Feestdagen

Etiquetteregels nieuwjaarsreceptie: dit zijn ze!

ettiquetteregels nieuwjaarsreceptie

Voor de een is een nieuwjaarsreceptie een verplichting, voor de andere is dit dé gelegenheid om het nieuwe jaar in stijl te beginnen, met een feestje dus. Als je bij deze laatste groep hoort, is het goed om je misschien even te waarschuwen. Niet iedere nieuwjaarsreceptie wordt georganiseerd om een feestje te zijn. Wellicht is dat wel zo bij de voetbalvereniging maar bij veel bedrijven en andere publieke instellingen zijn er zeker wel etiquetteregels aan een nieuwjaarsreceptie verbonden. Daarom maken we van de gelegenheid gebruik om deze met je door te nemen.

Etiquetteregels van een nieuwjaarsreceptie (13 tips)

#1

Hou je zeker aan de dresscode en zorg dat je in stijl gekleed bent. Natuurlijk moet je voorkomen dat je overdressed bent en dat iedereen denkt dat jij de CEO van de organisatie bent maar het is ook absoluut ongepast om in je spijkerbroek en in je kersttrui te verschijnen als de entourage hier niet naar is. 

#2

Ga zonder verwachtingen naar de receptie. In de meeste gevallen worden er géén zakelijke deals gesloten op nieuwjaarsrecepties ondanks dat iedereen weet wat zijn of haar doelstellingen zijn voor het betreffende jaar. Gemiddeld genomen spreken de receptiegangers een kwartiertje met elkaar. “Beleefdheid gesprekken” duren korter.

#3

Hou het glas in de linkerhand zodat je de rechterhand vrij hebt om te schudden of te ellebogen als er social distance regels van kracht zijn.

#4

Geef een hand met uitgestrekt arm en plaats hierbij de linkerhand op de schouder van de ander om afstand te houden. 

#5

Even verkeersregels van de nieuwjaar zoen doornemen: dit is links, rechts, links. Dit om misverstanden weg te nemen.

#6

Dan nog even een ander misverstand voorkomen: heb je als heer twijfel of je die leuke collega kunt zoenen? Het initiatief ligt bij de dame.

#7

Het is bij een nieuwjaarsreceptie geen schande om in een gesprek in te breken met de vraag of je bij iemand mag staan. Wens wel alle gesprekspartners een gelukkig nieuwjaar.

#8

Durf een gesprek af te breken. Zoals eerdere aangegeven behoren korte contacten tot de karakteristieke kenmerken van een nieuwjaarsreceptie.

#9

Blijf niet steeds op dezelfde tegel staan. Loop rond op een nieuwjaarsreceptie en praat met verschillende mensen en niet alleen je favoriete collega. Het interactief verschillende mensen ontmoeten is het gedrag dat past bij de etiquetteregels van een nieuwjaarsreceptie.

#10

Let op je lichaamstaal en neem een open en geïnteresseerde houding aan ook bij de beleefdheid gesprekken. Met non verbale communicatie wordt meer gecommuniceerd dan veel mensen beseffen.

#11

Zorg dat je gegeten hebt voordat je een nieuwjaarsreceptie bezoekt. Mensen die trek hebben, vinden het in de praktijk lastiger om zich een etiquetteregels te houden en zien het veelvuldig eten van receptiehapjes vaak als prioriteit.

#12

Drink niet te veel op een nieuwjaarsreceptie. Het is een lastige verleiding als de galante bediening weer langskomt met een dienblad met overheerlijke wijn maar geniet met mate. 

#13

Vertrek op tijd. De eindtijd staat aangegeven op de uitnodiging. Bij dit soort gelegenheden moet je echt voorkomen dat je als laatste de locatie wordt uitgedweild. Het is nu toch echt weer tijd voor ‘business as usual’. Dit zal je beter afgaan als je jezelf aan deze etiquetteregels van een nieuwjaarsreceptie hebt weten te houden.

Geef een reactie