Feestbenodigdheden

Welke glazen gebruiken op je feest? [glas, plastic of kunststof]

welke glazen voor feest

Het is een discussie die al een tijdje actueel is in de horecabranche maar zeker ook een dilemma is als je (regelmatig) een groot feest organiseert. Kies je ervoor om glas-, plastic of kunststof glazen gebruiken op je feest? Om je hierin een overwogen keuze te laten maken, nemen we de opties met je door. Welke glazen gebruik je op je feest: dit zijn de opties!

Welke glazen worden gebruikt op een feest?

Op de vraag in wat voor glaswerk de consumpties worden aangeboden op een feest, zijn grofweg drie antwoorden mogelijk: glas-, plastic of kunststof.

Het is een dilemma waar je zeker voor staat als je van plan bent om zelf een groot feest te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid van het trouwen op de camping (het kan echt), een productlancering of een cocktail party. Juist deze voorbeelden geven wellicht het verschil in je keuzes aan, toch?

  • Trouwen op de camping → plastic past perfect bij het campinggevoel.
  • Een productlancering → kunststof om het innovatieve gevoel te versterken
  • Een cocktail party → glas om de kwaliteit van het mixdrankje perfect over te laten komen.

Je zou zeggen dat deze keuze no-brainers zijn maar is dat zo?

Nee, dit is niet het geval.

Als je jezelf verdiept in deze opties, merk je dat je hele andere keuzes kunt maken en dat dit misschien nog wel beter is ook. We kunnen dit op geen betere manier inzichtelijk maken door de drie opties met je door te nemen met de horeca als uitgangspunt. Deze branche kun je immers zien als de beste ervaringsdeskundigen.

Waarom de horeca steeds vaker afstapt van het gebruik van glas

We zien het steeds meer als we ergens in het land aan het werk zijn. De horeca stapt steeds vaker af van het gebruik van glas. Dit is goed te verklaren want een klein ongelukje kan al snel flinke gevolgen hebben door het gebruik van glas.

De wet- en regelgeving op dit gebied is hier dan ook op aangepast. In veel gebieden mag je niet met glaswerk naar buiten. In sommige gevallen wordt dit alleen getolereerd als er veiligheidsglas wordt gebruikt. 

Veiligheidsglas heeft een warmtebehandeling ondergaan. Het glas wordt eerst zeer sterk verhit, om vervolgens gecontroleerd af te laten koelen. Deze bewerking maakt de aanschaf van dit glas een stuk duurder in aanschaf (drie keer zo duur als normaal glas) en dus geen aantrekkelijke optie.

Dit zul je ook merken als je besluit om glaswerk te huren voor je feestje. Veel verhuurders bieden veiligheidsglas aan en extra kosten worden uiteraard aan de huurders doorberekend. 

De voor- en nadelen van het gebruik van plastic weggooi glazen op een groot feest

Als het gebruik van “echt glaswerk” niet zo aantrekkelijk is, zou je misschien als snel de keuze maken voor het gebruik van plastic glazen op een groot feest.

Plastic weggooi glazen worden veel gebruikt op bijvoorbeeld festivals, concerten en feestweken. Het is een makkelijke keuze want dit is een voordelige optie en het opruimen na een feest wordt een stuk makkelijker gemaakt.

In dit voordeel schuilt direct een aantal grote nadelen. Het is bijna niet te voorkomen dat er een aantal plastic glazen in de natuur verdwijnen.

Daarnaast heeft de wereld al te kampen met een (te) grote plastic berg wat niet afbreekbaar is. Dit maakt de ecologische prijs van deze optie wel erg hoog. Ook stralen deze disposables veel minder kwaliteit uit dan de andere opties. Als deze prijzen je té hoog zijn, is er nog een andere keuze die je zeker kunt overwegen.

Waarom er sprake is van een toenemend gebruik van kunststof glazen

De laatste optie die we onder je aandacht brengen, is direct een populaire optie. Er is immers sprake van een sterk toenemend gebruik van kunststof glazen. Dit zie je niet alleen in de horeca maar ook in de verhuur van glaswerk voor feesten.

Er is zelfs een duidelijke stijging te zien in het gebruik van kunststof glazen voor thuisgebruik! Deze toenemende populariteit van polycarbonaat glaswerk is goed te verklaren. 

Kunststof glazen worden gemaakt van polycarbonaat. De term “polycarbonaat glaswerk” is eigenlijk een onjuiste term. Er is immers sprake van een kuststof en niet van glaswerk.

De recente ontwikkelingen met betrekking tot het aanbod in polycarbonaat geeft echter voldoende redenen om te spreken over “polycarbonaat glaswerk”. Deze glazen zijn tegenwoordig immers nauwelijks meer van echt glas te onderscheiden!

Waar de kunststof glazen vroeger vaak qua uitstraling ver achterbleven bij echt glaswerk, is dit nu zeker niet het geval. Een groot voordeel van kunststof glazen die gemaakt zijn van polycarbonaat is dat deze te hergebruiken zijn en zelfs in de vaatwasser kunnen. 

Je doet dus door te kiezen voor deze kunststof glazen geen enkele concessie op gebied van uitstraling en doet hiermee een duurzame keuze. Het nadeel van deze optie is dat dit iets meer van je budget zal vragen maar als je hiermee een bijdrage levert aan onze toekomst en omgeving, dan is deze keuze toch snel gemaakt als je op zoek bent naar geschikte glazen voor je feest.

Geef een reactie