Wijn

Boeken over wijn: dít zijn de 5 beste!

boeken over wijnen

Hou je van wijn, en wil je je verdiepen in de wereld van wijn? Er is meer te lezen over wijn dan je misschien zou denken, en ook in het Nederlands! In dit artikel beschrijven we de betere (en misschien wel de beste) Nederlandstalige boeken over wijn die je gelezen moet hebben.

Beste boeken over wijn: smakelijk leesvoer!

Op onder andere Bol.com vind je vele boeken over wijn, waarin wijnen tot in detail beschreven worden, maar ook boeken waarin je kunt lezen hoe je zelf op een vrij eenvoudige manier drank (en in het bijzonder wijn) kunt maken.

Dwars over wijn van Nicolaas Klei: een van de beste boeken over wijn

Wil je een boek lezen over wijn, geschreven door iemand die diepgaande kennis heeft over dit onderwerp?

Dan zijn de boeken van Nicolaas Klei (een van de meest befaamde wijnrecensenten van Nederland) zeker aan te bevelen.

Hij bracht eerder het handboekje ‘Van druif tot dronk’ op de markt, en scoorde een bestseller met de ‘Supermarktwijngids’ (uitgebracht in vele edities).

Verder schrijft de auteur ook voor Elsevier en het AD, waarin hij een wijnrubriek heeft.

Dwars over wijn van Nicolaas Klei

#kennis

In dit wijnboek (dat is gebonden als dwarsligger) word je als lezer niets onthouden over wijn. In alfabetische volgorde en in verhalende vorm komen alle onderwerpen die te maken hebben met wijn aan bod.

Denk hierbij aan allerlei wijnlanden, en een zéér groot aantal voedingsmiddelen die bij wijn kunnen worden gegeten.

Verder vind je in dit boek ook verhaaltjes over het hebben van een kater, en allerlei bekende en minder bekende wijntermen.

Mogelijk nadeel is dat het boek niet is voorzien van illustraties (in kleur), wat sommige andere goede boeken over wijn wel hebben. Dit wordt echter gecompenseerd door het grote aantal verhalen, de leuke en prettige schrijfwijze, en het feit dat het boekje bijna geen onderwerp niet behandeld.

Heb je een onderwerp in je hoofd, dan kun je het in dit boek vrijwel zeker terugvinden. Dwars over wijn telt meer dan 1.000 pagina’s, en heeft een prettig zakformaat. Ideaal dus om mee te nemen op reis!

Opus Vino van Jim Gordon

Een ander boek over wijn dat in je kast moet staan! Niet het goedkoopste wijnboek, zeker niet, maar wel een topper van maar liefst 600 pagina’s, waarin meer dan 4.000 wijnproducenten van over de hele wereld worden beschreven, zowel bekende als totaal onbekende wijnproducenten.

Opus Vino van Jim Gordon

#wijnoogsten

Dit boek geeft je veel informatie over de regio’s waarin wijn wordt gemaakt, en geeft je daarnaast helderheid over de meer recente wijnoogsten.

Mooi aan Opus Vino is ook dat het niet is geschreven door één schrijver, maar door verschillende: dertig in totaal. Allen zijn experts op wijngebied, zodat je er niet over hoeft te twijfelen dat je met dit boek ook echt een goed boek in huis haalt, waarin je beschrijvingen vindt van vele wijnen, in overigens heel uiteenlopende prijsklassen.

Dagboek van een gezonde wijndrinker van Harold Hamersma

Wil je iets lezen over de positieve invloed van wijn op je lichaam (en geest)?

Lees dan dit dagboek van Harold Hamersma maar eens! Er worden al jaren vele wetenschappelijke publicaties gedaan over wijn en de gunstige invloed daarvan op zowel geest als lichaam.

De schrijver van dit boek vertaalt deze naar de praktijk, en biedt de lezer heel wat verrassende inzichten.

Dagboek van een gezonde wijndrinker van Harold Hamersma -boeken over wijn

#lichaamengeest

De tekeningen in dit boek (van de Belgische cartoonist Kamagurka) zijn verder al even fraai als de manier waarop Hamersma zijn verhalen over wijn (in 192 pagina’s) op papier heeft gezet.

Hamersma schrijft onder meer stukken voor de kranten NRC en het Parool. Hij is verder vaak te zien op de televisie, onder andere in zijn eigen programma op de zender 24Kitchen.

Hamersma behoort tot de top van de wijnrecensenten in Nederland, en je moet eigenlijk zijn visie over een bepaalde wijn kennen voor je er een fles van opentrekt!

De Kleine Hamersma en de Grote Hamersma van Harold Hamersma

Heeft wijnkenner Harold Hamersma je kunnen overtuigen met zijn verhalen over wijn? Dan raden we je ook aan om de verschillende Grote Hamersma gidsen te lezen.

Deze gids komt elk jaar uit, en bevat recensies van Hamersma en Esmee Langereis over maar liefst 8.000 wijnen!

In dit wijnboek worden de beste wijnen in categorieën uiteengezet, zodat je gemakkelijk naar de juiste wijn kunt navigeren.

De nieuwe Grote Hamersma 2020 is ook al uit. In de nieuwste editie van de Grote Hamersma wordt ingegaan op allerlei mousserende, witte, rode en rosé wijnen die zijn geselecteerd uit de supermarkt en de slijterij.

Het leuke aan de Grote Hamersma gidsen is dat elk wijn wordt beoordeeld met een cijfer. Je weet op deze manier heel snel waar je aan toe bent als je overweegt om een bepaalde wijn in huis te halen.

De Kleine Hamersmadoor Harold Hamersma

#reviews

Ben je specifiek geïnteresseerd in wijnen onder de 7,50 euro, dan is de Kleine Hamersma mogelijk ook een goede (en misschien zelfs wel een nog betere) investering, als je op zoek bent naar een goed wijnboek.

In deze handige gids selecteert Hamersma ieder jaar de beste wijnen die je onder deze prijs (7,50 euro) kunt kopen.

De beschrijvingen doet Hamersma in zijn eigen taal, en een handige indeling maakt dat je in de Kleine Hamersma snel kunt zoeken naar de soort wijn die je zoekt.

De prijs van een Kleine Hamersma gids ligt rond of iets boven de 10 euro. Daarmee haal je een goede wijngids in huis voor een heel zacht prijsje.

Over drank van meneer Wateetons

Wil je enkele boeken over wijn lezen, maar breder geïnformeerd raken op het gebied van drank?

Dan is ‘Over drank’ misschien wel het beste boek in het rijtje van boeken waar we in dit artikel een opsomming van maken.

Dit boek is verschenen in december 2016 en alweer het vijfde boek van deze auteur.

Meneer Wateetons legt je uit hoe je allerlei soorten alcoholische dranken zelf kunt maken. Denk hierbij aan wijn, bier en gedestilleerde dranken.

Over drank van Meneer Wateetons

#drank

Heb je zin om zelf cider te maken, of misschien wel een heerlijk speciaal biertje? In dit boek leer je tot in detail hoe je dat kunt doen! Het boek is luchtig, maar vooral ook heel duidelijk geschreven.

Veel beter kan het je als lezer niet worden uitgelegd hoe je zelf drank kunt maken.

Het boek is voorzien van ettelijke foto’s, en telt meer dan 300 pagina’s.

Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die niet alleen wil weten welke dranken lekker zijn, maar echt zelf aan de slag wil gaan met het brouwen / maken van drank.

Geef een reactie