Bier

Bekende biermerken in Nederland (10 bieren)

bekende biermerken nederland

Iedereen kan wel enkele biermerken opnoemen die bekend zijn in Nederland, en zelfs een niet bierdrinker zou het nog lukken om twee of drie bekende biermerken op te noemen. In dit artikel belichten we de 10 meest bekende biermerken van Nederland. Deze bierenmerken behoren uiteraard ook tot de meest gedronken biermerken van Nederland. De meeste van deze merken zul je waarschijnlijk wel kennen, en misschien zelfs wel in huis halen voor jezelf, je huisgenoten, en/of voor je gasten als je een feestje hebt.

Bekende biermerken in Nederland: dit zijn ze!

Alle biermerken hebben zo hun verhaal en hun karakteristieken, en dat geldt al net zo voor de biertjes die deze biermerken maken. Leuk om hier iets over te weten? Lees dan gauw verder!

Heineken

Heineken is het meest bekende biermerk van Nederland. De pilsener van Heineken is een biersoort van lage gisting, met 5% alcohol, die als sinds 1873 wordt gebrouwen. Over 2 jaar bestaat het biermerk precies 150 jaar, en we vermoeden dat de brouwer dat niet aan zich voorbij zal laten gaan, en hier zeker de nodige aandacht aan zal geven!

Heineken bier is een volmout bier dat is gemaakt van uitsluitend gerstemout. De smaak van een Heineken biertje is daarom goed te onderscheiden van andere bieren.

Wat veel mensen niet weten is dat Heineken ook nog andere biersoorten produceert, maar het biermerk Heineken is wel het paradepaardje, en het beste verkocht biermerk van dit wereldwijd opererende bedrijf.

Heineken is vooral populair in Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland, waar het ook het meest getapte biertje is in hotels, restaurants en cafés. Ook bij studenten scoort Heineken erg goed, vooral onder mannelijke studenten.

En bij de bezorg- en afhaalrestaurants is Heineken ook het merk dat de kroon spant, want hier heeft het merk maar liefst twee derde deel van de markt in handen! Daarbij gaat het dus vooral om blikjes bier.

biermerk heineken

#bekendebieren

Online kun je alle bekende biersoorten kopen. Er is voor ieder wat wils.

Amstel

Amstel is na Heineken waarschijnlijk het meest bekende biermerk van Nederland. Dit biermerk is ook ongeveer even oud als Heineken, en dateert van 1870.

De brouwerij is destijds gestart in Amsterdam, wat niet heel verrassend is gezien de naam van het merk. Ondervragingen wijzen regelmatig uit dat veel mensen niet weten dat Amstel een biermerk is dat tegenwoordig door Heineken wordt gebrouwen.

Het gaat dus om twee aparte biermerken, die tot hetzelfde moederbedrijf Heineken horen. Maar uiteraard, de smaak van deze biersoorten is natuurlijk wel zeer verschillend.

? Lees ook: koud getapt biertje met Heineken the Sub

Veel mensen die Heineken geweldig vinden, die vinden Amstel bier juist niets, en omgekeerd. Uiteraard is smaak zeer persoonlijk. Over smaak valt niet te twisten, zo zegt men immers vaak!

Amstel bier is wat spoeler en zachter dan Heineken bier, terwijl de smaak van Heineken wat intenser aandoet. Een standaard Amstel biertje (pils dus) bevat ook 5% alcohol. Amstel pils is goudgeel van kleur, en de schuimkraag is vol en stevig.

In de loop der tijd zijn er heel veel soorten Amstel bier bijgekomen, zoals Amstel light, Amstel Radler, en de Amstel bok en Amstel blond bieren, met uiteenlopende smaken en alcoholpercentages.

Amstel heeft ook in de horeca veel marktaandeel. Amstel is het op twee na meest geschonken bier in restaurants, cafés, en hotels. Met name in Noord-Holland, Friesland en Drenthe is Amstel populair in de horeca.

In 2020 bestaat Amstel 150 jaar, en hier geeft de brouwer dan ook uiting aan op verpakkingen, maar ook op andere manieren. De Vrienden van Amstel Live had het evenement moeten worden waar Amstel zou stilstaan bij het jubileum van 150 jaar, maar door de Corona maatregelen zal dat allemaal anders verlopen. Niettemin feliciteren wij Amstel bij deze met haar 150-jarig bestaan, en proosten we daar natuurlijk feestelijk op met een heerlijk Amstel biertje!

Hertog Jan

Hertog Jan behoort inmiddels tot de vijf meest bekende biersoorten van Nederland. Het biermerk is al jaren aan een opmars bezig. In 1990 behoorde Hertog Jan nog niet tot de meer populaire biersoorten, maar dat is 30 jaar later dus wel anders.

In de horeca wordt het in Nederland na Heineken het meest geschonken. Vooral in Drenthe is Hertog Jan bier vrij populair in de horeca. Hertog Jan is anders dan Amstel en Heineken geen biermerk van het Heineken concern, maar een biermerk van Anheuser-Busch InBev, de grootste bierbrouwerij ter wereld, die zetelt in België, en in 1915 is opgericht. De brouwerij waar Hertog Jan bier wordt gebrouwen ligt echter in Arcen, in Limburg (Nederland).

Een standaard pilsje van Hertog Jan bevat 5,1% alcohol. Je herkent Hertog Jan pils aan de iet wat bittere maar toch zeer lekkere afdronk, een rijke volle smaak, een prachtige schuimkraag, en de goudblonde kleur.

Idealiter serveer je een Hertog Jan pilsje op zo’n 4 graden, dit om een optimale smaak te beleven.

Hertog Jan produceert overigens niet alleen maar pils. Ook Radler bier, abdijbieren, alcoholvrije bieren en diverse speciale bieren behoren inmiddels tot het Hertog Jan assortiment.

Bavaria

Het biermerk Bavaria bestaat sinds 1925. Bavaria bier wordt gebouwen in Lieshout. De brouwerij die Bavaria bier brouwt bestaat echter al sinds 1719. Daarmee is deze brouwerij (samen met onder andere de Dommelsch en de Brand bierbrouwerij) ook een van de oudste brouwerijen van Nederland, en dus ongeveer dubbel zo oud als de Heineken brouwerij.

Er zijn meerdere soorten Bavaria bieren op de markt. Een standaard Bavaria pilsje bevat 5% alcohol, maar premium Bavaria en Oud Bruin van dit merk bevatten respectievelijk 3,3% en 3% alcohol. Het meeste alcohol bevat een bok biertje van dit merk, namelijk 6,5%.

Een standaard pilsje heeft overigens een goudblonde kleur, en de smaak hiervan wordt omschreven als soepel en subtiel.

De ideale temperatuur om een standaard Bavaria pilsje te drinken is 5 tot 7 graden.

Naast biersoorten met alcohol brouwt Bavaria diverse alcoholvrije bieren, waardoor ook de BOB aan zijn trekken kan komen tijdens een avondje stappen.

In de horeca heeft Bavaria in Nederland een marktaandeel van 4 a 5 %, hoewel dit biermerk in Noord-Brabant wel veel meer wordt geschonken en gedronken, namelijk in ongeveer 1 van de 5 horecagelegenheden.

Bavaria ken je wellicht ook nog van de slogan die vroeger werd gebruikt in commercials: “Zo. Nu eerst een Bavaria!” Een goed statement dat veel mensen jaren later nog steeds kunnen reproduceren. Het biermerk won in de jaren dat de slogan in commercials werd gebruikt ook aan populariteit, mogelijk als gevolg hiervan. In 2018 kwam de welbekende slogan opnieuw in gebruik, vermoedelijk om het biermerk weer een boost te geven.

Brand

Brand is een bierbrouwerij die is gevestigd in het uiterste zuiden van Limburg, in het kleine (en prachtige) plaatsje Wijlre. Deze bierbrouwerij is waarschijnlijk een van de oudste bierbrouwerijen van Nederland. Er wordt al Brand bier gebrouwen vanaf 1767.

Net als Amstel is ook Brand eigendom van Heineken. De vraag is echter of je je daardoor moet laten leiden. De smaak van Brand bier is namelijk duidelijk anders dan de smaak van Heineken bier, en bovendien wordt het op verschillende locaties gebrouwen, en dus niet in dezelfde brouwerij.

Een standaard Brand pilsje bevat 5% alcohol. Het is goudgeel bier met een lichte hopbitterheid. Heerlijk om eens te proberen, als je het nog nooit hebt gedronken.

? Lees ook: bier koud houden op een feestje

Het assortiment van Brand bieren is tamelijk groot, en Brand brouwt dus niet alleen standaard pils. Er zijn verschillende seizoenbieren, speciaal bieren en diverse alcoholvrije bieren van Brand, die allemaal de moeite waard zijn om eens uit te proberen.

Brand is een minder bekende biersoort in de horeca in de Randstad, maar in Limburg is dat totaal anders. In Limburg heeft Brand in de horeca een marktaandeel van meer dan 25%.

Gulpener

Gulpener is opgericht in 1825, en deze bierbrouwer heeft haar zetel in een ander prachtig plaatsje in Limburg, namelijk Gulpen. Het eerst bier dat werd gebrouwen door deze brouwerij kwam op de markt in 1826, en was een bovengistend biersoort.

Ook Gulpener heeft door de jaren heen een leuk assortiment aan bieren weten op te bouwen, waarbinnen sommige bieren goed bekend zijn, en andere weer wat minder. Zo maakt de brouwer diverse soorten biologische bieren, allerlei speciale bieren, maar ook kloosterbieren.

Onder de normale bieren van deze brouwer vallen standaard pils (5,0% alcohol), Oud Bruin (3,0% alcohol), Lentebock en Herfstbock (beiden 6,5% alcohol), de welbekende Korenwolf (5,0% alcohol), en de Gulpener Gladiator (met maar liefst 10,0% alcohol).

Een standaard pilsje van Gulpener bevat 5% alcohol, en is goudblond van kleur. Het Gulpener pilsje is toegankelijk, maar toch karaktervol, en met body. Dat Gulpener pils goed aangeschreven staat, dat vinden ook de experts. Tijdens de Dutch Beer Challenge in 2020 won Gulpener namelijk de zilveren medaille, in de categorie Pilsener. Wil je kennis maken met andere soorten pils, dan is Gulpener pils een soort pils dat je zeker niet mag overslaan!

Gulpener is net als Lindeboom, Alfa en Brand zeer populair in Limburg. De grote brouwers als Heineken hebben in deze provincie een relatief klein marktaandeel. Heineken heeft in de horeca in Limburg slechts 12% marktaandeel, een groot verschil dus met het marktaandeel in Noord-Holland, Zuid-Holland en vele andere provincies. Gulpener scoort overigens ook goed buiten de horeca, en heeft ook in de supermarkt een hoge afname.

Jupiler

Jupiler is net als Hertog Jan een biermerk van Anheuser-Busch InBev, de grootste bierbrouwerij ter wereld. In België (waar het bedrijf gevestigd is) heeft dit biermerk meer dan 50% van de markt in handen. Bovendien is dit biermerk sponsor van het nationale voetbalelftal, en van de eerste klasse in het betaalde Belgische voetbal.

Binnen Nederland is het marktaandeel van Jupiler een stuk kleiner, en is dit biermerk ook een stuk minder bekend. In Flevoland, Zuid-Holland, Utrecht, en in Noord-Brabant wordt Jupiler in een kleiner deel van de horecazaken geschonken. In Drenthe, Friesland en Groningen wordt dit biermerk daarentegen een stuk minder geschonken. Zeeland is de provincie waar Jupiler het meest populair is, en wordt Jupiler het meest geschonken in de horeca, namelijk in meer dan 25% van alle horecagelegenheden.

? Lees ook: deze bierpakketten zijn leuk om cadeau te geven

Ook Jupiler heeft een aantal verschillende bieren in productie. Zo is er het veel gewaardeerde Jupiler Blue, een in 2006 gelanceerde biersoort met een beperktere hoeveelheid alcohol, namelijk 3,3%. Deze biersoort is gelanceerd door de brouwer om mensen (toch) bier te kunnen laten drinken tijdens de lunch of tijdens karweitjes. Voor als je zin hebt in bier, maar te veel alcohol niet gewenst is. Het standaard pilsje van Jupiler bevat namelijk 5,2% alcohol.

Jupiler 0,0% is in 2016 op de markt gekomen, en bevat – zoals de naam al aangeeft – helemaal geen alcohol. Deze biersoort heeft de eerdere Jupiler N.A. biersoort geheel vervangen. Dat was een alcoholarme biersoort met 0,5%. Daarmee is ook Jupiler meegegaan in de toegenomen vraag in de markt naar alcoholvrij bier.

Het standaard pilsje van Jupiler heeft een goudgele kleur, wordt het best geserveerd op een temperatuur van 3 graden, en heeft een zachte en wat bittere smaak.

Warsteiner

Warsteiner, ook dit merk ken je mogelijk wel. Het is weliswaar een wat minder bekend biermerk in vergelijking met Heineken, Amstel, Grolsch en Bavaria, maar wel een biermerk dat tot de top 10 behoort van de meest bekende biermerken in Nederland.

De brouwerij van Warsteiner ligt in het Duitse plaatsje Warstein, in Noordrijn-Westfalen, in het westen van Duitsland. De Warsteiner brouwerij bestaat al sinds 1753, en leuk om te weten is dat het bier van deze brouwer wordt gebrouwen met mineraalwater, uit een nabijgelegen mineraalwaterbron.

Daarmee lijkt ons dit bier ook een stuk gezonder dan normaal bier, dat met normaal water is gemaakt, omdat mineraalwater veel rijker is aan mineralen dan normaal water.

Warsteiner is verder zowel in supermarkten als in de horeca te krijgen, hoewel het aantal horecazaken in Nederland dat Warsteiner schenkt toch erg beperkt is, wat alleen al blijkt uit het beperkte aantal Warsteiner logo’s dat je ziet hangen bij cafés.

Warsteiner brouwt niet alleen standaard pils, maar heeft verschillende premium bieren in productie, enkele Radler bieren, alsook enkele speciale bieren.

Een standaard Warsteiner pilsje heeft een frisse en zachte smaak, en een licht bittere afdronk. Warsteiner pils bevat iets minder alcohol dan de meeste andere soorten pils van andere merken, namelijk 4,8%.

De kleur van Warsteiner pils is goudblond, en deze komt overeen met de kleur van pils van vele andere biermerken. De ideale temperatuur om een Warsteiner pilsje te drinken is 6 tot 8 graden.

Dommelsch

Dommelsch bier wordt gebrouwen in het plaatje Dommelen, sinds 1744. Daarmee is Dommelsch een van de oudste biermerken van Nederland. Net als de biermerken Hertog Jan en Jupiler valt het biermerk Dommelsch onder het internationaal opererende bedrijf Anheuser-Busch InBev, de grootste bierbrouwerij ter wereld.

Dommelsch slechts een zeer klein marktaandeel in de horeca. In de meeste Nederlandse provincies komt dit aandeel niet veel verder dan 2, 3 of 4%. In de afgelopen tien jaar is het marktaandeel van Dommelsch nog verder teruggelopen.

? Lees ook: Oktoberfest: het grootste bierfeest

Terug in 2018 heeft de brouwer haar bierflesjes en blikjes een ander uiterlijk gegeven. Ook is de Dommelsch 0,0% op de markt gebracht, waarmee de brouwer handig is gaan inspelen op de toenemende vraag naar alcoholvrij bier.

De grote vraag is natuurlijk of Dommelsch met haar nieuwe imago het verloren marktaandeel weer kan terugpakken… Aan de smaak van het standaard pilsje van deze brouwer kan het in ieder geval niet liggen, want deze is nog altijd erg goed.

Het pils van Dommelsch is helder goudgeel, fris en lichtsprankelend, en kent een wat langere bittere afdronk. Het alcoholpercentage ligt bij Dommelsch pils eveneens op 5,0%.

Lindeboom

Lindeboom is een biermerk van het gelijknamige bedrijf Lindeboom (of helemaal precies: Lindeboom Bierbrouwerij B.V.). Net als vele andere bierbrouwerijen is ook Lindeboom gevestigd in Limburg, en wel in het kleine plaatsje Neer.

Het gaat hier om een prachtig familiebedrijf, waarbinnen inmiddels al de vijfde generatie actief is. De Lindeboom brouwerij brouwt al bier sinds 1870, en net als Amstel bestaat ook Lindeboom dit jaar (later in 2020) dus precies 150 jaar! Ook Lindeboom zal dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan, en wellicht gaat de brouwer nog uitpakken met een speciaal biertje, en/of speciale verpakkingen ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan.

In ieder geval is de brouwer al met een nieuwe website, een nieuwe huisstijl en nieuwe kratten gekomen om cachet te geven aan het jubileumjaar, en een nieuwe fase die het bedrijf in wil gaan.

Het biermerk Lindeboom is vooral populair in Limburg, en in veel mindere mate in het westen en noorden van het land. Ergens ook logisch, omdat de brouwer in Limburg is gevestigd.

Heb je altijd al eens een rondleiding willen hebben door een bierbrouwerij? Dan kun je bij Lindeboom goed terecht. Via de website van het biermerk kun je een biertour reserveren. Je komt zo alles te weten over deze bijzondere brouwerij, en de manier waarop Lindeboom bier (en bier in zijn algemeenheid) wordt gebrouwen. Een aanrader in onze ogen, zo’n rondleiding!

Lindeboom pils bevat precies 5% alcohol, en bevat dus evenveel alcohol als vele andere soorten pils van andere merken. Pils van Lindeboom is gemaakt van verschillende hopsoorten en mout, het is goudgeel van kleur, en fris van smaak. De brouwer beveelt aan om het pilsje te drinken op zo’n 4 tot 6 graden.

Lindeboom produceert ook nog een keur aan ander biersoorten. Wat dacht je van een Saison biertje, een Herfst bok biertje, of een Radler met kersensmaak of met citroensmaak, en dat met slecht 2,0% alcohol? Proost, zouden wij zeggen!

Geef een reactie