Bier

Boeken over bier en eten: dit zijn de beste 13!

boeken over bier en eten

In een van onze eerdere artikelen heb we de beste boeken over bier (in het algemeen) al toegelicht. In dit artikel beschouwen we de beste 13 boeken die specifiek over bier en eten gaan. Denk hierbij aan boeken die beschrijven hoe je met bier kunt koken (door toevoeging van bier in gerechten), en boeken die uitstekende combinaties van bier en bepaalde voeding (zoals kaas, aardappels en saté) beschrijven.

Boeken over bier en eten: een selectie van 13 boeken

De boeken die we nu onder de loep nemen zijn ideaal voor mensen die van bier bij het eten houden, of van eten bij het bier, net hoe je het wil zien natuurlijk!

Bier en spijs – van Fiona de Lange en Jo Vaessen (ons favoriete boek over bier en eten)

Bier en spijs is een kookboek met 70 overheerlijke recepten, met daarbij goed passende biersoorten. Wijn en spijs is namelijk niet alleen een goede combinatie, maar bier en spijs is dat net zo!

Volgens de auteurs van dit bierboek tilt de juiste biersoort een gerecht naar een hoger niveau, en het zijn juist deze bierensoorten die de auteurs hebben geselecteerd voor bij hun gerechten in dit kookbier.

De 70 recepten in dit boek zijn ingedeeld op jaargetijde, waardoor je zo het juiste biergerecht vindt voor een bepaalde periode van het jaar. Je vindt in dit boek niet alleen hoofdgerechten, maar ook voor- en nagerechten.

Bier en spijs - van Fiona de Lange en Jo Vaessen

#balans

Daarnaast hebben de auteurs een goede balans gevonden in gerechten die zijn gebaseerd op vlees, vis en groente. Zo komen liefhebbers van vlees, vis en groente allemaal aan hun trekken met dit boek!

In een deel van de gerechten wordt ook echt bier verwerkt, terwijl de overige gerechten in dit boek zonder bier zijn, maar wel worden voorzien van een passend advies, voor wat betreft het soort bier dat je erbij zou moeten drinken.

Dit 176 pagina’s tellende boek verscheen voor het eerst in 2014, en is geschreven door Fiona de Lange, die zowel biersommelier is als zytholoog (bierkundige). Je haalt met dit boek dus een bierboek in huis van niemand zomaar iemand, maar van een van de grootste experts van Nederland op het gebied van bier. Op Bol.com is Bier en spijs beoordeeld met 4 sterren (uit 5 sterren), gebaseerd op 5 mensen die een beoordeling deden. De prijs van dit boek is 24,95 euro, en je kunt het morgen nog in huis hebben, als je vandaag een bestelling plaatst.

Barbecue & bier – van Guido Schmelich

Ook dat is natuurlijk een fantastisch tijdverdrijf, bier drinken bij het barbecueën! Er zijn al genoeg boeken over barbecueën in de handel, maar boeken met bieradviezen voor bij de barbecue zijn veel schaarser.

Barbecue & bier is zo’n boek dat je niet mag laten liggen, en in je kast moet hebben staan, als je zowel een liefhebber van barbecueën bent, als een liefhebber van (speciaal) bier.

Ook in dit boek vind je 70 recepten. Bij elk recept is een uitstekend bieradvies gegeven, waarbij ook wordt ingegaan op het speciaal bier zelf, en de verschillende bierstijlen.

Barbecue & bier - van Guido Schmelich

#vlees

Het boek is voorzien van prachtige foto’s die bij de 70 gerechten zijn afgebeeld. De gerechten zijn (logischerwijs) grotendeels op vlees gebaseerd, want het gaat tenslotte om barbecueën, maar je vindt daarnaast ook visrecepten en vegetarische recepten in dit boek.

Voor alle gerechten in dit boek geldt verder dat deze ook zijn te maken zonder dat je er bier bij serveert. Dat is fijn om te weten als je overweegt om dit boek te kopen, en niet iedereen in je gezin, familie en/of vriendengroep van bier houdt.

In dit boek blijft het overigens niet bij recepten. Ook aan het barbecueën zelf, en het soort gereedschap dat je daarvoor gebruikt, wordt de nodige aandacht besteed. Dit alles is beschreven in 176 pagina’s, waarvoor je 16,99 euro neerlegt. In onze ogen het geld meer dan waard, zeker gezien barbecueën de laatste jaren aan een sterke opmars bezig is.

Bier & foodcombinaties – van Stephen Beaumont

Wil je in zijn algemeenheid geïnformeerd worden over het combineren van bier en voeding? Dan is dit misschien wel het meest geschikte en beste boek van de bierboeken en eten die we in dit artikel behandelen.

Je krijgt in dit boek namelijk een perfecte en zeer ruime uitleg over welke bieren bij welk soort eten passen. Denk hierbij aan biersoorten die goed zijn te combineren met kaas, met hapjes, met hoofdgerechten, en met voor- en nagerechten.

Bier & foodcombinaties - van Stephen Beaumont

#biersoorten

Dit boek bevat ook nog eens een twintigtal lekkere recepten, maar de uitleg over de mogelijke en geschikte combinaties van biersoorten en soorten voeding zullen vermoedelijk de grootste drijfveer zijn om dit boek te bemachtigen.

In het overzicht staan meer dan 100 verschillende combinaties van voeding en bier, waardoor alle soorten eters en alle soorten bierliefhebbers wel perfecte combinaties kunnen maken.

Verder is het leuk dat dit bierboek is voorzien van allerlei verslagen van gesprekken met eigenaren van horecagelegenheden, met verstand van zaken op het gebied van bier en eten. Ook die zijn zeker de moeite waard om te lezen.

Tot slot komt ook de geschiedenis van bier in diverse delen van de wereld nog aan bod. Ons oordeel: al met al een goed boek voor mensen die bier het liefste drinken bij een maaltijd of hapjes, en dit voor een bedrag nog onder de 30 euro (27,50 euro om precies te zijn).

Hier en daar bevat het boek wel wat veel technische informatie over bier, maar dit compenseert het boek op vele andere vlakken. In zijn totaliteit is dit boek goed voor meer dan 200 pagina’s aan leesplezier.

Bier in de keuken – van Melissa Cole

Voor 24,99 euro is het in 2019 verschenen bierboek ‘Bier in de keuken’ van jou. Dit boek moet je in je bezit hebben als je echt wilt leren koken met bier.

In ieder recept in dit bierboek wordt namelijk bier gebruikt. Komen met wijn is altijd populairder geweest dan koken met bier, maar met dit boek brengt Melissa Cole daar wellicht verandering in…

Het boek begint met hoofdstukken over koken met bier, welke voeding je met bier kunt combineren, en welk keukengerei en welke spullen je in huis moet hebben om gerechten met bier te bereiden.

Bier in de keuken - van Melissa Cole

#hartig

Vervolgens is het de beurt aan de recepten. De 70 recepten in dit boek zijn met name voor het bereiden van hartige gerechten, maar voor de zoetekauwen onder ons heeft de schrijfster ook een aantal recepten voor zoete gerechten toegevoegd (onder andere voor het maken van ijs, marshmallows, appelkruimeltaart, en chocoladetoetjes met kriekbier).

Elk recept heeft een eigen suggestie voor het te gebruiken soort bier. Daarnaast doet Melissa Cole ook suggesties voor biersoorten die je het beste bij de gerechten kunt drinken. Zowel Belgische als Nederlandse biersoorten komen daarbij goed aan bod.

Het fraaie aan dit boek is dat de recepten zijn ingedeeld naar de moeilijkheidsgraad van de bereiding. Zo kun je dus zelf kiezen of je voor een gemakkelijk of een wat minder gemakkelijk te bereiden gerecht gaat. Alle recepten zijn gedetailleerd uitgewerkt, zodat het net iets eenvoudiger is om deze bier gerechten zelf te maken.

Verder bevat dit boek een afzonderlijk hoofdstuk over gerechten met bier en kaas. Dat is smullen dus voor de kaasfreaks onder ons! Het mooie aan dit boek is ook dat de schrijfster een brede variëteit aan gerechten heeft opgenomen, waardoor er voor ieder soort eter wel geschikte recepten zijn te vinden.

Bier & Food – van Puck Kerkhoven

Dit bierboek is geschreven door culinair journaliste Puck Kerkhoven, auteur van Het grote kliekjesboek, dat verscheen in 2007, en in 2008 werd gekozen tot kookboek van het jaar.

Verder schrijft zij culinaire stukken voor diverse dagbladen en tijdschriften. Met Bier & Food heeft de in 1957 geboren Puck Kerkhoven alweer een culinair hoogstandje afgeleverd, want dit boek laat je als lezer echt goed zien hoe je bier en voeding op de meeste uiteenlopende manieren kunt combineren.

Bier & Food - van Puck Kerkhoven

#kliekjes

Dat bier en bitterballen goed samengaan, dat weten de meeste Nederlanders wel, maar heb je als eens gesmuld van bier en asperges, of bier en bierstuk? Zo niet, dan binnenkort wellicht wel…

Dat geen combinatie te gek is dat blijkt wel, want ook bier en chocolade zijn goed met elkaar te combineren, als je tenminste de juiste chocolade en de juiste biersoort bij elkaar neemt.

Bier & Food laat je zien hoe je verschillende soorten speciaal bieren van over de hele wereld op een simpele manier combineert met voeding.

Naast de combinaties van voeding en bier, wordt in dit bierboek – net zoals in vele andere bierboeken – ook uitleg gegeven over andere, meer algemene bier gerelateerde zaken.

Denk hierbij aan de voorkomende alcoholpercentages van bier, het juiste glaswerk voor je bier, en de manier waarop je bier zou moeten proeven. Bijzonder aardig van Bier & Food is ook dat uitleg wordt gegeven over verschillende smaakprofielen, zoals ‘hoppig en bitter’, ‘rijk en romig’, en ‘aards en zoet’, waarmee de schrijfster blijk geeft van haar culinaire achtergronden.

De schrijfster trakteert je als lezer verder op een aantal goede adressen voor bier en voeding, voor als je geen zin hebt om zelf te koken, maar lekker buiten de deur wilt eten.

Voor de prijs hoef je dit bierboek niet in de schappen te laten liggen, want met 10,99 euro is dit een van de goedkoopste bierboeken die we benoemen in dit artikel. Hiervoor krijg je een hardcover boek, dat bestaat uit bijna 200 bladzijden. De prijs-kwaliteitverhouding van dit boek is naar onze bescheiden mening dan ook uitstekend te noemen.

Bier en Aardappel – van Arvid C. Bergström en Marko Teseling

Bier en aardappels, lijkt je dat wat? Dan zou Bier & Aardappel weleens het juiste boek voor jou kunnen zijn. In dit handzame boekje vind je 25 gerechten, die allemaal zijn gebaseerd op aardappels.

Bier en Aardappel - van Arvid C. Bergström en Marko Teseling

#bieradviezen

Denk hierbij aan aardappelsoep, stamppot, aardappeltaart en patat. Bij elk gerecht krijg je als lezer een of meerdere bieradviezen. De recepten in dit boekje zijn erg lekker, en gelukkig ook gemakkelijk te maken, zelfs voor de beginnende kookhobbyist. Een advies nodig voor het juiste biertje bij een bak chips? Ook daar heeft dit boek antwoorden op!

Een van de schrijvers van dit boek (Arvid C. Bergström) is zelf kok, en kan dus weten waar hij over praat en schrijft. Bier & Aardappel verscheen in 2018, telt 128 pagina’s, en is op Bol.com meerdere keren met 5 sterren beoordeeld. De prijs is schappelijk, namelijk 14,25 euro. Wil je soortgelijke boeken lezen van deze schrijver? Bekijk dan ook eens ‘Bier en Kaas’ en ‘Bier en Oliebollen’, boeken die we hieronder ook beschrijven.

Bier en Oliebollen – van Arvid C. Bergström

Het juiste biertje bij een oliebol? Dit klinkt als te gek om waar te zijn, maar toch is het interessant om de juiste biersoort te drinken bij een oliebol. Dit boekje bestaat uit 125 pagina’s, waarin perfect wordt uitgelegd hoe je allerlei soorten oliebollen maakt.

Bier en Oliebollen - van Arvid C. Bergström

#recepten

Totaal vind je in dit boekje 27 verschillende recepten voor oliebollen, met bijpassend te drinken bieren. Bieren die niet moeilijk verkrijgbaar zijn, maar die je gewoon bij de supermarkt kunt kopen, of anders zeker online.

Oliebollen met fruit, kaas of kruiden, of anders met groente? Het is allemaal mogelijk! Laat je verrassen door deze schrijver, die ook al de gelijksoortige boekjes Bier en Kaas, en Bier en Oliebollen schreef.

Net als Bier en Aardappel kost dit boekje je nog geen 15 euro. Ideaal voor jezelf, of anders als klein cadeau voor een liefhebber van bier en oliebollen, in je omgeving. Op Bol.com is dit boekje meerdere keren als goed (4 sterren), en als zeer goed (5 sterren) beoordeeld.

Bier en Kaas – van Arvid C. Bergström en Annelies van den Ende

Voor sommige mensen is de combinatie kaas en bier niet te weerstaan. Geldt dat ook voor jou? Dan is Bier & Kaas (het derde deel van de bier en spijs encyclopedie) van de hiervoor al besproken auteur Arvid C. Bergström wellicht de perfecte aankoop.

Voor nog geen twintig euro kun je straks uitgebreid aan de slag met het combineren van bieren en kazen. Dat is niet alleen leuk, maar ook heerlijk!

Bier en Kaas - van Arvid C. Bergström en Annelies van den Ende

#kaas

Bij elke soort kaas past wel een biersoort, vaak zelfs meerdere. Of het nou gaat om jonge kaas, oude kaas, belegen kaas of Camembert, bij elke soort kaas is een heerlijk biertje te drinken.

Leuk aan dit 128 pagina’s tellende boekje is dat er verschillende thema’s in zijn verwerkt, zoals vrijgezellenfeest, kerst en verjaardag. Fijn aan dit boekje is verder dat je er niet voor hoeft te koken, maar dat je alleen even langs de winkel hoeft om inkopen te doen!

Arvid C. Bergström schreef dit boekje samen met Annelies van den Ende, een van de meest vooraanstaande kaasspecialisten van Nederland. Samen hebben ze al vele masterclasses gegeven, en dit boek is mede een gevolg daarvan.

Bier en Kaas is (op het moment dat we dit artikel schrijven) op Bol.com beoordeeld met een gemiddelde van 4,4 sterren (uit 5 sterren), en dit op basis van acht beoordelingen. Andere mensen vinden dit bierboek dus goed tot zeer goed!

Bier aan tafel – van Arvid C. Bergström en Marko Teseling

Bier aan tafel (voor vier seizoenen bier & koken) is het tweede boek dat deze auteurs samen hebben geschreven. Het eerste boek dat zij samen schreven was Bier en Aardappel (zoals je hierboven al hebt kunnen lezen).

In dit boek (een hardcover) vind je meer dan 50 gerechten, met elk een goed bijpassende soort bier. Als reserve vind je bij elk gerecht een tweede keuze bier, waarop je het gerecht (zonder al te veel moeite te doen) kunt aanpassen.

Bier aan tafel - van Arvid C. Bergström en Marko Teseling

#seizoenen

De indeling in seizoenen in dit boek is erg handig. In de zomer drink je immers eerder frisse en blonde bieren, terwijl je in de winter eerder zal neigen naar wat zwaarder en donkerder bier. De gerechten houden ook rekening met de seizoenen, zodat voeding en bier beiden goed passen bij het seizoen.

Verder is er zoals je mag verwachten ingespeeld op voorgerechten, soepen, hoofdgerechten en nagerechten, zodat je complete drie- of viergangendiners kunt bereiden.

De prijs van dit in november 2018 verschenen bierboek (bestaande uit 192 pagina’s) lag begin maart 2020 op 25 euro. Zoals je ziet zijn de hiervoor behandelde (meer specifieke) bierboeken van deze schrijver iets goedkoper, maar voor een allround (hardcover) bierboek dat op deze manier is samengesteld, en bovendien is voorzien van prachtige afbeeldingen, is dit toch een prima prijs. Leuk is ook de Youtube video van Arvid zelf, waarin hij een toelichting geeft op zijn boek .

Bier & Kaas – van Ben Vinken en Michel van Tricht

Bier en Kaas van Arvid C. Bergström is niet het enige boek dat deze titel heeft. Ben Vinken en Michel van Tricht hebben in 2015 namelijk ook een bierboek geschreven met exact dezelfde titel.

In 2011 brachten deze auteurs hun eerste bier en kaas boek uit, toen onder de titel ‘Vinken & Van Tricht: 50 bier & kaas combinaties’. Bier & Kaas is daarop het vervolg.

In dit nieuwe boek vind je opnieuw 50 uitstekende combinaties van kaas en bier. Vooral op de bieren met veel hop en de geitenkazen is prachtig ingespeeld door het duo.

Je mag als je dit boekt koopt vertrouwen op goede kaas en bier combinaties, aangezien Michel van Tricht een kaasaffineur is, en Ben Vinken een biersommelier. De auteurs weten dus waar ze het over hebben.

Bier & Kaas - van Ben Vinken en Michel van Tricht - Boeken over bier en eten

#brouwtechnieken

Voor de gekozen bieren worden onder meer de gebruikte brouwtechnieken, de inhoud van de fles, de smaak, de kleur en de afdronk verklaard. De bieren zijn gerangschikt op alfabet.

Bij elk bier is door Michel van Tricht vervolgens de lekkerste en meest passende kaas gezocht. Bij elke kaas wordt uitleg gegeven over de herkomst, en er wordt uiteraard een beschrijving gegeven van de smaak, de geur, het gewicht en de kleur. Verder krijg je als lezer uitgelegd waarom de gekozen bieren en kazen zo goed bij elkaar passen.

Dit matchen van drank en eten noemt men ook wel ‘pairing’, ofwel het maken van geschikte paren, of combinaties. Dit bierboek (dat alweer enkele jaren oud is), telt meer dan 200 pagina’s, en is op Bol.com verkrijgbaar voor 32,75 euro.

Echt bier kookboek – van Stevan Paul, Torsten Goffin en Daniela Haug

Dat er bij onze oosterburen veel bier wordt gedronken is wel bekend, maar wist je dat er ook Duitsers zijn die bierboeken schrijven, die vervolgens in het Nederlands worden vertaald? Echt bier kookboek is zo’n boek.

Het is geschreven door drie Duitsers, die allen vanuit hun eigen expertise een bijdrage hebben geleverd aan dit boek. Voor dit boek zijn zij echt op reis gegaan, met name langs brouwerijen, in binnen- en buitenland.

Zij bezochten voor hun zoektocht naar interessante bieren onder andere Australië, Amerika, en diverse landen in Europa. In dit bierboek zijn de belevenissen, de smaken van gedronken biersoorten, en allerlei gevonden recepten gebundeld.

Echt bier kookboek - van Stevan Paul, Torsten Goffin en Daniela Haug - Boeken over bier en eten

#koken

Het boek gaat verder in op de vele facetten van bier brouwen en het koken met bier. De gerechten in dit boek zijn gevarieerd, vaak verrassend, en met enige inzet best gemakkelijk te maken.

Wat dit boek anders maakt dan andere bierboeken zijn de verslagen van de bezoeken aan (kleine) brouwerijen van speciaal bier, en de interviews die de auteurs hiervoor afnamen.

Dit bierboek is verder voor het gemak voorzien van diverse registers. De tekst wordt – met dank aan Daniela Haug – begeleid door uitstekende afbeeldingen van het eindresultaat van de gerechten, die je op basis van de recepten kunt maken.

De meeste mensen die dit boek in de afgelopen jaren hebben gekocht, die hebben het boek als goed of uitstekend beoordeeld. Voor 35 euro is dit (hardcover) boek te bestellen, waarvoor je 248 pagina’s aan culinair genot in je bezit krijgt.

Saté & bier – van Monica Betist

Voor veel mensen een zeer aantrekkelijke combinatie: bier en saté! Krijg je er zelf ook al trek in? Monica Betist legt je in de eerste hoofdstukken uit hoe het met de oorsprong van spiesgerechten en bier zit, en hoe je goede combinaties van vlees en bier maakt.

Daarna komen de recepten aan bod. Je krijgt 34 heerlijke vleesrecepten voorgeschoteld, gevolgd door nog eens 10 recepten met vis, groente en fruit (als alternatief voor vlees).

Saté & bier - van Monica Betist - Boeken over bier en eten

#biersuggestie

Bij elk recept vind je een passende biersuggestie, van niemand minder dan Hans Tönissen (een gewaardeerd biersommelier). Niet alleen de biersuggestie is interessant, maar ook de wijze waarop deze bierexpert zijn verhalen verteld over bieren, en zijn zoektocht daarnaar.

Bij elk recept krijg je verder uitleg over de ingrediënten, het land van herkomst, en de bereidingswijze.

Dit zeer originele bierboek is voor 21,99 euro van jou. Hiervoor krijg je niet alleen een bijzonder bierboek, maar ook nog eens een groot bierboek (met bijna 450 bladzijden), dat is voorzien van prachtige afbeeldingen van de te maken gerechten. Een leuk boek voor jezelf, maar ook als cadeau zal dit boek het erg goed doen!

Koken met Limburgs bier – van Wil Engels en Netty Engels-Geurts

Het kon niet missen, ook over dit onderwerp is er een bierboek in de handel! Het boek dateert alweer van 2008, maar dat maakt dit 160 pagina’s tellende bierboek niet minder fraai en geschikt.

De schrijvers zijn namelijk specialisten op het gebied van de Limburgse keuken, en met dit boek zijn zij er goed in geslaagd om het beste Limburgse voedsel te combineren met de beste Limburgse bieren.

Wil en Netty zijn ware kenners van de culinaire geschiedenis van Limburg, en schreven ook al vele andere Limburgse kookboeken, zoals ‘Vlaai en ander Limburgs gebak’ en ‘Leer Limburgs koken’; boeken die bij het grote publiek erg gewaardeerd zijn.

Koken met Limburgs bier - van Wil Engels en Netty Engels-Geurts - Boeken over bier en eten

#limburg

Het draait in Koken met Limburgs bier niet om de biersoorten die je bij een gerecht kunt drinken (wil je daarover lezen, koop dan een ander bierboek…), maar echt om de recepten die je met Limburgs bier kunt maken.

Daarbij worden zowel bieren uit Belgische Limburg als uit Nederlands Limburg gebruikt. Aan brouwerijen ontbreekt het in Limburg niet, want dit is – zoals je wellicht weet – de provincie met de meeste brouwerijen!

Wat dacht je van een gerecht met Gulpener bier, of met Hertog Jan, een gerecht op basis van Brand bier, of van gerechten gekookt met Alfa bier of trappistenbier?

Of toch juist een gerecht op basis van een speciaal bier dat nauwelijks bekend is? Dit boek laat het je allemaal zien. De auteurs hebben vele verschillende biersoorten gebruikt voor de bereiding van al hun gerechten, wat het boek extra aantrekkelijk maakt om te lezen, en om zelf te gebruiken in je keuken.

Voor wat betreft de gerechten zijn er zowel traditionele als nieuwe gerechten in dit boek te vinden. Elk gerecht (dat is gebaseerd op 4 personen) is op een aparte pagina weergegeven, wat het boek prettig leesbaar maakt.

Iets minder aan dit boek is misschien dat er wat weinig afbeeldingen in te vinden zijn. Maar de vele lekkere recepten, die zijn gebaseerd op een keur aan bieren, maken dit ruimschoots goed in onze ogen. Is je interesse in dit bierboek gewekt?

Voor slechts 13,25 euro (exclusief verzendkosten) kun je dit boek via Bol.com bemachtigen. Dit boek is goed voor vele jaren aan kookplezier, zowel voor mensen die in Limburg wonen, als voor mensen die buiten deze provincie wonen.

Geef een reactie