Bruiloft

Wat wordt er van je verwacht als je bruiloft gast bent?

bruiloft gast

Als je een uitnodiging krijgt om als gast bij een bruiloft aanwezig te mogen zijn, zul je deze invitatie ongetwijfeld met groot enthousiasme ontvangen. Maar weet jij eigenlijk wel wat er van je wordt verwacht als je bruiloft gast bent? Veel mensen denken dat deze gedragsregels wel zullen ophouden bij de combinatie van eten, drinken en vrolijk zijn maar er wordt meer van je gevraagd.

De gedragsregels in feestgidsen voor een bruiloft gast

Het is bijna een traditie geworden. Voor veel huwelijken worden er de meest creatieve feestgidsen samengesteld. Het traditionele ABC, de teksten van liederen die worden voorgedragen, een tijdslijn met jeugdfoto’s, de meest foute “wist u datjes over het bruidspaar” en de gedragsregels voor bruiloftsgasten vormen hierin de vaste onderdelen.

De gedragsregels in feestgidsen zijn ludieke pogingen om de orde tijdens het feest te handhaven. Zie hieronder een greep uit een groot aantal voorbeelden van gedragsregels in feestgidsen.

  • De gasten worden beschouwd als kostgangers en niet als gangkotsers
  • Wie niet opgeruimd is, wordt opgeruimd
  • Na het diner zullen indien nodig de deurstijlen een halve meter van elkaar worden gezet. Niemand behoeft zich dus in te houden
  • Het bruidspaar mag alles, behalve het teken geven om het feest te beëindigen
  • Het is eenieder toegestaan om naar huis te gaan wanneer hij wil. Het is ten strengste verboden om de eerste te zijn
  • Eenieder is verplicht zo veel mogelijk mee te zingen, kan dat niet, doe dan alsof
  • Het is verboden het bruidspaar in de lucht te gooien… en vervolgens weg te lopen
  • Stop met drinken als u twee of meer bruidjes ziet

Hoewel dit een aantal grappige “regels” zijn waar gedurende het feest smakelijk om wordt gelachen, zijn er een aantal punten die tot op zekere hoogte best aansluiten wat er van je wordt verwacht als je te gast bent op een bruiloft. 

Wat verwachten bruidsparen van hun bruiloftsgasten?

Hoewel we van gedragsregels uiteraard niet kunnen spreken en iedereen wel geacht wordt om de algemene normen en waarden te kennen, heeft een bruidspaar wel een verwachtingspatroon op dit gebied. Bruidsparen mogen ook best wel wat van hun bruiloftsgasten verwachten.

Dit begint al bij de voorbereiding. Het is immers wel heel praktisch als het bruidspaar een terugkoppeling krijgt op de verstuurde uitnodigingen. Als je een uitnodiging krijgt, wordt het wel verwacht dat je laat weten of je komt of niet. Het ervan uitgaan dat “ze het toch wel weten dat je wel of niet komt” is niet een passende keuze bij deze gelegenheid.

Een ander veelgemaakte vergissing is “dat ervan uit wordt gegaan” dat een nieuwe liefde of de kinderen ook zijn uitgenodigd als alleen jouw naam op de uitnodiging staat. Bij twijfels hierover kun je dit beter even navragen bij de ceremoniemeester of bij het bruidspaar zelf.

De meest verkeerde kledingkeuzes die je kunt maken als gast op een trouwerij

Als we het hebben over wat er van je wordt verwacht als je bruiloft gast bent, moeten we het ook hebben over je kledingkeuze. Er zijn immers een aantal vergissingen die vallen onder de meest verkeerde kledingkeuzes die je kunt maken als bruiloft gast.

Als vrouwelijk gast op een bruiloft draag je immers géén wit of een wittint (crème-, ivoor- of vanille achtig wit).  Deze kleur is voorbehouden aan de bruid. Uitzondering is uiteraard als er een zwart/wit thema is op een bruiloft. Daarnaast als er expliciet om een witte outfit gevraagd wordt. Een zwarte outfit was vroeger taboe maar dit is al lang niet meer het geval.

Een andere verkeerde kledingkeuze die je kunt maken als bruiloft gast is door niet mee te gaan in de dresscode die gevraagd wordt. Het verzoek om in “summer chic”, “retro” of “tenue de ville” te verschijnen wordt niet voor niets gedaan. 

Op een bruiloft wordt het niet van je verwacht dat je overdressed bent maar ook niet underdressed. Je moet gekleed gaan op de manier wat aansluit op het seizoen, waar je jezelf prettig in voelt maar……het wordt zeker niet van je verwacht dat je als gast het bruidspaar zelf overschaduwd! Geen bridal and groom look dus!

Voor de dames onder ons, ga niet te bloot gekleed. Mooi en vrouwelijk gekleed gaan wordt zeer gewaardeerd maar alle ogen moeten op het bruidspaar gericht blijven deze dag. 

De ceremoniemeester vertelt wat van je verwacht wordt als je gast op een bruiloft bent

De rol van de ceremoniemeester is enorm belangrijk in de voorbereiding en tijdens de huwelijksdag. Deze persoon (of personen) zorgen dat de dag verloopt zoals gepland.

Zij vertellen je onder andere wat van je verwacht wordt als je gast op een bruiloft bent dus wanneer er gegeten wordt. En ook wanneer de band gaat spelen en wanneer er gelegenheid is voor een voordracht of speech. Hij of zij kan je ook vertellen of het bruidspaar wel behoefte heeft aan een speech of voordracht want dit is niet altijd het geval. Je wordt als gast wel geacht om je hieraan te houden.

Wat wordt er niet van je verwacht als je bruiloft gast bent?    

Tot slot zijn er aan aantal zaken die juist niet van je wordt verwacht als je bruiloft gast bent.

Een van deze zaken is te laat komen tijdens de ceremonie zelf. Het betekent veel voor een bruidspaar dat alle dag gasten ook aanwezig zijn op het moment dat ze ten overstaan van de trouwambtenaar elkaar het “ja woord” geven.

Daarnaast is het uit respect voor het bruidspaar gepast dat je wel bij de kerkdienst aanwezig bent, ook als je niet gelovig bent. 

Als er in de feestlocatie een dansvloer is vrijgemaakt en het bruidspaar heeft de dans geopend, hoef je jezelf niet in te houden. Je kunt helemaal los gaan en er lekker van genieten.

Deze laatste opmerking heeft geen betrekking op het drankgebruik. Natuurlijk mag er alcohol gedronken worden en wat meer dan normaal maar geniet met mate. Het wordt niet van je verwacht dat je als bruiloft gast op een gegeven moment helemaal laveloos en vervelend wordt.

Wat dat betreft lijkt er zelfs een onderliggende boodschap te zitten in veel gedragsregels in de feestgidsen die je op de tafels van de feestzaal vindt.

Geef een reactie