Feestdagen

Wanneer is Thanksgiving ontstaan? [oorsprong]

thanksgiving ontstaan oorsprong

Thanksgiving, een dag die in Amerika & Canada uitbundig gevierd wordt en zelfs voor veel Amerikanen populairder is dan Kerst. Wat is de oorsprong van Thanksgiving? Daarvoor duiken we de geschiedenis is, om zodoende een kort, maar duidelijk antwoord te kunnen geven.

Oorsprong van Thanksgiving

De oorsprong van Thanksgiving, daarvoor moet we enkele jaren terug in de tijd. In 1620 kwam de eerste boot met Europeanen aan in de Verenigde Staten. De Europeanen kwamen aan land, maar al snel merkten ze dat het moeilijk overleven was.

Er was weinig voedsel voorhanden, bovendien mislukte hun oogst. Gelukkig kwam er hulp van de Indianen, die hen hielpen voedsel te verbouwen. Ook leerden de Europeanen om te gaan met wapens, waarmee op dieren kon worden gejaagd. De Europeanen werden dankzij de Indianen gered van een eventuele hongerdood.

In 1621 ontstond Thanksgiving. Dit om de succesvolle oogst van de Europeanen te vieren. Er werd drie dagen lang gefeest. Later werd dit ‘oogstfeest‘ ook in andere delen van Amerika gevierd.

Het duurde echter tot 1863, voordat de toenmalig president, Abraham Lincoln er een officiële feestdag van maakte.

goede oogst
Goede oogst

Tradities van Thanksgiving

Tegenwoordig draait Thanksgiving vooral om het samenzijn met familie en vrienden. Het gaat voornamelijk om het stukje dankbaarheid voor het leven zoals het nu is. Er wordt tijdens de viering van deze dag volop gegeten, gedronken, geshopt en naar American Football gekeken.

Kalkoen

Tijdens het avondmaal wordt er kalkoen gegeten, samen met wat zoete aardappelen, pompoen, aardappelpuree, jus en cranberrysaus. Een typisch maaltje dus! Nadat al het vlees van de kalkoen netjes is opgegeten, blijft er o.a. draagbeen over. In sommige Amerikaanse families is er de traditie door twee leden van de familie aan het draagbeen te laten trekken, nadat ze een wens hebben gedaan. Wie het grootste ‘bot vangt’, mag de wens in vervulling laten gaan.

kalkoen als feestmaal
Kalkoen als feestmaal

New York City Macy’s Thanksgiving Day Parade

Na de maaltijd wordt er afgewassen en gaat men op pad om lekker uit te buiken of om andere mensen te helpen (die het minder goed hebben). Ook zijn er veel gezinnen die lekker voor de TV gaan zitten om naar de New York City Macy’s Thanksgiving Day Parade te kijken. Deze parade staat garant voor een hoop kijkplezier.

Enkele feitjes rondom Thanksgiving:

  • De Amerikaanse president kiest ieder jaar twee kalkoenen uit die vervolgens niet op worden gegeten tijdens het feestmaal;
  • Elk jaar worden er meer dan 47,5 miljoen kalkoenen gebraden voor Thanksgiving;
  • Veel Amerikanen wonen ver van elkaar vandaag. Er moet veel gereisd worden. Op de weg, het vliegveld, treinstation: overal is het stervensdruk. Het is één van de drukste verkeersdagen van het jaar.

Op welke dag viert men Thanksgiving?

Thanksgiving wordt in Amerika iedere jaar gevierd op de vierde donderdag van november. In Canada vindt het feest plaats op de tweede maandag in oktober. Dit omdat de oogst daar eerder klaar is.

Voor de komende jaren viert men Thanksgiving op de volgende data:

JaarAmerikaCanada
202323 november9 oktober
202428 november14 oktober
202527 november13 oktober

Wat heeft Black Friday met Thanks Giving te maken?

Thanksgiving wordt veelal in één zin genoemd met Black Friday. Zwarte vrijdag vindt één dag na Thanksgiving plaats. Op deze dag zijn de meeste Amerikanen vrij. Het is een dag waarop men erop uit trekt om inkopen te doen. Deze dag wordt dan ook beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstinkopen. Er worden kortingen tot wel 75% afgegeven in Amerika.

Daar waar Thanksgiving niet is overgewaaid naar Nederland, is dit anders voor Black Friday. Veel commerciële bedrijven zien deze dag als de uitgelezen kans om wat extra geld te verdienen. En ja…Nederlanders zijn dol op kortingshoppen.

De volgende datums moet je dus even in de agenda omcirkelen voor als je goedkoop wil shoppen in Nederland:

Jaar Datum
202324 november
202429 november
202528 november

Vieren we in Nederland Thanksgiving?

Thanksgiving is een typisch Amerikaans feest. Waar Halloween wel over wist te waaien naar Nederlands grondgebied, is dat een ander verhaal voor Thanksgiving. In Nederland vieren we het eigenlijk niet. Met de voornaamste reden dat wij er in onze geschiedenis niets mee van doen hadden.

Er zijn overigens wel een paar Amerikanen die in Nederland wonen die het feest vieren.

Lees ook: oorsprong van Halloween

Hiervoor is een speciale kersdienst in het leven geroepen, in de Pieterskerk te Leiden. En daar waar Amerikanen de vierde donderdag van november Thanksgiving vieren, doen Nederlanders, eigenwijs als ze zijn, dit op de derde zaterdag in november. Dit heeft als reden dat het feest anders te dicht ligt op het Sinterklaasfeest in Nederland.

Ideeën voor als je er toch iets feestelijks van wil maken

Sommige mensen houden nu eenmaal van een feestje. Waarom dan ook niet gewoon Thanksgiving vieren in ons kikkerlandje? Wie weet word jij wel trendsetter en viert Nederland straks massaal Thanksgiving! Enkele ideeën voor jouw te gekke Thanksgiving feestje zijn als volgt:

  • Vier het samen met enkele dierbare mensen en laat ze allemaal iets dierbaars van henzelf meenemen;
  • Spreek dankbaarheid uit naar alles en iedereen. Bespreek dit met jouw vrienden, terwijl je proost met de lekkerste bubbels;
  • Eet deze dag juist geen kalkoen (en bespaar een leven), maar kies voor een alternatieve vegetarische versie. Knutsel bijvoorbeeld een kalkoen in elkaar met behulp van een krop sla en vul het met de lekkerste ingrediënten;
  • Hang mooie spreuken op in jouw huis of bekijk ons assortiment typisch Amerikaanse versieringen;
  • Sluit het avondmaal af met een heerlijk avondje films kijken met elkaar. Uiteraard met een heerlijke portie oer-Hollandse snacks.

Jawel, het kan. Vier het leven met elkaar met deze Nederlandse variant van Thanksgiving.