Wijn

Boeken over Franse wijn: dit zijn de 11 beste!

boeken over franse wijn

De 11 beste boeken over Franse wijn die er in de handel te vinden zijn hebben wij in dit artikel voor je op een rij gezet! Het goede nieuws is verder dat het hier uitsluitend boeken in het Nederlands betreft.

Boeken over Franse wijn: genieten maar!

Wil je meer leren over Franse wijn, de wijnstreken in Frankrijk, de druivensoorten uit Frankrijk, de productiemethoden die worden gebruikt voor het maken van Franse wijnen, en welke Franse wijnen er zoal goed zijn? Dan kun je met deze wijnboeken prima uit de voeten!

Larousse wijnencyclopedie van Larousse

Het eerste wijnboek over Franse wijn dat we bij je onder de aandacht willen brengen is de Larousse wijnencyclopedie. Dit wijnboek is onder de wijnboeken (over Franse wijn) misschien wel wat de Dom Perignon is onder de champagnes!

Inmiddels hebben we heel wat wijnboeken gezien en bestudeerd, maar dit is zonder meer een van de aller dikste, en een van de meest complete wijnboeken die er in de handel te krijgen is. En dan ook nog eens geheel toegespitst op Franse en wereldwijnen.

Wat dacht je van meer dan 700 prachtige foto’s, 40 land- en streekkaarten, een handige tabel met wijnjaren, en wel 240 duidingen van wijnstreken en topwijnen?

Larousse wijnencyclopedie van Larousse

#kennis

Met dit wijnboek kun je echt veel kennis vergaren over wijn, in het bijzonder dus over Franse wijnen, hoewel ook wijnen uit andere landen uitgebreid aan bod komen.

Wil je wijnen leren ontdekken, wil je leren hoe je de juiste wijnen kiest, en wil je leren hoe je Franse wijnen en wijnen uit andere delen van de wereld het beste kunt proeven? Dan is Larousse Wijnencyclopedie de juiste keuze! Maar ook zaken als het opslaan en het bewaren van wijn (op de juiste temperatuur) worden zeer goed besproken in dit boek. Zoals je ziet zijn er vele redenen om dit boek aan te schaffen…

Larousse Wijnencyclopedie verscheen in oktober 2017, en is te krijgen als hardcover, en ook nog eens als nieuw exemplaar. Dit boek telt maar liefst 658 bladzijden, en is verkrijgbaar vanaf 45,99 euro. Daarmee is dit wijnboek meer aan de prijs dan andere wijnboeken, maar daar krijg je dan ook wel een uitmuntend boek voor, dat groter, breder en misschien ook wel beter is opgezet dan vele andere vergelijkbare boeken.

Dat het hier om een zeer goed wijnboek gaat wordt ook door andere mensen aangegeven die dit boek eerder kochten. Op Bol.com beoordeelden zij dit boek gemiddeld namelijk met 4,9 sterren, terwijl 5 sterren de maximale score is! Omgerekend is dit een 9,8 als cijfer. Dit gemiddelde kwam tot stand op basis van 10 reviews. Ben jij de volgende die dit meesterwerk over Franse wijnen in zijn kast heeft staan?

Bacchus in Gallië (een geschiedenis van de Franse wijn) van R. Pauwels

Ben je zoekende naar een boek over de geschiedenis van wijn, in het bijzonder over de geschiedenis van Franse wijn? Dan is dit het beste wijnboek dat we in dit artikel aanhalen! Als je een fervent wijndrinker bent is het zeker ook goed om wat over de geschiedenis van wijn te weten.

Bacchus in Gallië is het relaas van een geschiedenis in golfbewegingen. In de middeleeuwen kende de Franse wijnen bijvoorbeeld een hoogtepunt, omdat er nog geen concurrentie bestond met koffie en allerlei soorten frisdranken die er tegenwoordig op de markt zijn.

Bacchus in Gallië (een geschiedenis van de Franse wijn) van R. Pauwels

#druifluis

Een dieptepunt van de Franse wijnen was zonder meer de crisis aan het einde van de 19e eeuw, als gevolg van de druifluis die afkomstig was uit Noord-Amerika.

Een ander dieptepunt dat wordt beschreven in dit wijnboek is de plundering van de Champagne kelders tijdens de 2e wereldoorlog. Het verhaal in Bacchus in Gallië begint overigens in de uitlopers van de Kaukasus, waar wijnbouw 10.000 jaar geleden werd uitgevonden.

Bacchus in Gallië verscheen in juni 2020, en is te koop voor nog geen 30 euro. Hiervoor krijg je een flink wijnboek, dat bestaat uit 260 pagina’s. De verzending van dit prachtige boek is geheel gratis, want Bol.com neemt deze kosten geheel voor haar rekening!

Du pain, du vin, du vélo van Ken Lambeets

De verschillende Franse wijnstreken in kaart op basis van reisverslagen, beschrijvingen van bezoeken aan lokale wijnboeren, en beschrijvingen van de verschillende wijnen die er in de Franse wijnstreken te krijgen zijn. Dit is zoal wat je in dit boek kunt aantreffen.

Leuk aan dit boek is zonder meer dat de beste fietsroutes door de verschillende Franse wijnstreken zijn opgenomen. Daarbij wordt ook een overzicht gegeven van adressen van hotels, van restaurants, en van enkele van de betere wijnboeren in die streek.

Du pain, du vin, du vélo van Ken Lambeets

#wijnstreken

Alles wat je nodig hebt dus als je op de fiets door de mooiste wijnstreken van Frankrijk trekt! Wij wensen je alvast veel wijn, zon- en fietsplezier. Tot slot: vergeet dit boek natuurlijk niet mee te nemen als je op reis gaat naar Frankrijk, dat is wel zo handig…

De pain, du vin, du vélo is te krijgen voor een prijs van 25,99 euro. Hiervoor krijg je een paperback versie, en verder ook nog eens een gloednieuw exemplaar. Koop je dit boek, dan krijg je beslist waar voor je geld, want dit boek staat boordevol informatie, en bestaat uit maar liefst 328 bladzijden in totaal.

Heerlijk Frankrijk (een ontdekkingsreis door Frankrijks vele wijnstreken) van Hubrecht Duijker

Hubrecht Duijker neemt je in dit wijnboek mee op reis, en wel door heel Frankrijk! Hij laat je de vele wijnstreken zien die er te vinden zijn, en uiteraard de vele goede wijnen die in deze wijnstreken worden voortgebracht.

Op gehele eigen wijze beschrijft Hubrecht Duijker de vele wijnsoorten die Frankrijk voortbrengt. Daarbij gaat hij zowel in op de smaak, de geur, en het karakter van de wijnen. Maar ook de producenten van de beschreven wijnen worden belicht, evenals een leuk aantal kazen die je kunt ‘pairen’ met deze wijnen. Want ja, bij een heerlijke wijn hoort een heerlijk hapje, nietwaar?

Heerlijk Frankrijk (een ontdekkingsreis door Frankrijks vele wijnstreken) van Hubrecht Duijker

#lokaal

Ga je zelf op pad in Frankrijk dan kan Heerlijk Frankrijk ook een goed boek zijn om aan te schaffen, omdat je met dit boek in de hand gemakkelijk zelf wijnen aanschaft bij lokale winkels.

Heerlijk Frankrijk mag er ook wezen gezien de vele prachtige foto’s die zijn opgenomen, aangevuld met leuke citaten en persoonlijke notities van Hubrecht Duijker.

Dit wijnboek is een must-have voor de wijn drinkende Francofielen onder ons, want niet eerder werden Franse wijnen zo goed en smakelijk beschreven als in dit boek.

Overigens betreft het hier ook een flink wijnboek over Franse wijn, want het boek bestaat in zijn totaliteit uit 352 pagina’s. De prijs is minder flink, want voor nog geen 10 euro is dit boek van jou. Een koopje dus in onze ogen. Hiervoor krijg je een paperback versie, in gebruikte (maar degelijke) staat. Nieuw zien wij het boek op dit moment niet meer aangeboden namelijk.

Franse wijnen van Robert Joseph

In dit boek van Robert Joseph uit de Focus serie krijg je informatie over het kopen, proeven en bewaren van wijn. In dit geval dus Franse wijn.

Gedetailleerde kaarten geven een overzicht van de Franse wijnstreken, en de mooiste rondritten die je kunt maken voor als je in Frankrijk bent, van de Elzas tot de Bourgogne streek!

Franse wijnen van Robert Joseph

#geschiedenis

Als eerste krijg je in dit boek een inleiding, met daarin uitleg over de geschiedenis en het ontstaan van Franse wijn. Daarna wordt het productieproces van witte, rode, rosé, en mousserende wijnen uit Frankrijk onder de loep genomen.

Dit boek leest gemakkelijk weg, en is een aanrader voor als je op zoek bent naar een naslagwerk. De belangrijkste wijnstreken van het land komen goed aan bod, alsook de druivensoorten die deze wijnstreken voortbrengen.

De prijs voor een hardcover versie in gebruikte staat is 10,33 euro. Hiervoor krijg je bijna 300 pagina’s aan leesvoer over Franse wijn. Franse wijnen van Robert Joseph werd tot nu toe 1 keer beoordeeld op Bol.com, en wel met de maximale score van 5 sterren!

Franse wijn met kaastips

Met dit boek heb je echt een origineel boek over Franse wijn in handen. Dit boek legt je namelijk uit hoe je kaas en Franse wijn met elkaar combineert.

Na het lezen van Franse wijn met kaastips weet je dat elke wijn zijn kaas heeft, en elke kaas zijn wijn. Ja, dat is echt zo! Dat goede wijnen en goede kazen niet automatisch samengaan met elkaar, dat weet je straks ook, als je dit boek hebt doorgenomen.

Franse wijn met kaastips

#tradities

Over de hele wereld is Frankrijk bekend om zijn fantastische kazen, en zijn fantastische wijnen. Het combineren van Franse kaas en Franse wijn is een levenskunst die diepgeworteld is in de Franse tradities.

Met dit boek word jij een meester in het combineren van kaas en Franse wijn, en na het lezen van dit boek kun je zelf ook beter wijnen en kazen uitzoeken die bij elkaar passen.

Al met al is dit een ideaal boekje voor de liefhebber van deze twee geschenken van de Goden. Het boekje bestaat uit 71 pagina’s, en is te krijgen als hardcover, en wel voor een bedrag van 12,50 euro.

Franse wijnen van Francois Collombet

Franse wijnen is een schitterende gids (die bestaat uit maar liefst bijna 300 pagina’s), met daarin een beschrijving van meer dan 400 verschillende Franse wijnen, uit alle streken van het land. De beschreven wijnen zijn zowel goedkope wijnen als delicate dure wijnen.

Franse wijnen van Francois Collombet

#handig

Handig aan deze gids is ook dat je via de opgenomen kaarten en schema’s in een oogopslag kunt zien wanneer bepaalde wijnen op dronk zijn, dit alles onder begeleiding van schitterende en unieke foto’s van deze wijnen!

Al met al is dit in onze ogen een goed boek voor iedereen die zich verder wil verdiepen in de wereld van Franse wijn, en vooral als je wilt weten welke Franse wijnen goed zijn, en wat hun kenmerken zijn. Hierdoor koop je je Franse wijnen zelf straks ook beter in, bij de lokale supermarkt of drankhandel.

Dat een goed wijnboek over Franse wijn niet duur hoeft te zijn, dat bewijst het boek Franse wijnen zeker ook, want voor de rond 10 euro kan deze gids morgen of overmorgen nog op de mat vallen bij jou thuis.

Terug naar de wijngaard (de passie van jonge Franse wijnboeren) van Gido van Imschoot

Het gaat al een tijdje minder goed met de klassieke en welbekende Franse wijnen. Ze zijn te duur, de export daalt, en er is te weinig vernieuwing. Nieuwe wijnen uit landen van de nieuwe wereld stoten de Franse wijnen steeds meer van hun troon.

Desondanks zijn er in alle Franse wijnstreken jonge wijnboeren die de Franse wijnen nieuw leven in proberen te blazen, door met bijzondere exemplaren te komen. Zou het ze lukken om de wijnen uit de Nieuwe Wereld een halt toe te roepen?

Terug naar de wijngaard (de passie van jonge Franse wijnboeren) van Gido van Imschoot

#wijnboeren

Voor dit boek selecteerde Gido van Imschoot (de auteur) 32 wijnboeren die de Franse wijnbouw een nieuwe stoot voorwaarts willen geven. Daarbij had hij urenlange gesprekken met deze wijnbouwers om te zien hoe de vork nu echt in de steel zit.

Alle denkbare facetten komen aan bod, zoals het terroir waarop de boeren werken, hun filosofie, het domein, en de wijnen die de boeren produceren. Op deze manier weet je precies wat er op de Franse wijngaarden speelt, en hoe Franse wijnboeren met een vooruitstrevende blik de wijn van dit land naar een nog hoger niveau willen tillen.

Daarnaast worden er vele culturele en gastronomische tips gegeven in dit boek, en krijg je als lezer ook een beschrijving van de bezienswaardigheden in de buurt van deze wijnboeren.

Kortom een ideaal boek als je je meer wilt weten van Franse wijnbouw, en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast dus ook extra informatie, over andere zaken die de moeite waard zijn.

De prijs voor Terug naar de wijngaard is 22,50 euro. Hier krijg je een paperback versie voor met bijna 400 bladzijden. Voorlopig ben je dus wel even zoet met lezen!

Wijn inzicht (over proeven en maken van Franse wijn) van W. Smeets

Wijn inzicht is een van de betere werken in het Nederlands voor liefhebbers van Franse wijn. Dit wijnboek maakt namelijk een einde aan wollige verhandelingen over wijn, en legt je in klare taal uit wat je over wijn moet weten.

Wil je meer leren over wijn, maar wil je een toegankelijk boek kopen, dat toch diepgaand is? Dan is Wijn inzicht mogelijk jouw nieuwste boek! Alle aspecten van het maken en proeven van wijn worden behandeld in dit boek.

Wijn inzicht (over proeven en maken van Franse wijn) van W. Smeets

#productieproces

En ook het productieproces van wijn komt aan bod in Wijn inzicht. Je krijgt een kijkje in de keuken van wijnboeren, hun wijngaarden en de verschillende druivensoorten die er zijn, en hoe de gebruikte technieken bij de productie de uiteindelijke smaak van een wijn beïnvloeden.

Met Wijn inzicht vergroot je je kennis over wijn op een eenvoudige wijze, en dit boek is zowel geschikt voor de beginnende wijnkenner als voor de meer gevorderde op dit gebied.

Voor slechts 27 euro is deze 280 pagina’s tellende hardcover van jou. Ook voor dit boek worden geen verzendkosten in rekening gebracht.

Route De Vin (met de Jag door de Franse wijnvelden) van O. Clarke & James May

Misschien wel een van de meeste originele boeken over wijn in dit rijtje is Route De Vin, omdat dit boek namelijk gaat over wijn en auto’s.

Heb je zin om wijnen te proeven, en met de auteurs door de Franse wijnregio’s te reizen met hun bijzondere auto? Dan is Route De Vin een goede keuze.

Route De Vin (met de Jag door de Franse wijnvelden) van O. Clarke & James May

#luchtig

Je leert via dit boek op een speelse wijze meer over wijn. Verwacht geen complex boek dat heel erg de diepte ingaat, maar een luchtig geschreven wijnboek, dat vooral erg leuk is om te lezen.

Dit wijnboek over Franse wijn is te krijgen als hardcover, en telt meer dan 200 pagina’s. Voor een bedrag van 37,50 euro ben jij de eigenaar van Route De Vin, en kun je nog meer gaan genieten van wijn dan je hiervoor al deed!

Zuid-Franse wijnen van Rudolf Pierik

In dit wijnboek over Franse wijn krijg je een prachtig overzicht van de wijnen en wijnbouw in Zuid-Frankrijk, en een prachtig verslag van de moderne wereld van wijn.

Een op de drie flessen wijn die in Nederland wordt gedronken is afkomstig uit Frankrijk, hoewel dit wel iets terugloopt de laatste 10 jaar als gevolg van de opkomst van wijnen uit de nieuwe wereld.

Zuid-Franse wijnen van Rudolf Pierik

#wijnprofessor

Desondanks zijn er toch weer veel meer kwaliteitswijnen bijgekomen uit Zuid-Frankrijk, als gevolg van verbeterende productiemethoden. In dit boek laat Rudolf Pierik (ook wel de wijnprofessor genoemd) je zien hoe de Zuid-Franse wijnen naar een hoger niveau worden getild.

Voor slechts 16 euro heb jij het boek Zuid-Franse wijnen in je bezit. Hiervoor krijg je een 158 pagina’s tellende hardcover. Al bij al is dit boek een uitstekende keuze als je specifiek meer wilt weten over wijnen uit Zuid-Frankrijk. Pierik is auteur van vele wijnboeken.

Wil je je verdiepen in wijn uit diverse andere landen in de wereld? Kijk dan zeker ook even bij het volledige aanbod van hem, via de Bol.com site.

Geef een reactie