Feestdagen

Wereldwijde kersttradities: zo viert men kerst!

wereldwijde kersttradities

Aangezien een derde van de wereldbevolking van oorsprong christelijk is, wordt kerst op veel plekken in de wereld gevierd. Met kerstmis wordt door christenen de geboorte van Jezus gevierd. In Nederland vieren we kerst met familie en vrienden en hebben we twee kerstdagen die bol staan van de kerstdiners en cadeaus. Daarnaast gaan de gelovigen onder ons naar de (kerst) mis in de kerk. Waarin verschilt Nederland met de wereldwijde kersttradities?

Zó viert men kerst ergens anders in de wereld

Kerst wordt wereldwijd namelijk niet overal hetzelfde gevierd. Zo heeft zo goed als ieder land eigen kersttradities. Wij hebben in deze blog de wereldwijde kersttradities eens voor je op een rijtje gezet om je te inspireren hoe jij de komende kerst kunt vieren (lees ook: kerst anders vieren met deze tips) als je eens wat anders wilt.

Oostenrijkse kersttradities

In Oostenrijk is niet alleen kerst anders dan bij ons maar ook de zogenaamde adventtijd. Zodra de eerste kaars op de adventskrans aangestoken wordt (de vierde zondag voor kerst), beginnen de Oostenrijkers met de voorbereidingen op kerst. Er moeten cadeaus voor de familie gekocht worden en waar kan dit beter dan op de traditionele kerstmarkten.

Hoewel de kerstmarkten steeds populairder worden en dit bussen vol met nieuwsgierige toeristen trekt, zijn deze markten in Oostenrijk van oudsher de normaalste zaak van de wereld. Het is een gezellig samenkomen met “jauzn en gluwein” waarbij ook de gepofte kastanjes niet mogen ontbreken. Iedereen ziet elkaar nog even en kan elkaar zo vast een gelukkig kerstfeest wensen.

Wie wel eens in de decembermaand in Oostenrijk is geweest, weet dat er overal kerststallen staan. Ze zijn er in tal van soorten en maten, van oriëntaals geïnspireerde kerststallen tot Tiroler kribbes. De inwoners van de Oostenrijkse dorpen maken de kerststallen veelal zelf en ze worden van generatie op generatie doorgegeven.

Gedurende deze tijd is het voor de vrouwen ook tijd om de keuken in te gaan en kleine koekjes in allerlei vormen en van verschillende soorten beslag te bakken. De kinderen mogen deze koekjes versieren met chocola, strooisels en andere lekkernijen.

Als alles klaar is, worden de koekjes in zakjes, trommeltjes, blikjes of andere verpakkingen gedaan en uitgedeeld aan familie, vrienden, bekenden, de “kloppers” en op school. Kijk niet gek op als er per huishouden honderden soms wel duizenden koekjes gebakken worden.

Op veel plekken in Oostenrijk komen in de aanloop naar kerst de ‘kloppers’ langs. Dit zijn de mannen van de musik of gesangverein, die verkleed als herder of waard zingend van huis naar huis gaan om een fijn kerstfeest te wensen en de zoektocht van Jozef en Maria uit te beelden.

kerstversiering

#kerstversiering

Op zoek naar kerstversiering? Voor in de kerstboom of te gekke raamdecoratie? Bekijk ons assortiment!

Verschil met de Nederlandse kersttraditie

Een ander verschil met Nederland zijn de kerstboom en de kerstman. Waar wij het liefste zo vroeg mogelijk in december de kerstboom in huis halen en optuigen, is dit in Oostenrijk zeker niet het geval. De kerstman kennen ze hier eigenlijk nauwelijks.

Het is traditie dat het “kristkindl” op kerstavond (24 december) zowel de boom als de cadeaus komt brengen. Na afloop van een sobere maaltijd, vaak met wat brood, worst en aardappelsalade gaan de kinderen met opa en om naar de kerk om de mis bij te wonen.

Voor de ouders begint op het moment dat de deur achter hen dicht valt een race tegen de klok. De boom moet zo snel mogelijk tevoorschijn gehaald opgezet en opgetuigd worden. Cadeaus eronder en zorgen dat alles picobello schoon en opgeruimd is voordat de kindjes terug komen. Zodra iedereen terug is uit de kerk, is het kerst en tijd om cadeautjes uit te pakken. 

Kersttraditie in Venezuela

De leukste buitenlandse kersttraditie komt uit Venezuela. Daar gaan ze namelijk op eerste kerstdag op een wel heel bijzondere manier naar de ochtendmis, namelijk per rolschaats.

Straten worden afgezet en verkeer wordt omgeleid, zodat iedereen veilig rolschaatsend naar de kerk kan. Als dat geen feestelijk begin is van de kerst!

Tropische kersttradities

Waar wij het heel gewoon vinden dat kerst nat en druilerig is en we ieder jaar toch weer hopen op een witte kerst, is dat aan de andere kant van de wereld wel anders.

In Australië en nieuw Zeeland is het namelijk hoog zomer tijdens kerst. Van een natte, druilerige of witte kerst is hier geen sprake. Hoewel er wel geprobeerd wordt om een witte kerst na te bootsen komt het ieder jaar toch weer niet helemaal uit de verf. De sfeer is toch net even anders met o.a. nepsneeuw op de ramen gespoten. De mensen down under moeten er zelf ieder jaar weer om lachen.

Er worden optochten, parades en grote sportevenementen gehouden zoals bijvoorbeeld de Sydney  – Hobart ocean race. Families trekken overdag naar het strand voor enige verkoeling. Dit is vaak ook de plek waar je de kerstman tegenkomt.

Down under heeft de kerstman zijn slee namelijk omgeruild voor een surfplank. Met een zak vol cadeautjes op zijn board brengt hij presentjes langs bij de kinderen.

’s Avonds wordt de BBQ aangestoken en gaan de mannen aan de slag om flinke stukken vlees op je bord te toveren. Om te voorkomen dat de kalkoen door de hitte zelf je bord af rent eet men ook veel koud vlees en salades. 

De tweede kerstdag heet hier (net als in Engeland) traditiegetrouw Boxingday. Op die dag rennen veel mensen naar de winkels met de ellenlange rijen voor de kassa tot gevolg, want dan is het uitverkoop!

Kersttradities in Spanje

Als je in Spanje een traditionele kerststal bekijkt, verwacht je daar beeldjes van Jozef, Maria, herders een os en een ezel. Je verwacht zeker géén poepende man te vinden! Toch staat dit kereltje er vrolijk tussen met z’n broek op z’n enkels.  

Dit poppetje wordt ‘Caganer’ (poeper) genoemd. Het beeldje staat symbool voor de vruchtbaarheid van de aarde en brengt geluk.  Voor de Spanjaarden genoeg reden om de ‘Caganer’ een plaatsje in de stal te geven.

Een andere traditie stamt vanaf het einde van de negentiende eeuw. Traditiegetrouw geeft de Spaanse Nationale Loterij eind december de grootste prijs van het jaar weg: “El Gordo” of “De Dikkerd”. Het is een enorm evenement geworden dat meestal op 22 december plaatsvindt.

Spanjaarden kopen tientallen loten in de hoop één van de gelukkige winnaars te worden. Tijdens de trekking komt het hele land even tot stilstand, duimend voor het kerstcadeau van hun leven.

Een andere ons onbekende Spaanse traditie is de Tió de Nadal. Dit is een stuk brandhout dat versierd wordt met een gezichtje en kleine beentjes. Je plaatst het in je woonkamer of keuken onder een dekentje en je geeft hem te eten tot kerstavond. Op kerstavond mogen de kinderen met een houten stok tikken op de Tió en het bijbehorende liedje zingen.

Daarna als het dekentje opgetild wordt zien ze de cadeaus die de Tió heeft uitgepoept. Meestal zijn het kleine cadeaus in de vorm van snoep, chocola of speelgoed. Zijn de kinderen echter niet lief geweest, dan krijgen ze houtskool! 

Traditionele kerst in Amerika

Kerst in Amerika is over the top en uitbundig en dan met name qua kerstversiering. Van tienduizenden gekleurde lichtjes tot lichtgevende, metershoge Kerstmannen: het kan niet gek genoeg. 

Vaak zijn er competities voor de mooist gedecoreerde huizen. Sommige bewoners hebben er heel veel voor over om te winnen, en gaan helemaal los, want de creaties kosten soms meer dan tienduizend dollar!

Het startschot voor de kerstgekte begint al op de dag na Thanksgiving: Black Friday. Op deze dag verzamelen honderden mensen zich voor de deuren van winkels en warenhuizen.

Ze staan klaar om hun eerste kerstinkopen in te slaan tijdens de gigantische uitverkoop. Omdat sommigen de allerbeste koopjes niet willen missen, bivakkeren zij een nacht voor de ingang.

Eén persoon is niet meer weg te denken uit het Amerikaanse kerstfeest: de Kerstman. Op kerstavond vliegt hij rond in zijn arrenslee en brengt hij cadeautjes. Daarom hangen de kinderen voordat zij naar bed gaan grote sokken aan de schouw en zetten ze om hem te verwelkomen een glas melk en koekjes neer.

Een andere traditie is de mistletoe. Een mistletoe is niet alleen decoratief het heeft ook nog eens een hele leuke functie. Sta je namelijk ‘per ongeluk’ onder de mistletoe mag je gekust worden…Je zult begrijpen dat ‘per ongeluk’ niet altijd per ongeluk is!  

Kerst in Canada

Heb jij weleens een brief aan de Kerstman geschreven? Heel veel kinderen ter wereld zeker wel. Wist je dat hij ook echt een postadres heeft? Zijn brievenbus staat in Canada en als je hem vóór 16 december een brief schrijft, krijg je er eentje terug. In meer dan dertig mogelijke talen, waaronder braille.

Stuur je brief naar Santa Claus, North Pole H0H 0H0, Canada. Het is gratis en je hebt geen postzegel nodig, want post voor de Kerstman komt natuurlijk altijd aan. Kijk maar eens goed naar de postcode van de Noordpool………

Lees ook: kerstcadeau voor je ouders

Kersttradities in Japan

Hoewel minder dan 1% van de Japanse bevolking Christelijk is, heeft het land een nogal opvallende kersttraditie: KFC. Deze traditie is ontstaan door een reclamecampagne van KFC in 1974 genaamd Kentucky Fried Christmas.

De KFC verzorgt het meest traditionele kerstdiner van Japan. Tegenwoordig staan mensen met kerst urenlang in de rij om zo’n bekende bucket te bemachtigen.

Kersttraditie in Noorwegen

Even opletten als je kerst in Noorwegen gaat vieren. Op Kerstavond verstoppen veel Noren hun bezems voordat ze gaan slapen. Ze doen dit om te voorkomen dat heksen, die tijdens kerst zogenaamd de straat op gaan, de bezems komen stelen en ermee wegvliegen.

De traditie gaat terug naar de tijd dat men nog in heksen en kwade geesten geloofden. Ook dweilen gaan in Noorwegen uit voorzorg de kast in.

Waar vier jij kerst dit jaar of ga je toch liever thuis een kerstfeest organiseren? Wij kunnen je helpen er om een onvergetelijk moment van te maken.

Geef een reactie