Wijn

De beste wijnrecensenten en wijnauteurs van Nederland (en hun boeken)!

beste wijnrecensenten

Wie zijn de beste auteurs en wijnrecensenten van Nederland? In dit artikel maak je kennis met de 3 beste auteurs van Nederland op het gebied van wijn. Daarnaast geven we je ook een indruk van de boeken die ze hebben geschreven.

Harold Hamersma

Harold Hamersma is een van de meest bekende en meest gewaardeerde wijnrecensenten van Nederland. Hij schreef in totaal meer dan 30 wijnboeken, en is daarmee – na Hubrecht Duijker – ook degene in Nederland met de meeste wijnboeken op zijn naam.

Hamersma schrijft onder meer stukken voor het NRC Handelsblad en het Parool. Hij is verder vaak te zien op de televisie, onder andere in zijn eigen programma op de zender 24Kitchen. Bovendien is Hamersma een van de initiatiefnemers van Foodtube.nl, de site met eet- en drinkfilmpjes.

Hamersma is vooral bekend van de Grote Hamersma die iedere jaar verschijnt. Voor dit wijnboek worden alle wijnen geproefd die in Nederlandse supermarkten, slijterijen, en drankzaken zijn te krijgen. Totaal zijn dat er ieder jaar dus vele duizenden!

De Grote Hamersma is ideaal als je wilt weten hoe wijnen smaken die je wilt gaan kopen. Met deze gids ben je goed voorbereid, koop je betere wijnen, en ook nog eens voor minder geld!

De Kleine Hamersma

#gidsen

Naast de Grote Hamersma is er ook nog de Kleine Hamersma. Deze gids lijkt sterk op de Grote Hamersma, met het verschil dat er in deze gids enkel wijnen onder de 7,50 euro zijn opgenomen. Ideaal dus als je niet te veel wilt uitgeven, maar als je wel de beste wijnen in huis wilt halen.

Liever biologische wijn? Ook daar heeft Hamersma aan gedacht. De Grote Hamersma Biologisch laat je kennis maken met meer dan 1.000 biologische wijnen. Dit zijn zowel rode, witte, als rosé wijnen.

Andere bekende werken van Hamersma die de moeite meer dan waard zijn: Onder de rook van de Heineken, De lekkerste rosé, Eerste Hulp Bij Wijn, Niet Lullen Maar Drinken, en Voorbij alle woorden.

Hamersma heeft zeer gevarieerde boeken geschreven over wijn, dus er zit voor iedereen wel een interessant boek bij onder zijn werken!

Hamersma heeft (zoals je mag verwachten) ook een eigen website, die te vinden is onder de url: www.haroldhamersma.nl Wil je weten wat er in de wereld van wijn speelt, houd Hamersma dan goed in de gaten!

Hubrecht Duijker

Hubrecht Duijker is niet alleen een van de grootste wijnauteurs van Nederland, maar zelfs van de hele wereld. Hij heeft meer dan 120 boeken over wijn op zijn naam, een absoluut wereldrecord! Hubrecht Duijker is geboren in 1942, en maakt al sinds 1969 wijnreizen.

Zijn eerste boek dateert van begin jaren 70. Hij gaat voor het schrijven van zijn boeken werkelijk de hele wereld over. Duijker heeft allerlei nationale en internationale onderscheidingen ontvangen. Hij werd bijvoorbeeld uitgeroepen tot beste wijnpublicist ter wereld, en hij ontving de prestigieuze ‘Amerika de Julia Child Award’. Koop je een boek van hem, dan weet je dus dat je de allerbeste informatie krijgt op het gebied van wijn.

Duijker heeft net als Harold Hamersma ook een eigen website waarop hij regelmatig informatie plaatst over alles wat met wijn te maken heeft. Het adres is: www.hubrechtduijker.com

De goede wijnen van Loire, Elzas, Champagne van Hubrecht Duijker & Jan Jonker

#tips

Je vindt op zijn website vele aanbevelingen voor wijnen, maar ook tips voor restaurants die je kunt bezoeken, en tips voor museums die hij de moeite waard vindt. Wat velen niet weten is dat Duijker ook kunstschilder is. Hij houdt zich dus bezig met de mooie en schone dingen des levens!

Tegenwoordig doet Duijker het wat rustiger aan, gezien zijn inmiddels toch wel respectabele leeftijd. Hij geeft dan ook zelden nog lezingen. De meeste boeken van Duijker zijn nog steeds te krijgen, zij het dan in gebruikte (maar goede) staat.

Op Bol.com vind je een groot aanbod van zijn boeken. Belangrijke titels van hem: De Duizend van Duijker, Complete Wijnliefhebber, Wijnlogboek, Welke Wijn Waarbij, Bordeaux wijnatlas en encyclopedie, Gejaagd door wijn, Wijngids voor beginners, Heerlijk Frankrijk, In vino vrolijkheid, Spiekboekje Wijn, Wijnalmanak, Bordeaux, en Test je wijnkennis met Hubrecht Duijker.

Gert Crum

Gert Crum is naast Harold Hamersma en Hubrecht Duijker een van de meeste gewaardeerde en bekende auteurs in Nederland op het gebied van wijn en champagne. Gert Crum is van huis uit socioloog, en werkte jarenlang aan een universiteit.

Toch is zijn grootste passie wijn, en daar heeft hij in het verleden dan ook zijn beroep van gemaakt. Hij volgt de wijnwereld al meer dan 25 jaar op de voet, en hij bezocht vele wijngebieden en producenten van wijn.

Crum publiceert regelmatig in allerlei (vak)bladen, en eerder ook in het maandblad van de NRC. Verder geeft hij workshops, en wil je een presentatie bij hem boeken, dan is dat ook mogelijk!

Champagne-Compleet-de-wijn-de-steek-–-van-Gert-Crum

#expert

Crum wordt ook wel de ‘Bourgogne- en Champagne-expert’ van Nederland genoemd, maar zelf vindt hij dat zijn kijk en kennis breder is dan alleen deze regio’s. Wijnen van over de hele wereld hebben zijn aandacht, hoewel hij wel een voorkeur heeft voor wijnen uit het Franse land.

Hij schreef meer dan 10 boeken over wijn en champagne. Bekende en geprezen boeken van hem zijn: Champagne (le réveil des terroirs), Le Domaine de la Romanée-Conti, Golf En Wijn Elzas, Wijn En Bewaren, De Franse wijnen per streek, Champagne Compleet, Legendarische Wijnverhalen, en Waar koop ik mijn wijn?

Wil je alles over wijn en champagne weten, en alleen het beste van het beste lezen? Dan moet je echt een of meerdere boeken van Crum in je bezit hebben.

Op Bol.com zijn de meeste van zijn boeken goed te krijgen. In nieuwe staat, of anders nog wel in gebruikte staat. Een en ander afhankelijk van de beschikbaarheid. De persoonlijke website van Gert Crum bezoeken? Dat kan: www.gertcrum.com.

Geef een reactie