Bruiloft

Je trouwdatum kiezen: zo doe je het!

trouwdatum kiezen

Sta je op het punt om te trouwen met je geliefde? Dan is het kiezen van de trouwdatum een van de belangrijkste dingen dat moet gebeuren. Zonder trouwdatum wordt het uiteraard ook lastig om te trouwen en om uitnodigingen te versturen aan je gasten!

Je kunt de datum waarop je gaat trouwen (samen met je geliefde) natuurlijk naar eigen keuze vaststellen; het is immers jullie feestje.

Een trouwdatum kiezen: waar moet je op letten?

Wel zijn er wat zaken waar je rekening mee kunt houden, zoals hoe lang van tevoren je je huwelijk bekend maakt, in welke maand of in welk seizoen je wilt trouwen, of je doordeweeks of in het weekend wilt trouwen, en of je de mooiste dag van je leven op een bijzondere datum wilt laten vallen.

Hoe lang van tevoren kondig je een huwelijk aan?

Dat is de eerste, en misschien ook wel een van de meest belangrijke factoren voor het uitkiezen van je trouwdatum.

Het beste kun je een huwelijksaankondiging al 8 tot 12 maanden voor je gaat trouwen doen. Dan hebben de meeste gasten nog voldoende mogelijkheid om de trouwdag in de agenda te zetten. Een van de voornaamste redenen waarom mensen niet op een trouwerij komen is een al geplande (en niet meer te annuleren) vakantie.

Plan je je trouwdag binnen nu en 3 tot 4 maanden? Dan loop je echt het risico dat diverse genodigden al een vakantie hebben geboekt naar bijvoorbeeld een skioord of een zonnige bestemming.

Een termijn van 8 tot 12 maanden vanaf de huwelijksaankondiging tot aan de werkelijke trouwdatum lijkt daarom aan te raden. De trouwdatum kun je daarop afstemmen.

Een huwelijk langer dan een jaar van tevoren aankondigen is in Nederland ongebruikelijk. Een huwelijk (veel) langer van tevoren bekend maken kent echter wel een belangrijk voordeel. Je kunt dan natuurlijk langer sparen voor je huwelijksdag, en kunt daardoor mogelijk ook grootser uitpakken met de gehele trouwerij!

Er is overigens een goede reden waarom je maar zelden ziet dat een huwelijk al meer dan een jaar vooruit wordt gepland. In Nederland ben je namelijk verplicht om bij de Burgerlijke Stand een melding te doen van een voorgenomen huwelijk, en dit moet ten minste twee weken en maximaal één jaar voor de huwelijksdatum gebeuren. Voorheen (tot 01 september 2015) heette deze melding nog de huwelijksaangifte. Na de huwelijksaangifte ontstond de zogenaamde periode waarin men ‘in ondertrouw’ was.

Zomerse bruiloft
Zomerse bruiloft

Trouwen in de winter, lente, zomer of herfst?

Iets om rekening mee te houden is het seizoen waarin je trouwt. De kans op mooi weer is in de zomer natuurlijk veel groter dan in de winter (lees ook: winterbruiloft).

Hou je niet van regen, en wil je de kans daarop minimaal hebben? Dan kun je het beste in de maand april trouwen, aangezien dit de maand is die gemiddeld genomen de minste neerslag kent!

Wil je de kans zo groot mogelijk hebben dat je zonnestralen hebt tijdens je bruiloft en op je feestje daarna? Trouw dan in de maand mei of juni! Deze maanden hebben volgens het KNMI gemiddeld genomen namelijk de meeste zonuren.

Wil je het lekker warm hebben tijdens je trouwfeestje, dan is het goed om te weten dat juli gemiddeld genomen de warmste maand is van het jaar, gevolgd door augustus.

Trouwen in de zomer is verreweg het meest populair, aangezien veel mensen mooi weer willen hebben op hun huwelijksdag, zodat het feestje (ook) buiten kan plaatsvinden, en niemand nat wordt geregend.

Aan trouwen in de zomer kleeft ook een groot nadeel, het is namelijk meestal wel duurder dan trouwen in een van de andere seizoenen. Juist omdat veel mensen in de zomer willen trouwen en een locatie willen afhuren. Dat laatste kan ook nog eens moeilijker te regelen zijn voor de zomer!

Trouwen in het weekend, of juist doordeweeks?

Trouw je in het weekend, dan doe je je gasten waarschijnlijk een groot plezier. Veel gasten hoeven in dat geval geen vrije dag op te nemen!

Een ander voordeel van trouwen in het weekend is dat vermoedelijk meer genodigden daadwerkelijk aanwezig zullen zijn op de dag van je leven.

Daarentegen heeft doordeweeks trouwen ook voordelen. Gemeentes bieden (op een door hen vastgestelde doordeweekse dag) vaak de mogelijkheid voor een eenvoudige huwelijksceremonie, tegen gereduceerd tarief. Dit geeft je de mogelijkheid om te besparen op je trouwkosten, en is bijzonder aantrekkelijk als het je vooral gaat om het trouwen zelf (als noodzakelijkheid).

Wist je dat het in sommige gemeentes zelfs mogelijk is om doordeweeks helemaal gratis te trouwen, op een bepaalde dag en een bepaald tijdstip? Dit kan bijvoorbeeld mogelijk zijn als de gemeentelijke belastingen bij jou al worden kwijtgescholden en/of als je onder het minimabeleid valt.

Wil je doordeweeks trouwen en toch een flink feestje vieren na de huwelijksvoltrekking? Dan kun je waarschijnlijk het beste op een vrijdag trouwen, aangezien de meeste mensen het dan laat kunnen maken, en de dag erop lekker vrij zijn.

Trouwen in de winter
Trouwen in de winter

De meest originele trouwdata in 2020: dit zijn ze!

Zo’n mooie datum als Maxima en Willem-Alexander hadden (zij trouwden op zaterdag 02-02-02), zal zich niet snel meer voordoen. Toch zijn er ook in 2020 weer meerdere mogelijkheden om op een bijzondere datum te trouwen! We belichten hieronder vier mogelijkheden voor een unieke trouwdatum in 2020.

02-02-2020 en 20-02-2020 (niet meer mogelijk):

Aangezien je in Nederland altijd ten minste twee weken voor je huwelijksdag een melding moet maken bij de Burgerlijke Stand, is het nu al niet meer mogelijk om nog op 20 februari 2020 te trouwen. Toch is donderdag 20-02-20 een prachtige datum (voor de stelletjes die hier eerder al voor hebben gekozen), omdat deze alleen uit nullen en tweeën bestaat! Hetzelfde geldt uiteraard voor zondag 02 februari 2020 (kortweg: 02-02-20).

05-10-2020 (niet meer mogelijk):

De eerste leuke mogelijkheid die zich voordoet is 05-10-20, een datum die op een maandag valt. Leuk aan deze datum is dat 10 het dubbele is van 5, en 20 weer het dubbele van 10!

10-10-2020 (niet meer mogelijk):

Een trouwdatum die uitsluitend uit nullen, enen, en tweeën bestaat. Trouw je op deze dag (die bovendien op een zaterdag valt), dan heb je zo’n datum te pakken. Deze dag lijkt de voorkeur te hebben boven 05-10-20, aangezien veel mensen liever op een zaterdag trouwen dan op een maandag.

20-10-2020 (niet meer mogelijk):

Wil je trouwen op dinsdag 20-10-20? Dan heb je ook een prachtige datum uitgekozen, die wellicht praktischer is dan de volgende (andere) bijzondere trouwdatum die er nog in 2020 is (20 december).

20-12-2020 (niet meer mogelijk):

20-12-20 kan een goed optie zijn voor je trouwdag als je in de maand december wilt trouwen, en/of vlak voor de kerst. Dit laatste is meteen ook het nadeel, aangezien veel mensen al met voorbereidingen voor kerst bezig zijn.

Geef een antwoord