudig en goedkoop je zelf bier en andere alcoholische dranken kunt brouwen (lees ook: de beste boeken over zelf wijn maken).

Brouw het zelf - van Nick Moyle en Richard Hood

#brouwen

Dit boek gaat dus verder dan alleen bier, je krijgt namelijk ook uitleg over het brouwen van bijvoorbeeld cider, wijn en whisky. Leuk dus als je je met het brouwen van drank niet alleen wil beperken tot bier, maar in de breedte ervaring wil opdoen.

Met meer dan 70 recepten en duidelijke uitleg over het brouwproces kun je straks heel wat soort drankjes succesvol brouwen! Goed dus voor maanden aan brouwplezier. Deze hardcover (bestaande uit 176 pagina’s) is op Bol.com te koop voor een bedrag van 22,50 euro.

Craft bier brouwen – van Jeroen Bert

Craft bier brouwen (de nieuw wave van Belgische brouwers) is een van de meest recent verschenen boeken over bier brouwen in dit rijtje. Dit boek speelt in op de toenemende populariteit van zogenaamde ‘craft bieren’.

De term ‘Craft Beer’ komt uit de Verenigde Staten, en is ontstaan nadat president Jimmy Carter het verbod op thuis brouwen van drank ophief, in 1978.

Craft bier brouwen - van Jeroen Bert

#craftbier

Daarna gingen kleine, lokale brouwerijen allerlei soorten bier brouwen, waar de Craft bierrevolutie een gevolg van is. Er kwamen vele bijzondere speciaal bieren bij. Een zegen voor bierliefhebbers van over de hele wereld!

De auteur trekt in dit boek in het spoor van de Craft bierbrouwers door, en hij bezocht hiervoor een aantal populaire kleine bierbrouwers, zoals Atrium, ’t Verzet, en Cabardouche. Dit levert de lezer interessante informatie en bijzondere inzichten op.

Verder heeft de auteur voor dit boek zelf populaire Craft bierstijlen gebrouwen, onder andere de bekende biersoorten pale ale, en stout. Je krijgt in dit boek stap voor stap uitleg om deze biersoorten zelf ook te kunnen brouwen.

Met 25,99 euro niet het goedkoopste boek in dit rijtje, maar wel een boek dat bijzonder geschikt is voor liefhebbers van Craft bieren.

Verander water in bier – van Adrie Otte

Heb je zin om water in bier te veranderen? Dan is dit boek wat voor jou! Het boek bevat vele nuttige tips, en zowel het proces van bier brouwen als de recepten zijn helder beschreven. Je krijgt vele do’s en don’ts voorgeschoteld, zodat je veel gemaakte fouten niet zelf ook maakt, en je nog betere bierbrouwsels kunt maken dan je anders had gekund.

Verander water in bier - van Adrie Otte

#starters

Aangezien alle stappen en processen die tijdens het brouwen van bier aan bod komen zeer goed en gedetailleerd worden beschreven, is dit boek met name voor de startende zelfbrouwer een must-have.

En aangezien dit boek de lezer daarnaast voldoende de diepte in meeneemt, is het ook voor de meer gevorderde bierbrouwer een aanrader voor in de boekenkast.

Opvallend is de uitstekende beoordeling die dit bierboek heeft op Bol.com. Sinds juni 2017 beoordeelden 22 mensen dit boek gemiddeld met een 4,8 uit 5 sterren. De prijs waarvoor je deze (351 pagina’s tellende) paperback thuis hebt is 19,95 euro, exclusief de verzendkosten.

Zelf bier brouwen doe je zo – van Matthieu Goemare en Linda Louis

Een van de completere boeken in dit rijtje op het gebied van zelf brouwen van bier. In het eerste gedeelte van dit bierboek krijg je uitleg over de geschiedenis van bier, de verschillende bierstijlen die er zijn, en het brouwproces.

Voor wat betreft het proces van bier brouwen wordt meer dan genoeg ingegaan op de verschillende soorten ingrediënten, de benodigde instrumenten en apparatuur, en de manier waarop je te werk moet gaan.

Verder staan er genoeg bierrecepten in dit boek, zodat je ook echt kan leren om verschillende soorten bieren te brouwen. Ook aan het proeven van bier besteedt dit boek genoeg aandacht. Dat is waardevol, want hierdoor kun je je eigen bierbrouwsels nog beter op waarde en smaak beoordelen.

Zelf bier brouwen doe je zo - van Matthieu Goemare en Linda Louis

#biertermen

Al met al is Zelf bier brouwen doe je zo een logisch en overzichtelijk boek, dat op een enthousiaste wijze is geschreven. De inhoudsopgave is prettig, en geeft al aan wat je als lezer kunt verwachten in dit boek, maar het biertermenregister is zo mogelijk nog handiger.

De vele kleurenafbeeldingen, tabellen en rekenformules die worden geboden voor het brouwen van bier zijn werkelijk uitstekend te noemen, en maken het alleen maar eenvoudiger om zonder problemen je eigen biertjes te brouwen.

De vertaling van dit bierboek is misschien wat matig, maar dat compenseert dit boek op vele andere punten. Dit bierboek is bij Bol.com te koop voor 25,95 euro, een bedrag dat het naar onze mening waard is, maar ook naar de mening van andere (amateur) bierbrouwers die dit boek eerder al hebben gekocht, en hebben gelezen. Dit bierboek was in maart 2020 namelijk beoordeeld met een 4,8 uit 5 sterren.

Bier brouwen voor starters – van Luc Pauwels en Sven Gatz

Ben je op zoek naar een wat goedkoper boek over het zelf brouwen van bier? Dan is ‘Bier brouwen voor starters’ wellicht de beste keuze, binnen het rijtje van aanbevolen bierboeken in dit artikel.

In iets minder dan 150 pagina’s krijg je het hele brouwproces in zeven stappen uitgelegd; vanaf het verzamelen van de ingrediënten tot en met de botteling. Die uitleg is goed en gedetailleerd, hoewel er wat minder informatie in dit boek is te vinden over de benodigde apparatuur en spullen om te kunnen starten met brouwen.

Bier brouwen voor starters - van Luc Pauwels en Sven Gatz

#stappenplan

Ideaal is ook dat de schrijver je laat zien hoe je het resultaat van je brouwsels kunt beïnvloeden door (kleine of grotere) wijzigingen in de ingrediënten, de temperatuur, en/of de gebruikte technieken.

In dit boek vind je verder ook een aantal recepten voor overheerlijke Belgische biersoorten, die je met de opgedane kennis kunt gaan brouwen. Denk hierbij aan Lambiek, fruitbier, saison bier, en pils.

Achteraan in het boek vind je een handig register, waarmee je de betekenis van technische begrippen en vaktermen kunt achterhalen.

Dit bierboekje (vierkant van formaat) is al meer dan acht jaar in de handel, maar wordt nog steeds veel verkocht. In onze ogen een ideaal boekje voor mensen die iets minder willen of kunnen uitgeven (op Bol.com is het boekje voor slechts 10 euro te bestellen), en echt op zoek zijn naar een handleiding (met kleurenafbeeldingen) voor startende bierbrouwers.

Brouwen – van James Morton

Brouwen’ is de complete gids voor het thuis brouwen van bier! Zo vertelt de ondertitel van dit boek je in ieder geval. Dit boek legt je uit hoe je zelf thuis bier kunt brouwen, en het hele brouwproces wordt in dit boek stap voor stap behandeld. Dit boek gaat daarbij verder dan veel andere (soortgelijke) boeken.

Brouwen - van James Morton

#brouwproces

Aangezien het brouwproces echt tot in detail is beschreven, kost het wat meer tijd om dit boek helemaal door te nemen, maar dit komt je kennis over zelf brouwen van bier natuurlijk wel ten goede.

Na het lezen van dit boek zul je allerlei Europese en Amerikaanse bieren zelf (goed) kunnen brouwen, aldus James Morton, Daarvoor zijn ook recepten opgenomen in dit boek.

Het bierboek Brouwen is voor 30 euro te bestellen op Bol.com. Hiervoor krijg je een hardcover, die 256 pagina’s telt. Met 30 euro is dit boek wel een van de prijzigere boeken in dit rijtje, maar als budget geen rol speelt, en je de uitleg over het zelf brouwen van bier meer in detail en meer diepgaand wil krijgen, dan is dit boek een van de beste keuzes!

Vintage bier – van Ron Pattinson

Wil je een boek lezen over het brouwen van historische (vergeten) biersoorten? Dan is dit het juiste boek om te bestellen! Je vindt in dit boek meer dan 100 recepten voor het brouwen van allerlei soorten historische Engelse en Europese biersoorten.

Je krijgt uitleg over historische ingrediënten en de vervangende ingrediënten die je in deze tijd kunt gebruiken om bieren van vroeger te brouwen, maar dan in een nieuw en net iets ander jasje.

Leuk aan dit boek is zonder meer ook dat het ingaat op de historische ontwikkeling van belangrijkste bierstijlen. De biersoorten zijn ingedeeld naar IPA, Stout, Porter, diverse Ale soorten en tot slot word je nog getrakteerd op een wat kleiner hoofdstuk over Europese biersoorten (waarin we dan helaas wel de Nederlandse bieren missen).

Vintage bier - van Ron Pattinson

#biersoorten

Voor elke biersoort geeft de auteur de ontwikkeling aan vanaf de achttiende eeuw tot nu, en per biersoort zijn de recepten steeds overzichtelijk geordend.

Voor 16,50 euro (exclusief verzendkosten) heb je dit humoristisch geschreven bierboek al in huis. Hoewel dit boek dus geen Nederlandse bieren onder de loep neemt, betreft het hier toch een mooi boek voor liefhebbers van een stukje (bier)geschiedenis.

Geef een reactie