Bruiloft

Je bruiloft in je eigen tuin, kan dat? [tips]

bruiloft in eigen tuin

“Je bruiloft in je eigen tuin, kan dat?” Het is een vraag die veel aankomende bruidsparen stellen als ze hun trouwplannen aan het vormgeven zijn. Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: ja, een bruiloft in je eigen tuin behoort absoluut tot de mogelijkheden! Het vraagt wellicht wat organisatietalent maar dan zorg je ook wel voor een unieke bruiloft. Wij helpen je bij het vormgeven van je plannen.

Als je een locatie woont die jullie dusdanig aanspreekt dat jullie er ook elkaar het ja-woord willen geven, dan kan dat. Dit is uiteraard ook het geval als je bij vrienden in de tuin of bijvoorbeeld in de boomgaard van je (aankomende) schoonouders wilt trouwen. Een bruiloft in je eigen tuin organiseren (laten we daar voor het gemak even vanuit gaan) vraagt een iets afwijkende organisatie dan de meer reguliere (kant-en-klare) trouwlocaties. Laten we echter vooropstellen, het is zeker mogelijk. Je kunt immers van iedere gewenste locatie, jullie trouwlocatie maken!    

Hoeveel ruimte heb je nodig voor het geven van een bruiloft in je eigen tuin?

De belangrijkste voorwaarde om een bruiloft in je eigen tuin te kunnen geven, is dat je over voldoende ruimte beschikt. Als je ervoor kiest om jullie trouwerij zeer kleinschalig te houden en alleen getuigen uitnodigt, is dit een minder actueel onderwerp. Dan zou zelfs een stadstuin midden in het centrum van een grote stad een geschikte locatie kunnen zijn.

Als je jullie huwelijk wat grootschaliger willen aanpakken, is er wel een minimale ruimte die je nodig hebt. Ook dit hangt voor een deel af van de invulling van je dag. Als je van plan bent om lekker te dansen, heb je uiteraard meer ruimte nodig.

#decoratie

De mooiste decoratie & accessoires voor een trouwfeest! Uiteenlopende thema’s.

Om je een beeld te geven: voor een staande receptie moet je rekening houden met 1 m² per persoon. Als je een buffet organiseert of een zittend diner om je als snel uit op een ruimte van 1,5 tot 2 m² per persoon.

Hierbij is uiteraard nog geen rekening gehouden met de ruimte voor een eventuele foodtruck, een bar, een band en al dat soort voor een bruiloft onmisbare elementen. Maak dus eerst even een reële rekensom voordat je begint met het organiseren van een bruiloft in je tuin.

Van jouw eigen tuin een trouwlocatie maken

Laten we beginnen met de praktische kant als je van jouw eigen tuin een trouwlocatie wilt maken. Je kunt immers niet officieel trouwen op een plek dat niet als trouwlocatie bij de gemeente te boek staat. De kans is dan ook groot dat jouw tuin dan ook niet als officiële trouwlocatie gezien wordt.

Dit kun je echter wel veranderen door je tuin tot eenmalige trouwlocatie te laten benoemen. Dit is wel bij (vrijwel) iedere gemeente mogelijk, alleen de procedures om van je eigen tuin een trouwlocatie maken, kunnen per gemeente verschillen. Het is dus goed om je hier bijtijds vooraf in te verdiepen.

#uitnodiging

De mooiste kaarten voor een fantastische bruiloft in eigen tuin! Zit jouw kaart er tussen?

Inhuren van een BABS om te trouwen in je eigen tuin

De volgende stap die je moet zetten als je in je eigen tuin wilt trouwen, is het inhuren van een BABS. Een BABS is een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Deze trouwambtenaren kun je inhuren om je te trouwen in je eigen tuin.

Het voordeel van een BABS is dat deze persoon dus op iedere locatie kunt uitnodigen om de ceremonie te voltrekken. Dit kan dus ook in je eigen tuin! Dit is niet het geval bij een trouwambtenaar in het gemeentehuis.

Een ander voordeel van het gebruik maken van de diensten van een BABS is dat deze persoon vaak net wat meer persoonlijke benadering geeft aan je bruiloft. Als je op een originele manier wilt trouwen, past een BABS dus perfect bij de sfeer van de dag.

Praktische zaken waar je aan moet denken bij het trouwen op een privé locatie

Als we de “officiële” kant van de bruiloft besproken hebben, is het goed om je op een aantal praktische zaken waar je aan moet denken bij het trouwen op een privé locatie.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het feit of (en tot hoe laat) je muziek mag maken. Je kunt dan wel op een privé locatie je feest geven maar als je hierbij veel overlast veroorzaakt in de omgeving, kan het feestje abrupt worden beëindigd.

Daarnaast moet je denken aan een aantal andere praktische zaken zoals voldoende de sanitaire voorzieningen, voldoende parkeergelegenheid (of alternatief vervoer) en de stroomvoorziening.

Hoe ga jij je trouwlocatie inrichten?

Als je gaat trouwen in Nederland of in België, kun je heel veel zaken van tevoren regelen, behalve het weer. Dit betekent dus dat je in zowel een binnen locatie als een buitenlocatie moet voorzien ter voorkoming dat je bruiloft letterlijk in het water valt of als je gasten snakkend van de hitte een schaduwplek opzoeken.

Als je niet wilt dat al jouw bruiloftsgasten zich in je woonkamer zullen verzamelen als de weergoden je wat minder gunstig gezind zijn, is het opzetten van een bruiloft tent een prima keuze.

Je kunt de tent uiteraard op de gewenste manier inrichten en hier een trouwlocatie in stijl van maken.

Overigens is het goed om te overwegen om vlonders neer te leggen ter voorkoming dat de hakken van de dames letterlijk in het gras of in het zand wegzakken of dat de stoelen wel erg wiebelig komen te staan. Tot slot is het ter beschikking stellen van paraplu’s ook een punt om even over na te denken.

Catering op je bruiloft in je tuin

Uiteraard zijn er volop mogelijkheden om je tuin op een passende manier aan te kleden. Hiermee doelen we niet alleen op een eventueel trouwthema maar ook op het huren van statafels, stoelen, banken en ander meubilair zoals verlichting, vuurkorven of lampions.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over welke glazen je gebruikt op je feest of receptie. Met betrekking tot de catering is het uiteraard mogelijk om alles zelf te organiseren of dit door kennissen te laten doen maar is het veel praktischer om dit uit handen te geven.

Door bediening in te huren kun je veel zorg uit handen geven en garanderen dat iedereen lekker onbezorgd van de gelegenheid kan genieten zonder belast te zijn met een van de belangrijkste taken van een huwelijk.

Daarnaast kan deze bediening ook zorgdragen voor ontvangst van je gasten want de kans is uiteraard groot dat je je huis zelf dicht wilt laten en je gasten direct naar de tuin wilt begeleiden. 

Tent plaatsen
Bruiloft in de tuin

Trouwen in je eigen tuin, het vraagt een andere voorbereiding

Zoals aangegeven: je bruiloft in je eigen tuin organiseren kan prima. Deze stap vraagt een iets andere voorbereiding maar brengt ook veel gemak met zich mee.

Je hoeft bijvoorbeeld geen trouwauto te regelen en met het uitzoeken van een geschikte locatie voor je huwelijksnacht ben je ook zo klaar. Het uitnodigen van je bruiloft gasten bij jullie thuis wil echter niet zeggen dat je minder vooraf te regelen hebt, zeker niet als je het feest groots aanpakt.

Daarom is het verstandig om alle aangeboden hulp zeker te overwegen. Je wilt je op de mooiste dag van je leven immers nergens zorgen over maken. Gelukkig is dat dan ook helemaal niet nodig! 

Geef een reactie