Feestdagen

Goede voornemens: een nieuwjaarsreceptie bezoeken (waarom)?

goede voornemens

Een van de vele tradities die kenmerkend zijn voor de jaarwisseling is het maken van goede voornemens. Vaker naar de sportschool, afvallen, niet meer te laat komen, gezonder eten en stoppen met roken vormen bij veel mensen de top 5 van hun goede voornemens. De eerste uitdaging wacht meteen de eerste week van januari als de nieuwjaarsrecepties worden georganiseerd. Maak je geen zorgen over dit eerste “struikelblok”. Wij nemen hieronder met je door waarom je best een nieuwjaarsreceptie kunt bezoeken als je goede voornemens hebt gemaakt. 

Waarom veel mensen wat zenuwachtig worden tijdens oud en nieuw als het bijna 12 uur is

Je zult ongetwijfeld wel eens gemerkt hebben tijdens de oud en nieuw viering dat iedereen een beetje zenuwachtig wordt als de klok de kant van twaalf uur nadert. De klok is namelijk onverbiddelijk.

Veel mensen willen in het nieuwe jaar een nieuwe persoon zijn. Een persoon die alle slechte gewoontes (of het liefst zoveel mogelijk) achter zich heeft gelaten.

Dat voornemen legt nogal wat druk op een persoon, zeker als hij of zij ervoor gekozen heeft om aan iedereen bekend te maken wat zijn of haar goede voornemens van dit jaar zijn. Dan nog maar even een laatste sigaret……

De eerste horde als je goede voornemens hebt gemaakt: de nieuwjaarsreceptie

In de meeste gevallen is 1 januari niet de moeilijkste dag als je goede voornemens hebt gemaakt. Veel mensen hebben wat last van de gevolgen van een avondje wat langer doorhalen en zich tegoed doen aan de slechte gewoontes uit het verleden.

Op het moment dat iedereen weer het dagelijks leven oppakt, wordt de uitdaging lastiger maar met een beetje wilskracht wordt ook deze uitdaging overwonnen.

Om bij onze top 5 te blijven: er gaan geen sigaretten in de tas maar er wordt in dit geval wel extra ruimte vrijgemaakt voor een lunchtrommeltje waarin een vitaminerijke salade is verborgen.

Er wordt een extra tas meegenomen met sportkleding om direct na het werk naar de sportschool te gaan en er wordt op tijd vertrokken om te laat komen te voorkomen.

Dit voortvarende begin van het jaar is een bekend beeld bij velen op de eerste werkdag in januari. dit levenspatroon lijkt goed vol te houden zijn maar de eerste horde als je goede voornemens hebt gemaakt is ongetwijfeld de nieuwjaarsreceptie.

De nieuwjaarsreceptie, een traditie waar je niet omheen kunt

Ieder zelf respecterend bedrijf, vereniging of andere publieke organisatie organiseert een nieuwjaarsreceptie. Al deze instellingen verwachten van jou dat je op deze verplichte bijeenkomst aanwezig bent.

Het is immers een traditie waar je niet omheen kunt, ook niet als je goede voornemens hebt gemaakt die hier haaks op in staan. 

Omdat er weinig tot geen smoezen te bedenken zijn om onder de nieuwjaarsreceptie uit te komen, zul je toch op dit verplichte nummer moeten verschijnen.

Tijd dus om handjes te schudden, wensen (en kussen) uit te delen, bubbels te drinken, hapjes te eten en toastjes te peuzelen……Of dit laatste toch niet? Dit druist toch tegen je voornemens in.

Hoe je goede voornemens en het bezoek aan een nieuwjaarsreceptie kunt combineren

Als er een moment is dat direct een aanslag doet op je goede voornemens, is dat de nieuwjaarsreceptie wel. Wat doe je als die galante bediening voor je staat met een dienblad vol drank, bitterballen, vlammetjes en andere lekkere hapjes? Probeer dat maar eens te laten staan. Wat doe je als een collega die niet weet dat je gestopt bent jou een sigaret aan wil bieden? Dit zijn lastige momenten in het traject wat een goede voornemer moet doorstaan.   

Het is toch wel mogelijk om je goede voornemens en het bezoek aan een nieuwjaarsreceptie te combineren. Lees maar deze praktische onderstaande tips:

Eet iets voordat je naar de receptie gaat

Dit punt is eenvoudig te onderbouwen. Als jij met een gevoel van trek naar de receptie gaat, is de verleiding veel groter om je tegoed te doen aan het eerste hapje die je voorbij ziet komen.

Het maakt hierbij niet zo heel veel verschil of dit een gezond hapje is. De kans is groot dat de emotionele kant van je hersenhelft deze strijd wint tegen de rationele kant. 

Zorg dat je je vermaakt op de receptie

Ga in de buurt staan van de leukste mensen die de receptie bezoeken en maak er een vermakelijk moment van.

Als je jezelf gaat vervelen, is de neiging om te gaan eten groter. In dit geval is het genieten van hapjes immers een vorm van tijdverdrijf.

Ga in de buurt staan van leuke mensen
Ga in de buurt staan van leuke mensen

Geniet van wat je wel eet

Komt er een hapje voorbij dat voldoet aan jouw culinaire voornemens (vaak een gezonde snack dus) of heb je besloten dat je een hapje mag nemen van jezelf? Probeer dan optimaal te genieten hiervan.

Het is een gegeven dat als je bewuster bent van wat je proeft, dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt. Dit jaar is het dus even niet hap-slik-weg om vervolgens te kijken waar de bediening rondloopt voor een vervolg hap. 

Probeer je af te sluiten voor de bekende groepsdruk

Hoeveel mensen nemen niet een snack “omdat iedereen dit doet”? Spreek met jezelf af wat je wilt eten en drinken en hou je hier aan.

Vermijd gedachteloos eten

Een ander punt waar veel mensen zich schuldig aan maken is dat ze gedachteloos eten. Zelfs in een voor hen ondefinieerbaar hapje worden de tanden gezet.

Het uitproberen van eten is leuk, spannend en interessant maar een nieuwjaarsreceptie is niet het moment. Bepaal voor jezelf of je de bewuste snack ook thuis zou eten.

Probeer je af te zonderen van rook impulsen

Als je net gestopt bent met roken, is het niet handig om veel rook-impulsen te ontvangen. Probeer (indien mogelijk rokers te vermijden) en ga vooral niet in de buurt staan van rookzones of bij de buitendeur als dit de plek is waar gerookt wordt.

De geur van tabakswaar kan aanstekelijk werken en als je in de buurt staat, is het letterlijk een kleine stap naar de oude- en slechte gewoonte.

Drink maar geniet met mate

Het drinken van een glaasje alcohol is bijna onlosmakelijk verbonden met een nieuwjaarsreceptie. Uiteraard is dit geen probleem maar als je te veel drinkt, is het een lastige opgave om verleidingen te verstaan als je goede voornemens hebt gemaakt.         

Geef een reactie