Bruiloft

In gesprek met je trouwambtenaar, hoe werkt dat?

gesprek trouwambtenaar

Het belangrijkste onderdeel van je trouwdag is uiteraard de huwelijksceremonie want de hele dag draait om het beroemde ja-woord. Dit moment vindt plaats gedurende een ceremonie die je helemaal naar wens kunt vormgeven als je kiest om je te laten trouwen door een zelfstandig trouwambtenaar. Jullie persoonlijke verhaal en wensen krijgen de plek die ze verdienen en ook de lengte van de ceremonie is in overleg te bepalen. Hiervoor gaan jullie vooraf in gesprek met je trouwambtenaar. Veel stellen vragen zich af hoe zo’n voorbereidend gesprek met de trouwambtenaar werkt en hoe ze zich hierop kunnen voorbereiden. We geven je in dit artikel het antwoord op deze vragen.

Het voorbereidende gesprek met de trouwambtenaar

De term “voorbereiding” komt wellicht wat zwaar over maar het tegendeel is vaak het geval!

Het voorbereidende gesprek met de trouwambtenaar wordt gehouden om kennis te maken met je trouwambtenaar. Het is uiteraard wel leuk om te weten welke persoon jullie die (misschien wel) belangrijkste vraag uit jullie leven gaat stellen.

Daarnaast is deze kennismaking voor de trouwambtenaar zeer waardevol om jullie bruiloft een persoonlijke tint te kunnen geven.

#decoratie

De mooiste decoratie & accessoires voor een trouwfeest! Uiteenlopende thema’s.

Het voorbereidende gesprek met de trouwambtenaar is dan ook een zeer ontspannen gesprek waarbij je al je vragen kunt stellen, je wensen met betrekking tot je trouwceremonie kunt weergeven en je jullie “verhaal” kunnen vertellen.

In de meeste gevallen is dit al een momentje waarbij de huwelijkskriebels op een fijne manier gestimuleerd worden…. 

Wanneer vinden de voorbereidende gesprekken met de trouwambtenaar plaats?

Op de vraag wanneer de voorbereidende gesprekken met de trouwambtenaar plaatsvinden is geen eenduidig antwoord te geven. Dit hangt immers af van je keuze voor welke trouwambtenaar je kiest.

Je kunt immers de keuze maken voor een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (afgekort tot BABS) of een trouwambtenaar die je via de gemeente kunt inhuren.

Een gesprek met de trouwambtenaar van de gemeente zal ongeveer drie weken voor je huwelijk plaatsvinden. Dit komt omdat dat het moment is dat deze persoon de stukken van jullie ondertrouw in handen zal krijgen.

Als je kiest om een BABS in te huren, kunnen deze gesprekken desgewenst al in een eerder stadium plaatsvinden. Het voordeel van het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar is dat hij of zij meer tijd voor jullie heeft en neemt dan een trouwambtenaar van de gemeente. Hij of zij kan jullie huwelijk vaak een nóg persoonlijk karakter geven.

trouwkaart uitnodiging

#uitnodiging

De mooiste kaarten voor een fantastische bruiloft! Zorg dat je goed voor de dag komt met een perfecte uitnodiging.

Wat wordt er besproken in een kennismakingsgesprek met de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand?

Voordat we dieper ingaan op wat er besproken wordt in een kennismakingsgesprek met de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand is het goed om de term “kennismakingsgesprek” wat te nuanceren.

Als je gekozen hebt voor een BABS, hebben jullie dit ongetwijfeld gedaan op basis van de informatie op de website van deze persoon en het gevoel wat jullie hebben na het eerste telefonisch contact met deze persoon.

In het gesprek wat plaats zal vinden, de voorkeur gaat hierbij uit naar een fysieke ontmoeting, zullen jullie (hopelijk) de bevestiging krijgen dat jullie een goede keuze hebben gemaakt.

Daarnaast is dit het moment om de inhoudelijke invulling van de ceremonie te bespreken. Uiteraard zullen we tijdens deze ontmoeting ook leuke, mooie, grappige en ontroerende momenten die jullie samen hebben gedeeld besproken. Dit vormt de basis voor de persoonlijke speech die gehouden wordt.

Voorbereiding op het gesprek met de BABS

Als je gekozen hebt om je te laten trouwen door een BABS, is er vaak nog genoeg tijd om de trouwambtenaar ook in later stadium van informatie te voorzien of nog contact met deze persoon op te nemen om vragen te stellen.

Het is echter wel goed om jullie een beetje voor te bereiden op het gesprek met de BABS om enige stress op dit gebied te voorkomen. Het is dan ook goed om alvast over een aantal zaken na te denken:

  • Welke muziek wordt er gespeeld bij binnenkomst?
  • Wordt de bruid weggegeven of komen jullie samen binnen?
  • Worden familieleden of anderen betrokken bij de ceremonie?
  • Hoe gaat het uitwisselen van de ringen?
  • Wie komt de trouwringen brengen?
  • Hebben jullie een persoonlijke trouwbelofte geschreven?
  • Hebben jullie specifieke persoonlijke wensen?
  • Zijn er punten die juist wel of juist niet onder de aandacht gebracht mogen worden? 

Als deze zaken zullen besproken worden tijdens het gesprek met je trouwambtenaar. Zijn jullie wat vergeten? Geen probleem. Een trouwambtenaar zal jullie aanvullen en misschien wel verrassen met een aantal vragen.

Een goede trouwambtenaar voelt immers perfect aan wanneer humor en/of emotie gewenst zijn en weet de ceremonie op een boeiende- en stijlvolle manier over te brengen. Precies zoals past op de mooiste dag van jullie leven. 

Geef een reactie