Feest

20 feestideeën voor een spetterende party!

cocktails

Van een standaardfeest wordt je niet meer warm of koud, je wilt iets unieks doen op je feest. Een feest waar je gasten nog lang over zullen praten en waarvan de napret even leuk is als het feest zelf. Vanuit Gallant & More hebben we veel ervaringen met feesten en hebben we gedurende de jaren genoeg inspiratie opgedaan om tot deze 20 feestideeën te komen. Tussen al deze ideeën moet vast wel iets zitten waarvan je denkt: dat is leuk! We verwachten zelfs dat je niet kunt wachten om te starten met de voorbereidingen van je feest na het lezen van deze blog.

Feestideeën: voorbereidingen van het spetterende feest

Een geslaagd feest valt of staat met de juiste voorbereidingen. Er mag niets aan het toeval worden overgelaten. We helpen je op met een aantal feest idee tips.

Uitnodigingen

Er is geen feest zonder genodigden. Bedenk daarom goed wie je wilt uitnodigen en zorg dat ze laten weten of ze wel of niet komen. Dat is handig om te weten voordat je inkopen gaat doen.

Verstuur de uitnodiging dan ook ruim van te voren. Zorg vanaf de uitnodiging al dat je gasten worden getriggerd om te komen.

Ga eens een keer voor een handgeschreven uitnodiging, wel zo persoonlijk. En verwerk termen erin als: ‘legendarisch feest’, ‘een feest om niet te vergeten’. Overdrijf ook niet, zodat de verwachtingen ook waargemaakt kunnen worden.

handgeschreven uitnodiging

#handgeschreven

De leukste uitnodigingen voor een legendarisch feest! Zorg dat je goed voor de dag komt met een toffe uitnodiging.

Karton is het nieuwe plastic

Er wordt gegeten en gedronken op je feest. Afhankelijk van wat je wilt uitstralen kun je kiezen voor glaswerk en servies, maar daar hoort natuurlijk een hoop afwas bij.

Wel kun je ervoor zogen dat je gasten gedurende de hele avond uit hetzelfde glas blijven drinken, daarover later meer.

Mocht je echt geen trek hebben in een hoop afwas? Overweeg dan om gebruik te maken van kartonnen bekertjes, borden en bestek.

Het gebruik van plastic is de goedkoopste optie, maar is een no-go aangezien het niet goed is voor het milieu. Wel is het noodzakelijk dat er op diverse plekken afvalbakken staan, zodat het er netjes uit blijft zien.

Drankentafel

Het geven van een feestje zorgt over het algemeen voor een hoop werk. Vanaf de voorbereidingen tot aan de opruimwerkzaamheden na het feest. Tijdens het feest kun je het jezelf zo ‘moeilijk’ maken als dat je zou willen.

Afhankelijk van het aantal genodigden, kun je ervoor kiezen om je gasten enkel het eerste (welkomst) drankje in te schenken, om vervolgens de weg naar de koelkast te wijzen, of de eventueel aanwezige drankentafel.

Een drankentafel is een aanrader en zeker wanneer de koelkast op enige afstand is, of omdat je niet genoeg koelmogelijkheden hebt.

Een drankentafel kun je creëren door een lange en stevige tafel op een centrale plek neer te zetten. Deze tafel kleed je aan met een tafelkleed (liefst eentje tot aan de grond), glaswerk, (sterke) dranken, frisdrank en eventuele ingrediënten voor in de cocktail (limoen, citroen, komkommer, etc.).

De dranken die koeling nodig hebben, leg je in verschillende grote bakken ijs, die op de tafel staan. Zorg dan ook dat je voldoende ijs op voorraad hebt, zodat je verschillende rondes ijs kunt aanvullen.

De overige drank zet je onder de tafel neer, evenals de lege kratjes bier. Geef je gasten enkele korte instructies & laat het verder los!

Mocht je toch liever voor een alternatieve optie gaan dan hierboven beschreven, dan weten we je verderop te verrassen: een feestidee voor een onbezorgd feestje!

Partyproof huis

Tijdens het feest wil je genieten van je feest, zonder je zorgen te hoeven maken over je vloer en je bankstel. Er zijn wel wat maatregelen die je kunt nemen om te zorgen dat je niet al te veel schade oploopt.

Je bankstel kun je wapenen tegen vuile vlekken door er mooie decoratieve deken overheen te leggen.

Die mooie houten vloer kun je beschermen door er een stucloper overheen te leggen. Nu verdient een stucloper nou niet bepaald de schoonheidsprijs, maar daar valt iets aan te doen.

Trek een paar blikken kleurrijke verf open en decoreer de vloer ermee. Of laat je kinderen voor een keer iets doen, waar ze al die tijd al van hebben gedroomd.

Naast je bankstel en vloer, kun je je overige meubels beschermen door er een stuk zeil op te leggen. Wel is het zo dat het geen crime-scene moet lijken, alles wel in harmonie.

Met deze voorbereidingen heb je het halve werk al gedaan, maar er is meer!

Waanzinnige feestideeën voor een legendarisch feest!

Nadat je goed hebt nagedacht over het plan van aanpak, kun je een van onderstaande feestideeën meepakken om er een geslaagde party van te maken.

We hebben de 20 beste feest ideeën voor jou opgesomd. Er is voor ieder wat wils en we weten zeker dat je na het lezen van deze tips nog meer zin krijgt in jouw feest!

Ijsklontjes met bloemetjes 

Ijsklontjes kun je tegenwoordig in alle soorten en maten invriezen, of reeds bevroren aankopen. Er is een hoop de markt. Maar het kan altijd fraaier, voor net dat beetje extra.

Je neemt hiervoor een ijsblokjesvorm naar keuze. Vervolgens breng je de gewenste hoeveelheid water aan de kook en laat je het afkoelen. Dit is noodzakelijk om de ijsblokjes mooi helder te krijgen, waardoor de eetbare bloemen eruit spatten.

Nadat het water afgekoeld is, giet je het in de vorm en leg je de bloemen erin. Het geheel dek je af met folie en vries je in.

Na verloop van tijd heb je prachtige ijsblokjes, een lust voor het oog. Advies is om goed na te gaan welke bloemen eetbaar zijn, er zijn nogal wat soorten giftig en dat zou de feestvreugde ietwat kunnen bederven.

Speel het naamspelletje

Op de meeste feestjes, kent niet iedere gast elkaar. Dat geeft af en toe lastige situaties. Om de gasten elkaar beter te leren kennen, is het idee om een mooie prijs weg te geven aan diegene die aan het einde van het feest alle namen kan opnoemen. Zo zorg je dat gasten nader tot elkaar komen en er wellicht zelfs vriendschappen ontstaan.

Hashtag voor Instagram

Instagram is hot, net als het feest dat je gaat geven. Hoe cool is het om je feest voor altijd vast te leggen met een eigen #hashtag?

Vraag al jouw gasten (met een Instagram account) deze tag te gebruiken. Zo kun je jaren later nog de foto’s terug bekijken via de legendarische tag.

Slinger van foto’s: polaroid

Dit feest wordt legendarisch, dus het kan niet anders dan dat alles vastgelegd moet worden. Daarvoor is een polaroid camera  echt de leukste manier om dit alles vast te leggen.

De foto’s zijn direct klaar en kunnen worden opgehangen aan de daarvoor bestemde slinger. Nog cooler is om hier ook foto’s van voorgaande jaren te hangen, zodat je gasten ook zien dat ook zij een jaartje ouder worden.

Enkele kiekjes kun je ook dubbel nemen, zodat je je gasten een leuke foto van henzelf mee kunt geven.

Oppas voor de kinderen

Een feestje is pas compleet als ook de kinderen het leuk hebben. Om ervoor te zorgen dat ook de kinderen kunnen genieten en er iemand een oogje in het zeil houdt, is het raadzaam een oppas in te huren.

Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen de kinderen in een andere ruimte te plaatsen en dit in te richten met alles wat kinderen nodig hebben, zoals speelgoed, snoep & pakjes drinken.

Trend uit je vriendengroep kopiëren

Je kent ze wel: de feestjes bij bepaalde vrienden, waarbij er altijd dat ene drankje wordt gedronken, of een bepaalde artiest wordt ingehuurd. En het blijkt altijd leuk te zijn, dus waarom zou je dit niet kopiëren.

Het zorgt voor een stukje herkenning op het feest en gespreksonderwerpen. Dus huur die ene cocktailshaker in of kies voor dat ene hilarische thema. Succes gegarandeerd!

Bediening op je eigen feest

Mocht jouw voorkeur toch niet uitgaan naar een drankentafel en wil je eigenlijk helemaal geen omkijken hebben naar het feest en alles wat daarbij komt kijken?

Ook daar is een oplossing voor en in dit geval in de vorm van privé bediening op jouw eigen feest.

Vanuit Gallant & More kan de gehele bediening op jouw feest worden verzorgd. Hierbij kun je denken aan het aannemen van de jassen, inschenken van drankjes & last but not least: de afwas!

Muziekkeuze door je gasten

Laat een muziekafspeellijst door jouw gasten maken, zodat iedereen zijn of haar favoriete nummer voorbij hoort komen. Dit feestidee zorgt dat iedereen lekker in de stemming komt.

Het idee is dat een van jouw gasten start met het maken van een lijst, waarna hij/zij het stokje overgeeft. Zie het als een slinger van muzieknummers. Het kan niet anders dan dat het feest extra schwung krijgt met deze geweldige afspeellijst.

Serveer je drankjes in fruit

Zeker in de zomer is het serveren van drankjes in fruit een ware eyecatcher. Het vergt wat voorbereidingen en aandacht, maar het resultaat mag er dan ook wezen.

Voor wat betreft de fruitkeuze kun je het zo gek niet bedenken. In ons voorbeeld staat een meloen afgebeeld. Hier gaat behoorlijk wat drank in. Daarmee zorg je wel dat het jouw gasten de eerste uren aan niets ontbreekt.

Er zijn uiteraard kleinere soorten fruit, zoals een sinaasappel. Hier gaat wat minder drank in, maar wat geeft het!

Stel dat je hiermee aan de slag gaat, dan is ons advies om al het fruit dat je eruit haalt te bewaren. Dit kan prima worden gebruikt als decoratiemateriaal/ingrediënt voor andere (welkomst)cocktails.

Drijvende drankhouders

Heb je een opblaasbaar zwembad – of nog beter – een ingebouwd zwembad in je tuin, dan is het plaatsen van drijvende drankhouders een erg leuk idee.

De drankjes kunnen door jouw gasten worden gepakt en de drankhouders moeten opnieuw worden aangevuld met een nieuw drankje. Op die manier blijven de drankjes heerlijk cool.

Zorg wel dat er iets van een stok bij komt te liggen, indien jouw gasten er niet bij kunnen. Aan de andere kant: het is wel zo verfrissend voor jouw gasten om dat ene drankje te moeten halen uit het water.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een opblaasbaar zwembad, zou je ook nog kunnen overwegen er ijsblokjes bij te voegen.

Terug in de tijd met ouderwetse hapjes

”Vroeger was alles beter”, word er weleens gezegd. Dus waarom zou je niet terug gaan in de tijd. Dat wil zeggen dat de sigaretten weer op tafel komen en er hapjes van vroeger geserveerd worden.

Maar wat is typisch iets van vroeger? Hierbij kun je denken aan de gevulde eieren, blokjes kaas met daar bovenop en zilveruitje, plakjes leverworst, zure haring (uit pot), haring met een uitje, gehaktballetjes, zelfgemaakt huzarensalade, zoute en zoete pinda’s, pretzel en een rolletje van meloen met ham.

Het haalt mooie herinneringen naar boven en zorgt voor de nodige verhalen.

Fondue voor iedereen

Wil je je gasten iets te eten aanbieden, maar wil je er zelf niet al te veel omkijken naar hebben, dan is het plaatsen van verschillende fondue pannen een uitstekend idee.

Je kunt kiezen voor een klassieke fondue, kaasfondue of een chocoladefondue.

De voorbereidingen zullen het meeste werk in beslag nemen. Zorg dat je van alles nog een portie hebt, zodat je het er alleen nog maar bij hoeft te pakken.

Laat iedereen iemand uitnodigen

Hou je wel van een beetje afwisseling qua gasten? Wil je graag nieuwe mensen leren kennen? Dan is het wel een keer leuk om al jouw gasten iemand uit te laten nodigen.

Zo kun je jouw gasten vragen iemand van het werk uit te nodigen of bijvoorbeeld een buurtgenoot. Hier kunnen leuke contacten door ontstaan, of sterker nog -nieuwe liefdesrelaties ontstaan. Een prima feest idee!

Photobooth

Tegenwoordig zie je het bijna op iedere bruiloft wel voorbij komen: de photobooth. Maar waarom zou je zoiets niet kunnen installeren op je eigen feest aan huis?

Een photobooth kun je huren, kopen, maar ook zelf in elkaar knutselen, helemaal in het thema van je feest. Zet hier een standaard voor met een camera erop en stel de camera in met een zelfontspanner.

Verder kun je allerlei coole photobooth props neerleggen voor de meest te gekke kiekjes. Naast een goede camera, kun je ook kiezen voor een polaroid camera. Leuk om je gasten mee te geven, of direct op te hangen.

Drankspelletjes om op te warmen

In je studententijd was het misschien wel dagelijkse kost: de zogenaamde drankspelletjes. Maar waarom zou je het niet een keer inzetten op je eigen feest, als een soort opwarmertje.

Drankenspelletjes zijn er genoeg te vinden en bekende spelletjes zijn onder andere kaartje blazen of beerpong. Zorg wel dat je gasten niet gelijk laveloos eindigen en aan de andere kant: waarom ook niet? 😉

Alcohol-ijsjes met Haribo!

Ijsjes met daarin alcohol zijn helemaal hip. Je kunt ze bij diverse supermarkten kopen, maar waarom zou je ze niet zelf maken?

Daarvoor heb je ijsvormpjes/-malletjes nodig om je heilige goedje in te doen. Je kunt verschillende recepten op het internet vinden.

Zelf zijn we fan van de Haribo wodka ijsjes. Om deze ijsjes te maken, besprenkel je Haribo met wodka en laat je het enkele uren intrekken. Vervolgens giet je sprite in de malletjes en hou je genoeg ruimte over voor de stukjes Haribo. Deze stukjes voeg je toe en vervolgens kan het in de vriezer.

Het resultaat: toffe kleurrijke ijsjes waar je stiekem nog een beetje tipsy van kunt worden ook!

Snoep buffet

En als we dan toch met snoep bezig zijn, kun je net zo goed een heel snoepbuffet maken. Kinderen zijn dol op snoep, maar volwassenen net zo goed.

Gooi alles wat zoet is en heel slecht voor je is op tafel en maak er een feestelijke boel van. Je moet er overigens niet raar van staan opkijken wanneer je gasten het feest met buikpijn verlaten. Het snoepzakje kun je dan ook achterwege laten 😉

Volwassen smash cake

Dit feest idee konden we niet achterwege laten, want als we dan toch in de weer zijn met snoep en ijsjes – in feite alles wat kinderen het einde vinden- dan mag de smash cake niet ontbreken.

Een smash cake zul je denken?

Ja, dat is een taartje voor kleine kinderen waar ze lekker hun handen in mogen steken en in mogen kliederen. Dit is stiekem toch de wens van iedere volwassene? Dus als partner van de jarige job, is dit natuurlijk super geinig om te geven.

Laat je gasten een eigen glas markeren

Geen zin in bergen met afwas? Via verschillende websites kun je glasmarkers kopen, waardoor jouw genodigden hun eigen glas kunnen herkennen aan een speciaal kleurtje, of een bijzonder symbool. En daar komt bij dat het er ook nog eens erg leuk uit ziet!

Organiseer een picknick

Zijn de weersverwachtingen goed? Dan kun je overwegen een picknick te organiseren. Daarvoor kun je uitwijken naar een leuk parkje in de buurt, maar het zou ook in je eigen achtertuin kunnen plaatsvinden.

Afhankelijk van het type feest, kun je je gasten vragen hun eigen hapjes en drankjes mee te laten nemen.

Dit waren ze: 20 feestideeën voor jouw feest!

One thought on “20 feestideeën voor een spetterende party!

  1. natalie schreef:

    Als het even kan, feest ik liever buiten. We hebben in de tuin een markies staan die ook dient als permanente partytent. Wat erg leuk uitviel, was een foute 70ies-party. Dit thema sloeg op zowel de muziek als de outfit. Dan valt pas echt op wat we destijds allemaal mooi vonden, van getoupeerde haartooien tot knalpaarse hemden met grote revers.

Geef een antwoord