Cadeau

Waarom het lastig is om een goed cadeau te geven

goed cadeau

Iedereen herkent het volgende wel. Er zijn mensen waarvoor je zonder al te veel moeite, heel makkelijk een reeks van cadeaus verzint, voor anderen kost het zeer veel moeite. Het geven van een goed cadeau is soms erg lastig maar troost je. Je bent niet de enige. Er zijn zelfs diverse onderzoeken gedaan hiernaar en hieruit zijn een aantal interessante cadeau principes uitgekomen. We delen een aantal verrassende inzichten uit deze onderzoeken maar vertellen je er meteen bij dat we niet ieder onderzoek hebben gecheckt op betrouwbaarheid. 

Wat doe je met een verlanglijstje als we een origineel cadeau willen geven?

Ben je van plan om een origineel cadeau te geven aan iemand die een flink verlanglijstje heeft? Zet dat dan maar uit je hoofd. Onderzoeken wijzen immers uit dat het als attent wordt ervaren als iemand zijn of haar wensen volgt. Als je hiervan af wijkt begeef je jezelf op zeer glad ijs.

Een keuze uit het verlanglijstje wordt zelfs meer gewaardeerd dan eigen initiatief. Je moet wel met iets heel moois komen om dit te overtreffen. Het gevaar bij deze laatste keuze is dat we snel geneigd zijn om uit eigen perspectief te kijken bij het uitkiezen van een geschenk. Dit is dan ook de valkuil als iemand géén verlanglijstje heeft. Maak het dus jezelf gemakkelijk.

Geld geven als de ontvanger hierom vraagt?

Als we het hebben over originele cadeaus, win je met het geven van geld niet de originaliteitsprijs. Kies je hier wel voor als de ontvanger hierom vraagt? Dit is uiteraard een dilemma maar besef je dat de ontvanger hier niet voor niets om vraagt. Daar zit een bedoeling achter! Je kunt je het dus met een gerust hart gemakkelijk maken. Je kunt dit op een chique manier doen met een cadeaubon maar pas wel op dat dit een algemene bon is of een bon van de juiste keten. Dat is dus wel een risicootje.

Maakt het voor je keuze uit voor wie het cadeau is?

Diverse onderzoeken hebben unaniem bewezen dat het voor het maken van je keuze zeker uitmaakt voor wie het cadeau is. Als je een hechte band hebt met een kennis, kun je wel een missertje veroorloven. Het moeite doen voor een cadeau is voor die persoon al een geschenk op zich. Bij een vage kennis wordt een cadeau al snel geassocieerd aan de persoonlijkheid van de gever zelf. Wat je geeft ben jezelf dus. 

Als je een cadeau geeft aan een kind, besef je dan dat zij een pedagogisch cadeau vaak verschrikkelijk vinden. Als je je ouders een cadeau geeft, is het heel raar om ze geld te geven. Een gezamenlijke ervaring valt vaak veel meer in de smaak. 

#felicitatie

Een leuk kaartje doet het altijd goed om te geven. Via onderstaande button kun je zelf de mooiste kaartjes samenstellen!

Do’s en dont’s bij het geven van een cadeau aan je lief

Onderzoeken hebben uitgewezen dat er een aantal do’s en don’ts zijn bij het geven van een cadeau aan je lief. Mannen zijn bijvoorbeeld erg kritisch op de cadeaus die ze krijgen en trekken hier snel relationele conclusies uit. Een Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat veel mannen een ongewenst cadeau betrekken op andere aspecten van de relatie.

Vrouwen vertonen een omgekeerd gedrag. De meeste vrouwen reageren zeer positief op een cadeau, ook als zij een geschenk minder waarderen. Hierbij zou een onbewust verdedigingsmechanisme in werking treden om niet te hoeven twijfelen aan de relatie……

Het gevaar dat op de loer blijkt te liggen als jullie al langer een relatie hebben, is dat je een cadeau koopt wat je zelf leuk vindt. Dit zou kunnen omdat jullie misschien steeds meer op elkaar gaan lijken en voor het gemak kiezen? Wellicht is dit onderzoek wel herkenbaar. Geliefden die elkaar langer kennen doen minder moeite voor het uitzoeken van een cadeau. Zij hebben het gevoel dat de relatie toch wel goed zit. Als jullie elkaar als geliefden niet zo lang kennen, kun je het uiteraard niet fout doen! Ieder cadeau wordt gewaardeerd!

Oplossing als je geen idee hebt wat je iemand moet geven

Heb je geen idee wat je iemand moet geven? 

Onderzoeken hebben uitgewezen dat het geven van een ervaring (een etentje samen of een bezoek van een concert) het vrijwel altijd goed doet. Daarnaast zorgt dit cadeau voor een hechtere relatie dan een materieel geschenk. Er ontstaat hier meer verbondenheid……

Geef een reactie