Eten en drinken

Deze koks reizen de wereld over voor inspiratie

inspiratie koks

Ook koks gaan vaak op pad om inspiratie op te doen, dat is zeker niet alleen weggelegd voor schrijvers en muzikanten. Op tv is zelfs veelvuldig te zien hoe de bekendste chefs ter wereld op zoek gaan naar nieuwe ingrediënten, smaakcombinaties en kookmethodes. En door de beelden van de vaak prachtige omgeving, mooie gerechten en kookculturen raak je ook als tv-kijker geïnspireerd. Doe ook de nodige inspiratie op met deze culinaire roadtrips!

Jamie Oliver met zijn busje door Italië

In 2005 was te zien hoe Jamie Oliver in Jamie’s Great Escape een vintage Volkswagenbusje prepareerde om vanuit Londen richting Italië te rijden. Of de keuze voor dit oldtimerbusje verstandig is geweest? Laten we zeggen dat het een goeie tip is om voor dit soort avontuurlijke trips altijd vooraf een goede autoverzekering af te sluiten. Ook Jamie komt in het begin van de serie direct met panne te staan. En van pannen weet hij alles, maar een automonteur is hij zeker niet. We zien vervolgens – na reparatie – hoe hij met zijn hippe busje allerlei plaatsen in Italië aandoet en voor de locals kookt. Het wordt hem niet altijd in dank afgenomen. Italianen zijn nogal precies als het om hun eten gaat. Maar dat levert juist grappige taferelen op en het relativeert dat ook een sterrenchef niet van kritiek is gevrijwaard. Veel van Olivers pasataklasiekers zijn opgetekend in zijn vele kookboeken.

Sergio en Axel Van De Kaart

Wie zich niet druk hoeven te maken over een autoverzekering zijn Sergio Herman en Axel Daeseleire. Zij pakken in Sergio en Axel Van De Kaart gewoon het vliegtuig naar Thailand, Japan, India, Mexico, Libanon en Noorwegen. Daar aangekomen sparren ze met lokale chefs. Naast het opdoen van culinaire kennis voor hun eigen restaurants wordt er ook tussen het koken door over het leven gefilosofeerd. Met name voor Sergio Herman komen deze rustpunten, reflectie en onthaasting goed van pas. Hij is een enorme workaholic en sleurt tijdens de reizen een enorme papieren administratie met zich mee. Een kwestie van loslaten, zou je zeggen, maar de kijker komt tot het inzicht dat deze bekende chefs eigenlijk nooit tijd hebben voor dit soort reizen. Nu dus wel, en dat levert mooie tv op.

Gordon Ramsay op pad met een Franse gastheer en een Italiaanse chef

Wat dichter bij huis blijft Gordon Ramsay in de film Gordon, Gino en Fred’s Roadtrip. De schier onmogelijke combinatie van een flamboyante en eigenwijze Italiaanse kok (Gino D’Acampo), een droogkloterige Franse gastheer (Fred Sirieix) en de dominante Brit Ramsay in één camper zorgt voor veel hilarische scènes in diverse Europese landen. Ze maken meer ruzie dan dat ze op harmonieuze wijze staan te kokkerellen en te bedienen, maar dat is natuurlijk ook de knipoog en insteek van de film, die op Videoland is te bekijken. Een echte kijktip waarmee je de nodige kook-inspiratie opdoet.  

Geef een reactie