Feest

Familiefeest organiseren? Zo doe je dat!

familiefeest organiseren

Ben je van plan om een familiefeest te organiseren? Buiten alle zorgen om de praktische kant van het organiseren, zul je misschien ook wel wat gespannen zijn of de dag zelf ook wel zo verloopt zoals je verwacht of hoopt. Gelukkig kun je hier zelf ook voor een deel invloed op uitoefenen. Wij delen handige tips en trics voor het organiseren van een ontspannen familiefeest.

De grootste angst bij het organiseren van familiefeesten

De grootste angst bij het organiseren van een familiefeest ligt vaak niet bij de organisatie van de dag zelf. Je kan immers alles tot in de puntjes regelen. Zorgen dat je voor de volledige organisatie goed de tijd neemt en alle ruimte en gelegenheid hebt om alles goed uit te zoeken, niets aan het toeval overlaten bij de organisatie van het evenement en bij alle partijen die je erbij betrekt tot vervelens aan toe checken of alle afspraken wel na gekomen worden.

Daarnaast zijn er diverse praktische hulpbronnen die je kunt raadplegen zoals een artikel elders op deze site waarin we praktische tips delen voor het organiseren van een familiedag

In veel gevallen ligt de grootste angst bij de organisator van een familiefeest bij de manier waarop het feest valt bij de gasten. Hoewel er sprake is van één familie, kunnen de karakters van de familieleden nog wel eens sterk van elkaar verschillen. Daarbij hebben we het niet alleen over de “koude kant” van de familie.

Daarnaast wordt een jaarlijks familiefeest of een familiediner als snel gezien als een “verplichte gezelligheid” en zijn er aanwezigen die gekozen hebben om er maar bij te zijn “omdat het moet”.

Helaas zijn dit ingrediënten voor een familiebijeenkomst die niet altijd zo gezellig wordt als gehoopt.

Gelukkig kun je als organisator er wel voor een deel invloed op uitoefenen om de kans op deze worst case scenario’s te verkleinen. Misschien helpen deze onderstaande tips je hierbij.

Uitnodiging familiedag

#uitnodiging

De leukste uitnodigingen voor een familiefeest! Zorg dat je goed voor de dag komt met een leuke uitnodiging.

Tips voor een ontspannen setting bij een familiefeest

Laat vaste patronen los

Als je kiest voor bijvoorbeeld een traditionele tafelindeling, loop je de kans dat de oude ingesleten patronen (dus de rolverdeling binnen de familie) de invulling van de avond zullen bepalen terwijl het juist leuk is om met iemand te praten waarmee je wat minder contact hebt.

De oplossing is dan ook om géén tafelindeling te maken. Daarnaast is het goed om te weten dat een tafelindeling weer een soort “verplicht karakter” heeft wat veel mensen juist vervelend vinden.

Zorg voor een rustige plek

Als alle generaties van de familie aanwezig zijn, kan het nog wel eens een drukke boel worden. Door het creëren van een rustig hoekje kunnen familieleden ook even in alle rust met elkaar bijpraten of even terugtrekken met de jongste kinderen die moeten slapen.

Daarnaast stellen veel ouderen dit ook zeer op prijs. Deze gerichte voorziening voorkomt een hoop irritatie.

Stap af van een traditionele invulling van een familiefeest

Dit is een gewaagde stap maar wel een die zich zal uitbetalen in een gedenkwaardig familiemoment. Als je durft om het jaarlijkse familie uitje of de jaarlijkse familietraditie eens een andere invulling te geven, neem je het gevoel van een “verplichte gewoonte” als weg.

De keuze voor een brunch in plaats van een diner is soms al de enige stap die je hiervoor moet zetten.

Zorgt dat je je handen vrij hebt als organisator

Veel stress wordt veroorzaakt door de spanning doordat je op de dag zelf nog aan het organiseren bent. De grootste fout die je kunt maken is het zelf rondrennen om iedereen van een hapje en drankje te voorzien en maar hopen dat er vrijwilligers zijn die je even komen helpen.

Laat je niet teleurstellen hierin en zorg voor bediening. Je zorgt ervoor dat je zelf ook op de meest ontspannen manier kan genieten van het familiefeest en niet zult irriteren als de zoveelste persoon vraagt om een drankje als je er alleen voor staat.

Probeer vervelende familieleden te vermijden

In iedere familie zijn er wel personen die bijna om aandacht schreeuwen, een vervelende oom die iedereen zijn mening wil opdringen, een tante die natte zoenen geeft en een nicht die zich overal mee wilt bemoeien. Het is lastig om deze mensen de mond te snoeren.

Het negeren van deze personen is dan de beste manier om op een lekker ontspannen manier deze dag te beleven.

Het is te hopen dat al jouw familieleden deze tip lezen om te voorkomen dat er iemand is die deze vervelende familieleden wel een veeg uit de pan geeft. Dat is immers precies de situatie waar je bang voor bent.

De laatste tip is wellicht wel de belangrijkste

Deze tip sluit perfect aan op het bovenstaande. Het stellen van hoge verwachtingen is wellicht je grootste valkuil bij het organiseren van een familiefeest, zeker als het stel wat “conflict gevoelig” is.

Deze tip is op papier het eenvoudigst maar het lastigst uit te voeren: stel geen verwachtingen en laat het op je afkomen. De mensen zijn immers zelf verantwoordelijk voor hun gedrag.

Daar kan jij niets aan veranderen. Is het familiefeest of de organisatie hiervan achteraf niet bevallen? Dan is volgend jaar de beurt aan een ander.

Geef een reactie