Bruiloft

Traditie vrijgezellenfeest, waar komt deze “rare” gewoonte vandaan?

vrijgezellenfeest traditie

Met z’n allen er nog een keer op uit en veel plezier maken voordat een van de maten zich (hopelijk voorgoed) laat vastketenen door zijn echtgenoot. Dit is misschien wel de meest toepasselijke omschrijving van de term “vrijgezellenfeest”. Een vrijgezellenfeest hoort bijna traditioneel als vast onderdeel bij een huwelijk maar veel mensen weten niet eens waar deze “rare” gewoonte vandaan komt. Reden genoeg om in de traditie van een vrijgezellenfeest te duiken.

De vrijgezellenfeest traditie kent niet de verwachte oorsprong

Groepjes mannen en vrouwen met een persoon in opvallende kleding gehuld. Soms zijn seksueel getinte voorwerpen en vooral drank binnen handbereik. Voorbijgangers worden gevraagd om de opvallend geklede persoon te kussen of op een andere manier aandacht te geven. Deze omstanders weten dan precies waar ze onderdeel van geworden zijn: een vrijgezellenfeest.

Als je de vrijgezellenfeest traditie niet kent, zou je denken dat deze opvallende uitdossing en seksueel getinte uitingen een manier is om de gelukkige een lesje te leren. De vrijgezel wordt immers gezien als overloper.

Hij of zij verlaat zijn vrienden of haar vriendinnen om met de toekomstige echtgenoot verder door het leven te gaan. Deze persoon moet op een ludieke wijze worden gestraft. De vrijgezellenfeest traditie past wel bij deze manier van denken en van doen, maar kent niet de verwachte oorsprong. 

Veel mensen denken dat dit een feest is dat oorspronkelijk uit Amerika, Brazilië of Duitsland afkomstig is. Dit zijn immers landen waar ze wel een goed feest kunnen bouwen.

Daarnaast zou je denken dat een vrijgezellendag een relatief modern feest is wat wellicht in één van de laatste eeuwen is ontstaan. Dit is allemaal niet het geval.

Voor de vrijgezellenfeest traditie moeten we terug naar de vijfde eeuw voor Christus. De oorsprong van het vrijgezellenfeest is te vinden in het Oude Griekenland bij de stoere Spartanen.   

Hoe het vrijgezellenfeest ontstaan is

Het vrijgezellenfeest is ontstaan bij de Spartaanse soldaten. Zij organiseerden een diner om de laatste dag als vrijgezel van hun verloofde kameraad te vieren. Je zou denken dat het er wild aan toe ging op zo’n feest maar dat is niet het geval.

Er werd een banket georganiseerd (waarbij uiteraard de wijn niet ontbrak) en er werden toespraken gehouden. Van de Oudheid tot in de jaren zeventig van de twintigste eeuw bleef het vrijgezellenfeest een mannenaangelegenheid.

Pas in later stadium is de traditie ontstaan dat ook de aanstaande bruid met haar vriendinnen op pad ging om haar laatste dagen als “vrijgezel” te vieren.

De achterliggende gedachte van vrijgezellenfeesten

Als je naar de achterliggende gedachte van vrijgezellenfeesten kijkt, zie je dat de traditie van dit feest wel wordt doorgezet, al geven we er nu een zeer moderne invulling aan.

De gedachte achter vrijgezellenfeesten is dat “mannen hun seksuele vrijheid opgaven wanneer zij trouwden, terwijl voor vrouwen hun seksleven net begon.”

Hoewel dit in de praktijk vaak helemaal niet het geval is. Wordt de aandacht op een vrijgezel wel op deze manier gevestigd om “afscheid te nemen van de laatste vrije momenten”. 

traditie bij een Nederlands vrijgezellenfeesten

#traditie

De leukste t-shirts voor een traditioneel Nederlands vrijgezellenfeest! Gênante teksten…

Hoe wordt een vrijgezellendag tegenwoordig gevierd?

De invulling van een vrijgezellendag is uiteraard vrij. Er kan gekozen worden voor een invulling die daadwerkelijk verwijst naar de gedachtegang uit het verleden. Dit is de reden waarom de “gelukkige soms gek wordt uitgedost, soms veel gedronken wordt en strippers regelmatig als onverwachte bezoeker op een vrijgezellenfeest verschijnen.

Het is ook mogelijk om deze bachelor party een hele andere invulling te geven. Een high tea of een winter BBQ organiseren zijn ook prima manieren om een “uittredend vrijgezel” in het zonnetje te zetten.

Als je hier zelf geen omkijken naar wilt hebben, kun je je laten bedienen om de vrijgezel in stijl te laten genieten. 

Daarnaast bestaan er geen regels wanneer de vrijgezellendag gevierd moet worden. Het is uiteraard niet verstandig om dit letterlijk de laatste avond voor het huwelijk te doen want de gevolgen van een inspannende dag, weinig slaap en een grote hoeveelheid drank kan een dag later nog zeker merkbaar zijn. 

Striptease
Striptease

Vreemde bachelor party tradities

Als je denkt dat het er in ons land soms vreemd aan toe kan gaan bij vrijgezellenfeesten, het kan het veel gekker. Om je een beeld te geven hoe een vrijgezellendag in andere landen wordt gevierd geven we tot slot een aantal voorbeelden van de meest vreemde bachelor party tradities uit het buitenland:

  • In Duitsland wordt er een “Polterabend” georganiseerd. Dit kun je gerust vertalen als “lawaai maak avond”. Hierbij wordt een grote hoeveelheid aardewerk (kopjes, borden en zelfs wc potten stukgegooid. De achterliggende gedachte is eenvoudig: scherven brengen geluk. Het aankomend bruidspaar moet alle scherven bij elkaar vegen om aan te tonen dat ze alle problemen de baas kunnen.
  • In Schotland zijn de aankomende bruidjes het slachtoffer van een hele vieze traditie. Zij wordt ondergegooid met eieren, etensresten en bloem. Daarna wordt ze achter op een pick-up truck gezet om een rondje door de omgeving te maken. De bestuurder van de pick-up truck zal luid toeteren om de aandacht van de omgeving te trekken. Aan het eind van de rit wordt de arme vrouw in een rivier gegooid of aan een lantaarnpaal verbonden. Deze vrijgezellenfeest traditie is dus meer een vernederende ervaring. Er zit wel een gedachtegang achter: als de bruid deze vernedering kan doorstaan, kan zij het huwelijk zeker aan.
  • In Frankrijk wordt het vrijgezellenleven letterlijk begraven in een soort doodskist. Hierin worden alle typische vrijgezellen items ingestopt. Denk aan drank, condooms, foto’s en andere typische vrijgezellen artikelen. Daarnaast worden er babyspullen in de kist gestopt. Het is immers de traditie dat deze kist weer wordt opgegraven als het eerste kindje wordt geboren.
  • In België is het de traditie om de onderbroek van de bruid te verbranden. Dit wordt ‘brûlage de culotte’ genoemd. De bruiden kiezen hiervoor uiteraard een slip die symbool staat voor de jeugdjaren. De traditie van het vrijgezellenfeest is immers erop gericht dat die levensfase achtergelaten wordt. 

Geef een reactie