Bruiloft

De Duitse trouwtradities op een rijtje

duitse trouwtradities

Ieder land heeft zo zijn eigen tradities, ook als het op trouwen aankomt. Aangezien veel mensen het leuk vinden om over de grens te gaan trouwen maar dit niet altijd een tropische bestemming hoeft te zijn, is Duitsland erg in trek. Er zijn prachtige locaties om te trouwen, de genodigden kunnen er redelijk makkelijk komen, het eten is er heerlijk en ga zo maar door. Nou zal het handhaven van de Duitse trouwtradities als Nederlands bruidspaar waarschijnlijk wel los lopen (tenzij de gasten zich hier eens flink in verdiepen) maar mocht je partner van Duitse afkomst zijn, is het fijn om te weten wat je te wachten staat. Wij hebben daarom een aantal Duitse trouwtradities op een rijtje gezet.

Wat heb je nodig om te kunnen trouwen in Duitsland

Naast een aantal (soms opmerkelijke) tradities is er ook een stapel papierwerk nodig om te kunnen trouwen in Duitsland. Als je alleen trouwt voor de wet is dat het volgende:

  • Een identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart, géén rijbewijs)
  • Een internationaal uittreksel van het geboorteregister
  • Een zogenaamde Ehefähigkeitszeugnis. Een zogenaamde huwelijksbevoegdheid. Kort gezegd een verklaring dat je bevoegd bent om te trouwen en niet in Nederland al een ander huwelijk of geregistreerd partnerschap op je naam hebt staan.
  • Bewijs van woonplaats
  • Uittreksel Basisregistratie Personen (BRP)

Zodra je de papieren bij elkaar hebt, kun je 6 maanden voor de ceremonie een afspraak maken bij de Standesbeambte in de gemeente waar je wilt trouwen. Deze controleert de papieren en zal het voorgenomen huwelijk registreren.

Daarna wordt de trouwdatum geprikt en kunnen de voorbereidingen beginnen. In veel gevallen heb je zelf de mogelijkheid om je trouwambtenaar uit te kiezen. 

trouwkaarten 2022 uitnodiging

#uitnodiging

De mooiste kaarten voor een trouwfeest in Duitsland! Zorg dat je goed voor de dag komt met een elegante uitnodiging.

Duitse trouwtradities

Zoals je ziet, komt er bij een huwelijk in Duitsland meer kijken dan je misschien in eerste instantie denkt. Als bovenstaande eenmaal geregeld is en de grote dag nadert, naderen ook de Duitse trouwtradities. Ook hier kan wel eens meer bij om de hoek komen kijken dan je in eerste instantie verwacht had, dus wij hebben er hier vast een aantal voor je op een rijtje gezet.

Veel gebruiken bij het huwelijk zijn hetzelfde in Duitsland. Denk daarbij aan elkaar bruidstaart voeren, de bruidsjurk voor het huwelijk geheim houden, opgehaald worden door de vader en de openingsdans. Er zijn echter ook wat Duitse tradities die de doorsnee Nederlander vast niet kent:

  1. Familieleden (van beide kanten) komen de dag voor de bruiloft samen om alle breekbare spullen kapot te gooien. De bruid en bruidegom zijn de gelukkigen die de scherven mogen opruimen. Hiermee wordt de werkrelatie van het bruidspaar gesymboliseerd en op de proef gesteld.
  2. Het gezamenlijk doorzagen van een boomstam op de dag van de bruiloft is een populaire huwelijkstraditie van honderden jaren oud. De actie toont aan dat het bruidspaar is opgewassen tegen fysiek zware uitdagingen en dat ze goed kunnen samenwerken. Vergeet dus geen deodorant mee te nemen……Zodra de boomstam door is, kunnen de gasten iets op de binnenkant schrijven.
  3. Tijdens het feest wordt de bruid ontvoerd door vrienden van de bruidegom. Zij gaan met de bruid naar de plaatselijke kroeg of op kroegentocht. De bruidegom krijgt aanwijzingen om haar te vinden en bij aankomst is hij degene die opdraait voor de rekening van de geconsumeerde drankjes. Het gebruikt stamt uit de Middeleeuwen, toen zo het beschermers instinct van de bruidegom werd getest.
  4. Op de dag van de bruiloft wordt er een munt in de schoen van de bruid gestopt (of eronder geplakt, om blaren te voorkomen). Op die manier toont het paar hun hoop op een voorspoedig en vooral financieel zorgenvrij huwelijk.
  5. Zodra het bruidspaar het stadhuis of de kerk verlaat, wordt er met rijst gegooid. Niets bijzonders zul je denken dat gebeurd in andere landen ook, maar in Duitsland is het traditie dat de hoeveelheid rijst die in het haar van de bruid blijft zitten symboliseert hoeveel kinderen er geboren zullen worden.
  6. Het kersverse bruidspaar moet samen een groot hart uit een laken knippen. Zodra het hart eruit is, moet de bruidegom de bruid door het hart dragen als symbool voor een gelukkig huwelijk. Dit symboliseert dat hindernissen samen moeten worden overwonnen en dat de bruidegom dient zijn bruid altijd op handen hoort te dragen.

Geef een reactie