Bruiloft

Welke openingsdans voor een huwelijk?

openingsdans voor je huwelijk

Als jullie kiezen voor een traditionele bruiloft, zijn er een aantal “programmaonderdelen” die op deze dag niet mogen ontbreken. Eén daarvan is de openingsdans als officiële opening van de feestavond. Welke openingsdans kiezen jullie voor je huwelijk? Er zijn hierin uiteraard veel etiquette regeltjes maar ook veel andere mogelijkheden als je hier letterlijk een wat lossere invulling aan wilt geven.

De openingsdans op een feestavond is het signaal dat je als bruidspaar geeft dat de dansvloer wat jullie betreft geopend is. Dit is echt jullie momentje waarvoor je een nummer kunt kiezen dat helemaal bij jullie past. Je kunt hierbij de keuze maken voor een romantisch begin van je trouwfeest of juiste meer een swingende start van het feest. Keuze genoeg. Daarom is het zeker aan te raden om hier ruim van tevoren alvast over na te denken.

Traditie openingsdans huwelijk

Het zal je niet verbazen dat de traditionele openingsdans op een bruiloftsfeest is bestemd voor de bruid en bruidegom. Volgens de traditie is de openingsdans op een bruiloft een Foxtrot of een Engelse Wals.

Beide dansen hebben een romantisch tintje: de Engelse Wals is een dans op een ¾ maat. Wals betekent draaien en dat is precies wat jullie hoe de passen van deze dans zijn. Met zwierige en soepele bewegingen gaan jullie de hele zaal door. Zolang je niet draaierig wordt, is dit een eenvoudige dans, dus geschikt voor ieder stel.

Trouwkaart openingsdans

#trouwkaart

De mooiste trouwkaarten kun je zelf samenstellen. Of kies voor een standaard kaart!

De Foxtrot is een wat ingewikkeldere dans waarvoor je wel een gevoel voor ritme moet hebben. Dit is een echte klassieke ballroom dans op een 2/2 of een 2/4 maat, die je veel hoort in romantische nummers. Daarom wordt deze dans ook gezien als passend in de traditie van de openingsdans op een bruiloft.

De Chachacha, een andere veel gekozen dans voor een bruiloft

Uiteraard kun je afwijken van deze bovengenoemde traditie en voor een andere openingsdans kiezen die bij jullie past. Hebben jullie (of een van jullie) niet het ritmegevoel voor een Foxtrot en is dat gedraai van een Engelse Wals niet aan jullie besteedt?

? Lees ook: de tekst van een uitnodiging bruiloft

Dan kunnen jullie ook kiezen voor een Chachacha. Dit is een dans met wat korte en snelle bewegingen die relatief eenvoudig onder de knie te krijgen is maar hier heb je wel wat oefening (een of een paar danslessen) voor nodig. Het is een dans die daarom veelvuldig gekozen wordt door stellen. De Chachacha is daarnaast ook een aanstekelijke dans waarmee je snel de dansvloer vol zult krijgen als jullie deze dans met een beetje passie opvoeren.

#decoratie

De mooiste decoratie & accessoires voor een trouwfeest! Uiteenlopende thema’s.

Traditionele volgorde van danspartners voor het bruidspaar

Het schrijven dat de Chachacha een dans is die zeer aanstekelijk kan zijn (waarmee je de dansvloer snel om kunt toveren tot drukbezochte plek van de feestzaal) brengt ons bij een andere traditie: de volgorde van danspartners voor een bruidspaar. Zoals aangegeven is de openingsdans voor het bruidspaar. Als je de volgorde volgens de etiquette aan wilt houden, danst de bruid daarna met haar vader en de bruidegom met zijn kersverse schoonmoeder. Vervolgens danst het bruidspaar met de ouders van de bruidegom. Daarna kan het feest helemaal losbarsten en kan iedereen de dansvloer op!

Danslessen nemen voor de openingsdans op je huwelijk?

Het uitvoeren van de openingsdans op je bruiloft is voor veel stellen, die niet regelmatig (of misschien wel nooit) een dansje maken wel een spannend moment. Alle gasten kijken vol spanning toe hoe jullie het eraf zullen brengen en meestal wordt dit moment veelvuldig gefilmd of op de foto gezet. Het zal je toch niet gebeuren……..

Om dit laatste te voorkomen is het helemaal niet erg om van tevoren één of meerdere danslessen te nemen. Neem van ons aan, je bent niet de enige. Er zijn stellen die zelfs hun ouders en (aanstaande) schoonouders meenemen en een aantal avonden flink voorpret hebben!

Deze danslessen bieden ook de gelegenheid om eens een hele andere dans op te voeren. Iets wat niemand verwacht….. 

Wat dacht je van een verleidelijke, sensuele en vooral elegante Rumba?

Hoe gaaf is het om een gepassioneerde Tango op te voeren?

Wat dacht je om iedereen meteen in de party mood te brengen met een Salsa?

Kies de openingsdans voor je huwelijk die bij je past

We hebben hierboven de tradities met betrekking tot de openingsdans voor je bruiloft benoemd en daarnaast nog een aantal manieren hoe je hier een beetje van af kunt wijken. Het is echter jullie dag, je kunt er ook voor kiezen om volledig af te wijken van dit soort tradities en je ceremoniemeester instrueren dat hij of zij de DJ even flink de boel laat opzwepen met een heerlijke disco, een Hollandse kraker of andere muziek die bij jullie past.

De invulling is aan jullie, het immers de mooiste dag uit jullie leven!

Onderschat deze keuzemogelijkheden niet en begin op tijd.

Er is veel te kiezen en in een paar danslesjes (en niet te vergeten thuis in de huiskamer oefenen) gaat nog best wel wat tijd zitten……. Jullie heerlijke momentje van ongeveer 2 minuten vraagt nog wel wat voorbereiding.

Oh ja,….Om even dit artikel compleet te maken:

Volgens de traditie is ook de laatste dans van de avond voorbehouden aan het bruidspaar. Deze dans is in de praktijk vaak wat “minder ingewikkeld” en heeft in de meeste gevallen veel weg van de dans waarmee vroeger de disco werd beëindigd…..

Geef een reactie