Bruiloft

Bruidstaart traditie: andere koek dan het traditionele taartje bij de koffie

bruidstaart traditie

Taart hoort erbij als je iets te vieren hebt maar bij een bruiloft is het andere koek dan het traditionele taartje bij de koffie. Een bruidstaart is immers onderdeel van de trouwtraditie. Je hebt diverse mogelijkheden om een persoonlijke invulling te geven aan deze traditie. Wij doken hier eens dieper op in. 

Traditie van bruidstaarten

De meeste bruidstaarten zijn dusdanig mooi vormgegeven dat het bijna zonde is om je mes hierin te zetten en deze lekkernij aan te snijden. Het is dan ook in de meeste gevallen een populair fotomomentje op een bruiloft. Dit gevoel sluit precies aan op de traditie van de bruidstaart. 

Als we een blik werpen op deze traditie moeten we flink ver terug in de tijd. Al vanaf de achttiende eeuw is het eten van taart of gebak tijdens een bruiloft een traditie.

Het zal je niet verbazen dat de oorsprong van de bruidstaart in Engeland ligt. Het is een gewoonte die de plas over is gestoken bij het huwelijk van koningin Wilhelmina. Bij deze royal wedding (begin vorige eeuw) werd een bruidstaart van meerdere lagen aangesneden. Deze goede gewoonte werd overgenomen door meerdere koningshuizen en welgestelde families.

Ongeveer op de helft van de vorige eeuw werd het aansnijden van een bruidstaart een traditie bij ieder huwelijk. Een bruiloft is immers de mooiste dag uit iemands leven waarbij het aan niets tekort mag komen. 

#decoratie

De mooiste decoratie & accessoires (o.a. taarttoppers) voor een trouwfeest! Uiteenlopende thema’s.

De opbouw van een traditionele bruidstaart

Als je kiest voor een traditionele bruidstaart, zal deze wit van kleur zijn. Wit is immers de kleur van maagdelijkheid en puurheid, iets wat uiteraard uitstekend past bij een traditionele bruiloft.

Wat weinig mensen weten, is dat de opbouw van een traditionele bruidstaart, dus de meerdere lagen, ook symbolisch zijn. Een echte bruidstaart heeft immers minimaal drie lagen. Deze drie lagen hebben allemaal een andere samenstelling en betekenis:

  • De onderste laag wordt gemaakt van witte suiker als symbool van de liefde.
  • De middelste laag wordt gemaakt van marsepein. Deze lekkernij staat symbool voor de bruidstijd. Ook fondant komt hiervoor in aanmerking. Fondant is het moderne alternatief voor het (traditionele marsepein) en zorgt voor de mooie, strakke witte afwerking van de taart.
  • De bovenste laag wordt gemaakt van rijke vruchtencake waarmee de link naar vruchtbaarheid wordt gelegd, een afspiegeling van het huwelijk.

Uiteraard kun je hier een hele eigen twist aan geven en kun je in dit opzicht afstappen van de tradities. Je kunt je bruidstaart in iedere gewenste stijl laten vormgeven en als jullie fans zijn van chocolade hoeft je dit uiteraard niet te weerhouden om te kiezen voor een chocolade taart. 

Wat weinig mensen weten is dat er ook een andere reden is waarom een bruidstaart uit meerdere lagen (minimaal 3 lagen) bestaat. Dit heeft vooral een praktische reden en heeft te maken met het moment waarop de lekkernij wordt geserveerd.

In dit geval is er een laag gereserveerd voor de receptiegasten en een laag voor de mensen die op het feest aanwezig zijn. De derde laag? Die is om mee naar huis te nemen en in later stadium nog eens fijn samen van te genieten.

Aan het moment dat je daarvoor kiest zitten ook tradities verbonden. Het is gebruikelijk om hiervan te smullen bij het eerste jubileum of bij de geboorte van het eerste kindje uit een huwelijk. Dit is een keuze die je prima kunt maken want een vers bereide bruidstaart is uiteraard in te vriezen. Gebruik hiervoor een goed afgesloten luchtdichte bak.

Hoeveel lagen moet een bruidstaart hebben?

De kans is groot dat je je ongetwijfeld afvraagt hoeveel lagen jullie bruidstaart moet hebben en vooral dat je denkt dat je aan drie lagen toch echt niet genoeg hebt.

Om je een beeld te geven hoeveel lagen een bruiloft moet hebben is het goed te weten dat een drie laagse bruidstaart voldoende is voor een groep van 30 tot 50 personen.

Een bruidstaart van 4 lagen is geschikt voor een groep van 50 tot 80 personen en bij het organiseren van een grote bruiloft hoort een grote taart dus van 5 of meer lagen. Wil je wel een grote taart maar organiseer je een kleinschalige bruiloft?

Vraag de patissier dan naar de mogelijkheden om te kiezen voor een dummy laag. Je voorkomt dat je te veel taart besteld (wat zelfs niet meer in de diepvriezer past) maar hou rekening dat de hoge prijs voor een bruidstaart vooral in het decoreren zit. Je taart wordt dus in verhouding duurder.

De prijs van de bruidstaart zal bepaald worden aan de hand van de hoeveelheid werk dat de patissier eraan heeft om de taart voor jullie te maken en wordt niet bepaald door het aantal personen die ervan eten. Het decoreren maakt hierbij het verschil maar een taart voor 100 personen is per definitie niet twee keer zoveel werk dan een taart van 50 personen. 

Traditie bij het aansnijden van de bruidstaart

Als we het toch hebben over bruidstaarten en tradities, mag het aansnijden van de bruidstaart niet in dit verhaal ontbreken. Zijn jullie in voor dit soort goede gewoontes? Dan zal de bruid het mes ter hand nemen.

De bruidegom legt zijn hand op die van de bruid. Dit is het teken van verbondenheid. Het symboliseert de belofte om voor elkaar te zorgen in voor- en tegenspoed, de trouwbelofte dus. Een ongeschreven (romantische regel is dat het bruidspaar elkaar de eerste hapjes van de bruidstaart aan elkaar zal voeren. 

Zoals je zul je in de bruidstaart de symboliek en tradities proeven. Het is dan ook andere koek dan het traditionele taartje bij de koffie.

Geef een reactie