Als je gaat trouwen heb je getuigen nodig. Er zijn een aantal wettelijke regels opgesteld die betrekking hebben op de getuigen bij een huwelijk. Het is goed om deze regels even door te lezen als je van plan bent om je naasten te vragen om te getuigen op je huwelijk. Hieronder zetten we de regels voor je op een rijtje.
De belangrijke rol van de getuigen bij een huwelijk
Je getuigen hebben een grote rol bij jullie huwelijk. Zij zijn immers de personen die ervoor zorgen dat jullie huwelijk rechtsgeldig is. Zij zijn de personen die met hun handtekening in jullie trouwakte bevestigen dat zij instemmen met jullie huwelijk.
Dit is de reden dat zowel de bruidegom als de bruid minimaal één getuige moet hebben. Nadat de trouwambtenaar het bruidspaar heeft gevraagd om hun handtekeningen in het trouwboekje te zetten zijn de getuigen aan de beurt.
In veel gevallen stelt de trouwambtenaar deze getuigen voor aan de aanwezigen en vertelt waarom het bruidspaar juist voor deze personen hebben gekozen.
Naast de instemming met een huwelijk hebben getuigen ook een andere belangrijke taak. Zij zijn de personen die moeten bevestigen dat jullie daadwerkelijk samen in het huwelijk zijn getreden als de trouwakte op een of andere manier zou kwijtraken.
Uiteraard is deze kans tegenwoordig uitgesloten maar dit is wel een symbolische taak die de getuigen op zich nemen door het zetten van hun handtekening in de trouwakte.
#uitnodiging
De mooiste kaarten voor een trouwerij! Zorg dat je goed voor de dag komt met een gave uitnodiging.
Andere taken van een getuige
Naast de bovenstaande belangrijke officiële taken kunnen de taken van een getuige nog worden uitgebreid. Hij of zij kan als ceremoniemeester fungeren, de ringen brengen voor het grote moment dat de trouwbeloftes worden uitgewisseld en is de kans groot dat de getuige zijn of haar moment pakt om in een speech het bruidspaar toe te spreken. Je hebt het dus nog druk als je als getuige wordt gevraagd!
Hoeveel getuigen zijn toegestaan voor een huwelijk?
Het is in Nederland wettelijk bepaald dat er minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig moeten zijn bij een huwelijk. Zoals aangegeven moet zowel de bruid als de bruidegom minimaal één getuige hebben.
Het is bijvoorbeeld wel toegestaan dat de bruidegom 1 getuige heeft en de bruid zich door 3 mensen laat vertegenwoordigen of andersom. Let op, in andere landen kan dit aantal verschillen. Het is goed om je daarover te informeren als je van plan bent om in het buitenland te trouwen.
Overigens kan het wettelijk aantal getuigen ook verschillen als je onder bijzondere omstandigheden (ziekte of detentie) trouwt. Het is raadzaam om je ook hierin goed te informeren als dit bij jullie het geval is.
Wie vraag je als getuige voor een bruiloft?
De rol van de getuigen bij een huwelijk is in veel gevallen dus erg symbolisch maar wel een eer. Veel stellen kiezen dan ook voor een persoon die erg dierbaar is voor de bruid of de bruidegom en waarmee ze een speciale band hebben. Het is een eer om getuige te mogen zijn op een bruiloft.
De keuze voor een getuige is niet helemaal vrijblijvend. Deze personen moeten immers meerderjarig zijn en in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs.
Zowel familieleden, vrienden als andere bekenden mogen als getuigen voor een bruiloft gevraagd worden. Je zou zelfs een wildvreemde mogen vragen maar dat is uiteraard een keuze die niet vaak gemaakt wordt. Getuigen op een huwelijk is immers een zeer eervolle taak.
Wanneer moeten de getuigen voor een huwelijk bekend zijn?
De getuigen voor een huwelijk moeten bekend zijn als je in ondertrouw gaat. Dit is immers het moment dat je een kopie van hun identiteitsbewijs moet inleveren bij de gemeente.
Heb je een reden om in een later stadium te veranderen van een of meer getuigen? Bij veel gemeenten is dat geen probleem zolang de huwelijksakte nog niet ondertekend is. Het is wel aan te raden om dit zo snel mogelijk te regelen nadat de beslissing is genomen.
Minderjarigen als symbolische getuigen
Voor veel stellen is het wellicht een teleurstelling dat alleen meerderjarigen mogen getuigen op hun huwelijk. Er zijn situaties dat het heel waardevol zou zijn als een of meerdere minderjarige personen (broertjes, zusjes of je of jullie kinderen) hun handtekening zouden mogen zetten onder een huwelijksakte.
Minderjarigen kunnen echter wel symbolisch getuigen. Hiervoor kan een onofficiële trouwakte worden gemaakt. Een ambtenaar van de burgerlijke stand heeft er uiteraard geen moeite mee om naast het officiële document ook een officieel document te laten tekenen om ook de kinderen de eervolle taak als getuige te geven.