Eten en drinken

Hapjes voor bij een receptie (12 ideeën)

hapjes receptie

Ben je van plan om een receptie te organiseren of ben je hiervoor alvast plannen aan het maken? Er zijn een aantal zaken die op je to-do lijstje moeten komen. De locatie, het ontvangst van de gasten, het programma, eventuele muzikale omlijsting en niet te vergeten de drankjes en de hapjes moeten op je to-do lijstje komen te staan. Vooral met dit laatste kun je met jouw bijeenkomst flink onderscheidend zijn ten opzichte van andere recepties. Wij inspireren je door de verrassende hapjes voor bij een receptie met je te delen. Durf jij eens iets anders te doen als anderen?

Waarom de meeste recepties vrij snel vergeten worden

Een receptie is een bijeenkomst dat meestal hooguit twee uurtjes duurt. Je kunt deze “bijeenkomst organiseren” omdat je bijvoorbeeld 25 jaar bij een bedrijf zit, juist met pensioen gaat, 12,5 jaar getrouwd bent, een nieuw product wilt lanceren, gaat emigreren, op je huwelijksdag (lees ook: bruiloft receptie) ook wat kennissen die verder bij je vandaan staan de gelegenheid geven om je te feliciteren, omdat het nieuwjaar is en vele andere redenen. 

Hoewel deze bovenstaande redenen voor jou wellicht zeer gedenkwaardige momenten zijn, is dit niet voor iedere bezoeker het geval. Daarnaast worden de meeste recepties vrij snel vergeten.

De reden hiervan is misschien ook wel goed te begrijpen. Veel recepties zijn voor veel gasten wat saai omdat ze elkaar vaak niet kennen en weinig gespreksonderwerpen hebben.

Daarnaast vallen de meeste recepties onder de noemer “13 in een dozijn”. Let op dit is niet bij iedere receptie het geval. De onderscheidende factor ligt wel vaak bij de organisatie hiervan.

Hoe jij kunt opvallen met je receptie

De sleutel om op te vallen met je receptie zit in de spontaniteit. Een leuk ingerichte locatie, een bandje die weet hoe er sfeer gemaakt moet worden, vlot personeel en een warm ontvangst maken al een heel verschil. De sfeer wordt bijvoorbeeld al snel minder als mensen die arriveren op je locatie de weg naar de zaal niet kunnen vinden. Audiovisuele ondersteuning doet het ook goed bij een ontspannen setting en niet te vergeten maakt je catering een groot deel uit van je receptie beleving.

Wat drinken we bij een receptie?

De receptiedrankjes zijn altijd vrij standaard. Op het dienblad staan vaak glazen wijn, bier, vruchtensap, wat frisdrank en een watertje. Deze keuze is geen enkel probleem maar je kunt hier wel een personal twist aan geven.

Het is bijvoorbeeld leuk om hier een regionaal tintje aan te geven. Met een speciaal biertje uit de regio of een goede wijn uit de streek geef je een receptie net even een ander karakter.

Uiteraard kun je hier ook een thema aan koppelen. Ga je emigreren naar Spanje en geef je een afscheidsreceptie? Dan kun je Spaanse wijn (lees ook: boeken over Spaanse wijn) serveren en door het serveren van Spaanse tapas een toepasselijk feest van maken.

Over het serveren van hapjes komen we hieronder terug want hier is nog wel wat in te winnen.

Welke hapjes serveren we bij een receptie?

Een belangrijke vraag is welke hapjes er geserveerd moeten worden bij een receptie. Zoals aangegeven zijn hier nog zeer veel winkansen in te behalen.

In veel gevallen er gekozen voor een combinatie van wat traditioneels, wat hartigs, iets wat een beetje vult en wat te knabbelen. Het schaaltje pinda’s verschijnt dan op tafel, de plateau’s met kaas en worst komen langs en iedereen wacht met smart op het moment dat de schaal bitterballen uit de keuken komt.

Herkenbaar? Dan is het tijd om eens iets anders te doen. 

De borrelhapjes worden nog altijd erg gewaardeerd maar pinda’s, kaas en worst zijn eigenlijk wel keuzes van een jaar of twintig geleden. Wil jij voorkomen dat iedereen vol ongeduld wacht op de gefrituurde snacks? Dan moet je de aandacht afleiden met andere hapjes.

Laat je gerust inspireren door deze onderstaande lijst. Hierop staan een aantal hapjes die mensen niet zo snel verwachten op een receptie. Durf jij je gasten te verrassen? Ook hiermee zorg je ervoor dat juist jouw receptie niet zo snel vergeten wordt.

Laat je inspireren door deze verrassende hapjes voor op een receptie

 • Een lekker vers stokbrood met een zelfgemaakte tapenade, kruidenboter of aioli
 • Gevuld brood
 • Een lekkere verse zalm- of tonijnsalade
 • Blini’s met zure room, zalm en dille
 • Bruschetta’s met ansjovis, rucola en balsamico tomaatjes
 • Toastjes met gerookte eendenborst en chutney van rode ui
 • Mini pasteitjes met zelfgemaakte ragout
 • Spiesjes met garnaaltjes, gehaktballetjes of saté
 • Zalm wrap met kruidenroomkaas
 • Een kaasplankje met een lekker stuk stilton en een uitlopende brie 
 • Bladerdeeg hapjes met spinazie en feta
 • BBQ bites met kip

Als je een beetje thuis bent in de keuken, weet je dat dit relatief eenvoudige hapjes zijn om te bereiden. Je hoeft geen culinaire hoogstandjes te bereiden en als je het slim aanpakt (aan laat pakken) sta je ook niet de hele dag in de keuken. Om even misverstanden te voorkomen, je hoeft uiteraard niet al deze verrassende hapjes te bereiden.

Zoals aangegeven duurt een receptie meestal niet heel lang en als het erg gezellig wordt, blijft de gemiddelde gast graag hangen……Zeker als de catering goed verzorgd is.

Geef een reactie