Verloven is een term voor het wederzijdse voornemen van de partners om met elkaar in het huwelijk te treden. In de praktijk komt het erop neer dat als jouw partner je officieel ten huwelijk heeft gevraagd en jij hebt hierop het antwoord gegeven wat hij of zij het liefst had willen horen, dat jullie verloofd zijn. Het betreft hier dus de wederzijdse intentie om daadwerkelijk te gaan trouwen en niet het voornemen om ooit eens een keer in het huwelijk te treden. Een verloving is dus een concrete stap in de richting van de trouwambtenaar maar ook net meer dan dat. Officieel verloven is een stap die langzaam maar zeker uit onze huidige samenleving verdwijnt. Daarom vertellen we je hier alles wat je moet weten over verlovingen voor als je jullie bruiloft op de traditionele manier wilt aanpakken.
Wat is de betekenis van verloven?
We schrijven in de inleiding van dit artikel over officieel verloven maar dat is niet helemaal correct. Voor een verloving hoef je bijvoorbeeld niet naar een ambtenaar van de burgerlijke stand wat wel het geval is bij ondertrouw.
De verlovingsperiode is de periode na het moment dat de partners aan elkaar de belofte hebben uitgesproken om te gaan trouwen tot het moment van het voltrekken van het huwelijk. We schreven toch over een officiële verloving omdat veel stellen deze periode ook op die manier benaderen.
Zij zien dit als het moment van officiële aankondiging naar buiten van een intentie om te trouwen. In veel gevallen wordt dit moment aangepakt om trouwkaarten te versturen en een verlovingsring te dragen.
Een verloving stamt uiteraard uit het verleden en is dus een oude traditie. Enkele honderden jaren geleden was het niet meer dan gebruikelijk dat de toekomstige echtgenoot moest onderhandelen met de vader van de bruid over de voorwaarden van een huwelijk.
Hierbij moest de bruidegom een bruidsschat aan de vader van de bruid overhandigen als een soort aanbetaling. Als dit gebeurd was, was er sprake van een officiële verloving.
Later werden de rollen overigens voor een deel omgekeerd en brachten de bruid en haar familie de bruidsschat in. In veel gevallen duurde het in het verleden niet lang voordat het verloofde stel ging trouwen. In veel gevallen duurde een verloving niet langer dan een jaar.
Hoe lang duurt een verloving?
Een verlovingsperiode duurt vanaf het huwelijksaanzoek tot het moment dat het huwelijk wordt voltrokken. Aangezien een verloving in Nederland geen juridische gevolgen heeft en voornamelijk een symbolische, emotionele en communicatieve waarde heeft, zijn er geen specifieke wettelijke eisen aan verbonden.
Dit merk je onder andere aan de lengte van de periode dat een stel verloofd is. Ongeveer 80% van de stellen trouwt binnen een jaar na het huwelijksaanzoek dus in de meeste gevallen duurt een verloving korter dan een jaar. Dit is zeker lang niet altijd het geval. Er zijn ook stellen die enkele jaren verloofd zijn.
Hoe wordt een verlovingsring gedragen?
Een verloving gaat vaak gepaard met het dragen van een verlovingsring. Deze wordt gewoonlijk om de ringvinger gedragen. Bij katholieken is het de traditie om deze aan de rechterhand te dragen. Bij niet katholieken is het juist de gewoonte om de verlovingsring aan de linkerhand te dragen.
#love
Pak uit met de mooiste versiering voor jouw verlovingsfeest. Bekijk vrijblijvend ons assortiment
Is een verloving een reden voor een feestje?
In het verleden was het zeker gebruikelijk om een verlovingsfeest te vieren met alle naasten van de bruid en bruidegom. Een formele verloving heeft de laatste jaren veel van de charme ingeboet.
In Nederland zijn er dan ook bijna geen vieringen ter gelegenheid van het huwelijksaanzoek. Wat ons betreft is een verloving echter een heugelijk moment en heugelijke momenten moeten gevierd worden.
Daarom is een verlovingsfeest zeker een gaaf moment om het startpunt van de voorbereidingen op een huwelijk te vieren. Zie het als een klein voorproefje op de trouwdag. Lees hier onze 9 tips om een onvergetelijk verlovingsfeest te organiseren.