Wijn

Wanneer drink je welke wijn? Onze uitleg

wanneer drink je welke wijn

Veel mensen vinden wijn drinken heerlijk, maar “lastig”, zeker als beginner. Want wanneer drink je welke wijn? Veel mensen hebben wel eens gehoord dat witte wijn bij vis hoort en rode wijn bij vlees, maar is dat dan een zoete of een droge witte wijn? En de rode wijn, is die fris en fruitig of zwaar en robuust? Hoe zit het eigenlijk met Rosé en champagne, waar past dat dan bij? Zeker in een restaurant waar vaak wijnen op de kaart staan waar je (als leek) in je stoutste dromen nog niet van gehoord hebt, kun je best voor een uitdaging komen te staan. Wij gaan je in deze blog wat op weg proberen te helpen.

Verschillende “kleuren” wijn: wanneer drink je welke wijn?

Het verschil tussen rode en witte wijn, rosé en champagne hoeven we je vast niet uit te leggen. Maar hoe komt een wijn aan zijn kleur en waarom is de ene rode wijn veel lichter rood dan de andere? Daarnaast zijn ook de momenten waarop een wijn gedronken wordt verschillend.

weetjes over wijn

#wijninslaan

Koop de lekkerste wijnen online. Een breed assortiment. Nu je weet welke wijn je wanneer mag drinken, is het gemakkelijk een juiste keuze te maken.

Rode wijn

Wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleurstoffen in de schil van de druiven geven de kleur aan de wijn. Niet alleen de kleurstoffen in de schil maar ook de streek waar de druiven groeien en de leeftijd van de wijn zijn bepalend voor de kleur en de smaak van de rode wijn.

De druiven worden gekneusd waarbij men de hele massa van schillen en sap samen laat gisten. Door het gistingsproces zijn de kleurstof uit de schillen én bepaalde smaakstoffen in het sap gekomen.

Halverwege (voor jonge rode wijn) of tegen het einde van de gistingstijd (oudere wijn) wordt deze massa geperst. 

Een jonge rode wijn is vaak wat helderder en meer paarsig van kleur, waarbij een oudere wijn vaak een meer donkere en bruinige kleur krijgt.

Rode wijn wordt vaak meer gedronken in de winter als het buiten wat kouder is en de geuren van hout, vanille, bramen, tijm en rozemarijn meer tot zijn recht komen.

Witte wijn

Wordt zowel van witte als van blauwe druiven gemaakt. De goudkleurige champagne bijvoorbeeld wordt gedeeltelijk van blauwe en gedeeltelijk van witte druiven gemaakt.

Hierbij worden de druiven zo kort mogelijk na het plukken geperst en laat men het sap zonder de schillen gisten.

Om een lekkere droge wijn te kunnen maken laat men het sap net zo lang gisten tot alle suiker uit de druiven omgezet is in alcohol.

Zoete witte wijnen daarentegen wordt gemaakt van dermate zoete druiven, dat niet alle suiker kan vergisten. Vaak is dit het geval bij hele dure zoete witte wijn.

Bij goedkope zoete witte wijn, ook wel “hoofdpijn” wijn genaamd, wordt het gistingsproces door bepaalde kunstgrepen onderbroken óf er wordt extra suiker aan toe gevoegd.

Witte wijn wordt eigenlijk het hele jaar door gedronken. ‘s zomers is het heerlijk verfrissend met wat ijs en ’s winters past het vaak heel goed bij bepaalde gerechten zoals inderdaad vis.

Lees ook: deze wijnboeken moet je hebben gelezen!

Rosé wijn

Wordt gemaakt van blauwe druiven, waarbij de schillen heel kort, vaak maar één nacht, met het sap mee gisten. Zo ontstaat een zacht roze kleur.

Het gistende, zachtroze gekleurde sap slaat men daarna op in schone vaten waar het zonder de schillen verder kan gisten. Rosé wordt voornamelijk ’s zomers gedronken.

Het is een heerlijke verfrissende wijn om lekker op een terrasje mee af te koelen. Licht gekleurde Rosé is de droge frisse variant. De donkerder gekleurde Rosé is de zoetere variant. Hoe donkerder de Rosé hoe zoeter.

Drink je wijn in een bepaalde volgorde?

Om te voorkomen dat bepaalde wijnsmaken gaan overheersen en je na een zware rode wijn de fruitige witte wijn niet meer proeft als je heerlijk aan het dineren bent, is het goed om een bepaalde volgorde in de wijn aan te houden. Zo voorkom je dat wijnen elkaar overheersen.

  • Witte wijn komt voor rode wijn
  • Een jonge, lichte wijn komt voor een oudere, zwaardere wijn
  • Een eenvoudige wijn komt voor een complexere wijn
  • Droge wijn komt voor zoete wijn

Welke wijn past bij welk gerecht?

Nu je een beetje een beeld hebt van de verschillende wijnsoorten, vind je hieronder een overzicht van welke wijn bij welk gerecht past. Natuurlijk kan hier naar wens en smaak vanaf geweken worden maar zo heb je in ieder geval wat houvast en richtlijnen voor het uitkiezen van de beste wijn bij je gerecht.

  • Droge witte wijnen: Bij voorgerechten, salades, vis en gegrilde groentes maar ook bij wit vlees als varkensvlees, kip en kalfsvlees.
  • Zoete witte wijnen: Passen goed bij vettige vis en kip maar ook bij Chinees, Thais en Indisch eten.
  • Rosé wijn: Natuurlijk is Rosé niet alleen geschikt voor een ’s zomerse dag op het terras. Je kunt het ook heerlijk drinken bij gekruide gerechten, schaaldieren of gerechten met varkensvlees.
  • Lichte rode wijnen: Bij wit vlees als kip en kalfsvlees maar ook bij Italiaanse gerechten zoals risotto, romige pasta met champignons.
  • Medium rode wijnen: Passen goed bij lam, eend en in de Spaanse- en Italiaanse keuken.  
  • Volle rode wijnen: Zijn heerlijkbij rood vlees (geroosterd, gerookt, BBQ) en wild.

Iemand nodig om de wijn te serveren als je een diner of feest organiseert? Gallant and More staat voor je klaar met het dienblad. Proost!

Geef een reactie