Feest

Hittegolf? Hoe houd je het een beetje cool op jouw feestje?

hittegolf feestje

Veel stellen trouwen in het voorjaar of de zomer, in de hoop op mooi weer. De zomer is daarom ook hét festivalseizoen en het moment om fijne tuinfeesten te houden. Borrelen terwijl het buiten nog heerlijk zwoel is, dansen onder de sterren, het is het ultieme zomergevoel voor velen. Maar wat doe je als je feestje gepland staat en er een serieuze hittegolf uitbreekt?

Temperaturen van 35 graden of meer zijn zelfs in Nederland niet meer heel bijzonder. Voor de avonden kan dit erg lekker zijn, maar overdag zit je er ook niet op te wachten dat het zweet je uitbreekt en het glazuur van je taart smelt. Hoe zorg je ervoor dat jouw zomerse party een beetje cool blijft?

Van zon naar schaduw

Is het met 25 graden een prima idee om lekker van de zon te genieten, bij temperaturen boven de 30 graden zullen veel mensen dit niet meer aangenaam vinden. Kijk dus of je wellicht je feest of ceremonie kunt verplaatsen naar een plek waar meer schaduw is. Onder de bomen is het zeker een paar graden koeler en met een beetje aankleding kun je hier een sprookjesachtige sfeer creëren.

Ook de ondergrond doet veel voor de temperatuur. Tegels en stenen nemen warmte op en stralen dit weer uit, terwijl gras bijvoorbeeld veel koeler aanvoelt.

Heb je geen gelegenheid om natuurlijke schaduw op te zoeken op je feest- of trouwlocatie? Met schaduwdoeken of mooie tenten kun je dit op een gemakkelijke manier toch creëren. Door voor kwalitatief goede spullen te kiezen, en dus niet voor een standaard witte partytent, kun je het zo classy maken als je wil. Maar zelfs die witte partytent kun je helemaal aankleden in jouw stijl, zodat het helemaal bij jouw feest past.

Voor je eigen tuinfeest kun je ook op zoek gaan naar de koele plekjes, en natuurlijk ook een tent toevoegen. Zorg er dan wel voor dat de warme lucht uit de tent kan, eventueel door het toevoegen van ventilatoren. Schijnt de zon laag in je tuin? Met verstelbare parasols kun je de lage zon ook (deels) tegenhouden voor extra koelte.

Koele drankjes

Zorg er op warme dagen voor dat je gasten genoeg te drinken hebben. Koele drankjes in mooie glazen ogen feestelijk, en dan hoeft het echt niet perse een alcoholische versnapering te zijn. Bied je gasten bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om tijdens een ceremonie wat koel water te drinken.

Vervang plastic flesjes door stijlvolle glazen flessen zodat het geen afbreuk doet aan jouw stijl. Vermijd ijsblokjes als je niet wil dat het getingel in het glas niet afleidt van de ceremonie trouwens!

Een feest oogt meteen een stuk feestelijker met wijnkoelers, of grote bakken vol ijs en drankjes. Ook mooie kannen met water, ijs, munt en/of citroen, zelfgemaakte limonade of mocktails met veel ijs voegen meteen sfeer toe! Een win-win situatie dus: koele drankjes én low budget aankleding.

Bovendien kunnen je gasten zo gemakkelijk zelf hun drankjes pakken, als ze dorstig zijn. Toch raden we aan om ook obers rond te laten lopen, zodat je gasten ook regelmatig schone glazen en verse drankjes kunnen krijgen.

IJstijd!

Als er een goede reden is voor het uitdelen van ijsjes op je feestje, dan is het wel tijdens een hittegolf. Wie houdt er nu niet van een ijsje bij temperaturen boven de 30 graden? Er zijn tegenwoordig ook ijsjes met alcohol te krijgen, in de smaken van populaire cocktails. Zo is je ijsje extra feestelijk en koelen je gasten toch even lekker af.

Je kunt ook overwegen om in plaats van gewone taart, een ijstaart te serveren op warme dagen. Taart is typisch iets dat bij trouwerijen hoort, maar in Nederland zijn we sowieso dol op taart bij een feestje. Maar niets is zo jammer als een taart waar het glazuur vanaf smelt of die snel bederft onder hoge temperaturen. Een ijstaart kan dan dé oplossing zijn, lekker verkoelend op een snikhete dag en toch feestelijk.

Fiësta of siësta?

Het is niet voor niets dat in de Mediterrane landen nog vaak een siësta wordt gehouden. Op het warmste moment van de dag zijn de straten uitgestorven en de winkels dicht, de inwoners houden zich even koest of doen een dutje, om daarna te genieten van de lange, zwoele zomeravond.

Mocht het mogelijk zijn, dan kun je ervoor kiezen om je feest later te laten beginnen, of op te splitsen. Bijvoorbeeld het officiële gedeelte of ceremonie, een vroege lunch of juist dat lekkere gebak vroeger op de dag, als het nog niet zo heet is, en een diner waarna het tijd is voor fiësta!

En wat doe je dan in de middag? Lekker chillen met zijn allen. Hang hangmatten op in de schaduw, leg lekker kleden op het gras en laat iedereen heerlijk relaxen.

Verfrissende hapjes

Als het warm is, zitten veel mensen niet te wachten op zware maaltijden. Houd het dus vooral licht en fris. Ook hier kun je inspiratie opdoen in landen waar het in de zomer standaard zo warm is. Denk aan lichte gerechten met vis, gazpacho, gerechten met frisse smaken als munt of citrus of granita’s. Blijf vooral weg bij zaken die snel bederven!

Is jouw inspiratie niet zo groot? Een ervaren cateraar kan, als het goed is, onder alle omstandigheden een passend menu samenstellen. Vraag dus vooral ook de expert om advies!

Bekijk ook eens deze producten om de hittegolf door te komen

Waterpret

Komen er ook kinderen op je party? De meeste kids kun je met warm weer niet blijer maken dan met een flinke portie waterpret. Je kunt denken aan een watergevecht met waterballonnen en waterpistolen. Of je huurt, als je de ruimte hebt, een gave waterglijbaan. Pret gegarandeerd, en niet alleen voor de jeugd waarschijnlijk!

Een trend die we al een aantal jaren zien zijn zwembadjes onder statafels en andere manieren om de gasten lekker met de voeten in het water te laten staan of zitten. Koele voeten verkoelen het hele lijf tenslotte! Toegegeven, het is misschien niet altijd de meest elegante oplossing, maar voor een minder informeel feest of deel van een feest kan het wel een lekkere verkoeling zijn.

Wil je het wat subtieler houden? Dan kun je kiezen voor vernevelaars die continu een hele fijne mist van water verspreiden. Hier word je niet nat van, maar het verkoelt wel. Er zijn tegenwoordig zelfs kleine, draagbare vernevelaars, in de vorm van een draagbare ventilator met water, krijgen. Zo kunnen gasten zelf beslissen wanneer ze even verkoeling nodig hebben.

Naar binnen of naar buiten?

Op warme dagen kun je misschien de neiging hebben om het feest naar binnen te verplaatsen. Daar schijnt de zon tenslotte niet. Maar het is wel goed om te onthouden dat een grote groep mensen vanzelf al veel warmte produceren. Een koele binnenruimte zonder airco kan dan al snel veranderen in een sauna.

Heb je de keuze, dan is het dus goed stil te staan bij hoeveel mensen er op je feest komen, of er binnen airco is en hoe de temperatuur buiten is. Vooral in de avond kan het buiten juist bijzonder aangenaam zijn, terwijl het binnen dan al snel klef en benauwd kan worden.

Dresscode

Een dresscode zie je vooral bij formele feesten of een bruiloft. Maar ook op een minder formeel feest kun je van je gasten vragen of ze zich feestelijk willen uitdossen. En hoe warm het ook is, dan zit je waarschijnlijk niet te wachten op korte broeken, tanktops en slippers, om maar eens een dwarsstraat te noemen.

Aan de andere kant, wees bij temperaturen boven 30 graden wel reëel wat je van je gasten vraagt. De formele dresscodes als white tie of black tie vereisen voor de man namelijk een rokkostuum of smoking, en we hoeven niet te vertellen dat al die lagen kleding snel tot oververhitting kunnen leiden.

Maar ook voor de dames kunnen strenge dresscodes pittig zijn bij warmte, hoewel zij hier iets meer mee kunnen spelen. Maar je zou er dus voor kunnen kiezen om voor een meer casual kledingstijl te gaan, of het nu cocktail is voor de dames (korte jurk!), een zomerse variant van tenue de ville of smart casual.

Zo kunnen mannen kiezen voor een wat lichtere chino met enkel een overhemd, met wellicht een licht colbert voor de officiële momenten. Ze mogen dan hun lakschoenen en stropdas of vlinderstrik in de kast laten, en de dames kunnen kiezen voor een mooi (kort) jurkje met sandaaltjes.

Ja, het ziet er anders uit op de foto’s, maar alleen maar oververhitte rode hoofden op de foto is nu eenmaal ook niet charmant. En als iedereen zich aan de (aangepaste) dresscode houdt, kunnen het alsnog schitterende foto’s worden. Passend bij een schitterende zomerdag.

Relax!

Naast de praktische verkoelende tips voor drinken, ijs en water, is misschien wel het belangrijkste om relaxed te zijn en blijven tijdens een hittegolf. Van je druk maken krijg je het alleen maar warmer en we hebben het weer toch niet zelf in de hand. Voor hetzelfde geld regent het tijdens je bruiloft of tuinfeest…

Een feest moet voor iedereen leuk zijn, voor je gasten en voor jou als organisator. Dus zorg er vooral voor dat je gasten het gezellig en enigszins koel hebben, in plaats van ze in jouw keurslijf proberen te dwingen. Tijdens een hittegolf ziet je feestje er misschien anders uit dan je voor ogen had, maar dat wil niet zeggen dat het minder geslaagd gaat zijn.

Sterker nog, de spontane dingen in het leven zijn soms de leukste! Wedden dat iedereen nog over jouw coole feest napraat als je het goed aanpakt? En dan wel op de goede manier, dus niet dat ze gaan lopen klagen over dat het zo heet was 😉

Geef een reactie