Je hoort het vast wel eens: die-en-die vieren hun bronzen, zilveren of gouden bruiloft. En misschien denk je dan ook wel: huh? Dit zijn de benamingen voor huwelijksverjaardagen, of huwelijksjubilea, die al heel lang gebruikt worden. Mocht je dus een reden voor een feestje zoeken: er zijn genoeg huwelijksverjaardagen om te vieren. Welke? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!
Welke huwelijksverjaardagen zijn er?
O ja, goed om te weten: in België hebben ze soms andere aanduidingen dan Nederland om de huwelijksverjaardagen aan te duiden. We hebben dit, daar waar bekend, ook benoemd zodat je het bruidspaar niet per ongeluk feliciteert met het verkeerde aantal jaren 😉
#versiering
Voor alle huwelijksverjaardagen is er bijpassende versiering te koop. Zit er wat voor jou tussen?
14 dagen (2 weken): papieren huwelijk
Deze komt vooral uit België maar lijkt in Nederland ook gebruikt te worden: na 2 weken heb je je eerste verjaardag al te pakken. Dan vier je je papieren jubileum. Dit lijkt me wel een ‘mijlpaal’ die je vooral met zijn tweetjes viert, al was het maar omdat je misschien nog wel op huwelijksreis bent.
In Nederland kan het papieren huwelijk ook staan voor een tweejarig jubileum. Maar ook dit is niet iets dat heel vaak gevierd wordt.
1 jaar: katoenen huwelijk
Volgens traditie is je katoenen huwelijk hét moment om de bovenste etage van de bruidstaart uit de vriezer te halen en op te eten: je viert tenslotte dat je het al een jaar met elkaar uithoudt. Het opeten van dat stuk van de bruidstaart een jaar nadat je JA tegen elkaar hebt gezegd, zou geluk brengen.
Invriezen van de taart
Toch is het invriezen van die bruidstaart nog niet zo gemakkelijk. Uiteraard kan dit alleen als het stuk niet aangesneden is. Wil je dus dat bovenste deel bewaren, geef dit van tevoren aan, zodat er niet per ongeluk in gesneden wordt. Verder is het goed voor de bakker om te weten, zodat de rest van de taart groot genoeg is voor de gasten op jullie bruiloft.
Stappenplan
Een jaar later zal de taart ook wel anders smaken, maar als je het goed doet, is hij nog prima te eten. Mocht je zelf op huwelijksreis gaan, laat dan iemand anders de taart voor je invriezen. Als je de volgende stappen volgt, kan het bijna niet misgaan:
- Verwijder alle decoratie en laat de taart minimaal 2 tot 3 uur afkoelen in de koelkast (het glazuur mag hard worden)
- Pak de taart in in huishoudfolie. Drie lagen is het minimum, meer mag ook. Ook als je de taart in een taartdoos in wil vriezen, zorg er dan voor dat deze ook goed is ingepakt. De lagen folie zorgen ervoor dat er geen lucht bij kan, en voorkomt daardoor o.a. vriesbrand en nare geurtjes.
- Gebruik je geen taartdoos, doe de taart dan in een luchtdichte vriesbak of -zak.
- Haal na een jaar de taart minimaal 24 uur van tevoren uit de vriezer en laat deze, in de folie, ontdooien in de koelkast.
- Verwijder de folie en laat de taart 2 tot 3 uur op kamertemperatuur komen, tenzij er vulling in de taart zit die écht koel moet blijven, dan zet je de taart terug in de koeling.
- De taart is misschien wat droog na een jaar in de vriezer, maar zal zo vast en zeker nog smaken.
En is dat laatste nu niet het geval, heb je geen ruimte in de vriezer of heb je gewoon niet zo’n zin in dit gedoe? Dan ben je niet de enige! Steeds meer bruidsparen kiezen ervoor om een miniversie van de originele taart te bestellen om het papieren huwelijksjubileum te vieren!
10 jaar: tinnen huwelijk
Heb je het inmiddels 10 jaar met elkaar uit weten te houden, dan vier je je tinnen huwelijk. En hiermee behoor je, helaas, tot een minderheid. Slechts 40% van de getrouwde stellen haalt deze mijlpaal! Dat is misschien ook de reden waarom het tinnen huwelijksjubileum tegenwoordig vaker gevierd wordt dan vroeger, inmiddels viert ruim de helft van de stellen deze verjaardag.
Dat kan van klein en intiem, met bijvoorbeeld alleen (naaste) familie, of met een heerlijk diner. Maar het misstaat ook zeker niet om voor je tienjarige bruiloft een heerlijk feest te geven!
12,5 jaar: koperen huwelijk
De eerste huwelijksverjaardag die meestal echt gevierd wordt, met een feest, is het koperen huwelijk. Dan ben je al 12,5 jaar getrouwd, oftewel 150 maanden. En dat is dus wel een feestje waard!
Hou er bij de organisatie van je feest rekening mee dat dit jubileum niet plaatsvindt op de oorspronkelijke trouwdatum, maar een half jaar later. Ben je dus in de zomer getrouwd, zoals veel stellen doen, dan valt je 12,5-jarige huwelijksverjaardag in de winter. Niet dat dat een nadeel hoeft te zijn, want een feest in de winter heeft zeker zijn charme. Denk aan gezelligheid binnen, met kaarsen en misschien zelfs wel kerstversiering. Je hebt weinig anders meer nodig!
25 jaar: zilveren bruiloft
Het volgende heugelijke moment om jullie huwelijk te vieren is als je maar liefst 25 jaar getrouwd bent. Inmiddels zijn de eventuele kinderen vaak al volwassen en ben je misschien zelfs al meer dan de helft van je leven getrouwd.
En natuurlijk is dat ook weer reden voor een feestje 🙂 Want je hebt inmiddels een hele hoop samen meegemaakt en overleefd. De bekende 7 year itch, je 40’er levensjaren (een bekend punt waarop helaas velen scheiden) en ook voor de kinderen hoef je niet meer bij elkaar te blijven. Nee, als je nu nog steeds bij elkaar bent, is dat omdat je dat allebei gewoon graag wilt!
En hoewel je leven misschien in een rustiger vaarwater terecht is gekomen, is dat zeker geen reden om er een ouderwets feest (denk lange tafels, kaas en worst op tafel) van te maken. Je hebt nog een heel (getrouwd) leven voor je dus maak er een spetterende avond van! Indutten kan altijd nog.
40 jaar: robijnen huwelijk
In Nederland noemen we het een robijnen huwelijk als het bruidspaar het al 40 jaar met elkaar uithoudt. Bij onze zuiderburen wordt dit de smaragden bruiloft genoemd, daar staat robijn voor een huwelijk van 35 jaar. In Nederland is een smaragden huwelijk dan weer 55 jaar, dus een beetje opletten is hier wel goed.
Hoe langer je getrouwd bent, hoe ouder je natuurlijk zelf wordt. En omdat er steeds later getrouwd wordt, kan een 40-jarige bruiloft maar zo betekenen dat je ook al richting je pensioen aan het werken bent. Of misschien valt het wel zo’n beetje samen met je 65e verjaardag. Het robijnen huwelijk wordt niet zo vaak gevierd als de 25e of 50e huwelijksverjaardag, maar als je nog een reden voor een feestje zoekt… Dan zeggen wij: doen! Of combineer het met een andere mijlpaal, het kan en mag allemaal.
50 jaar: gouden bruiloft
Vijftig jaar getrouwd, dat klinkt heel lang! En dat is het ook. Inmiddels ben je aardig op leeftijd en heb je de tijd van de grootse feesten misschien al wel gehad. Maar toch is een gouden bruiloft niet iets om zomaar voorbij te laten gaan. Anderen moeten het tenslotte nog maar zien te halen, dus ook al hang je niet meer in de lampen, deel vooral je geluk.
Een gouden bruiloft werd traditioneel gevierd met een typisch Hollands ‘zitfeestje’. Lange tafels, koffie met gebak, kaas en worst op tafel en vooral niet te luide muziek. Maar, de ouderen van nu zijn een stuk moderner en dus mag het feestje ook wat levendiger. Heb je nu allemaal geen zin om dat te regelen, laat het dan vooral voor je doen! Met de juiste mensen om je heen, wordt het een ontspannen feest waar je ook zelf echt van kunt genieten.
60 jaar: diamanten bruiloft
Weet je het nog eens 10 jaar samen vol te houden, dan mag je je diamanten bruiloft vieren. En omdat wij vinden dat je je gelukkig mag prijzen als je deze mijlpaal mag halen, in elke zin van het woord, zeggen we: hang de slingers op en maak ook hier een feestje van. Dat het steeds wat relaxter en rustiger mag worden, snappen we helemaal. Maar een feestje kan je op vele manieren vieren, precies op de manier die bij jou, je leeftijd en je gasten past.
70 jaar: platina huwelijk
Ze worden steeds zeldzamer, maar er zijn koppels die het halen: 70 jaar getrouwd. Dan mag je je platina huwelijk vieren, en we hopen voor je dat je dat ook nog kunt doen (in alle gezondheid).
Overige huwelijksverjaardagen
We hebben hier de meest voorkomende genoemd, die over het algemeen ook gevierd worden, groot of klein. Maar er zijn nog veel meer benamingen voor de verschillende huwelijksverjaardagen, en ook al worden deze niet (uitgebreid) gevierd, toch kan je er altijd voor kiezen om dat wel te doen.
Dat kan zijn omdat je de bijzondere huwelijksdagen op een andere manier invult, zoals het maken van een grote reis, met gezin of met elkaar. Maar het leven vieren omdat het simpelweg tekort is, kan ook een hele goede reden zijn. Je weet tenslotte nooit wanneer je weer écht iets te vieren hebt en wie daar allemaal nog bij kunnen zijn.
Daarom, maak van elke dag een feestje. En maak van elke (huwelijks)verjaardag een speciaal feestje, als je daar zin in hebt. Heb je daarbij wat hulp nodig? Wij kunnen je helpen met de organisatie, de catering, met obers die zorgen dat jouw gasten van een drankje en een hapje voorzien worden, de huwelijksjubileum versiering voor een spetterend feest en nog veel meer!